論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係睇唔過眼!
你地真係未遇過啲怪人,有時佢地既行為真係你諗唔到,我覺得唔需要質疑樓主,我信會有工人係咁!我果個我係咁叫佢眼訓就訓佢死唔訓,情願啲野慢慢做,但抱住阿b又係到中眼訓。我直頭要鬧佢去訓架!
樓主話佢日日洗衫,咁又真係無可能要洗幾個鐘,衫褲應該唔係日日都換,底褲除外啦!
重有話要比多啲錢先得,唔係吓!如果覺得少咪唔好黎香港做囉!香港好多人都係低收入架!佢地重要係香港咁高生活指數養家,佢如果放假唔係週圍去,咁都唔駛用好多錢,我自己就由得佢既,佢返黎食我都會供應比佢,我自己覺得佢做得好,係無所謂既,我相信除非變態,唔係張心比己,唔會虐待工人囉!
但工人始終係工人,我唔會因為怕佢辛苦,乜都自己做返哂!咁我請工人黎做咩呀!
講真放假佢係有權唔做,我亦唔會逼佢,但當然我希望佢會做少少清潔啦!其實做都係想主人覺得佢做得好啫!我地返工一星期先有一兩日假期都想休息下架!咁我地連假期都要做,我地咪重慘!我地以前媽媽都係捱大我地好多兄弟姐妹啦!佢地唔係工人,都要乜都做,佢地係自己鄉下應該都要捱,無理由黎到香港就想嘆!重要逗人工。
我都覺得應承左人要做就應該要做,唔係話第一日點都應承左先,你做唔到既,就唔會做le份工囉!唔通我請個人係揍bb,你話你得,點知黎到乜都唔識,餓死bb又合理咩?我去見份工,老細要請個會計,我話我識做,唔通黎到我又可以唔做會計既野咩?咁咪要比人炒囉!
重有樓主係多家務,但個工人黎之前都知架啦!自己做唔惦咪唔好黎做囉!揀啲好工做囉!我個工人話我間屋細添呀!佢地係果邊啲屋好大架!佢地係新加波連假期都無呀!黎左香港咪算好囉!如果係要同我地比,我覺得無得比,每個人既地位際遇都唔同,佢le刻係我個工人,佢就要做返工人做既野,或者佢返鄉下係皇后都好,我唔理。而且就算我對佢點好,佢永遠都唔會真正變成我屋企人,因為佢都有自己既屋企人。
我諗緊唔怪得agent話唔好請啲係香港做過既工人啦!我而家明白喇!

[ 本文章最後由 MUNTUNG 於 08-2-14 14:20 編輯 ]

複式洋房

:)
原文章由 mako 於 08-2-14 02:23 發表
我都知我工人工作不少, 同埋有附帶條件,但係佢簽落張contract前已經知道,正如你所講~
同埋洗碗佢放假前一晚唔洗留到放假o個日, 咪又係我洗, 我都費事丙佢, 自己洗返, 但如果洗衫既問題, 佢唔洗都得既, 咪積埋d衫一次過洗lor~ ...

don't unhappy , 好難話點個錯,想對ヱ人好d,希望佢做好d.俾心机做,大家相處好D,.妳是否fulltime mother.係就日日對住,
大家可能面咗咗
睇黎都要坐低慢慢講,叫佢改下,或加人ヱ可能好d:)

大宅

佢做唔足本份﹐咁炒佢等佢冇得去… … 都唔係好大罪啫!
--->明白la, 咁真係唔大罪,
如果我bun bun 越黎越似博炒, 我當然唔再忍la, 唔通真係比佢做主導咩
thank you!

原文章由 jk67jk 於 08-2-14 09:49 發表

當然我唔係叫你阻佢發達;但係如果佢ge 表現係愈來愈差﹐大安旨意等過加國﹐佢做唔足本份﹐咁炒佢等佢冇得去… … 都唔係好大罪啫! 最主要﹐係如果佢始終不變﹐你係咪打算忍佢忍到佢申請到﹐然後等佢做主導﹐一腳伸你走啫! 我覺得如果佢做得好好地﹐交到應有的質數與承諾﹐佢有好發展﹐我祝福佢!

