論盡家傭

跳至

首頁
23456...8

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

試下答比大家多d info.
外傭同本地打工仔係行同一條僱傭條例的,但由於係輸入外勞既原因,所以大家要簽一張合約規條[即ID407],而要僱主承擔外傭在港既所有支出,所以就有左聘用外傭既指南.
所以如hk立最低工資,基於制訂條例部門要本著一視同仁既理念去做.[此關係到hk簽左國際勞動法],到時外傭便會同本地工人睇齊.但ID407仍然要履行.

另我地未Plan遊行住,大家比多d point,等義工們可以寫信,然後我地一齊發開去比晒有關部門,先表左立場,我地係用咩理據去反對的.
萬一他日到立法會傾個時,就真係有可能要走去立會門外示威表達啦,不過大家要明白,開會例牌係office hour,有幾多人出到黎呢??如唔得,選Sunday,又有幾多人出到黎呢??

公爵府

原帖由 christy-mama 於 09-3-6 14:55 發表

你講得啱呀, 傭僱主成日冇出聲, 可惜今次就算真係燒到埋身, 大部份顧主一樣唔多主動抗議呢, 好似我同事咁, 話政府點會批$30/hrs比外傭呀, 等煮到埋黎先算啦! ...

您同您同事講,煮到埋黎落實左,佢唔駛諗點算啦,佢諗下點安排自己既生活夠架啦.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 FA8866 於 09-3-6 16:27 發表
.....所以如hk立最低工資,基於制訂條例部門要本著一視同仁既理念去做.[此關係到hk簽左國際勞動法],到時外傭便會同本地工人睇齊.但ID407仍然要履行......

即係話哩個最低工資係 ~ 除外傭團體要求o既HK$30/hr之外, 仲要負責埋ID407上提及o既食, 住, 往返機票, 交通膳食津貼, 生養死葬, 見唔到底o既醫療責任, 一旦政策通過, 外傭人工福利真係凌駕本地勞工(因為佢哋仲得到ID407上o既一切保障), 哩啲全部將會係外傭僱主負責, 喺而家哩個時勢, 連保住自己份工都唔容易, 仲點去開源負擔哩啲開銷?

子爵府

原帖由 FA8866 於 09-3-6 16:29 發表

您同您同事講,煮到埋黎落實左,佢唔駛諗點算啦,佢諗下點安排自己既生活夠架啦.

同佢講都size口水啦!

別墅

最低工資關系到“供求”問題。如果外傭自信甘高認為自己值30蚊個鐘以上,而政府又真係同佢傻立法通過,你估市場上嘅僱主又係傻嘅咩?結果係有水準嘅外傭先可以留底,而且香港僱主要請人的話要有最起碼的月薪也會相應增加(當佢係現時2倍啦 - 好多人會不符合資格加喇)。所以有更多嘅本地僱主改用本地人/托兒服務,香港20萬外傭可能最後留到2-5萬人左右。所以如果外傭唔理解自己地位,以為香港無佢地唔得,硬碰後最終就是損失市場。

子爵府

如果真係落實時薪計, 相信會鼓吹d新顧主用underpay請外傭, 唉!

伯爵府

如果佢地要收$30/hr,我即刻唔做野呀..我收大家$20/hr頂爛市囉... 咩事呀?都痴上腦既...我搵埋都唔夠佢地多啦...大佬,又要包佢地食宿...個白痴政府唔該醒少少當幫忙啦!!!不知所謂!!!

男爵府

如果真係咁樣, 我即安排我3歲既仔番全日制幼稚園, 請個鐘點煮下飯已經可以, 洗鬼要呢D工人咩, 個D咩工會都痴Q線, 到時班外傭一定自討苦吃, 咁貴, 你請埋我個份啦...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我哋只係喺BK嘈, 有邊個會睇到? 政府如果知道明白體恤外傭僱主, 就唔會咁多不公平條約嚟約束僱主, 唔會外傭放假順便遊行就加佢哋人工, 由2003年到而家, 總共加咗外傭4次(5次?)人工, 每次加人工有冇徵詢過僱主意見? 2003年SARS全民減人工共渡時艱, 外傭雖減$400, 但僱主就要俾再培訓費, 外傭僱主擔子從來就冇減輕過, 外傭僱主有冇出過一粒聲?

外傭僱主履行晒勞工法例, 付出晒合約o既要求, 但政府對外傭輸入又有冇作出要求規範嚟提高外傭質素?(政府有冇為僱主做過嘢? 外傭團體人工就識叫加, 有冇提升過佢哋外傭o既質素, 錢 ~ 我哋就不斷加俾佢哋, 但佢哋又回報啲咩工人俾我哋?) 而家外傭質素每況愈下, 有啲直情連基本家務都唔識做, 仲有啲衰到虐兒虐老偷竊, 哩啲新聞更時有發生(唔好講哩啲只係個別例子, 哩啲個別例子足可以影響人o既終生, 一單也嫌太多), 政府對哩啲又有咩政策去保障我哋納稅o既巿民? 明知落後國家要轉名換身份易如反掌, 就連設立一個指紋資料庫嚟杜絶一啲曾經喺香港犯事o既女傭都冇, 香港就好似一個冇掩雞籠, 由得佢哋自出自入.

