跳至

首頁
23456...41

尾頁

複式洋房

我都係O甘話﹐係呢度識英文﹑廣東話同華語就己經O吾洗講馬拉話﹐就算O個陣做野O既時候D同事都係最多用英文溝通﹐都係因為O甘﹐我而家都未識講馬拉話。

洋房

我哩邊馬來人好多呀...有時聽到d單字至可以簡單甘回答佢地0既問題 完全聽吾明時就同佢地講英文 不過多數係雞同鴨講

洋房

我下月返hk會幫兩個仔女申請居留權 但係要提交關係證明文件 如出世紙 但係是馬來文的....要譯成中或英 請問有人做過嗎?

別墅

係呀,真係好多不安同顧慮...令我成日失眠,可能得閒得濟諗野啩?唉!其實我嫁過嚟之前都已經預左生活會係點,咪唯有慢慢適應囉,不過都好彩唔係同99一齊住,唔係可能仲多問題呀,而家咪喺屋企出面種下菜呀花呀咁唔好等自己咁得閒囉
我上星期三晚同老公去mid valley,我喺最底果層恭和堂隔離嘅女廁入面聽到幾個女仔講香港音嘅廣東話,但到我去完出嚟見佢地準備走喇,如果唔係我會問佢地架,睇吓係咪你地囉?hehe

原帖由 LiWard 於 09-3-31 17:44 發表
bebe818, 其實我同你有d相似,無咩朋友係度,淨係得老公同我兩個係屋企,日日咪做家務同煮定飯等老公返囉。我又好似你咁講囉,初初仲覺得還可以,但耐咗一定會好悶。

我反而怕懷孕後,無機會返HK,得我一個照顧BB咁點呀,太多不安同 ...

洋房

bb818, 我地嫁過來哩邊0既好似感受都係好相似 等別係開始0個陣0既吾習慣....我未生前都好似你甘架 太得閒 好多野諗...感覺人離鄉賤 咩都諗得好灰...我仲係住terengganu!!同家婆 叔仔住!!好彩我老公好好 佢話為左我7年前就開始生白頭髮(hahaha好似真係)
而家有左兩個小朋友 鬼死甘吾得閒 都係好多野諗 不過係諗d仔女0既野...
放輕鬆 吾好諗甘多 享受哩度0既生活

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大家都經過初初果段唔開心嘅日子
(離鄉別井,言語不通)
依家雖然都唔算完全習慣,
但係起碼我依家可以話,
住呢邊都有D優點嘅。

各位姊妹,加油呀!

大宅

畀面勳章

係啦,開頭真係好唔開心的,我勁想走,但耐左就會好d,加上又識到香港人,同埋現在有了女兒就更唔會諗咁多,近日我又開始做野(寫劇本),所以更唔得閒,少左上來呢

caraip,你要在大馬領事館叫佢地幫你translate結婚證明(if u get registered in malaysia)& bb birth cert,好平的,幾廿蚊一張,一日有得拎,有唔少mami都成功幫bb拎左香港居留,但我就唔得啊,話我唔夠資料,但明明我係跟足哂成功左既mami教我的去做啊,我已再寄了第2次,唔知得唔得....

bebe818,我地喜歡去mid valley的,可能真係佢地其中一d人都唔奇,hehe

其實住耐左覺得大馬都有好多野比香港好的,你諗下如果在Hk,多數我地都要出來拚命工作,又要交個bb比工人,生活壓力超大,在大馬就算只係老公打工,都勉強cheap cheap地過到活,人都無咁躁啊^^

複式洋房

完全認同﹐係香港O既時候真係好係做牛做馬O甘﹐有返工就無收工﹐重比個上師鬧到成隻狗O甘﹐係香港真係做到死左都O吾知咩事。呢度就O吾同﹐係度做O甘耐野都無咩比D同事或上師鬧過﹐佢地知道我O吾係呢度人重對我好好TIM。而且生活簡單D﹐人都輕鬆好多﹐最少生活都無O甘壓力OY! 得閒都可以享受下生活。

除左食﹑同行街+治安﹐香港好D之外﹐基本上我都係覺得呢度都O吾錯O!

珍珠宮

老老實實我真係唔慣食飯要等位,
同仔仔出街要換片無房,
要等位排厠所。

連搭lift都要等好耐,
返番大馬即刻覺得呢邊真係好,
揾位泊停車場又方便。

講起食,其實我又唔算腌占,
我覺得Canton-i嘅野都幾好食,
想食粥都唔錯,
起碼唔洗下下飛返香港,
貴少少都平過買張機票。

其實大家平時會煮D咩餸呢?