我有朋友忍左佢印印好耐﹐因為冇人咁壞心腸要人死嘛! 但個印印愈做愈衰﹐教而不善﹐仲好招積咁同我朋友講「有人等緊佢contract完過檔」…… 哈~ 佢乜都唔交足功課﹐屋企dirty﹐煮飯無心機﹐成日講電話只放bb係床唔理… … 我朋友愈諗愈嬲﹐差兩個月合約便完﹐就抄左佢! 個傻印初初仲好開心;點知兩日後﹐佢放完假回來﹐喊住咁同我朋友講﹐求佢唔好炒佢﹐佢話新僱主話唔要佢﹐因為佢唔係 clean contract﹐要由頭做申請新工人的 procedure… …:tongue: 哩d 真係抵佢死!
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

佢鐘意手洗既原因一早講左la, 係會令d衫襟d ma~
--->08-2-14 03:40發表
其實當然可以同佢講話佢用手洗衫, 都唔乾淨既, 叫佢用返機洗, 但直接咁講, 好傷ga~~~ 所以每次佢講完話用手洗d衫襟d之後, 我都冇野好講?-(

QUOTE:
原文章由 vic-wing 於 08-2-14 02:29 發表

咁你要命令佢唔準再用手洗你地和小朋友既衫,因為你覺得唔夠乾淨!事實上手洗都幾浪費水架,仲好浪費時間添!叫佢自己既底衫褲用手洗,其他衣物儲夠一機就獨立開機洗! ...

就佢同阿仔沖涼件事黎講, 係佢o個朝早寫低字條話會返黎同阿仔沖, 因佢放假出門前會自行寫低佢會幾時返or其他"林審野", 咁呢d係唔係promise呢? 同埋好明顯唔係我開口叫佢先

原文章由 joanthony 於 08-2-14 10:28 發表
wah, 全家既衫用手洗半個鐘?? 噤一定洗得唔乾淨, 可能我個人中意乾淨啦, 比我就點都接受唔到, 又o徒水.... 講真呀係有心叫佢用機洗點都迫到啦, 唔駛一定要出刀既, 你一直都唔講佢中意手洗既原因 ? 覺得好玩d ? 無人中意囉苦來辛, 係咪你架機佢唔識用怕整壞 ?

仲有, 你成日口口聲聲話人地應承就要做 ??? 你噤做根本就係搵緊人bun, 搵人著數, 因為呢個request (放假都開口叫人做野 e.g. 同個仔沖涼, 放狗, 出門口前拖地...etc) 根本就係不合理!! 佢day 1 應承你都係無可奈何,因唔想day 1 就無左份工, 人在做, 天在看就係噤解 !! 唔好刻薄人呀, 放假就即係乜都唔駛人做包括番屋企前/後, 唔係自己無良地要人應承你囉 !
為左份工佢有得say no 咩 ? 話知你請佢食乜, 一件還一件, 果d翅唔係佢OT既酬勞, 豪左比人就唔好囉黎計啦好心 (其實請埋佢D fd 係你自己on 居咋, 噤唔代表可以放假洗人呀 ! 係就不如折現可能比佢告既機會都低d..)

唔通佢第日真係要告你假日要佢做野時你 同個官講, 喂我請佢食翅個, 請埋佢d friend 玩wor 噤呀 ? 哈.

[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

你完全講得o岩, 佢就係呢類型既人, 會希望令我覺得佢係好勤力既好bun, 之前又話我就算生幾多個, 佢都可以自己照顧晒, 唔駛再請多個工人... 我都好明白佢用意, 但搵鬼信咩...

原文章由 eshiro 於 08-2-14 10:48 發表
mako,

you should sit down to talk with your maid. And from now on, don't expect her to help your baby to take bath even she promised~

Most maid likes to promised to do extra work (to make you thi ...

