跳至

首頁

尾頁

大宅

wasyinyin,

我都有睇過類似的post呀, 大意係如果想參加統一派位, 培小就唔會留個位俾學生呀. 真奇怪, 培小明明係私校, 一般私校都唔會理學生係咪參加大抽獎架嘛, 又唔係直資. 直資都要係, 佢收左先至叫個學生放棄參加統一派位者. 咁都好正常, 如果考倒心儀直資, 唔參加派位都可以丫.
不過, 我果頭果個校網呢, 真係麻麻地, 除非搬屋既者!

原文章由 wasyinyin 於 07-12-6 23:34 發表
stliu and kuyu0905,

我都有考培正. 原本如果收都可以考慮. 但好似原來唔可以參加統一派位. 這點我有保留. 我唔想抹煞咗連試運氣的機會都無. 而且如果再想考埋其他私校或直資做back up. KV競爭力應該會大d. 所以好 ...

大宅

stliu,

我當初都有考慮宣道同禮賢. 我覺得宣小唔錯. 不過見d家長話都好谷. 禮賢就樣樣平平均均. so so咁. 但大家又唔係一條龍. 後來諗如果報埋就好多了. 怕interview辛苦. 而且諗如果讀到KV又讀得ok. 到時再試o下考佢地d小學又都可以嘅. 如果KV唔收就算啦. 其實我有報埋stafford, 創價同樂基. 最後全部無去in

我運動會都打算整少少三文治, 帶維他奶, 餅之類咁.

搬? 我地都會考慮架. 九龍區中學校網始終好少少. 所以都要由小學開始. 加上如果返KV. 自己都盡量想在交通上時間減少d. 希望做到啦. 你地荔景係咩校網?

大宅

wasyinyin,

晉晉就好鍾意去"參觀"學校, 我當初都擔心佢面試辛苦, 不過後來發現報的學校都唔算堆埋一齊面試, 係最犀利11月頭, 兩日見左三間咁. 不過阿仔又冇乜野.
我自己都覺得係, 如果讀KV咪到時先再考囉, 都有宣小同禮小都有收好多外校生呀!辛苦的都係我地D阿爸阿媽即. 如果我地大家小朋友都一齊讀KV都幾好呀!
我地果區校網係65, 真係唔係好知果D學校係點, 比較好, 好似係仁立囉. 其實我真係有諗過搬近D KV架 (假設真係讀的話), 不過冇錢!!! 而且搬屋對我來講係一個好宏偉的工程啊!

原文章由 wasyinyin 於 07-12-7 10:26 發表
stliu,

我當初都有考慮宣道同禮賢. 我覺得宣小唔錯. 不過見d家長話都好谷. 禮賢就樣樣平平均均. so so咁. 但大家又唔係一條龍. 後來諗如果報埋就好多了. 怕interview辛苦. 而且諗如果讀到KV又讀得ok. 到時再試o下考 ...

[ 本文章最後由 stliu 於 07-12-7 10:34 編輯 ]

大宅

stliu,

兩日見三間都好叻. 我每次只係一間, 仲係隔兩三星期先一間, 都少少心力交瘁感覺

搬屋係好大工程. 之前之後最煩. 人家來睇或自己睇人家都煩煩地. 執嘢打掃又要做餐飽. 又要適應環境. 所以再搬時要諗多d同諗遠少少. 唔想再又要搬喇. 不過都要等出年下半年之後先算. 因為家陣d樓價都好貴. 最重要都係要等囝囝讀定書先.

大宅

wasyinyin,
咪係, D樓價真係貴啊! 就算搬都可能係租住樓先.絕對同意, 真係唔想搬完一輪, 之後又再搬過... 只不過係覺得小朋友咁細個要搭咁耐校車, 好似好辛苦者. 以前D人就近入學, 我係到中學先至要搭車返學架咋, 幼稚園同小學都係行10分鐘以內就到. 不過時代唔同左, 而家唔可以太依從呢種就近入學囉, 除非家住九龍塘

我而家住果度雖然甩腳少少,不過住得幾舒服架. 叫我搬都未必捨得.

