婦女醫護

跳至

首頁
23456...30

尾頁

民房

原帖由 88yan88 於 09-1-14 17:49 發表
卡樂B薯片
我都好想好返,但係我真係唔想食西藥,我好驚食左就好,一唔食就病發。
會唔有咁既情況?係唔係要食好耐ka?
價錢係唔係好貴ka?

88yan88: 我覺得如果你驗 所有野身體都無事,你可以嘗試下心理醫生,可能幫到你了解多一些資料令你無咁驚。至少你要知道自己係咩事先再諗下點醫:)

民房

原帖由 ...KAKA... 於 09-1-14 17:38 發表

哦..原來係咁...其實@幾難分係驚恐定甲亢既關係..不過你可以去睇醫生問下佢既意見...

係啊,所以希望醫在個病睇下點先。因為我嘗試之前係可以去街一直到反發先開始有驚恐反應,呢幾個月可以話係三年來至差,不過我會努力!

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-14 18:05 發表
kaka~~
你就好啦~咁你宜家身體點呀?
d假感覺好返晒啦?
食左幾耐藥先可以好似你咁好返晒?
醫生有冇講過點解我地冇啦啦會咁有好假既感覺呀?

我身體就唔係咁好,,無計,底子差...假既感覺係99.9%好返哂嫁..但係假呢樣野我真係靠自己好返嫁,唔關食藥事,,但係tigerl就係食藥好返既,佢就話食藥好到7.8成囉..至於假呢種感覺我上次既post已經講過點解..可能我表達能力有d問題..而且都係一樣幾難明既野..,或者你會唔會考慮睇醫生,因為始終佢解釋俾你聽我諗你會易明好多....

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 18:29 發表

係啊,所以希望醫在個病睇下點先。因為我嘗試之前係可以去街一直到反發先開始有驚恐反應,呢幾個月可以話係三年來至差,不過我會努力!

其實我覺得..唔好自己假設自己有驚恐呢個病先..因為甲亢既病徵真係好似嫁..我覺得你應該快d去解決左甲亢呢樣野先..穩定左你就會知道關唔關事..但係如果不斷咁俾驚恐發作,而你又覺得好影響到你既日常生活既話..我會建議你去睇醫生囉....

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 16:02 發表

pm 大埔/銅鑼灣也可以,我住沙田的.. 謝謝你..
p.s:貴嗎?

已pm左比你, 你快d打去book

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-14 17:49 發表
卡樂B薯片
我都好想好返,但係我真係唔想食西藥,我好驚食左就好,一唔食就病發。
會唔有咁既情況?係唔係要食好耐ka?
價錢係唔係好貴ka?

我都pm左醫生info比你, 你去check check

我承認開頭食藥真係要用d力去推自己, 不過食食下你又覺得好正, 因為你會覺得真係變返以前既自己, 到醫生叫你開始減藥時你就會覺得依依不捨, 不過呢d唔係藥癮, 係心癮, 因為我地唔夠信心, 驚自己停藥後唔知會唔會變返差

講句真心話, 如果我一世都係驚驚青青, 我既生活都都唔會開心, 何況d藥唔係毒藥, 唔會戎唔到, 我記得tigerl同我講, 我地係戎藥, 唔係戎毒, 佢一句說話我就醒哂

而且醫生係一步一步減, 其實只係信心問題, 我同樣經歷過, 而家停藥1年多, 而且好返哂, 你都要有信心去行

我見你對自己好無信心, 你有無宗教信仰?

大宅

junofan,
我都係住沙田bor..你近邊度, 我下星期都會返大埔睇e生, 我地可以一齊去bor..你mind唔mind..

男爵府

原帖由 junofans05 於 09-1-14 18:24 發表

88yan88: 我覺得如果你驗 所有野身體都無事,你可以嘗試下心理醫生,可能幫到你了解多一些資料令你無咁驚。至少你要知道自己係咩事先再諗下點醫:) ...

但係心理醫生係唔係好貴?
如果心理醫生可以醫到,佢需唔需要食藥ka??

男爵府

原帖由 ...KAKA... 於 09-1-14 19:12 發表

我身體就唔係咁好,,無計,底子差...假既感覺係99.9%好返哂嫁..但係假呢樣野我真係靠自己好返嫁,唔關食藥事,,但係tigerl就係食藥好返既,佢就話食藥好到7.8成囉..至於假呢種感覺我上次既post已經講過點解..可能我表達 ...

