自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

樓主,

我囡每次家長日都有問卷關於中英數功課 多/適中/少, 可能呢個原因, 不斷改善, 太多功課一定要向學校反映, 至少都吾好閒日安排做project.

原文章由 yvonne 於 08-4-7 10:53 發表
我係樓主,多謝各位留言.

從來功課都係小朋友自己做,但一見到的乜鬼讀書/美勞/音樂/報告等等就好煩,從小一開始己經覺得係用嚟整鬼的家長,你唔幫佢做到美侖美奐,其他家長都幫拖,咪即係家長大比拼.

另外做功課,做補充 ...

男爵府

回覆 #26 餃次子 的文章

我想知你係點行, 轉個灣就可以番黎讀大學?
英國得唔得呀?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 LokYauYau 於 08-4-7 11:15 發表
或者我真係落伍,我覺得香港教育靠做功課、上網,考試去培育一班小朋友,究竟會走出幾多醍醒目仔來? 我覺得間間學校鬥俾功課多俾功課深,最好一隻字都5識做,間學校就至巴閉,有d病態!

7days x 14hrs (i.e. excluding 2 h ...

講得o岩...

我見過 d 大學畢業生tim 呀... 叫佢計條數, 居然問有冇sample 俾佢參考下... 我想問佢大學點畢業~~

男爵府

我都捱完喇! 香港教育真係
亞囡間小學都出名多功課, 聽聞呢2年少左,
校長話有某幾間英中舊生話, 而家中學0既功課比小學多1-2倍,
一星期默3-4次書.....測驗1星期最少1次

呢個係現實, 如果讀左幾年輕輕鬆鬆學習, 上到中學跟唔跟得上呢?

最緊要打好小學基礎, 同訓練佢地自動自覺溫習+做功課, 上到中學想理都理唔到架喇!

大宅

本哋國際學校我唔知, 但外國d小朋友讀書係好開心,project係係學校做, 但一樣有好多學生入到U, 佢哋所行既路就較輕鬆(起碼對家長黎講, 唔洗勞氣).
外國所謂名中學, 係百分百入名U, 香港傳統名中學未必有咁掂呢

原文章由 PurpleSea 於 08-4-7 11:14 發表
比小朋友讀國際學校會好D嗎?但我又怕太鬆喎。

禁止訪問

大宅

我最近睇見朋友既囝囝, 現讀band 1 英中, 原來好多同學都係出去補...去d補習天王補足8科, 唔怪得佢哋年薪過百萬, 我奇怪你係精英班又咁勤力點解仲要補, 佢話學校競爭好大, 有人補完掂(可能keep中題目), 你敢唔去補咩...我聽完都好鬼擔心.

原文章由 kit7266 於 08-4-7 12:10 發表
我都捱完喇! 香港教育真係
亞囡間小學都出名多功課, 聽聞呢2年少左,
校長話有某幾間英中舊生話, 而家中學0既功課比小學多1-2倍,
一星期默3-4次書.....測驗1星期最少1次

呢個係現實, 如果讀左幾年輕輕 ...

大宅

本地國際學生用IB成績係可以報本地大學, 但名額無咁多卦, 成績要求又唔同..
本地學生讀醫一定入番hk啦, 美加係超難入, 英國就勁貴, 好多國家要讀完四年理科再要考入醫學院讀3年 or 4年 (不過唔知香港讀幾年?), 好好成績都未必收,我表妹就in左3年先收, 因政府要用好多資源去栽培出一個醫生, 所以必須要成績好外仲要all rounded, 有無承擔等等..

原文章由 ha8mo 於 08-4-7 12:32 發表
但你諗住小朋友去美國渣邊D考試成績返香港入大學?

我以前親身識就係同學F3後去左英國讀完預科
GCE考左幾個A入左港大醫科
我晌U度撞到佢先知佢返香港讀書

我有聽過人話香港既國際學校學生用IB成績都報到本地大學

但 ...

大宅

你幫我答哂佢哋問我啲問題,謝謝你 , 所以我要呀餃仔出去兜個彎番黎,佢考大學個年個競爭好大,末代會考生同334兩班一齊爭咖 吾系咁做法點入hku讀醫哩.
原文章由 鳳梨 於 08-4-7 13:04 發表
本地國際學生用IB成績係可以報本地大學, 但名額無咁多卦, 成績要求又唔同..
本地學生讀醫一定入番hk啦, 美加係超難入, 英國就勁貴, 好多國家要讀完四年理科再要考入醫學院讀3年 or 4年 (不過唔知香港讀幾年?), 好好 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

因為外國小朋友長大0左, 可以選擇成世人去研究恐龍隻牙, 或者猩猩既糞便, 雖然周身無蚊, 但可能自得其樂, 想唔想自己仔女係咁樣囉, 都開心架...

美國普及教育, 水準差, 讀完大學出來, 可能未必串得啱自己個名.

