論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

田北辰說,「根據政府過去的經驗顯示,在司法覆核中輸掉官司並不是什麼新鮮事,實在讓人不得不為政府擔心,因為今次的輸家不單是政府,更是22萬僱用了外傭的香港家庭。」
越諗越開心, 好快可以掃走件垃圾... .........

複式洋房

呀仔返幼稚園, 我都想炒左件嘢. 如果真係有最低工資, 我都會成機唔用.

原帖由 mycathy 於 09-4-29 10:51 發表
haha, maksin,好開心遇上妳喎!

我都睇緊九月阿囡上小學時情況如何, 不過我驚未到九月我已經頂唔順屋企果件, 炒鬼左佢自己揍。

大宅

no use gov

大宅

唉,我都好想好似你地咁...其實真係好矛盾,可以自己揍其實真係最好,但又驚得番老公個份唔知會點...一個養四個連埋屋企開支...唉,唔敢想像 ,但如果真係比佢地嬴咗都唔到我諗...
原帖由 mycathy 於 09-4-29 10:51 發表

我都睇緊九月阿囡上小學時情況如何, 不過我驚未到九月我已經頂唔順屋企果件, 炒鬼左佢自己揍。

~~MAG~~

大宅

可惜上次有個幾好既..佢搵到野做呀...唔咪我介紹比你呀....

我諗..如果真係比佢納入最低工資...一定好多人唔用工人呀...無請工人既人成日以為我地好so...佢地跟本唔知我地係受緊苦..... 好彩既係我而家呢個工人都不過不失...但..我都巳經好唔想請工人lor....

大宅

佢薪金 = 1580

原帖由 bbfish1992 於 09-4-29 01:30 發表
快D落實啦!
我計過條數,我有so,but maid姐無so
maid姐每日工作8hr(6am - 9am & 5pm -10pm,依家都係係我在家時才工作),5天工作; 8x33x20= 5280
伙食(基本三餐1500)、租金(半個房,收順D2000)、水電媒(200) = 3700
佢薪金 ...

大宅

原帖由 kw1656 於 09-4-28 11:52 發表
好呀好呀....應該將佢地列入最低工資.....
舉腳贊成.....

me too~~
我可以番屋企揍對仔女喇~~

到時大部份外傭要返歸, 真係壯觀.....維園同皇后象又可以回歸香港人喇!!

禁止訪問

大宅

如果真係有最低工資, 我唔用lu.

侯爵府

原帖由 二少奶 於 09-4-29 15:04 發表
到時睇怕佢地祖國要包機送佢地返去至得, 唔係邊有咁多機位係十四日內疏散哂佢地

民房

其實我地D僱主人工真係唔多,扣埋個工人所有費用都無錢袋之餘仲要"唵"好多出黎!甘本每個月就係幫梗屋企個阿姐打工!我請左工人都成兩、三年!真係一毫子都儲唔倒!淨係儲到一肚氣 可能有D無請工人既人睇到我地講咁多不滿事,都會覺得咁點解我地仲要請呢!就係因為當初覺得請左個工人後會分擔都我地既屋企野!每個屋企就正因太多小問題加加埋埋變成兩公婆成日嘈交既導火線!請左個工人返黎後原來唔係美夢係一惡夢嘅開始!為左呢D工人真係死左好多細胞!唔好話佢幫到我屋企D咩丫!就連簡簡單單去湊個仔都湊唔倒!唔俾麻煩我我都好開心!你地話係咪惡夢丫!有咩辦法唔一肚氣

複式洋房

有人話, 要做research睇下, 加到咩水平先唔會觸發大規模辭退外傭.......

唔水啦, 而家 3580 + 來回機票 + 住宿 + 醫療 (包....生老病屎大肚) + 無試用期 + 偷飲偷食(佢就肥仔, 我地囝囡無啖好食) + 屋企野不翼而飛....etc. 加的的我都唔掂, 仲4800喎.