無底o既醫療責任, 請外傭係想佢幫輕家頭細務, 佢有病個個都唔想, 但請咗個病人, 屋企本來係要人照顧, 結果就要照顧多一個人, 有能力就話啫, 個個都係小家庭, 可以騰出人嚟照顧家庭就唔駛俾錢請外傭啦, 結果仲要多一個負累, 係唔單止金錢上o既負累, 精神壓力何嘗唔沈重? 但根據合約, 係要照顧外傭直至完約 ~ 兩年呀, 唔係兩星期, 兩個月. 而家仲要要求時薪$30再加合約上o既保障, 佢哋貪得無厭, 叫佢哋問心, 同星加坡, 馬來西亞, 台灣相比, 香港o既福利薪金係咪叫低?

本來僱主同外傭係僱傭關係, 應該互相體諒及互惠, 但外傭似乎要將僱主榨乾榨淨始罷休, 而政府亦樂於做哩個幫凶, 外傭僱主, 要自救, 只有行出嚟, 發出聲音, 表達不滿, 如果唔係, 鬼睬僱主咩?

公爵府

原帖由 eatcookies 於 09-3-6 17:03 發表
最低工資關系到“供求”問題。如果外傭自信甘高認為自己值30蚊個鐘以上,而政府又真係同佢傻立法通過,你估市場上嘅僱主又係傻嘅咩?結果係有水準嘅外傭先可以留底,而且香港僱主要請人的話要有最起碼的月薪也會相應增加(當佢 ...

我同意您講法,我先講本地,我申報我係自己開公司的,當出面一直話本地實施最低工資時,做商家既一直都只係講希望個價係大多數人可接受既,商會提出過$22/hr,但比本地工會丙到9彩,大家可以留意下,依家商界都唔多出聲,坦白講,都費事拗,萬一落實左$33-50/hr既,公司自會有對策.一d原本得過且過既員工,對公司負擔唔算太大既時候,繼續用真係無咩問題,但如落實左最低工資要求時,做boss既只會拎盤數出黎再計過,最終無得撈既會係邊個?
[以上我係講緊一間公司而唔係得一個伙計去睇呢件事]
但家庭傭工唔同,一般大多數只會請一個,無其他伙計可以去替代,係呢個情況下,一定有好多人即炒,但我地外傭僱主唔可以只睇自己,係應該睇埋其他,有d真係無人幫到手照顧家人,但出去打份工亦對家庭係有幫助既,真係唔係話唔做返屋企湊仔講得咁易,另一d就係照顧老人家個d,個僱主真係可以唔撈返屋企做外傭個份?[好多唔同一齊住既添,呢d僱主點算?]

我都覺得趁依家未立法,我地出下聲,等立法既人知我地心聲,如佢地一意孤行既,到時所引發既裁員潮,就關人啦.
p.s.: 如通過既,我一定一定即炒個bun,因我最憎比人屈既,要我夾硬"lin"住條頸? noway!!:;pppp:

大宅

最低工資如要預埋外傭而又通過 --> 好多在職 mammy / daddy 會選擇唔做 --> 其中一個既人工可以負擔得到既都唔會好似以前洗得咁豪, 一定會比以前洗小 d... 對 hk 經濟一定有影響, 少出去食嘢, 少食左貴嘢, 少去左旅行, 少買嘢, 少消費, 我就一定唔會好似而家咁, 一年去幾次 hk disneyland, 而家 hk disneyland 已經無 mud 人去, 咁攪法, 等執啦, 我重相信一 d 人什至會將本身讀私校既小朋友轉讀返本地學校.... 對成個經濟根本有好大影響, 政府你負擔得起嗎?;

本身兩公婆都係 mount mount 緊既, 反正都係啦, 咪攞綜媛, 問政府攞 lor, 我本人交左差唔多 20年 tax 啦, 要政府養返我都唔係過份呀, 係提早左 d retire 之 ma ... 加重政府既負擔, 政府你頂得順嗎?;

好多工人會比僱主炒, 好多都要返歸啦... 對僱傭公司有好大影響, 好多會執, 失業 % 上升, 政府係你咪可以負擔得起?;

工人 ---> wage / hr, 點計先? 好似本地既 ee? 本地既 ee 有包勞保不過唔一定要包佢食, 更加唔會包佢住同車 $$, 工人唔係因工受傷既好似普通傷風咳去睇醫生, 要食自己, 佢地工人又係咪濟先? 佢地可以有病都唔睇醫生既, 咁而家 d 菌咁勁, 時時刻刻都話變緊種, 再來一次 sars 好唔好? 政府你負擔得起嗎?;

