自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

子爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 00:55 發表
而家啲人好鈡意為反而反, 為嘈而嘈, 但一旦叫佢哋真的擔起管治香港責任時又顯得一籌莫展, 批評人好容易, 但喺批評的同時又可唔可以有啲建設性o既意見提出? 就算俾你哋換晒成個政府班子, 而家講民主哩班人又有幾多個 ...

唔知你係唔係指緊我, 不過又唔知你有沒有睇新聞
唐英年真係叫終極普選大聯盟提出一份可以獲得2/3的方案俾佢喎...

講真, 我都知中央話NO, 講笑噤講啦, 你話, 如果某日唐生發覺身邊的SECURIT 哥哥唔係平日那個, 跟住又收到有勢力人士來電關注, 噤佢做成噤, 唔通我可以CHALLENGE 佢咩. 但係, 好認真噤講, 2020雙普選係中央透過基本法對香港的承諾, 現在又千方百計噤唔俾我地一步一步噤在民主路上向前走, 噤佢又係唔係反咬自己呢?

又或者你話我知, 你覺得這份政改方案有乜值得你欣賞呢?

"六四話劇重演 六成人突退出

稱「有勢力人士」來電關注演出

【明報專訊】「六四快將21周年,原來辦一台舞台劇,你不主動嘗試,也不知現實有多困難。」去年由年輕人合組首演的六四話劇《在廣場放一朵小白花》,本月底載譽重演。導演李景昌說,去年開始籌備製作,豈料上月初突然有六成工作人員集體辭演,「有同事隱晦地說,收到『有勢力人士』致電說『正注視大家的演出』」。剩下來的數名製作人員沒打算放棄,並在一星期內收到有心人報名參演,補上空缺。

去年六四首演 司徒華程翔撐場

《在》劇是「六四舞台」劇團的作品,去年六四20周年燭光晚會後首次公演,描述一名年輕女記者當年採訪八九民運,在天安門廣場遇上高幹子弟及四川學生的故事,故事由中共前總書記胡耀邦逝世開始說起。

「六四不是硬邦邦的歷史,我們希望用生動方法讓年輕人認識六四,故選擇以舞台劇說故事。」導演李景昌說,去年底已開始籌組班底,負責音樂及平面設計的韋少力及負責編劇的列明慧去年亦曾參與製作。

司徒華及程翔去年均曾觀看該劇,司徒華認為該劇是「具藝術水平的創作」,適合青年學生觀賞;程翔看後深受感動,「我們的責任就是讓下一代知道真相」。韋少力表示,今年劇場載譽重演,為避開學生功課考試繁忙時段,提早在本月底演出。

體諒同事顧慮遭列黑名單

大部分製作人員皆曾參加該劇去年首演,李景昌說大家已有一定默契,但上月初某晚11時多,十多名人員辭演,從事10年戲劇工作的他坦言首次遇上大量專業人員辭演舞台劇,「知道消息時很不開心,但明白對方的顧慮」。他說,有辭演的同事隱晦地說,收到「有勢力人士」致電說「正注視大家演出」。被問及「有勢力人士」是什麼背景時,李景昌未有正面回應,並說︰「同事也不敢向我說得太白,可能怕日後被blacklisted(列入黑名單),影響演藝事業吧。」

只有延遲公演 未想過取消

餘下的劇組人員翌日上午召開緊急會議,商討解決方法,韋少力說︰「上月初劇本已定,班底突然大變,我們立即在一星期內重新招募演員及幕後製作。」餘下數名同事想過延遲公演,但從未想過取消。

題材敏感 巴士燈箱宣傳被拒

壞消息出現後,不料另一個壞消息接踵而來。3月初,他們打算在巴士站燈箱賣3星期廣告,初時跟其他話劇團的作品一同申請,巴士站廣告的中介公司初時通過審批,但他們預備好支票付廣告費時,對方回覆指該劇「題材敏感,怕廣告出街遭市民破壞」而拒絕申請,韋少力說︰「對方批了其他話劇團作品的廣告,但拒絕我們,縱使是不合理,但始終別人在商言商,唯有用facebook及網站發布消息。」

飾演男主角「丁楠」的宋本浩是後來補上的演員,32歲的他是一名自由身演員及戲劇教育導師,去年首次參加六四燭光晚會,是該劇觀眾,今年得知原角辭演,立即報名並通過面試。

「得知大量演員辭演,想像得到劇組承受很大壓力。」他說純粹想參與「做好件事」,毫不猶豫就報名,「我只是一個小角色,希望在舞台上傳承六四的信息,早前看過書本《再回家》,其實世上不同地方的人為同一方向在幹不同的事,就當這個角色是我的一朵小白花吧!」