我都想有99.9%好返d假感覺 ,好想請問你除左唔好去feel d 假之開,重有冇其他野要注意同做? 我真係好想快d好返。不過我都係一時時,我估都係d心理作怪,但係好似每個人個病情都唔同咁,冇一個突定既病情,但係我真係唔想去睇西醫,但係我又驚唔睇病情會愈來愈差,好驚自己會痴線,會唔認得身近既人,一諗個人就驚,一驚個感覺就假。唔知你係唔係咁既感覺?
唔知我地大家都有咁既病情,大家生活上有冇一d共同點?會唔會我地都有d野成日做,而其他人冇人做,所以令我地容易d驚呢?

男爵府

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-15 10:39 發表

我都pm左醫生info比你, 你去check check

我承認開頭食藥真係要用d力去推自己, 不過食食下你又覺得好正, 因為你會覺得真係變返以前既自己, 到醫生叫你開始減藥時你就會覺得依依不捨, 不過呢d唔係藥癮, 係心癮, 因 ...

唔該晒你d資料,我會寫底,不過我重想考慮下,因為我真係好怕食西藥,好怕食就冇事,唔食就重辛苦過之前。
同埋d價錢都好貴,因為係長期食。
你問起我有冇宗教信仰,一到好辛苦既時候,我唔知可以點做,有一排我試左過不停去拜神,有一排就開左本聖經睇,我都唔知自己個信仰係咩~!:(

洋房

I would like to have the detail of the doctor who is in Tai Po. Would you mind sending it to me please.

大宅

原帖由 himhim媽咪 於 09-1-16 08:26 發表
I would like to have the detail of the doctor who is in Tai Po. Would you mind sending it to me please.

已pm比你

大宅

88yan88
好明白當一個人心開始亂既時候就咩都會嚐試, 我古呢到好多人都曾經歷過, 但當我接觸左基督教, 認識左主之後, 我真的被改變了, 我暫時都無聽過有咩其他神係話會愛相信佢既人, 唯一就只有主, 聖經話神愛世人, 我真的感受到, 我相信美麗, kaka, shadow, pui, kikiwo都感受到神的愛, 我特別在美麗身上感受到神的帶領, 由她信主至而家, 她的改變我相信連她自己也未曾想像

我很感恩, 若不是驚恐症, 我便不會認識呢到既姊妹, 佢地比我認識20多年的朋友更要好

下次你心亂時, 就打開聖經腓立比書 (4:6-7), 我就是在這裡得著信心

加油呀, 我地個個都會支持你架

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-15 17:56 發表

我都想有99.9%好返d假感覺 ,好想請問你除左唔好去feel d 假之開,重有冇其他野要注意同做? 我真係好想快d好返。不過我都係一時時,我估都係d心理作怪,但係好似每個人個病情都唔同咁,冇一個突定既病情,但係我真係唔想 ...

呀....我有樣野我d朋友唔同架, 就係我以前好悲觀, 咩事都似大難臨頭咁, 其實呢d都會令我地既意志力削弱架, 所以我地要係開始亂既時候叫停自己, 唔好再係問題上重覆打轉

男爵府

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-16 09:11 發表
88yan88
好明白當一個人心開始亂既時候就咩都會嚐試, 我古呢到好多人都曾經歷過, 但當我接觸左基督教, 認識左主之後, 我真的被改變了, 我暫時都無聽過有咩其他神係話會愛相信佢既人, 唯一就只有主, 聖經話神愛世人, ...

卡樂b ~
其實我對聖經一d了解都冇,只係個心好亂個時就打開聖經新約睇,我買個本聖經係中英對照,唔知同你講個d"聖經腓立比書 (4:6-7)"同唔同呢?真係唔好意思,我咁大個女22歲對聖經真係一d接觸都冇,所以都唔知應該從邊到入手。
我個人又係不嬲都好悲觀ka,有d咩事都會向壞個邊諗,因為我記得細個個時有人同我講過,咩事都唔好抱高期望,久而久之個人就唔咁向好個面諗,可能因為咁得左個病啦!
同大家傾下真係好warm ,因為大家都好似好明白我既感覺,相反身邊同自己好親密既人反而好唔明白自己,一味叫我個人放鬆d, 唔好諗埋一邊,佢地唔明我都好咁做,但係有時d野唔係想就得。
好似有時有d人同埋事令我好憎,我會好放唔底,我見到個d人我會好辛苦,因為我好唔鍾意佢地,最無耐係重要好有禮貌對佢地,笑晒口對佢地,所以有時我都好憎我自己,點解我要咁?我真係好想可能放膽大聲同佢地講一句~~好憎你地呀~~

民房

原帖由 88yan88 於 09-1-16 11:17 發表

卡樂b ~
其實我對聖經一d了解都冇,只係個心好亂個時就打開聖經新約睇,我買個本聖經係中英對照,唔知同你講個d"聖經腓立比書 (4:6-7)"同唔同呢?真係唔好意思,我咁大個女22歲對聖經真係一d接觸都冇,所以都唔知應該從邊到入 ...

