夫婦情感

跳至

首頁
23456...15

尾頁

洋房

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:15 發表

咁後來你嘅生活點呢? 相處方面點樣互相改善??

其實信不信由你, 到現在我都覺得是個神跡: 我是有信仰的人, 我不斷為我們的relationship祈禱。好老實講: 我自已並沒有什麼改變, 但他忽然在1年的3月有些改變: 願意和我傾心中的想法, 脾氣也不如以前大了, 但有d野他到今時今日都不會做的, e.g. 送花, send sms lum我, 但我不會介意, 因我知道他緊張我。就想其它mama 們說自已老公也是如何不浪漫, 自已也如何不計較, etc, etc, 因為在生活中一點一滴的細節, 大家的互動會另你肯定對方, 知道伴侶對你有沒有心, 也許這就是lovelife kar感受不到的吧?

大宅

Oic
不過, 佢可能想表達比你知佢對你的付出lor~
有d男人就係以為$就係代表佢的付出~

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:19 發表
買樓果樣野你地可能有誤會了~

層樓係我未識佢果陣買架, 跟住佢搬黎同我住, 佢比錢我供樓~

即是層樓在佢未出現時已經買左(做按揭)的了~

翡翠宮

即係你自己買左層樓但結婚後同佢一齊住所以佢比錢供呀 咁.................不過... 我都係想講過實例比你聽 我一結婚無耐就生左bb, 所以同你一樣究竟同呢個人夾5夾一d都唔清楚, 因為始終都係相見好同住難 果然不出我所料, 的確好難頂又大男人, 對我又唔好 唔浪漫唔溫柔唔體貼:evil: 但當時只係覺得佢得一個優點就係顧家同理財有道 個時成日鬧交為左小朋友, 都有試過為錢但甚少因為呢樣野而嘈:-x 兩個人除左性格不合外, 觀點與角度都好唔同 所以好時都會為左d雞毛蒜皮既事嘈交, 冷戰, 極度唔開心既情況下好想離婚, 但礙於有小朋友所以一拖再拖, 直至到有一日, 覺得自己真係頂佢唔呻d木口木面, 返到屋企只係對住個電視機粒聲唔出, 同佢講野愛理不理有時甚至乎無回應 , 亦試過你既方法以其人之道還治其人之身 但我話你聽對於男人黎講一d都唔會湊效, 因為佢地係無自我反省既本能的:evil: 所以決心離婚時, 佢一句說話 "我一定唔會離婚的" 咁我就知佢應該係想維繫呢個家, 但只可惜唔懂得唔知道應如何處理同善待我地既關係, 起初我都一路打無把握既仗, 盡量將自己做到最好, 希望可以感化到佢, 後期發覺唔work, 咁究竟問題出左邊到, 究竟係佢定係我 , 跟住再學習一下學懂欣賞, 每當唔開心時將個focus轉移去佢既優點顧家到同鍚小朋友:loveliness: 仲有一樣就係唔再投訴 果然效果比預期有改進:loveliness: 但可惜同我想要既仲相差一大節:( 直至到一個小意外, 令佢對我既態度開始有改進, 可以話佢因禍而我就得福 所以我同你講當你想對一個人有要求時, 首先要問問自己是否已經做到最好 每個人都有缺點, 但切記唔好將d衰野用放大鏡黎睇 咁自必然會減少左磨擦的 我都叫做守得雲開見月明啦, 咁你覺得自己是否盡左力呢....
原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:19 發表
買樓果樣野你地可能有誤會了~

層樓係我未識佢果陣買架, 跟住佢搬黎同我住, 佢比錢我供樓~

即是層樓在佢未出現時已經買左(做按揭)的了~

伯爵府

好媽媽勳章

oh, 原來你要的是"情趣", 哪麼, 情趣都可以由你做出來的啊.

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:07 發表

如果老公咁講, 我諗我會笑得好大聲

呢樣又係喎, 俾著我, 我都冇晒"引", 真係要係個心到講句 : (到底你想點呀?? 大人 !!) 純屬講笑, 唔好介意.