製作過程到處碰壁,韋少力、宋本浩及李景昌均認為,事件更激發他們的創作。李景昌說︰「香港已經是相對自由的地方,但也有這麼多人辭演及商業機構拒絕宣傳。六四快將21周年,原來辦一台舞台劇,你不主動嘗試,也不知現實有多困難。我不會因此害怕,即使爭取,也不一定得到想要的東西,但你不爭取,便會被大環境牽覑走。」

明報記者 彭碧珊"

子爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 01:20 發表
民主唔係要尊重和包容唔同聲音的嗎? 所以.............................

你理得我吖!

乜你噤惡架.
講完笑啦

就係在不正常的情況下, 民主這種尊重和包容唔同聲音係好可貴, 可以令社會和平地將政權轉移, 所以我先更加覺得我地要去投票.
我尊重你唔投票的決定, 不過我覺得大家唔應該只考慮表面的事情, 而忽略更深情的意義囉.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 00:55 發表
而家啲人好鈡意為反而反, 為嘈而嘈, 但一旦叫佢哋真的擔起管治香港責任時又顯得一籌莫展, 批評人好容易, 但喺批評的同時又可唔可以有啲建設性o既意見提出? 就算俾你哋換晒成個政府班子, 而家講民主哩班人又有幾多個 ...

good point!!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 lumijuli 於 10-5-7 01:41 發表

我尊重你唔投票的決定, 不過我覺得大家唔應該只考慮表面的事情, 而忽略更深情的意義囉.

有幾深情啫? 呢個補選將幾樣野加埋一齊混淆視聽,以小搏大! 市民大眾只想補選議員空缺咋,係佢哋自己講呢個係變相公投架,爭取雙普選,呢D"監人乃後"既行為有咩意義!

侯爵府

好媽媽勳章

做咩講講下又6 4

唔好插我, 我瞓唔着, 呃下post炸

子爵府

原帖由 alicemic 於 10-5-7 01:51 發表

有幾深情啫? 呢個補選將幾樣野加埋一齊混淆視聽,以小搏大! 市民大眾只想補選議員空缺咋,係佢哋自己講呢個係變相公投架,爭取雙普選,呢D"監人乃後"既行為有咩意義! ...

噤你覺得呢?
係唔係要做似大陸噤, D小朋友話將來要做貪官, 個貪官被人審時, 唔知佢定佢太太大大聲話做官唔貪做黎做乜?

現在係政府拋個政改方案出黎, 大家只有SAY YES OR NO, 噤你一係咪YES, 接受係爛方案囉, 一係咪NO, 原地踏步囉.
打個比喻, 明天要考試, 你要阿囡溫書, 佢話一係我唔溫, 一係睇住電腦溫, 你接唔接受?
根本就係單方面挨打,
想走出這個困局, 先來搞個補選變相公投, 就係希望找個方法, 話俾阿囡聽, 你真係要認真去溫書, 溫晒本書姐.
佢地噤做係真係晒錢, 但問題係唔係噤樣做, 你想點樣令到阿囡認認真真知道你要佢乖乖地溫書呢?
你要知道, 政府隨便就可能話市民沒共識AABBCC, 但我地又唔知佢呢D沒共識係從何得知架喎..

你可能覺得雙普選無意義, 但係你要知道這是基本法賦予的, 不是中央特許的, 基本法也可以話係中國同香港一國兩制的基礎. 若然你覺得唔重要 (IE 一國兩制都可以被推翻), 噤你覺得你接唔接受到香港變成大陸噤呢?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

我也不會投票:( [曾班子帶頭不投票]

---如果Junk帶頭唔洗手?
---如果Junk帶頭唔排隊?
---如果Junk帶頭打劫?
---.................
佢帶頭做咩都應該唔關我事, 市民唔係都應該有自己思想?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

好媽媽勳章

我冇諗得咁複雜,總之有得投票就會去投想投既人(so happen係泛民)。
There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

公爵府

投唔投係個人意願,但如果踩低唔去投票的人就唔應該,但也不應去叫人唔好去投票

但我又唔覺唔去投票就=不盡公民責任囉, 浪費咁多錢來搞這個無意義的投票, 而且投票結果基本上也有定數, 一d意思都無!

盡公民責任之前是否要想想是否值得浪費時間浪費金錢去做, 並不是有選舉就一定要去投票, 這個選舉本身就是多餘的, 下次又係咁,咁政府又要浪費幾多億去再搞多次選舉呢?!