原文章由 wasyinyin 於 07-12-7 14:55 發表
stliu,

兩日見三間都好叻. 我每次只係一間, 仲係隔兩三星期先一間, 都少少心力交瘁感覺

搬屋係好大工程. 之前之後最煩. 人家來睇或自己睇人家都煩煩地. 執嘢打掃又要做餐飽. 又要適應環境. 所以再搬時要諗多d ...

大宅

stliu,

最幣租都唔平. 有時供仲平過租. 而且要我比太多錢出來去租樓. 好似唔係好抵. 而且業主加租或收樓賣時. 要搬又係慘. 一樣安定唔到. 算啦. 都係遲一步嘅事. 唔好諗住. 都係攪掂讀書先.

大宅

Stliu & wasyinyin,

我上年先搬過來, 所以無諗過要搬住, 始終近媽媽, 哥哥, 老爺佢地, 我諗都要等囡囡讀到k3先再諗, 分分鐘讀番荃灣d小學都唔定, D樓價真係貴咗, 老公同我都唔鐘意租樓.

運動會個日我都可能會早走, 囡囡都要瞓晏攪, 睇佢頂到幾時叫倦.

原文章由 stliu 於 07-12-7 15:01 發表
wasyinyin,
咪係, D樓價真係貴啊! 就算搬都可能係租住樓先.絕對同意, 真係唔想搬完一輪, 之後又再搬過... 只不過係覺得小朋友咁細個要搭咁耐校車, 好似好辛苦者. 以前D人就近入學, 我係到中學先至要搭車返學架咋, 幼 ...

大宅

wasyinyin & 豬仔媽媽,

係啊, 租真係好貴, 等如同人供樓. 如果到時係考直資, 就其實住邊都唔太緊要囉. 只係覺得交通要多時間者. 不過我都有朋友住青衣返宣小啊!

運動會, 如果仔仔係去倒都一定要早走了, 晉爸已經話去半日好了, 要仔仔返去休息(養病), 佢係緊張大師 . 如果我話留耐D,我驚佢直情唔俾去添呀! 同埋小朋友的晏覺真係好緊要, 晉晉每日可以瞓成2個幾3個鐘架!

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-7 15:23 發表
Stliu & wasyinyin,

我上年先搬過來, 所以無諗過要搬住, 始終近媽媽, 哥哥, 老爺佢地, 我諗都要等囡囡讀到k3先再諗, 分分鐘讀番荃灣d小學都唔定, D樓價真係貴咗, 老公同我都唔鐘意租樓.

運動會個日我都可能會早走, ...

大宅

之從囡囡返咗學之後, 一樣都會瞓2-3個鐘晏覺.

原文章由 stliu 於 07-12-7 15:48 發表

係啊, 租真係好貴, 等如同人供樓. 如果到時係考直資, 就其實住邊都唔太緊要囉. 只係覺得交通要多時間者. 不過我都有朋友住青衣返宣小啊!

運動會, 如果仔仔係去倒都一定要早走了, 晉爸已經 ...

大宅

雖然話佢地只係返三個鐘學, 但我覺得都幾攰, 有時菲傭都話仔仔搭小巴時已經瞓著左...

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-7 23:58 發表
之從囡囡返咗學之後, 一樣都會瞓2-3個鐘晏覺.

大宅

好開心啊! 尋日見倒你地, 場地實在有點大, 本來走之前想再同你地傾多陣, 不過見仔仔都幾攰, 於是我地走了.

仔仔玩得好開心啊 ! 你地仔仔 & 女女玩得開心嗎?

原文章由 stliu 於 07-12-7 15:48 發表

...運動會, 如果仔仔係去倒都一定要早走了, 晉爸已經話去半日好了, 要仔仔返去休息(養病), 佢係緊張大師 . 如果我話留耐D,我驚佢直情唔俾去添呀! 同埋小朋友的晏覺真係好緊要, 晉晉每日可以瞓成2個幾3個鐘架!

大宅

回覆 #65 stliu 的文章

stliu,

咁您個度KV有無校車直到屋苑呀? 還是要轉車? 晉晉現在返綠楊, 是不是也要坐校車?

