跳至

首頁

尾頁

大宅

daydaybaby 發表於 11-7-25 13:55
回覆 ichome2002 的帖子

ichome2002, 鼻涕蟲

HELLO,

沒有去書展, 因多人及沒太多興趣 不過就有去圖書館看書

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

daydaybaby 發表於 11-7-25 13:55

ichome2002, 鼻涕蟲

怪獸家長2我都有買,好生動好好睇呀

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

Hi , 我都冇去書展呀, 雖然買書會本d, 但我怕多人, 所以放棄左.

大宅

回覆 daydaybaby 的帖子

daydaybaby, 我都覺得d問題幾深, 不過都係盡量做啦. 用心完成就是了.

我冇去書展呀, 怕忍唔到手買太多作業比個女, 去年買太多了, 有d都做唔晒.

今年想試下多d做網上練習, 睇下成績又會點.

大宅

唔該晒呀! 唔止個女放暑假, 好似我都放緊巨暑假咁, 乜都無理到! 現在要收拾心情睇下有咩暑期功課要做了.
想問下大家想幫個女揾普通話班, 唔知邊到好呢?

大宅

回覆:cherrychunhim 的帖子

靚女,我姪女最近返緊普通話班幾好,你打比我啦

大宅

回覆 branma 的帖子

branma
我又想知, 普通話班的資料
這是一組的坊間補習班嗎, 還是請個老師回來教呢

大宅

ichome
我在星期五放工才去, 沒想像中多人, 行得都好舒服下, 可能些人都是等星期六日才大批出動
我忍不手買了几多練習, 一些仲買埋3年級的, 100元8本(可選少故事可選練習), 10元本的, 價錢真是好吸引, 我好C9的

上網練習, 我都有想過, 但比較深, 我都要停下查下字典, 又返轉頭做過, 好似無甘好, 而且想可以留給細仔做(希望哄到他肯做) ,所以才買回來

圖書館我都有去, 不過去99那邊的圖書館, 多好多書可以借, 荃灣的好似常常啲書都比人借走了, 想借本有趣點的都几困難

大宅

daydaybaby 發表於 11-7-27 14:01

ichome

石圍角圖書館不會太多人, d 書好新架...

大宅

回覆:daydaybaby 的帖子

我個仔跟學校已經學得唔錯,我姪女九月先升小一,佢地幾個幼稚園同學仔自己組班學普通話,在荃豐二樓學,教拼音等,好似幾全面,幾個同學仔一齊學就無咁悶,如果上門一對一就未必個個小朋友喜歡,如果你個小朋友本身讀緊普教中班,應該都足以應付了

大宅

我女就係唔係普通話班, 所以普通話唔掂, 而學校課程太緊完全學到什麼, 所以想自己係出面學囉! 荃豐二樓我之前都望過,不過無了解過, 唔知咩價錢呢?

大宅

回覆:cherrychunhim 的帖子

大約係540/4堂

大宅

我個個不是普教中班, 普通話唔得的, 所以我常常都心思思幫她找普通話班, 之前看過普通話研習社, 不過好遠下, 而且好多人一班, 時間夾不到, 所以算了

$540/4堂是否有點貴, 這裏的老師很好嗎?

大宅

回覆:daydaybaby 的帖子

侄女剛剛讀,暫未知好唔好,都係教拼音開始,好過之前上果d唱遊班,

大宅

請問大家英文暑期功課longman elect是否只做ehomework部份,之後印出report,我見edictation也可印report呀!你們會做嗎?不知是否需要做?

大宅

ichome2002 發表於 11-8-1 23:57
請問大家英文暑期功課longman elect是否只做ehomework部份,之後印出report,我見edictation也可印report呀 ...

我見 1B 班網上家課冊有寫, 要做埋 e-dication , 但其他班又沒有寫 ..有時間做埋啦, 無壞既...

公爵府

畀面勳章

係囉..我都只係做左e-homework 果part, 另外有"A Passage A Week, 同e-dictation" 我都未做...但1A 既家課冊係寫住 "LONGMAN ELECT (網上)(1AX6+1BX6+印成績表)"....應該班班都唔同...

e-dictation 要做既話, 我諗佢真係一個都唔識...已經唔記得晒d 字點串啦!

大宅

我同個女討論後,決定左都係做左佢,又真係冇壞的,當溫習啦!

大宅

回覆:ichome2002 的帖子

e-dictation我就無做,反而做左,A passage A week,做完呢個,個report自動會show你已完成e-dictation和a passage a weel架

大宅

branma 發表於 11-8-3 10:25
e-dictation我就無做,反而做左,A passage A week,做完呢個,個report自動會show你已完成e-dictation和a p ...

咁奇怪的

我都是做了E-homework
本想她做埋其他, 她未看已經話唔識, 又懶, 要我同她在電腦旁邊一起做和溫, 所以很難做到
英文8寶箱我都是今天才開始做, 不知是一定要每天做, 還是自由做, 可以做多做少都得

首頁

尾頁

跳至