大宅

我工人永遠係早瞓過我地2公婆, 咁佢一早入左房瞓, 然之後我地1點幾瞓, 到o個晚就同我地講佢洗衫洗到凌晨4點幾wor...你話佢做乜呀? 咪瞓到咁上下, 自己彈起身洗都唔定, 或者瞓到第2朝洗都唔定, 佢講真定假無人知lor~ 但佢今日同我提返, 佢o個日洗到凌晨3點幾lor, 咁係咪佢講既野可信呢?
以你回應文章既氣勢,咁點會食唔住個工人吖.
--->老實講,以我回應文章言語, 總括黎講都客客氣氣, 點解我回應有d人係有骨, 係因為你地一早未了解既時候, 係咁話我係刻薄, 無良, 唔make sense之類既說話, 自古都有一句, 想要人地尊重你, 必須要學懂尊重人

原文章由 方方媽媽 於 08-2-14 12:10 發表
此外,如果30分鐘可以洗完晒全家d衫,咁又真係唔明點解會洗衫洗到凌晨4點,咁3點30分之前,佢做咩呢?
樓主,我由頭到尾無話你刻薄個工人,只係,有d野係自相矛盾.
一方面你話佢堅持,無辦法所以由得佢,另一方面,佢堅持另一d野,你又可以唔比,阻止到,咁即係你無運用你既權威/權力,去阻止佢姐.
以你回應文章既氣勢,咁點會食唔住個工人吖.
我地呢d路過既,咪講左d對你來講無用既廢話囉.
請你唔好咁介意,真係一家唔知一家事,我都係用常理來發表下意見姐.

大宅

thank you~

原文章由 LILY媽咪 於 08-2-14 12:51 發表
當日點解要佢同阿仔沖, 原因係我地o岩o岩返黎無耐, 佢都返黎, 而佢係promise過我, 所以我先同佢講阿仔未沖涼, 佢當然可以同我講話佢今日放假, 都係唔沖, 咁我唔會唔開心lor
---> 工人講就無敵, 做就無能為力, 佢應承你, 唔代表真心想去做或會keep住做.

佢放假時地唔乾淨, 我會當日自己抺, 到佢返黎都唔會丙佢, 因佢抺唔抺係佢自由, 我唔老黎係佢之前洗塊地布可以洗得咁污漕, 而d污漕野一定唔係1~2日內keep返黎既 ---> 既然係咁, 佢都無上心去做, 又或者太多野do, 你以後咪唯有check密些.

大宅

唔緊要la, 洗幾多衣服因為係之前有d mami話我刻薄工人, 強迫人地要用手洗好多衫, 整到人地洗到4點幾先有得休息("俄"稱), 咁o個d mami咪話冬天有好多衫要洗, 咁jk67jk好心咪幫我計下應有幾多件洗lor~
可能我係第一次請工人, 所以最初好多野都太就佢, 而家見佢越做越懶, 先知自己最初做乜鬼好人:-| (我老公都成日咁話我)
anyway, thank you, 我都會同我工人傾下ga la, 若傾完都係咁似博炒, 我就會成全佢

原文章由 KATRINE 於 08-2-14 13:03 發表

而家都唔係討論緊洗幾多衣服的問題!
其實係樓主要工人確定自己的角色及位置! 俾佢知道邊個係主人,主人的說話一定要聽(當然是合理的)樓主要好好同佢再講你的要求及你的底線,及不聽從的後果
若果事後仍無改善應不要再續約,反正無心打工不如另請人再train過,不過下次唔好再做好人,先小人後君子,開頭你對佢太好佢會覺得應份

大宅

其實我見有d人o係未完全了解成件事之前, 就斷定左我係刻薄僱主, 真係百思不得其解, 唯有歸咎於我一早無check回覆, 導致佢地一直幻想出咁多野出黎, 就同張學友咁, 本來唔係佢問題, 就因為佢無一早解畫, 所以好多hk人都當左佢地係bad employer, 雖然我唔似佢地沈默咁耐, 只係1日無on line, 就可以令到我o係呢到變成咁既人, 咁當然當中係有眼睛雪亮既一群la~
佢洗衫話洗幾個鐘, 我最初都覺得有懷疑, 但當佢上星期話洗到凌晨4點幾, 而今日就同我提返話洗到凌晨3點幾, 就自打咀吧la~
anyway, 都好開心有位同我抱打不平既人, 如果唔係我真係有時質疑自己係唔係觀點同角度有問題

