自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

但我覺得, 移民去國外, 都有得有失... 有人覺得香港好好, 但我覺得外國真係空氣好, 食物都健康d, 最少唔會有咁多危險的大陸食物, 我男朋友在加拿大的阿姨差不多46歲, 個樣都好似佢結婚哥時咁年青(2x)...佢幾個阿姨都係咁, 相反佢阿媽住係香港, 就真係一個5x歲的老人家樣...
但我覺得移民真係要後生就去, 唔係年紀愈大愈難適應外國既生活

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Vca 於 09-1-15 23:08 發表

咁妳一定冇睇"Nothing to Declare" 嘞! 話之妳移民咗去幾耐,只要唔係本土澳洲人,話之你係黃 /黑,次次入境都摷行李 + 搜身搜到飛起!

有個case 係黑人娶咗個澳洲女人10年,次次出國後返澳洲入境,每次都比人查,終於查到佢 ...

我自己未試過, 我識既人都未試過喎, 澳洲d關員一般都好友善
我未睇過呢個節目, 唔知個節目會唔會誇張左呢?

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 d2343130 於 09-1-16 11:12 發表
嫁雞隨雞嫁狗隨狗,你enjoy就使煩.
可喜!!

都可以話so far so good, 咁嫁着我honey都算係咁啦,佢家庭觀念都幾重,又肯做家務,都好錫我同對仔女,佢D朋友同事仲成日笑佢,話估唔到佢會結倒婚生小朋友。反而如果我仲喺香港,而家都可能仲未嫁得出,日日朝9晚8。

不過,成日以為香港教育制度C,點知呢度都好得人驚,為入好校區而搬屋都係比比皆是,只係呢度大學多,要讀嘅機會都多D。空間多D空氣好D,我可以個個星期同對仔女去行公園,佢地可以見多D綠色又可以走吓玩吓,親子時間都相對多D。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

睇到你地個個都話外國的教育好,小朋友細個努力讀書都系為咗將來搵份好工作,可以賺多錢。我兩公婆英文麻麻地,而家就逼仔仔努力學好D英文,將來可以搵份好工。唸唔到佢人仔細細講D咁個說話:中國而家有十四億人口,到我出來做嘢之后起碼二十億人口,我應該學好普通話,到時候所有國家都同中國做生意,都話香港系中國面對世界窗口來嘎嗎!有咁多就業機會,你洗驚!

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-15 05:01 PM 發表

"Nothing to declare"邊個台做? 仲有無得睇? 等我睇睇打消去澳洲既慾望

咁你仲覺唔覺英國好住? 我住london我覺得london越來越差, 可能住 outside london會好點 ...

妳應該有Sky? Living channel, weekdays 9-10pm (不過唔知1星期做幾晚!),半個鐘1集, 連做2集~

尋晚又睇完,尋晚果2集睇到我講粗口!

我住咗喺英國十幾年,越來越唔鍾意英國!!!! 乜Q都貴又好多野都冇得賣....總之缺點多到數唔哂! 可以話我對英國越來越不滿~~~~ 除咗教育之外......

始終覺得香港係最最最好!!!

男爵府

原帖由 LatteLatte2008 於 09-1-16 06:08 AM 發表

我自己未試過, 我識既人都未試過喎, 澳洲d關員一般都好友善
我未睇過呢個節目, 唔知個節目會唔會誇張左呢?

話就話係電視節目,不過佢唔係搵演員做出來架! 個節目係拍攝機場入境關員工作真實既一面! 講野似審犯咁既衰樣,又冇禮貌,真係難怪咁多入境遊客發火!

我有朋友今年剛去喺澳洲書,佢話比當地人歧視到飛起! 而且近年有好多單英國遊客自由行去澳洲,結果比人打劫謀殺...反映澳洲治安相當麻麻! 真係越來越turn off 去既意慾~~~~ :;pppp:

禁止訪問

男爵府

原帖由 babesiu 於 09-1-16 06:34 AM 發表
澳洲d關員係好友善. 但唔明點解要問咁多野囉. 上次我係cairns入境都比佢'邀請'去問呢問路. 問點解嚟澳洲,係香港做乜工作. 邊度訂機票, 帶咗幾錢過嚟洗...我仲以為去錯以色列添.
佢地唔係仲咁白痴諗住single既女人好 ...

點解佢會"邀請"妳呢? 因為妳係黃種人囉! 妳既經驗都叫做好d - 起碼妳話佢好友善~

但我淨係睇電視都睇到火滾! 錢帶得多又唔得,帶得少又話唔得....吹脹!!!!