人生一定有不如意事,我成日諗如果我可以贏自己,以後遇都咩事都唔會驚,因為無野比驚恐更驚。

身邊人不會明白我們,不過只要知道他們都是想你好,不懂怎樣表達而已,要是我無驚恐我都未必明。 我嘗試講卑我家人知,有個人都笑我, 話我驚去街,驚唔驚食飯。 我當時有點不開心,不過我心諗, 病我都唔想,你咁講好明顯你唔在乎我,無謂為他們唔開心。 所以你都係,要搵方法幫自己,因為其實我們自己先自己嘅醫生!

我睇嘅心理醫生要 980 (45mins)! 都唔係平,他們會以你情況去幫忙你,要唔要食藥只有他們才知道。你可以諗諗. 唔好放棄!!

男爵府

原帖由 junofans05 於 09-1-16 12:34 發表

人生一定有不如意事,我成日諗如果我可以贏自己,以後遇都咩事都唔會驚,因為無野比驚恐更驚。

身邊人不會明白我們,不過只要知道他們都是想你好,不懂怎樣表達而已,要是我無驚恐我都未必明。 我嘗試講卑我家人知,有個人都笑 ...

我明白雖然家人唔明但你佢地都好關心我,我只不過係好嬲自己點解要令人擔心。我明白病係要睇醫生,不過價錢真係太貴啦~我亦唔想長期食藥。
如果心理醫生係可以唔需要藥物而令我地康復,咁我相信我亦可以靠自己。
有時發覺自己個心情真係好重要,見到一d自己唔鍾意既人,好感覺就愈來愈假,好似病發咁,我成日都同自己講,算啦算啦唔好埋人地啦,但係反而做唔到,可能我真係唔夠大方啦~

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-15 17:56 發表

我都想有99.9%好返d假感覺 ,好想請問你除左唔好去feel d 假之開,重有冇其他野要注意同做? 我真係好想快d好返。不過我都係一時時,我估都係d心理作怪,但係好似每個人個病情都唔同咁,冇一個突定既病情,但係我真係唔想 ...

其實如果你依家情況唔係咁穩定既話..要自己去刻服假呢樣野,真係幾難..因為你長年累月習慣左去feel就好似你習慣左日日起身刷牙一樣....但係你真係要去介囉,一想諗就一定要叫停自己..其實真係嫁.,早d睇早d好返..仲有同埋我屋企人有人有精神病..所以我成日好驚自己會痴線..一假就會好驚會一下失去自我.唔記得哂所有人咁.,..真係好驚嫁..不過之後醫生同我講..定d黎.你依家係無跡象你會痴線..仲有精神病會有好多徵兆,聽完醫生講,個人真係定返好多......其實唔好諗到食藥睇醫生係咁嚴重既事..就好似感冒咁.人病就要睇醫生,.唔係你係屋企(out)就會好..不過要踏出第一步去睇醫生真係幾大勇氣嫁..不過去睇醫生你就會發現同你一樣有病既人好多.後生過你老過你男女老少咩都有,個個都好正常..其實好平常,有事就要去面對係咪.之後你就會覺得依家咁係好唔抵..徒左D時間..不過點都好..希望你可以ADD OIL..努力練習介左你個(FEEL假)既毒癮..慢慢黎.

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

88yan88,

其實你情況我都完全經歷過, 我初初有呢個病真係好辛苦, 而且無論自己定屋企人或者朋友, 對呢個病既知識都係零, 身邊人只有叫我放鬆d, 唔好亂諗野, 我明白佢地唔知點幫我, 唯有咁樣安慰我, 但我真係好辛苦, 所有野都唔係我控制....其實我係睇政府精神科, 相對價錢真係平好多, 但當然睇既時間無咁長, 相對私家醫生係有分別, 但我覺得我經濟上可負擔得到先, 其實我情況都一路有改善, 亦都已經減緊藥, 我相信我唔會食一世架, 再加上我聽到卡樂b佢已經停咗一年藥, 情況都好好, 我更加有信心, 唔好諗一d太長遠既事, 醫生都有同我講係可以完全停藥架, 放心~我都係一個好執著既人, 我都要每一日對住一個好假又好憎既人, 我都係一樣唔知點對住佢, 好煩, 又影響我心情

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我好想參加下一次大家既活動呀

首頁
23456...30

尾頁

跳至