原文章由 MUNTUNG 於 08-2-14 14:07 發表
真係睇唔過眼!
你地真係未遇過啲怪人,有時佢地既行為真係你諗唔到,我覺得唔需要質疑樓主,我信會有工人係咁!我果個我係咁叫佢眼訓就訓佢死唔訓,情願啲野慢慢做,但抱住阿b又係到中眼訓。我直頭要鬧佢去訓架!
樓主話佢日日洗衫,咁又真係無可能要洗幾個鐘,衫褲應該唔係日日都換,底褲除外啦!
重有話要比多啲錢先得,唔係吓!如果覺得少咪唔好黎香港做囉!香港好多人都係低收入架!佢地重要係香港咁高生活指數養家,佢如果放假唔係週圍去,咁都唔駛用好多錢,我自己就由得佢既,佢返黎食我都會供應比佢,我自己覺得佢做得好,係無所謂既,我相信除非變態,唔係張心比己,唔會虐待工人囉!
但工人始終係工人,我唔會因為怕佢辛苦,乜都自己做返哂!咁我請工人黎做咩呀!
講真放假佢係有權唔做,我亦唔會逼佢,但當然我希望佢會做少少清潔啦!其實做都係想主人覺得佢做得好啫!我地返工一星期先有一兩日假期都想休息下架!咁我地連假期都要做,我地咪重慘!我地以前媽媽都係捱大我地好多兄弟姐妹啦!佢地唔係工人,都要乜都做,佢地係自己鄉下應該都要捱,無理由黎到香港就想嘆!重要逗人工。
我都覺得應承左人要做就應該要做,唔係話第一日點都應承左先,你做唔到既,就唔會做le份工囉!唔通我請個人係揍bb,你話你得,點知黎到乜都唔識,餓死bb又合理咩?我去見份工,老細要請個會計,我話我識做,唔通黎到我又可以唔做會計既野咩?咁咪要比人炒囉!
重有樓主係多家務,但個工人黎之前都知架啦!自己做唔惦咪唔好黎做囉!揀啲好工做囉!我個工人話我間屋細添呀!佢地係果邊啲屋好大架!佢地係新加波連假期都無呀!黎左香港咪算好囉!如果係要同我地比,我覺得無得比,每個人既地位際遇都唔同,佢le刻係我個工人,佢就要做返工人做既野,或者佢返鄉下係皇后都好,我唔理。而且就算我對佢點好,佢永遠都唔會真正變成我屋企人,因為佢都有自己既屋企人。
我諗緊唔怪得agent話唔好請啲係香港做過既工人啦!我而家明白喇!

大宅

加人工我就暫時唔會, 但獎金之類既就真係有諗過比, 當然見佢o個排表現好時la, 但每次想拎出黎時, 都唔知佢係唔係鬼上身定乜, 又可以比你見到佢d唔好既野, 咁又攪到比唔到
thank you, 我都會坐低同佢傾下既~ 因為佢唔係完完全全唔得(到呢一刻為止)

原文章由 ling619 於 08-2-14 14:15 發表
:)
don't unhappy , 好難話點個錯,想對ヱ人好d,希望佢做好d.俾心机做,大家相處好D,.妳是否fulltime mother.係就日日對住,
大家可能面咗咗
睇黎都要坐低慢慢講,叫佢改下,或加人ヱ可能好d:) ...

水晶宮

原文章由 mako 於 08-2-16 01:57 發表
我工人永遠係早瞓過我地2公婆, 咁佢一早入左房瞓, 然之後我地1點幾瞓, 到o個晚就同我地講佢洗衫洗到凌晨4點幾wor...你話佢做乜呀? 咪瞓到咁上下, 自己彈起身洗都唔定, 或者瞓到第2朝洗都唔定, 佢講真定假無人知lor~ ...