禁止訪問

翡翠宮

咁你有無了解過佢工作是否有好大壓力呀 不過我真係話你聽除非你唔再打算結婚否則....唉真係個個都不相百重架咋
原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:23 發表

我同佢都好硬頸, 我地就係一直都係咁囉:tongue: 所以成日"水火不容"咁~ 佢大我8年, 係家中長子;我係家中細女, 屋企人由細就寵壞哂我~ 再加上我姐姐都話過一句:佢大你成8年, 堂堂一個大男人照計TUM你、就下你都無咩 ...

大宅

我老公都係用木做出嚟嘅....我18歲同佢結婚生仔到依家已經6年,我嘅性格同你一樣!頭嗰3年佢係一個只會理會自己感受嘅人,你所講嘅花佢一次都無送比我,你講嘅黑口黑面我日日都見到,你所講嘅遲遲唔走我嗰個直情叫我自己走,仲有你想要嘅情趣.....哈...真係唔洗諗,但係我都有忍唔住嘅時間,我同佢講我想要咩嘢希望你可以改下,打後嘅3年佢真係對我好好,雖然無好到會買嘢送比我,不過我可以話你知係會感受到佢對我嘅關心....
所以你應該同佢講你要d咩,唔好下下都要離婚,有好多說話講咗係收唔番架!
如果咁都要走我咪走咗好耐....

伯爵府

lovelife_kar:

I think your husband is a traditional man, esp. he is the eldest son. Same as my husband.
- 所以當你話要分開住,佢會覺得你離開佢,同分手冇分別;
- 一个traditional man 要去marriage counselling 是很難, my C6 must refuse.

其實,你可以唔理我地,只要你問心,妳仲愛唔愛佢, if 大家仲愛大家, 相處上可以慢慢tune.

呢一刻可能你好難受,好氣 or 心淡, but your husband 又何嘗唔係, 可能佢根本就唔知點處理, so his reaction was

通常人總是会hurt身邊最愛的人,因為家永遠係最真我的地方

你地無第三者已經比好多人好,我都經歷緊婚姻一D problem, 不過我会嘗試改變自己,唔係要就曬佢,不過當為自己 (or 下一个 ),把自己變得更好,去感染佢,去尋求双贏,可能又有一番新景象,共勉之 ^^

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實感情既野好難講...當大家冷靜諗清楚之後...可能會知道自己想要d咩野...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章

其實感情既野好難講...當大家冷靜諗清楚之後...可能會知道自己想要d咩野...

[ 本文章最後由 onon1022 於 07-10-23 21:46 編輯 ]

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉.............救命..
你家姐咁講,係因為佢地一直以來都就慣你,縱到你唔識體諒人...
你老公冇tum過你???....點會冇!!!只係你不滿足....
你咁0既性格,幾愛你都難頂啦....你唔去改下,真係冇人可以迎合到你,....
我有個朋友,佢只係適合拍拖,因為,佢不斷要求有愛情,激情....一拍耐左,d男朋友頂唔順,就同佢分手...宜家成3x歲人,都話冇男人合到黎...我地成班朋友就知點解,但佢太煩喇.....冇人願理.

原文章由 lovelife_kar 於 07-10-23 17:23 發表

我同佢都好硬頸, 我地就係一直都係咁囉:tongue: 所以成日"水火不容"咁~ 佢大我8年, 係家中長子;我係家中細女, 屋企人由細就寵壞哂我~ 再加上我姐姐都話過一句:佢大你成8年, 堂堂一個大男人照計TUM你、就下你都無咩 ...

別墅

唔好意思
我想講其實你老公有錯,但其實你都有錯.
你執哂野走就因為木口木面.黑面對你....
你自己有無唔岩先,你自己都好自私,........我覺得成件事都係因為你地兩個都好小氣,,,,,,,死要面,先攪到咁既地步,如果咁樣要離婚,十次婚都有得你離,恕我得罪講句,你唔適合做人太太,只合做情人,