珍珠宮

原帖由 Vca 於 09-1-16 18:20 發表

妳應該有Sky? Living channel, weekdays 9-10pm (不過唔知1星期做幾晚!),半個鐘1集, 連做2集~

尋晚又睇完,尋晚果2集睇到我講粗口!

我住咗喺英國十幾年,越來越唔鍾意英國!!!! 乜Q都貴又好多野都冇得賣.... ...

我有 digital, 無sky, Oh...無得睇

車費先貴到嚇c人呀. service 又差
有時睇香港新聞講地鐵故障十多分鐘, london ? 簡直家常便飯啦 .. 仲要成日擺工

頭果十年我真係覺得英國好架, 果時d人真係純品d架, 依家d人好似聰明左, 又壞左. 好多罪案.

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 OCT2008 於 09-1-16 16:30 發表
睇到你地個個都話外國的教育好,小朋友細個努力讀書都系為咗將來搵份好工作,可以賺多錢。我兩公婆英文麻麻地,而家就逼仔仔努力學好D英文,將來可以搵份好工。唸唔到佢人仔細細講D咁個說話:中國而家有十四億人口,到我出來做嘢 ...

d人覺得外國教育好, 唔係在於"英文", 而係外國教育在於"啟發", 唔係一味將資料背熟讀熟.

其實我唔反對母語教學, 但香港政府做得唔夠澈底. 應該母語教學 all the way 去到大學.

另外, 香港讀書, 要父母一齊做功課, 真係好奇異既現象
香港政府真係要檢討檢討.

珍珠宮

原帖由 EVA222 於 09-1-16 18:48 發表

食野都好貴,叉燒飯差不多成舊水港紙,係美國洗一美金,英國就要一英鎊,早排港紙一兌十五時,超貴.

叉燒飯 大約 £4-£5
如果你係呢邊搵££呢邊洗££, 大約都好似係係香港洗 $40-$50 咁

其實英國生活, 食野&日用品都可以好平(有時我覺得可以平過香港), 最貴都係車費 & 住. 英國租屋貴過買屋. 而近幾年屋價又貴到飛起, 話就話08年樓市drop左, 但都非一般打工仔afford到.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 11:04 AM 發表
d人覺得外國教育好, 唔係在於"英文", 而係外國教育在於"啟發", 唔係一味將資料背熟讀熟.

其實我唔反對母語教學, 但香港政府做得唔夠澈底. 應該母語教學 all the way 去到大學.

另外, 香港讀書, 要父母一齊做功課, 真係好奇異既現象
香港政府真係要檢討檢討.

冇錯! 我自己當初都係因為讀書先來英國~ 發現英國教育同香港真係好唔同!!!!!

e.g. 以前喺香港交1份功課,結果可能全班幾十人交出來既功課,結構內容都係大同小異; 相反,英國做1份功課,老師唔會講解咁多"要"妳點做 + 答乜,比個題目你要你自己一手一腳做research,只要切合題目,妳答額外既野仲會讚揚妳! 真真正正幫到點去思考1個問題~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 11:16 發表

如果你係呢邊搵££呢邊洗££, 大約都好似係係香港洗 $40-$50 咁

其實英國生活, 食野&日用品都可以好平(有時我覺得可以平過香港), 最貴都係車費 & 住. 英國租屋貴過買屋. 而近幾年屋價又貴 ...

叉燒飯,我地呢邊一碟要15-18 euro..(仲要唔好味),所以多數自己整...

我呢邊d野比起london仲要貴多最少20%,有d仲唔只,d車仲貴到離晒譜...以一架新honda civic hybrid為例(最basic果款),我地要27xxx euro,但uk只賣17xxx 鎊..

屋價分分鐘貴過london...

最衰我老公唔係d咩叻仔,連中文字都唔識多個,我真係想返香港長住....

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 10:42 AM 發表

我有 digital, 無sky, Oh...無得睇

車費先貴到嚇c人呀. service 又差
有時睇香港新聞講地鐵故障十多分鐘, london ? 簡直家常便飯啦 .. 仲要成日擺工

頭果十年我真係覺得英國好架, 果時d人真係純品d架 ...

咪係! 妳知唔知火車時間報告呀???

佢地每唔知半年定一年會做一次檢查服務質素喎! 不過佢既有rule - 火車若遲到唔超過45分鐘的話,會當果班火車係準時喎! 超荒謬!!!!!!! 簡直自欺欺人! 都唔知做個報告來做乜????

男爵府

原帖由 sasa@uk 於 09-1-16 11:16 AM 發表

其實英國生活, 食野&日用品都可以好平(有時我覺得可以平過香港), 最貴都係車費 & 住. 英國租屋貴過買屋. 而近幾年屋價又貴 ...

哇!!! 妳果度叉燒飯咁平既?????

我依度要成7、8鎊銀啊~~~~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至