我睇番第一個post,又係你自己話:
佢用手洗衫,
佢洗衫洗到4點.
再加上之後既post,你話佢自己堅持用手洗,d衫會襟d,咁係個工人犧牲自己來為你服務噃?
而且,最終佢放假都有幫手同你仔仔沖涼同放狗.
咁加加埋埋,係你自己引導人地誤會之麻.
講真,我由頭到尾都無用過d難聽既說話來話你呀.只係覺得你d說話有自相矛盾既地方,所以先問下姐.
有d野,對你有著數,你就話工人"堅持",所以你無辦法.
你請到個咁為你d衫著想既工人,佢就梗會係某d方面做得差少少架啦.
大家都知,工人無完美架啦.有著有唔著,咁先至正常架麻.

子爵府

雖然你同工人簽約時講好咗放假要佢做嘢,但咁做佢隨時可以告你。

雖然你認為自己對工人好好,但如果係我,我寧願唔幫慶祝生日...都唔應該為咗所謂「誠信」,要佢放假做嘢。

你諗吓佢只會覺得你俾佢嘅係「小恩小惠」,相對於你剝削咗佢嘅假期,佢會記住邊樣嘢多d呀?

唔好搏啦,佢放假時,你自己辛苦d啦!

至於其他工作表現問題,我都好明白,真係有需要時就炒啦。你要記住只有自己守規矩,我哋先可以對佢大聲,否則「蝕底」嘅會係我哋呀!

原文章由 mako 於 08-2-14 01:55 發表
......工人放假點可以要佢做野 ???
工人放假要做野, 係因同佢簽約前同佢傾好左, 呢個係promise誠信既問題, 我唔知你會點睇誠信, 但如果我應承左會做, 就一定會做~ 當然佢絕對可以話佢o個日放假, 乜都會唔做, 我當然 ...

大宅

第一個post係打住以下呢句
...佢諗左一陣就話佢返黎會同佢沖, 跟住就話佢前日洗衫洗到4點幾(零晨), 所以冇乜得點瞓,
呢句說話係佢講既, 而唔係我地睇到, 所以我唔覺自相矛盾, 引導人地唔會
的而且確佢最終有幫我仔沖涼同放狗, 但我想"辛"既係, 點解o個朝寫低話返黎會同阿仔沖, 但返到黎就唔想沖, 令願去放狗成粒鐘(放狗我地都無叫佢去, 佢都無話返黎會帶狗散步), 所以咁令我再多一樣失望, 何況我之前有上黎讚過我工人, 但原來過左1年幾之後, 越學越唔掂(maybe her friend帶壞佢), 所以我上返黎"辛"兼話澄清返, 我並無請到好工人啫
你係無直接用難聽既說話來話我, 但當我睇到2月12日既發表, 講既野好似有骨咁~ 可能我多心or 敏感, 但俗語都有一句"說者無意, 聽者有心" 竟然你都話問下姐, 咁即係我太多心la, sorry

原文章由 方方媽媽 於 08-2-16 13:01 發表

我睇番第一個post,又係你自己話:
佢用手洗衫,
佢洗衫洗到4點.
再加上之後既post,你話佢自己堅持用手洗,d衫會襟d,咁係個工人犧牲自己來為你服務噃?
而且,最終佢放假都有幫手同你仔仔沖涼同放狗.
咁加加埋埋,係你自己引導人地誤會之麻.
講真,我由頭到尾都無用過d難聽既說話來話你呀.只係覺得你d說話有自相矛盾既地方,所以先問下姐.
有d野,對你有著數,你就話工人"堅持",所以你無辦法.
你請到個咁為你d衫著想既工人,佢就梗會係某d方面做得差少少架啦.
大家都知,工人無完美架啦.有著有唔著,咁先至正常架麻.