珍珠宮

睇左咁多post, 我唔講太多.....樓主, 分開下都好既, 冷靜一下, 覺得辛苦既, 就不如去下旅行, 出外行下, 回來後, 你應該會有新睇法~

大宅

睇完你講ge野,我可以話你知,大部份婚姻生活都係咁,我亦如是
我結左婚8年,老公係獨子,性格有時比你老公更怪,佢唔開心都是唔出聲黑口黑面,佢唔like ge人(就算係我外家d人佢一樣黑面),我都係一個有唔開心就要呻出尼ge人,我以前會發脾氣話佢做咩黑面,後走來我習慣了都唔話佢,扮睇唔到,費事激壞自己.我同斥佢鬧交斥佢都唔會哄我,事後佢先哄或買野送比我,其實,你經歷ge野在座大部份人都經歷過,看你怎處理件事又或你還愛他嗎?
我就知我老公除了個d黑人憎ge缺點外,佢其實好愛我,好保護我,對我好好,你呢?你老公d優點呢?
其實,我同我老公某d性格好似,例如:硬頸..最不似就係我愛熱鬧佢愛靜,咁我去玩時就佢睇仔我自己去玩,可能我係長女,比較容易就人掛,最緊要,大家怎樣可雙方配合,條路怎行,睇你la.

[ 本文章最後由 OJ=A 於 07-10-23 23:42 編輯 ]

禁止訪問

別墅

原文章由 胡太得叻 於 07-10-23 23:39 發表
你講得好中啦!從佢回覆既話就睇到,岩聽的就回,稍說不是或幫佢老公的就避開,係比人寵慣左架啦!呢d要等佢自己醒架啦!再講落去都係一樣!

...

我都覺得樓主post上嚟只不過是想其他人認同佢 ,可能佢年紀細or思想幼稚,佢心裹只有埋怨老公點唔啱點唔好,把一個小小的問題講到幾大問題?-( ,雖然老公有錯!但我都覺得呢d只不過是小錯,如果真的係愛大家是可以包容的!不過如果我係佢老公我都"鄧"佢老公辛苦,因為樓主講到自己幾大方 其實是自己小器又自私

大宅

畀面勳章

如果你唔改變吓自己,離婚對你老公都係一件好事!起碼唔駛比你折磨!
佢買花比你,你重嫌三嫌四! :tongue: 身在福中不知福:tongue: ;
你發老皮,佢又拖返你,你重想點呀 成日話佢黑面,咁你係咪成日都 ga?-( 人嚟ga有情緒ga會累ga,唔好睇到自己咁大,咩嘢都要人改變去遷就你至得ga!
姐妹! 平淡是福呀! 邊有咁多浪漫ga!?-(

[ 本文章最後由 jeffhon 於 07-10-24 00:53 編輯 ]

複式洋房

這是我這個多月來,見到最發人深省的post,可謂集各會員的多年經驗而大成,每句都是眼淚與苦痛而留下來的經驗。

你很幸運,有那麼多人為你提供意見,不必走個大圈。

我必須說,人心不足。

站在男性角度,他的角色是一家之主,有責任維持這個家,在男性心中,工作的確是會佔一席位,他沒有退路,在女性心中,就算沒了工作,仍有老公頂着,所以,你丈夫要負責供樓,他沒有退路,而面對一個要求太多的妻子,相信他會覺得,自己已付出很多,但為何對方仍不明解?在這心理之下,相信大部份男性,包括我,也會笑不出。

世上沒有「性格不合」,只有自私和不滿足。

民房

lovelife kar...

樓主...唔緊要架...只要你覺得自己儘左力...你要點
樣去做都無問題架...唔好要自己後悔...唔需要得到
別人既認同...亦唔好介意人地有咩字見去講...

我覺得樓主所執著既唔係對或錯既問題...而係大家
始終都得唔到共識...感覺唔到愛咁...只得佢一個人
去想辦法怎樣去協調大家既婚姻生活咁...

樓主老公供緊層樓...但樓主亦支付屋企所有雜費開
支...都算係公平開支丫...樓主老公將供樓既事掛在
口邊...成日咁聽住..真係會令人覺得..究竟錢緊要..
定老婆緊要...

送花事件...我覺得真係好好笑...感覺係..樓主老公
都送囉...你仲想點???講真...好多老公都會話...老
婆煮黎煮去嗰幾味...食都食到厭啦...咁d人就會講
做好老婆..梗係要自我增值...得閒學d新菜式...咁
老公先至鍾意返屋企吃飯丫嘛...咁樣...又可以將
婚姻維繫得好d...點解呢度好似無人講老公都可以
諗d新氹法...去維繫婚姻呢??

首頁
23456...15

尾頁

跳至