我們的小朋友不能一同坐校車了, 我那兒比較近的只有海濱, 原來海濱是跟深井同一路線, 幸好是尾站, 可以八點多才上車, 但回程就要一點多了, 我都怕小朋友太辛苦, 現在返 nursery 都要睡一睡, 下年不知會不會在車上睡著了呢?

大宅

kuyu0905,

有校車啊!仲係頭站. 所以朝早好早返學啊, 7:25, 但回程就快, 係12:25. 變左佢6:45左右要起身準備了, 夏天還好, 冬天就... 但冇辦法啦, 都係要搭校車, 唯有安慰自己, 佢放學最快返到啦. 因為而家姐姐湊放學, 有時返到屋企都要12:30左右架. 而家仔仔係爸爸帶返學, 工人湊放學,搭一程小巴. 因為太細怕佢搭校車危險.

噢, 原來你小朋友係深井線啊! 唔可以同車添! 路線方面係咪今年同下年都係差不多呢? 因為我去交校車留位費時,佢都話係差唔多. 校車有老師跟車, 好好多, 起碼安全同紀律方面都可以照顧倒. D人成日話搭校車, 咩事都會發生架, 仲好易學壞添 (因為車上通常冇王管!). 有老師好好多. 本來我唔諗住咁快交校車留位費架, 不過怕到時冇得坐校車就煩喇! :-( 所以交左先啦! 真係, 用錢買安心囉!

原文章由 kuyu0905 於 07-12-10 10:47 發表
stliu,

咁您個度KV有無校車直到屋苑呀? 還是要轉車? 晉晉現在返綠楊, 是不是也要坐校車?

我們的小朋友不能一同坐校車了, 我那兒比較近的只有海濱, 原來海濱是跟深井同一路線, 幸好是尾站, 可以八點多才上車, 但回 ...

大宅

回覆 #73 stliu 的文章

上週六我去了交留位費, 問過校車服務, 他們說大致都差不多, 可能會加多一兩個站, 到時校方會再通知...

真的會有一兩個老師跟車返學/放學, 他們說這樣小朋友會較乖, 有老師睇住我們也比較放心啦 (所以車費也較出面貴!)

說來奇怪, 所有荃灣市中心的都沒有設點(包括千色點, 荃灣廣場一帶), 只有兩邊(愉城/麗城 或 海濱)走, 在市中心就反而變成唔就腳了 :cry:

大宅

kuyu0905,
嘻嘻, 我見佢校車費, 又一居都收七百幾, 咁荃灣線收$960都唔算貴, 係咪好阿Q呀? 我見SC的校車費, 我屋企果條線好以係$870.

我自己唔係好熟荃灣區, 係咪佢市中心難搵地方停? 定係費時停左車之後要兜來兜去先出返市區, 佢唔想呢, 所以係荃灣週邊接人? 但變相住市中心果d咪要去週邊搭校車? 你最近係海濱站, 行去校車站遠嗎?

原文章由 kuyu0905 於 07-12-10 12:02 發表
上週六我去了交留位費, 問過校車服務, 他們說大致都差不多, 可能會加多一兩個站, 到時校方會再通知...

真的會有一兩個老師跟車返學/放學, 他們說這樣小朋友會較乖, 有老師睇住我們也比較放心啦 (所以車費也較出面 ...

大宅

回覆 #75 stliu 的文章

海濱呀... 話遠又唔算遠, 話近又唔近喎, 我住楊屋道個邊, 雖然行都行到入去, 但都係坐車快, 所以第日都可能要轉車, 我就覺得比較麻煩少少啦, 希望下年可在附近增設車站, 就比較好, 但機會都幾微, 因為那兒的交通實在太繁忙, 好似無乜泊車等候位....

荔景屬於葵青區吧! 仁立也要選葵盛那一間會比較出名, 我也在葵青區長大, 葵青的小學網似乎也好像真的麻麻地, 反而荃灣還可以, 總有幾間比較出名, 日後在KV畢業, 即使不在九龍城區讀小學, 亦可在荃灣區, 也有不少好學校可以考慮....