如果搞事那班人真的為市民著想, 是否應該先為我地基層諗諗,將呢一億五派俾我地仲實際過去搞選舉囉! 咁大眾市民一定支持泛民你地! 但偏偏泛民又再浪費金錢......教我如何支持你地呢.....

伯爵府

好媽媽勳章

我們不能說某一選舉係咪有意義
這只是主觀的評定而已

身為長官, 居然有一立場, 判定呢次係無意義的選舉
那麼, 下次有乜人出來選佢唔鍾意, 又話係無意義的選舉
再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的選舉

請問, 香港的制度何在?

全變晒阿爺式的人治

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 DoReMi媽媽 於 7/5/2010 00:55 發表

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 09:28 發表
這只是主觀的評定而已

再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的 ...

所言甚是

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 lumijuli 於 10-5-7 02:11 發表

你可能覺得雙普選無意義, 但係你要知道這是基本法賦予的, 不是中央特許的, 基本法也可以話係中國同香港一國兩制的基礎. 若然你覺得唔重要 (IE 一國兩制都可以被推翻), 噤你覺得你接唔接受到香港變成大陸噤呢?

對, 好多香港人身在福中不惜福
覺得今天我們得到的法治, 自由, 制度係天跌落來的
忘了, 這也是過去二三十年, 好多人爭取回來

今天, 無錯, 泛民某些人係麻麻, 我也不太喜歡社民連
但係, 每件事都要分開來看, 佢地係爭取政制的進步, 取消功能組別, 我支持, 就係咁...
相反, 之前佢地反高鐵, 我就唔同意, 我呢件事上就會唔支持佢地.

今次投票, 最重要係, 你想唔想你對政治上的訴求可以在立法會上反映出來.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

上次我無投長毛, 今次可以投返佢.

大宅

一定不會投票 :

1. 浪費公費;
2. "掟豆腐"、"講粗口" 、叫人哋做"公公" (太監)呢啲完全唔識專重人既手法,不知所謂,教壞細路;
3. 擺明濫用議會程序,唔可以比"玩嘢" & "攪事" 既人得逞;
4. 個人認為民主就係要包容唔同既聲音,唔係打壓非我族類。

伯爵府

我又覺得, 點解唔可以判定一個選舉有無意義呢?

今次補選係特登製造出來,難聽d就係玩弄選舉制度,我覺得係打擊選舉既神聖.

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 09:28 發表
這只是主觀的評定而已

再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的 ...

大宅

而家啲人好鈡意為反而反, 為嘈而嘈, 但一旦叫佢哋真的擔起管治香港責任時又顯得一籌莫展, 批評人好容易, 但喺批評的同時又可唔可以有啲建設性o既意見提出? -

大宅

並不是有選舉就一定要去投票, 這個選舉本身就是多餘的, 下次又係咁,咁政府又要浪費幾多億去再搞多次選舉呢?! - totally agree.

原帖由 小華子 於 10-5-7 09:17 發表
投唔投係個人意願,但如果踩低唔去投票的人就唔應該,但也不應去叫人唔好去投票

但我又唔覺唔去投票就=不盡公民責任囉, 浪費咁多錢來搞這個無意義的投票, 而且投票結果基本上也有定數, 一d意思都無!

盡公民責任之前 ...

大宅

反對個的只會學台灣人,把暴力文化帶入議會。或只會鬥大聲唔比人講嘢的姿態,好令人反感兼好 [失禮] 我地的香港人。-

原帖由 Crystal_C 於 10-5-7 01:03 發表
講得好好。
所以我們應該利用呢個平台來表逹意見。
我相信一定有回響的。

聞主黨現在真是青黃不接。
以前都話有班大狀撐吓場。
(用牙咬得吓人個班)
而家得的事務栗子仔,
只是跟吓文件咁個班,
唔知以為佢地好勁。
完全 ...

大宅

我只係見到一啲獨權, 容不下半點異見的聲音, 非我族類就打壓, 唔識教育下一代, 哩啲就係佢哋咀裏叫嚷的民主 -

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 00:50 發表

就係哩啲自稱民主o既人將人種分類, 似乎最唔識尊重人o既係佢哋喎! 由一啲連咩叫民主都唔識遵從o既人帶領香港走入民主? 算把啦! 我只係見到一啲獨權, 容不下半點異見的聲音, 非我族類就打壓為唔識分是非黑白, 唔識教 ...

首頁
23456...8

尾頁

跳至