自由講場

跳至

首頁
34567...32

尾頁

大宅

原文章由 咕b 於 07-8-28 16:57 發表
唔好意思呀各位....而家我有朋友嚟探我呀, 我而家唔方便覆你哋住呀, 我今晚先覆返你哋丫....sorry...sorry

咕b:

想問你如幫先人設靈個晚, 親友上完香, 先人係咪會即時回番個禮比親友,因以前曾聽施明講話,先人會菊躬回禮比親友,想問先人係設靈當晚會做乜,先人又知唔知親友幫佢設靈?

大宅

唔好意思呀各位....而家我有朋友嚟探我呀, 我而家唔方便覆你哋住呀, 我今晚先覆返你哋丫....sorry...sorry

朋友..............

大宅

looby ,

作死佢呀, 咁大力推你,風筒撞頭好鬼痛架麻.
但係又真係好驚呀...

大宅

我lee輪成日都睇你地講7/14,,,朋友仔既0野..
越睇越驚..但驚就越睇.我依家夜晚渣車...都好驚望倒後鏡..

別墅

yeah, 衰鬼, 吾好亂用朋友兩個字啦, 係你開門比佢既朋友, 定係......自出自入果隻啫

禁止訪問

大宅

姑b,

我都想問下,果d係度流離浪燙既朋友仔係咪等投胎架,佢其實都知自己係果d.咁why佢要去嚇人既,佢地既原意係為咩...佢地會唔會去搵返自已既親人跟住唔捨得走架...

eva,

你改番呢個topic,咪比d廢人搵到入來又攪事...佢真係好廢,食飽飯冇屎苛所以口咁臭..

男爵府

唉, 佢真係好無聊, 佢自己理虧就講埋d核突野

咁不如開過個, 你諗下用咩topic, (不過我諗咩topic佢都會追住黎), 好煩呀

原文章由 smilefish 於 07-8-28 22:58 發表
姑b,

我都想問下,果d係度流離浪燙既朋友仔係咪等投胎架,佢其實都知自己係果d.咁why佢要去嚇人既,佢地既原意係為咩...佢地會唔會去搵返自已既親人跟住唔捨得走架...

eva,

你改番呢個topic,咪比d廢人搵到入來又攪事 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

狗係會見到, 不過狗係分唔到人同 "朋友仔", 因為狗係色盲(呢樣嘢好多人都知啦), 佢哋只係知有陌生人係佢面前, 所以就要吠
"朋友仔" 就唔一定個個都驚狗, 人都唔係個個驚狗啦
原文章由 louise0752 於 28/8/07 16:33 發表
咕b咕b, 我想問d狗狗係咪會見倒d朋友仔嫁, 佢地係咪真係會吠佢地嫁, 咁佢地驚唔驚d狗狗嫁, 因為呢一輪我樓下d狗狗半夜就吠得好兇猛........

男爵府

咕b
終於見到你la, 咁你怏d話我地知去酒店點解要咁check啦, thx!

原文章由 咕b 於 07-8-28 23:38 發表
狗係會見到, 不過狗係分唔到人同 "朋友仔", 因為狗係色盲(呢樣嘢好多人都知啦), 佢哋只係知有陌生人係佢面前, 所以就要吠
"朋友仔" 就唔一定個個都驚狗, 人都唔係個個驚狗啦
...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係咪一死咗就做鬼?! 可以咁講啦, 佢哋留係人間定陰間, 就視乎佢係點死, 壽終正寢而又冇心願未了, 冇唔捨得嘅就會有人帶佢走, 如果係死於非命嘅就會先流連係死嘅地方, 佢哋有d亦會周圍去
佢哋唔係個個都呆呆滯滯, 佢哋好清楚自己做緊咩, 通常客死異郷嘅都要有人帶佢哋先可以返嚟
原文章由 nikinokb 於 28/8/07 16:34 發表
咕b:

我想問人死左果一秒之後係咪即刻變做鬼嫁喇?
死左既人係咪一定留返人間/陰間嫁?
隻鬼可唔可以走圍去街?定一話一定流係死果度?