大宅

kuyu0905,
呵, 要轉車才坐到校車又真係麻煩少少喎. 希望到時佢開多幾個站啦! 正如你地之前所講, 荃灣多左好多新樓盤嘛, 可能讀KV的荃灣人亦都多左, 開多幾個站都未定. 此亦係我交埋校車費的主因.

係呀,葵青校網真係麻麻地, 不過我老公都係諗住俾仔仔考直資/私小呀... 係我覺得點解小學就已經要俾錢讀者. 我呢D小學到中三都係免費讀書的一代, 覺得小學要交學費,真係未接受倒呀! 不過, 我諗呢個係大勢所趨呀! :-(

原文章由 kuyu0905 於 07-12-10 13:59 發表
海濱呀... 話遠又唔算遠, 話近又唔近喎, 我住楊屋道個邊, 雖然行都行到入去, 但都係坐車快, 所以第日都可能要轉車, 我就覺得比較麻煩少少啦, 希望下年可在附近增設車站, 就比較好, 但機會都幾微, 因為那兒的交通實在 ...

大宅

stliu,

我都好高興同你相認呀.

我囝囝運動會玩得好開心. 我地食完lunch再返去玩多一個項目先走. 佢仍然都玩得好投入. 我地走時, 佢仲話唔走架. 其實佢根本好眼瞓. 我地未返到屋企, 佢已經瞓著了.

返去睇返d相同拍了的片. 佢都好開心. 諗起第二時間學校.....的活動可能......... 我都有d唔捨得 :-(

stliu and kuyu0905,

葵青區小學網雖然無荃灣好. 但中學網卻比荃灣好好多. 其實我自己真係想讀到好的津校. 可以唔駛比錢又讀到好學校就好喇.

原文章由 stliu 於 07-12-10 08:44 發表

好開心啊! 尋日見倒你地, 場地實在有點大, 本來走之前想再同你地傾多陣, 不過見仔仔都幾攰, 於是我地走了.

仔仔玩得好開心啊 ! 你地仔仔 & 女女玩得開心嗎?

...

大宅

我都交了校車費, 諗住橫掂都係要坐校車, 就留定先啦...

最好梗係可以入到出名的津校, 可以慳好多, 但好似好多九龍區出名的名校都係私校, 都要俾錢讀

講真, 我並無認真去研究入小學的問題, 這陣子去找幼稚園的事都已經好花了很多時間和精神, 過三年後又要去找小學資料, 真頭痛

但見到bk亦有人又說讀邊間幼稚園跟升小學無直接關係?! 是什麼原因呢?

[ 本文章最後由 kuyu0905 於 07-12-10 15:49 編輯 ]

大宅

wasyinyin,

嘩! 你仔仔好叻叻啊! 玩左咁耐! 一如所料, 我老公一到食飯時間就話走喇! 我諗佢係怕仔仔攰! 我地返到屋企都係12:45, 仲播左D片段俾仔仔睇, 佢都好興奮呀 ! 我同你一樣, 都會有D唔捨得呢D活動! 因為係一家人可以參與嘛! 咁其實根德園都有少少活動, 我地向好果面諗啦!
題外話, 尋日返學校集合時, 見倒佢地原來已經調左位呀, 仔仔坐左去最埋便張枱度.

葵青區中學我真係冇留意呀!因為我係結婚後先搬來呢區架, 之前除左係有朋友/同事係響呢區讀書之外, 真係未聽過呢區D學校架. 唉, 而家仔仔先N1, 已經要開始諗佢第日小學,中學的事, 真係好長遠呀, 但係唔諗又唔得呀!:-(

原文章由 wasyinyin 於 07-12-10 15:20 發表
stliu,

我都好高興同你相認呀.

我囝囝運動會玩得好開心. 我地食完lunch再返去玩多一個項目先走. 佢仍然都玩得好投入. 我地走時, 佢仲話唔走架. 其實佢根本好眼瞓. 我地未返到屋企, 佢已經瞓著了.

返去睇返d相同 ...

首頁

尾頁

跳至