洋房

puffer-fish, 你而家人在hk呀? 因為入境處話申請0個陣bb一定要入境...交完申請離境就無問題...你知吾知可吾可以0係malaysia translate呀?

洋房

0係哩邊住耐左 返hk真係反而吾慣...等別係覺得d人行路好快
煮餸....咕咾肉 排骨王 蒸蛋...嫁左人至入厨房 買烹飪書睇...你地0係kl就好啦 起碼出街就大把野食:cry: ...

複式洋房

如果你要TRANSLATE文件由馬拉文變英文﹐我有係馬來西亞做過﹐O個陣我係TRANSLATE結婚証書﹐如果無記錯好似係要係ministry of foreign affairs做完之後再去返相關部門做o架。

珍珠宮

嘩,你都好犀利,咕咾肉都識整。

我成日都係蒸肉餅,炆野、煮野或用焗爐烤就算。炸嘅唯一係炸魚(通常都係黑艙,平D又唔太腥)。其實我以前食好多豬肉,依家開始有少少驚,怕長肉劑。你地會唔會食Belancan炒菜架?我都係黎咗呢邊先識煮黎食。

原帖由 caraip02 於 09-4-16 10:12 發表
0係0哩邊住耐左 返hk真係反而吾慣...等別係覺得d人行路好快
煮餸....咕咾肉 排骨王 蒸蛋...嫁左人至入厨房 買烹飪書睇...你地0係kl就好啦 起碼出街就大把野食:cry: ... ...

珍珠宮

其實係幫小朋友申請居留手續係點?
上次我返香港入境,個官員好得意,
佢特別提到我話,
我先生同仔仔係無居留嘅,(我無問)
我唔太明佢想講咩,
係咪話我個仔唔申請得?

佢依家兩歲,洗唔洗要响香港住一排㗎?

洋房

elefan, 你打電話再去問0下啦 我前日至打去問 佢話最重要係睇兩樣野
1.你生你bb0個陣係咪0係hk出生0既永久居民or 0係hk住滿7年并有永久居民身份證.
2.你生你bb0個陣係以咩身份0係馬來西亞.如果係定居OR公民 甘你b就吾可以申請居留權...
吾使住一排架 只要你交申請0個陣bb入境就得 form入境處網站有得download (ROP145) 最好打電話去問清楚
(852) 2824 6111

洋房

哩度有無人為bb申請到居留權架??希望可以分享0下經驗...

大宅

畀面勳章

我現在在KL,之前12月到1月,及3月到4月頭都在HK啊,果時我寄APPLICATION FORM的,可惜又話我資料唔夠./..:;pppp:
但我真係跟足其他成功左既姊妹教的咁做

在大馬可以做到TRANSLATION的,^^

平時煮咩呀...睇心情,有時會好求其,有時又會好有心機整日式漢堡扒,煲仔菜咁,HAHA
我整素食多一點,因為我唔係好喜歡吃肉的^^Belancan我唔用的,出去吃就會叫,HEHE

我好AGREE Elefant老婆 ,出街要換片無房係我最嬲,好鬼煩,搞到我好多時唔知點算,回到HK我係變左要選地方去,因為無bb room會好多問題>_<

洋房

Belancan....我都係出去食至會叫 因為吾係好食得辣

別墅

係呀caraip,真係有D唔慣,可能太得閒,之前喺香港日日都好似打仗咁,成日唔夠時間用唔夠瞓,哈哈而家就得閒得濟瞓唔到,我媽話我好似D人剛退休喺屋企唔慣咁喎,hehe
上星期去extend多一個月visa佢話下次就會比3個月同埋唔洗要出境,咁我可以同老公計劃下幾時開始要BB喇,佢都驚我會悶到傻左呀,haha
不過你地覺唔覺呢到D男人大多數好過香港嘅呢?唔係話自己嫁左過嚟就咁講,係好似冇咁多大男人呀:D

原帖由 caraip02 於 09-4-15 15:56 發表
bb818, 我地嫁過來哩邊0既好似感受都係好相似 等別係開始0個陣0既吾習慣....我未生前都好似你甘架 太得閒 好多野諗...感覺人離鄉賤 咩都諗得好灰...我仲係住terengganu!!同家婆 叔仔住!!好彩我老公好好 佢話為左我7 ...

別墅

我都係過左嚟呢個幾月先開始入廚呀,好多都唔識點煮嚟食,咪去買D烹飪書呀睇吓人地D Blog呀咁學下囉,但有時又買唔到同香港一樣嘅野喎,好似我好鍾意食沙姜雞腳呀雞亦呀咁,但都搵唔到沙姜粉嘅,有冇人知邊到有得賣呀?

首頁
23456...41

尾頁

跳至