佢清楚落實呀, 我諗都唔水諗, 用埋呢個約唔用喇......無謂喇, 搵埋搵埋都唔夠比亞公主, 出黎做野做咩呀, 都係想老公無咁大壓力, 儲多少少定將來生活好的的唶.........
而家, 仲要經濟唔好, 我地既工資未來兩三年都唔會有增長, 仲有而家咩都貴晒, 一來一回, 唔請好過啦.

香港, 作為自由市場, 最低工資(包括本地人)係會影響我地未來既發展, 多勞多得既社會先會進步, 好似我地亞爸亞媽果個年代咁.

正苦叫人生三個, 又無配套, 淨係識養埋d豬低能, 無陰公呀, 香港人.

大宅

唔好講有無最低時薪(外傭一直都有最低月薪),若政府個社區保母真係做得好,朝7晚11,星期日及紅日都有託兒服務,就算外傭減薪,我都唔會請...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 CYK 於 09-4-30 10:27 發表
唔好講有無最低時薪(外傭一直都有最低月薪),若政府個社區保母真係做得好,朝7晚11,星期日及紅日都有託兒服務,就算外傭減薪,我都唔會請...

呢個point好呀
講真
請個人住係屋企真係會好唔自在的

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係就唔該快d立例喇!因為我剛上左agent搵工人,如果立左例我拿拿聲叫agent個邊stop唔好搞喇!

大宅

醒目開學勳章

我成日都同公司d同事講, 如果外傭今次納入最低工資, 我就唔做返屋企湊2個仔女, 到時咪幫埋我d同事湊埋做保姆囉, 佢地就繼續返工, 俾番少少$$我就得嫁啦 .....反正我依家份工, 又唔係高人工, 減左個工人既人工之後, 都係得四、五仟洗下, 倒不如我自己湊番, 順手幫下同事湊, 仲有人工收添

禁止訪問

水晶宮

今日經過維園見到遊行果D外傭舉的牌寫住"最低工資人人有份"...
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 barbaraS 於 09-4-30 10:16 發表
有人話, 要做research睇下, 加到咩水平先唔會觸發大規模辭退外傭.......

唔水啦, 而家 3580 + 來回機票 + 住宿 + 醫療 (包....生老病屎大肚) + 無試用期 + 偷飲偷食(佢就肥仔, 我地囝囡無啖好食) + 屋企野不翼而飛 ...

我唔係太介意個人工幾多,但要我比得唔順氣,天皇都無面比,我就一定炒.
今次如佢一納入,我會即炒,仲會同我個好Bun講,係咩事令我地要提早分手.
[等佢地搞清楚,d $$係邊個口袋出的,您地有權爭取,我亦有權唔用]

民房

(明報)5月2日 星期六 05:05

參與職工盟遊行的外傭團體高舉「最低工資,人人有份」的橫額,會員人數約有1萬、代表5個不同國籍外傭的Asia Migrants' Coordinating Body,其發言人Dolo和Eni表示,已制訂一條方程式計算外傭的最低工資,本周二與[url=]勞工處
[/url]會面時提交建議,但局方沒有回應此方程式是否可行。
該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每
天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。另一參加遊行、代表菲傭的Filipino Migrant Workers' Union的主席Feliza亦認同此計算方法。
現時外傭最低工資為3580元,Eni表示,最終月薪較現時增加1269元,但認為﹕「你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?」她指外傭薪金一向偏低,水平更加是不人道Dolo和Feliza均代兩個工會表明,一旦政府拒絕將外傭納入最低工資保障範圍,他們便會提出司法覆核。職工盟李卓人說,外傭薪金應以月計算,水平應定為4000元水平左右,認為對僱主增加約500元的負擔不會太大。

To Eni: 你肯定是第一個被炒, 咁串咀?! 你唔知香港女人能屈能伸咩~好多時你地做完d野我地都要跟手做多次啦?!
To 李卓人: 個$500你俾呀~!你有冇用下個腦諗野, 可能你條命生得好, 淨係識到d有錢人, so $500你覺得唔係錢, 真敗家~!!!

首頁

尾頁

跳至