大宅

今日c6會去簽個新工人,晌呢度都想同大家分享一下點解我唔續佢。

佢做左1年8個月,為人表面好尊敬我地,好溫純,好勤力,不過我好記得我坐緊月果陣個陪月姨姨同我講,『你個工人個晌出面對住外人既性格同對住你好唔同,我呢個月成日同佢一齊買送,發覺佢其實好健談八掛,但一返到屋企就變晒斯文既。』

總括呢年幾,佢創下既驚人佳積有:

滴滴m落床
滴滴m落sofa
滴滴m落廁所板
留一條米粉晌bb尿片
留一pat屎晌濕紙巾盒入面
多次清洗bb衫同碗唔乾淨鬧到我口臭
將bb水樽look左落巴士車底
唔見屋企鎖匙
唔見百佳card
整損bb
將bb放晌把開住既風扇旁
無好好睇住bb令佢整損
講左n次bb起身要幫佢穿外套都唔記得
講大話,無抹又話有抹
無手尾,永遠要我跟手/提佢幫佢執番好d用完 留低既野
好無記性,無限次呢樣唔記得果樣唔記得,好似發夢咁
游水晌泳池執漏左我條心愛既hello kitty 短褲,買番條男裝s碼泳褲比我
整bb野食,豬肉末熟有血水都唔知
整bb野食,豬肉有粒骨都唔知
整花晒個飯煲同鑊,知道唔可以用綠色硬既百潔布洗,但佢竟然用不秀鋼鑊剷來炒野?
牆邊比佢用吸塵機撞花晒
有雪山fei 狐
有對梅香咸魚腳,夏天要一日洗4次腳
試過2次晌bb3個月時,佢夜晚11點餵完奶竟然抱住bb晌sofa訓左覺!!
我最憎佢竟然同我二伯個工人講我是非,話我對佢好惡,先生對佢好好,佢可能做2年都唔做,呢番說話傳到去我99樹,99就同我c6講叫我唔好咁惡,人地做到野就對人好d…。我問番佢,佢唔認,話只係同人講如果做錯野太太都有鬧
對住我就話想做多4年,不過驚老公唔比,其實自已一早同家姐講話太太日日晌屋企佢好驚,所以未必繼續做(佢家姐同佢同一個agent,當然係agent話番比我知啦)

其實我係咪真係好惡呢?以上既種種事積,有無媽咪可以唔鬧唔惡呢?呢個衰人(我而家真係好唔鐘意佢),又唔見佢同人講自已犯左乜野錯?唔見佢同我講太太送左幾多幾多野比佢同佢個女?太太比過乜野打償佢?新年比幾多錢利是佢?
我見佢離鄉別井做野,個人係懞d但有耐性,念在佢睇住我個女出世,都花左唔少心機幫我手湊女,個女病,我無得訓佢又無得訓,咁我都對番佢個女好,但佢竟然淨係識話我惡?

諗起都激鬼c!!

[ 本文章最後由 covermark 於 08-2-17 14:59 編輯 ]

民房

原文章由 fc1668 於 08-2-12 11:51 發表
一個人要做咁多野...比我都死啦,湊一個BB已經辛苦, 仲要係兩個, 仲要再加多2隻狗 未計執屋買送煮飯....請倘超人會好啲囉

我個工人只係湊亞b架咋,亞B訓左佢咪執下屋囉, 唔駛洗衫架,我拎出去洗既, ...

你個工人真係幸福..有個咁既顧主..真係執到..