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 12:27 發表
本哋國際學校我唔知, 但外國d小朋友讀書係好開心,project係係學校做, 但一樣有好多學生入到U, 佢哋所行既路就較輕鬆(起碼對家長黎講, 唔洗勞氣).
外國所謂名中學, 係百分百入名U, 香港傳統名中學未必有咁掂呢

...

大宅

朋友講佢囝囝學校無27分都入唔番science預科. 我原先稔住小學辛苦姐到中學佢自動自覺讀書應該會好輕鬆卦, 原來唔係架, 所以初中都要快d出走, 唔想係香港補到變傻仔, 入左U都醫唔番.

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:13 發表
你幫我答哂佢哋問我啲問題,謝謝你 , 所以我要呀餃仔出去兜個彎番黎,佢考大學個年個競爭好大,末代會考生同334兩班一齊爭咖 吾系咁做法點入hku讀醫哩. ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-4-7 13:24 編輯 ]

大宅

聽講香港質素都係咁上下.

原文章由 YongXin 於 08-4-7 13:19 發表
因為外國小朋友長大0左, 可以選擇成世人去研究恐龍隻牙, 或者猩猩既糞便, 雖然周身無蚊, 但可能自得其樂, 想唔想自己仔女係咁樣囉, 都開心架...

美國普及教育, 水準參差, 讀完大學出來, 可能未必串得啱自己個名.

...

大宅

其實我吾想俾佢考會考咖,但佢話想試下會考嘅滋味喎,吹得佢脹嗎?

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 13:21 發表
朋友講佢囝囝學校無27分都入唔番science. 我原先稔住小學辛苦姐到中學佢自動自覺讀書應該會好輕鬆卦, 原本唔係架, 所以初中都要快d出走, 唔想係香港補到變傻仔, 入左U都醫唔番.

...

男爵府

唔好話小學呀連幼稚園都係,我有個同事個女讀緊k3已經要做proiect呀,心唸咁細個邊識做呀,咪又係搵大人幫手。

大宅

到好架試下自己能力, 最好考到8優做尖子直入大學, 唔係A level果關仲難闖

原文章由 餃次子 於 08-4-7 13:24 發表
其實我吾想俾佢考會考咖,但佢話想試下會考嘅滋味喎,吹得佢脹嗎?

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 13:21 發表
朋友講佢囝囝學校無27分都入唔番science預科. 我原先稔住小學辛苦姐到中學佢自動自覺讀書應該會好輕鬆卦, 原來唔係架, 所以初中都要快d出走, 唔想係香港補到變傻仔, 入左U都醫唔番.

...

小學D功課都做到傻鬼左,
無思想,無靈魂啦!!!!
中學就.............................

男爵府

補足8科.....有咁多$補, 都冇時間la....
亞囡而家都未需要補習, 我知有好多同學都有補習, 其實都好辛苦架! 已經好多功課/溫習, 補習再比paper做.
個人認為個底打得好, 上堂留心暫時都應付到, (當然學校好緊要, 有d老師上堂留心都唔知佢教咩!!) 暫時都應付到...上學期教埋甚麼精算, 佢唔明返黎問我, 我真係唔識教wor! 佢會返學問老師.....

原文章由 鳳梨 於 08-4-7 12:50 發表
我最近睇見朋友既囝囝, 現讀band 1 英中, 原來好多同學都係出去補...去d補習天王補足8科, 唔怪得佢哋年薪過百萬, 我奇怪你係精英班又咁勤力點解仲要補, 佢話學校競爭好大, 有人補完掂(可能keep中題目), 你敢唔去補咩 ...

大宅

我就系咁同佢講:「呀媽咪我好尊重你嘅諗法,一系你考到做尖子直碌入去hku,等你吾駛浪費兩年時間讀中六中七...」咁佢而家已經開始預備背末代會考嘅試題了... 我有時諗兩年後嘅嘢系咪要而家去做哩?都好嘅.....佢系吾系將來嘅精英就靠佢自己本事,呀媽老了,我吾想再搏,只系想社會穩定啲,等我可以安享下晚年,但睇到而家嘅香港 我哩個師奶美好嘅夢想,睇怕都好難實現,我重要擔心埋我哋嘅下一代究竟點可以有美好嘅社會, 唉.
原文章由 鳳梨 於 08-4-7 13:28 發表
到好架試下自己能力, 最好考到8優做尖子直入大學, 唔係A level果關仲難闖

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

依家間間學校都係咁催谷啲小朋友架,如果太少功課又會比其他媽咪炸形!!
所以,我嗰時都係揀間少功課嘅學校比個仔讀...

大宅

真係每人要求都唔同, 我舉我朋友既例子係佢囝囝個底係好好, band 1英中仲係精英班都要補,好似有補4科

原文章由 kit7266 於 08-4-7 13:36 發表
補足8科.....有咁多$補, 都冇時間la....
亞囡而家都未需要補習, 我知有好多同學都有補習, 其實都好辛苦架! 已經好多功課/溫習, 補習再比paper做.
個人認為個底打得好, 上堂留心暫時都應付到, (當然學校好緊要, 有d ...

首頁
23456...10

尾頁

跳至