重有, 正所謂一闊三大, 而家經濟唔好, 可能佢地班工人無咁大反應, 覺得重好, 出去住點 vivi webweb 都得, 無皇管, 但係當經濟好返, mud 都貴, 食, 住佢地全部食自己, 佢地到時係咪無嘢講先? 唔好到時又 li 又lo lah!;

重有, 班工人住0係僱主到, 我相信點衰都會有 d 檢點, 如果佢地0係出面瞓, 不 hum 設想. 唔係話個個都會, 但係我可以肯定, 出去做 'part time' 既一定有好多, 咁即係提倡黃色事業啦...多家庭問題發生;

如果真係通過又包埋班外傭, 本地既 ee 又會出聲, 一定會大亂, 呢個咁有本事既政府你係咪有本事平息? 而家 hk 個名係全世界已經臭晒, 比人笑我地班高官有幾掂. 如果佢地想多 d 人出來同市民 say sorry, 咁大個人要鞠晒躬咁對住個鏡頭 say sorry 而佢地又覺得無問題既, 我只可以送個 '服' 字送比佢地.

講完!

公爵府

原帖由 christy-mama 於 09-3-6 17:05 發表
如果真係落實時薪計, 相信會鼓吹d新顧主用underpay請外傭, 唉!

傻妹,您估勞處傻既咩?
佢地已收緊+嚴打underpay啦[人工&假]
到時為左請個工人坐監就真係傻啦.

民房

I think the whole system needs to be revamp. The governement is helping them to rip us off. Let me know if support is needed.

I am now looking for a local helper instead, hope I can get a good one.

公爵府

好媽媽勳章

大家且慢唔好鬧政府住, 呢鋪真係好急, 時間無多, 大家要集中火力, 要團結!!

當務之急, 係點樣將意見反映去"臨時最低工資制定委員會"
而家義工隊有渠道, 希望大家可以一齊腦震盪
有咩意見都請講出黎
唔好擔心有用定冇用
正所謂 : 三個臭皮匠, 一個諸葛亮

時機過咗, 我地就真係只得番"鬧"嘅機會咋.....

公爵府

原帖由 ellawyc 於 09-3-6 22:24 發表
大家且慢唔好鬧政府住, 呢鋪真係好急, 時間無多, 大家要集中火力, 要團結!!

當務之急, 係點樣將意見反映去"臨時最低工資制定委員會"
而家義工隊有渠道, 希望大家可以一齊腦震盪
有咩意見都請講出黎
唔好擔心有用定 ...

哈哈,您上黎啦.^^
我個腦實晒,等您補下料啦.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

原帖由 crystalpui 於 09-3-6 09:54 發表
d工人都痴痴地
我一定炒左佢
9000蚊一個月
咪仲多過我

本地大學生都係揾6000蚊一個月,仲要乜都係自己。
呢班外勞,憑乜要9000蚊一個月,仲要包食、住、醫療保險。
如果係真嘅。。。請佢哋通通返鄉下耕田!
仲揾得多過我!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

我覺得,5係要政府define how "min. wage" can fit into domestic helper,
Instead an independent policy/law for domestic helper and to be separated from our local workers is needed.

伯爵府

如果pay甘多錢,我請原自己做返,橫樹工人向到都係X眼X鼻,有藉口抄佢,又慳翻一筆

男爵府

我唸到一個 point,唔知幫唔幫到手,因為要湊囡 & 返工我無時間再搵更多嘅資料,希望我嘅唸法幫到大家﹕

-而家建議時薪聘請外僱,即仿照加拿大的外僱的聘用方法,那我們會否把我們香港人的褔利也仿校其它褔利國家?

如會,我不反對時薪聘請。那,正苦曾特首曾鼓勵生育,我哋會否像歐盟國家般每生一個b每月有多少資助金?

*其實如果立法最低工資,會發生好多問題,香港的婦女大部份會選擇做全職媽媽,香港的人財會大量流失,需要大量輸入專材,影響香港經濟…

而且香港嘅財赤亦會暴升,因為少收了在職媽媽的稅金及 申領公援數字會標升。

sorry,做野先,有時間再嚟寫(太急都唔知自己寫咩mouth: )希望比少少唸法會幫到手

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

珍珠宮

我相信香港大部分僱主都唔會讚成比$30時薪外傭
而家個問題係用咩理據去令政府唔通過立法

1) 要求外傭團體提供理據, 佢地有邊度值得我地加人工比佢地, 仲要個加幅超過100%
2) 政府真係考慮通過時, 是否需要同時大量增加社會資源 (如育嬰院, 幼兒園, 老人院), 比再請唔起外傭家庭用呢
3) 政府真係考慮通過時, 是否需要有制度監管來港工做外傭是符合某個特定要求呢
4) 政府真係考慮通過時, 是否需要從新檢討ID407內條文

暫時諗住咁多先

首頁
23456...8

尾頁

跳至