烹飪搵食

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

katrinafu

你 d 相睇唔到呀 !!

嘩, 你囡囡咁識食呀 ??? 不過食多 d 深海魚都好既,
我老公平時都唔食魚, 佢係食肉獸黎架,
不過我煎銀鱈魚既時候, 佢都會食好多架 !!

原文章由 katrinafu 於 08-5-9 20:48 發表
條白鱈魚都好正 , 好滑 , 好好味 , 我隻3歲馬騮囡食到唔停咀 ,成碗飯冇食 , 食哂舊魚 , 她一個人仔 , 差不多食了一塊 .

男爵府

我5個月前買
煙肉==$12包,平過超市好多,好好味,老公指定要買
牛仔骨==磅計,你可以同佢講有大d 定細d,可以choose 有骨定無骨,1般around$300有排食,我2個人買1次食半年,好好味
雞亦==好大隻,唔係好記得幾錢40-50甘上下
嚮螺頭==金黃色,好大隻,煲湯正

原文章由 katrinafu 於 08-5-8 21:14 發表
minka : 請問 煙肉,雞亦 , 牛仔骨賣咩價錢 ?

大宅

購買報告:
圖片(上) 白雪魚(半條8磅幾@$68/磅) 我和另外兩位媽咪share 各人$187 (我o個份約有1230g) (舖頭分割後好似派啤牌咁分3份)

圖片(下) 羊架 有十件$96 (我要左3件約228g) , 碎牛肉259g $12 , 煙肉 228g $15

P.S. 其實和興行d 價錢同佳x唔差太多, 但質數就應該好大分別, 而且x寶d凍肉係開放式雪櫃, d肉解凍完入雪番, 我好耐冇買佳x了.

另一位媽咪買左2片安格c 牛扒 只是$128 , 春雞$18, 我覺得好抵, 頭先順路去肥媽介紹既廣x, 佢地都要$100/塊, 銀雪魚$78/磅, 羊架一條$68(都有成8-10支骨, 唔知同和興行有咩分別呢?)

食完再報料!

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-5-10 17:32 編輯 ]
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

大宅

食左白雪魚了, 煮左最大o個一塊, 好好味, 原來屋企無鰻魚汁, 只係加左少少鹽乾煎香兩邊就食了, 唔夠喉tim, 早知解凍兩件魚啦

男爵府

回覆 #3 minka 的文章

煙肉==我唔知 , 下次一定買 , $12咁平
牛仔骨== 一包5磅, $32/磅 , 我有問價 , 好想買 , 但雪櫃冇位 .
雞亦==好大隻, $65 / 4磅
嚮螺頭==金黃色,好大隻,煲湯正 .... 冇問冇買 , 因唔知有 , 下次再試 ,

男爵府

回覆 #3 康仔媽咪 的文章

我都食到停唔到口 !
我今日同一些做開西餐的飲食業朋友講開銀雪魚 , 他們說原來白雪魚的魚質及價錢是比銀雪魚 高及貴喎 . 但白雪魚太大條 ,每件size大 , 上碟難 , 所以多用銀雪魚因size教細 .

男爵府

回覆 #4 康仔媽咪 的文章

肥媽介紹的廣x , 即是那一間 , 在那裡呢 ?

大宅

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-5-11 12:03 編輯 ]

大宅

呢間廣利我以前成日幫襯,
佢只不過係一間普通既凍肉店,
用開放式雪柜, d 野唔太新鮮,
價錢同質數同一般凍肉店差唔多,
但同和興行既凍肉質數差好遠 !!

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 10:11 發表
http://lh6.ggpht.com/abcd5678sw/SCZVbBwfd3I/AAAAAAAAAlM/z1RFdCTmSzk/s400/%E8%82%A5%E5%AA%BD%E7%A7%81%E6%88%BF%E8%8F%9C%E8%82%86092%3D550.jpg

大宅

回覆 #69 monkeyyyy 的文章

原來係咁!

我明天會去大圍o個間德州食品看看, 有料再報!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

撈完之後, 要撲 d 栗粉 + 雞蛋汁,
最後個面加 d 麵包糠, 跟著放入冰箱雪 30 分鐘,
跟著先好煎, 咁就好似 d 日式薯餅咁好味架啦 !!

原文章由 魚生 於 08-5-11 14:07 發表

係咪撈埋就咁煎呀?我又想香埋樓上樓下呀!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

回覆 #1 魚生 的文章

唔駛咁誇張呀 !

我7月搬屋啦 , 真係要睇定個大雪櫃 , 新屋比現時買餸更唔方便 , 又貴又小種類 .

大宅

hahaha ....... 我舊年先換雪柜,
但係依家已經覺得唔夠用啦 !!
雪柜 size ok, 但係冰格唔夠大囉 !!

原文章由 魚生 於 08-5-11 14:50 發表

諗起都香呀真係,我下次都要買白雪魚同牛肉,不過應該要買過間屋買過個雪櫃先!

大宅

原文章由 monkeyyyy 於 08-5-11 18:48 發表
hahaha ....... 我舊年先換雪柜,
但係依家已經覺得唔夠用啦 !!

咁.....買多個雪柜....可能都係一個方法, 而我就可能會簡個淨冰格既柜...

大宅

我都想知 ..... 會唔會有淨冰格既雪柜賣架 ???
因為我依家個冰格真係好 full 好唔夠用架 !!

我老公成日投訴我, 冰格 only 放哂 d 肉係入面,
想放條雪條既位都無 !! 唔好話想放莎莉蛋糕嚕 !!

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 18:58 發表

咁.....買多個雪柜....可能都係一個方法, 而我就可能會簡個淨冰格既柜...

[ 本文章最後由 monkeyyyy 於 08-5-11 19:13 編輯 ]

大宅

工業用就一定有, 家用應該唔普及, 但相信唔一定冇, 唔知現成既有冇呢? 唔想訂做至有呢.....

莎莉蛋糕? 我放下格o家o乍..

網上搵既.......未必個個接受個外形....

原文章由 monkeyyyy 於 08-5-11 19:11 發表
我都想知 ..... 會唔會有淨冰格既雪柜賣架 ???
因為我依家個冰格真係好 full 好唔夠用架 !!

[ 本文章最後由 康仔媽咪 於 08-5-11 19:33 編輯 ]

大宅

唔知有冇媽咪屋企有一個 only 冰格既冰柜呢 ??
我想搵好耐, 但搵極都搵唔到,
如果好似你果個咁大, 我屋企邊夠位放 ??

原文章由 康仔媽咪 於 08-5-11 19:15 發表
工業用就一定有, 家用應該唔普及, 但相信唔一定冇, 唔知現成既有冇呢? 唔想訂做至有呢.....

莎莉蛋糕? 我放下格o家o乍..

子爵府

有無人買過呀
我o係佐敦買開o個間又係呢個價錢喎

原文章由 超儀烽藍 於 08-5-5 15:00 發表
想問下你地有冇係和興行買過US Angus/Prime steak/rib eyes??

幾多錢呀??

我買開果間Angus $110 /lb Prime $130 /lb, 唔知邊間抵d??
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

首頁
23456...11

尾頁

跳至