自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

有本書叫"德齡公主"都係講清末慈禧太后嘅野史,幾好睇架

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍妃死得好慘.....最後都俾慈禧太后推左落井.....

公爵府

原文章由 LokB 於 08-9-4 16:41 發表
d 相個 feel 好恐怖

係呀....好彩過左農曆7月咋....

水晶宮

原文章由 BBR 於 08-9-4 17:56 發表
但係睇歷史書又話董萼妃可能係漢人,所以佢D歷史至咁含糊,你睇大陸D記錄片都係話佢係漢人,所以野史話考庄話唔比漢女再入宮,因為佢認為漢女令個仔唔做皇帝,而且因為董妃之前已經結左婚,係順治見人地死老公就唔理反對立 ...

我以前八古老師講, 唔俾清帝立漢人為貴人 (跟本連妃都唔可以), 係因為怕漢人女子在皇帝耳邊落藥迷惑清帝令漢人有機會坐大, 所以漢人點都唔可以埋皇帝身, 一個唔覺意生個皇族出黎, 咪令清室血統帶有漢人血統 ?

水晶宮

原文章由 chanwendy 於 08-9-4 18:06 發表

之前都睇過婉容的相, 係幾靚, 可惜傳聞個老公即溥儀係基既, 唔知係咪真, 如果係仲慘.

我八古老師講八掛野, 話溥儀唔係基, 而係唔得, 所以無所出, 無考究真定假

伯爵府

原文章由 上校車 於 08-9-4 22:14 發表

我八古老師講八掛野, 話溥儀唔係基, 而係唔得, 所以無所出, 無考究真定假

溥儀係咪仲未死呀???

水晶宮

原文章由 wkchoy 於 08-9-4 22:16 發表

溥儀係咪仲未死呀???

仙遊好耐下咯

伯爵府

原文章由 上校車 於 08-9-4 22:18 發表

仙遊好耐下咯

哈~我記得我讀書年代佢好似仲未仙遊呀
話時話喎, 我識家人係清朝皇室後代黎
不過佢o地就好少講以前 d 事

水晶宮

原文章由 wkchoy 於 08-9-4 22:22 發表

哈~我記得我讀書年代佢好似仲未仙遊呀
話時話喎, 我識家人係清朝皇室後代黎
不過佢o地就好少講以前 d 事

你畢業左都好耐下咯可

早好多年仙遊左啦

其實講傳奇, 川島芳子, 李香蘭都好傳奇

有皇室後人都唔出奇, 咁大棚人, 實有幾個走來香港既

水晶宮

川島芳子, 都眉清目秀

伯爵府

原文章由 上校車 於 08-9-4 22:25 發表

你畢業左都好耐下咯可

早好多年仙遊左啦

其實講傳奇, 川島芳子, 李香蘭都好傳奇

有皇室後人都唔出奇, 咁大棚人, 實有幾個走來香港既 ...

一般人實會覺得皇室後人通常會有 d 特別嘛
點知真係一般過一般

伯爵府

婉容個樣都好似唔係太差, 都幾有貴氣, 反而覺得佢死個陣就真係好可憐.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

李香蘭, 真係好靚

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以前教中史嗰個miss話,以前d人鍾意肥架,因為肥係代表屋企有錢!
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

原文章由 LokB 於 08-9-4 16:41 發表
d 相個 feel 好恐怖

係啊.我都覺得好恐怖

大宅

畀面勳章

題外話.....bra的發明真係令女人著衫靚好多....你地睇下d相..有個好瘦的...著到件旗裝胸位係凹入去架....唔止係平......係凹.....真係無美感...

你地d歷史好勁呀.....我完全唔知呢d歷史....今日上左一堂寶貴的歷史堂呀.....多謝晒呀....

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 純綷路人 於 08-9-4 16:38 發表
珍妃
http://img154.imageshack.us/img154/3576/26171590qj1.pnghttp://img154.imageshack.us/im ...

亞皇后係老佛爺個絰女來仲有長短腳問題架,下面有d相唔係光緒後宮來,有d都係以前幾代皇帝後宮,仲有d係貼身宮女來.

d女仔11,2歲入宮,靚就做妃,(要肥妹)瘦果d唔長肉就做下人啦,d女慘好多架.
<br><br>

首頁

尾頁

跳至