大宅

我個工人都同你差唔多

滴滴m落床--->same
滴滴m落sofa
滴滴m落廁所板--->same
留一條米粉晌bb尿片
留一pat屎晌濕紙巾盒入面
多次清洗bb衫同碗唔乾淨鬧到我口臭--->same
將bb水樽look左落巴士車底--->bb水樽口永遠有陣味, 但佢可以話已經每朝用洗潔精洗好
唔見屋企鎖匙
唔見百佳card--->唔見左唔認, 佢仲話已經比返我, 就算我地張住戶証都試過整唔見, 佢又係話比返我, 我話無之後, 佢全力搵既地方唔係佢間房, 竟然係我間房, 仲要試過推開我個衣櫃搵, 整到個地板花晒, 最後club house既staff打返比我, 話搵到張咭, 佢先say sorry
整損bb--->整穿bb粒瘡, 攪到細菌感染而要另駛千幾元e生費睇e生
將bb放晌把開住既風扇旁--->將bb放o係冷氣機底吹冷氣
無好好睇住bb令佢整損--->無好好睇住bb令佢隻眼被大佬打爆隻眼既微絲血管, 又要駛多$4xx睇e生, 好彩而家冇事
講左n次bb起身要幫佢穿外套都唔記得---> same
講大話,無抹又話有抹--->same
無手尾,永遠要我跟手/提佢幫佢執番好d用完 留低既野--->佢有時發夢都係咁
好無記性,無限次呢樣唔記得果樣唔記得,好似發夢咁
游水晌泳池執漏左我條心愛既hello kitty 短褲,買番條男裝s碼泳褲比我--->(分明有d侮辱wor~)
整bb野食,豬肉末熟有血水都唔知--->same
整bb野食,豬肉有粒骨都唔知--->都試過比雞阿仔食, 都可以食到啃骨
整花晒個飯煲同鑊,知道唔可以用綠色硬既百潔布洗,但佢竟然用不秀鋼鑊剷來炒野?--->明知易潔鑊唔可以用鐵既包魚刷洗, 但間唔時都可以拎住鐵既包魚刷黎洗
牆邊比佢用吸塵機撞花晒--->same兼個吸塵機個吸管比佢整爛又唔認
有雪山fei 狐
有對梅香咸魚腳,夏天要一日洗4次腳
試過2次晌bb3個月時,佢夜晚11點餵完奶竟然抱住bb晌sofa訓左覺!!
我最憎佢竟然同我二伯個工人講我是非,話我對佢好惡,先生對佢好好,佢可能做2年都唔做,呢番說話傳到去我99樹,99就同我c6講叫我唔好咁惡,人地做到野就對人好d…。我問番佢,佢唔認,話只係同人講如果做錯野太太都有鬧
對住我就話想做多4年,不過驚老公唔比,其實自已一早同家姐講話太太日日晌屋企佢好驚,所以未必繼續做(佢家姐同佢同一個agent,當然係agent話番比我知啦)

其實我係咪真係好惡呢?以上既種種事積,有無媽咪可以唔鬧唔惡呢?呢個衰人(我而家真係好唔鐘意佢),又唔見佢同人講自已犯左乜野錯?唔見佢同我講太太送左幾多幾多野比佢同佢個女?太太比過乜野打償佢?新年比幾多錢利是佢?
我見佢離鄉別井做野,個人係懞d但有耐性,念在佢睇住我個女出世,都花左唔少心機幫我手湊女,個女病,我無得訓佢又無得訓,咁我都對番佢個女好,但佢竟然淨係識話我惡?

諗起都激鬼c!!

你有咁既反應都係正常! 算吧la~始終佢地既level都係咁上下(當然有d係好工人) 更何況佢都應該走左lor(or都時日無多), 唔好嬲la, 希望你黎緊既工人唔再係咁la

原文章由 covermark 於 08-2-17 14:53 發表
今日c6會去簽個新工人,晌呢度都想同大家分享一下點解我唔續佢。

佢做左1年8個月,為人表面好尊敬我地,好溫純,好勤力,不過我好記得我坐緊月果陣個陪月姨姨同我講,『你個工人個晌出面對住外人既性格同對住你好唔同,我呢個月成 ...

大宅

唉!你唔好咁嬲啦! 係咁架啦!我前後請了3個工人,現在用緊第三個,先好少少,你講好多我都有試過,最嬲就係佢用吸塵器整到啲牆爛晒,問佢重好似唔知自己整成咁,話睇唔到,我間屋住了2年度,真係多得佢唔少,個櫃用了成年都無事,佢一來就同我整爛,總之就整爛晒啲野,不過你個工人都幾醒,咁識扮野,都係唔用好過啦!唔知幾時會反你,所以要請個好工人,真係好難
就算我現在的工人好啲,但都係好鐘意講大話唔認做錯,成日都要問到佢博唔到我先肯認自己真係做錯架!
希望你再請就係好工人啦!

原文章由 covermark 於 08-2-17 14:53 發表

佢做左1年8個月,為人表面好尊敬我地,好溫純,好勤力,不過我好記得我坐緊月果陣個陪月姨姨同我講,『你個工人個晌出面對住外人既性格同對住你好唔同,我呢個月成 ...
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

首頁

尾頁

跳至