我老爺係美國過身,佢係鬼可唔可以返香港嫁?
鬼係咪好似人甘樣,有思想?
定一話呆 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢樣我經驗比較少, touchwood, 但我好耐之前係有見過類似嘅事, 但就唔係個個都會係咁, 可能有d根本未接受 / 未知自己已經唔係度
原文章由 pizza888 於 28/8/07 17:36 發表

咕b:

想問你如幫先人設靈個晚, 親友上完香, 先人係咪會即時回番個禮比親友,因以前曾聽施明講話,先人會菊躬回禮比親友,想問先人係設靈當晚會做乜,先人又知唔知親友幫佢設靈? ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

放心 我絕對唔會請 "朋友仔" 食飯嘅......呢個朋友係人嚟嘅, 唔好諗太多
原文章由 wng7666 於 28/8/07 21:36 發表
yeah, 衰鬼, 吾好亂用朋友兩個字啦, 係你開門比佢既朋友, 定係......自出自入果隻啫

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係咪等投胎? 可以咁講啦, 有d係未夠時候唔走得住, 而又冇屋企返 / 返唔到屋企, 所以就要周圍盪, 有d就唔肯走, 呢類多數係比人害死嘅, 佢會有度怨氣係度, 就算有機會比佢, 佢都會走唔到, 有d就係因為唔捨得而唔肯走.....各有各原因, 但大致上都係呢幾類
點解去嚇人?....主要都係有度怨氣, 心心不忿, 嗰d多數係因為某d恩怨情仇
原文章由 smilefish 於 28/8/07 22:58 發表
姑b,

eva,

你改番呢個topic,咪比d廢人搵到入來又攪事 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢哋係可以整郁d嘢, 至於邊個做, 我就唔知....(要見過先知)
原文章由 kk100 於 28/8/07 15:51 發表

咕b,
我媽媽幾年前過左身,佢當時都未到40,在佢過身幾天後,我把她的少部份遺物拿回家(銀包,証件..)放左走廊一個紙盒內,一直都無拿過出來~
再過幾天的晚上,得我老公在房內,(因我仔仔入了醫院,所以我在醫院陪他)我老公 ...

[ 本文章最後由 咕b 於 07-8-29 00:11 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

一入房行李唔好放係床上面 (可以放係台面先), 冇 "朋友仔" 由自可, 但如果有, 就變得好唔尊重人哋, 所以算一忌
閂門就可以知佢哋有冇匿埋係門後面(只限見到 "朋友仔" 嘅人)
睇衣櫃, 同埋其他櫃, 就係睇吓裡面又會唔會有匿埋, 同埋會唔會放咗d唔應該係酒店房出現嘅嘢, 最簡單就係一般人已經知嘅聖經, 佛珠....
數毛巾同拖鞋, 就係睇吓酒店嘅人有冇預多一份 / 幾份比 "朋友仔" 用
入廁所一樣係數毛巾同其他用品(牙刷牙膏嗰d), 一樣係睇吓有冇預多啦
攪窗廉, 係因為有d知道有人入嚟, 佢哋會匿係窗廉度 (咁呢樣都係只有見到佢哋嘅人先做到)

原文章由 eva1320 於 28/8/07 15:42 發表
可唔可以講下個因由呀
數下多左或者少左係咩意思?最後攪窗廉呢?
等我地下次識得點做, thx!

男爵府

嘩.....咁如果.....如果你真係見到有野匿埋左, 咁點算呀
呢個都真係驚喎

原文章由 咕b 於 07-8-29 00:11 發表
一入房行李唔好放係床上面 (可以放係台面先), 冇 "朋友仔" 由自可, 但如果有, 就變得好唔尊重人哋, 所以算一忌
閂門就可以知佢哋有冇匿埋係門後面(只限見到 "朋友仔" 嘅人)
睇衣櫃, 同埋其他櫃, 就係睇吓裡面又會唔 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我上個星期去旅行係酒店房咪先到囉 (之前係另一個topic度已經講過)....冇咩嘢呀, 係唔知點解佢咁鐘意匿係入面....唔知裡面有咩玩....
我細仔仲見到其他....比佢笑死我:mrgreen:
原文章由 eva1320 於 29/8/07 00:15 發表
嘩.....咁如果.....如果你真係見到有野匿埋左, 咁點算呀
呢個都真係驚喎

男爵府

唔係講笑, 真係幾驚下

問下你丫, 你唔驚你對仔仔同佢地玩得多唔好咩, 以前聽過話如果同d朋友仔接觸得多, 會陽氣少d喎

原文章由 咕b 於 07-8-29 00:20 發表
我上個星期去旅行係酒店房咪先到囉 (之前係另一個topic度已經講過)....冇咩嘢呀, 係唔知點解佢咁鐘意匿係入面....唔知裡面有咩玩....
我細仔仲見到其他....比佢笑死我:mrgreen:
...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔怕...sofar到而家兩個仔都冇事, 反而係 "朋友仔" 要回氣:mrgreen: :mrgreen:
原文章由 eva1320 於 29/8/07 00:27 發表
唔係講笑, 真係幾驚下

問下你丫, 你唔驚你對仔仔同佢地玩得多唔好咩, 以前聽過話如果同d朋友仔接觸得多, 會陽氣少d喎

首頁
34567...32

尾頁

跳至