烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

caca919, 我都係照樓主嘅食譜,再加d黑胡椒碎.
首先,大火煎兩邊一陣封咗d汁.再用慢火煎熟.煎好前再灑一d黑芝麻.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無姊妹知道屯門邊到有"孜然粉"賣呀,我去過市中心既賣東南亞既鋪頭又無,中墟兩間雜貨批發既又無,好想試下整呢食呀,幫下我啦唔該!

男爵府

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 10:04 發表
有無姊妹知道屯門邊到有"孜然粉"賣呀,我去過市中心既賣東南亞既鋪頭又無,中墟兩間雜貨批發既又無,好想試下整呢食呀,幫下我啦唔該!

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吓,,,,

原帖由 秋風 於 09-4-6 11:54 發表

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋

男爵府

光波爐整唔整到呀??

男爵府

我昨天去九龍城見到有,但無望條街名,但好易去,即街市那條街,那條街有什貨鋪,豬肉鋪,有潮州食品鋪...有一間東南亞食品鋪,在門口位,掛滿香料,大包$23,細包要行入些在鋪頭的中間,$5

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:09 發表
吓,,,,

珍珠宮

太遠啦,我係元朗番工,唔知元朗有無呢

原帖由 122510 於 09-4-6 12:17 發表
我昨天去九龍城見到有,但無望條街名,但好易去,即街市那條街,那條街有什貨鋪,豬肉鋪,有潮州食品鋪...有一間東南亞食品鋪,在門口位,掛滿香料,大包$23,細包要行入些在鋪頭的中間,$5

...

複式洋房

原帖由 carpisam 於 09-4-6 12:11 發表
光波爐整唔整到呀??

整到呀! 我整過 2 次, 2 次都好 juicy. 同譚仔o既有 9 成似.
真係要多謝 Emily 介紹孜然粉,
否則都整唔到.

男爵府

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:24 發表

借74樓一用
你可以試下去以下地方買 :
香港區
印度商店
灣仔寶靈頓街34號地下
電話:28918324
(售賣印度香料及材料)

源興香料公司
上環 東街19地舖
電話:2542 0275
各國香草、顏料香精

天然椰子號
北角 渣華道17A
電話:2571 6305

財合利
北角 英皇道668
電話:2565 7289
灣仔寶靈頓道4A地下(鵝頸橋街市內)
電話:25722982

香港康隆貿易公司
北角渣華道18號9號舖
電話:2566 5716
東南亞材料,香茅.南薑.泰國橙辣.青檸.人參薑.海底椰.粗皮檸檬

成發椰子香料有限公司
香港灣仔春園街18號地下
電話:2572 7725 / 28910451
泰式香料和各式香料

辣椒仔
香港中環嘉咸街22號地下
電話:2851 7956
泰式香料和香草

啟榮行
電話:2868 9166
中區 和安里8

雙鷹貿易公司
電話:2833 0006
灣仔 春園街18

九龍區

昌發
九龍城 城南道25號
電話:2382 0280

源昌椰子號
油麻地 新填地街146號
電話:2385 3933

誠興號
旺角 新填地街459
電話:2393 1944

遠興號英記
電話:2332 8485
油麻地 美邦大廈

甄想記有限公司
電話:2384 3871
油麻地 順華大廈

男爵府

Yes, according to Bo Bo ma, '元朗同樂街地下印尼舖(隔離係麵檔)有得賣呀, $5一包', you can go there!
Don't feel sad! Ha! If you need more info, see P.3 of this topic!

原帖由 jamieconnie 於 09-4-6 12:24 發表
A parent's life is a child's guidebook.

珍珠宮

唔該各位,我都看到boboma個topics啦,等陣lunch去看下

==============

買到啦,唔該哂!

原帖由 estherking 於 09-4-7 06:54 發表
Yes, according to Bo Bo ma, '元朗同樂街地下印尼舖(隔離係麵檔)有得賣呀, $5一包', you can go there!
Don't feel sad! Ha! If you need more info, see P.3 of this topic!

大宅

其實官塘街巿應該得一間泰國舖...係O係巿政大樓痴住既垃圾站垃圾車出口..既對面馬路

原帖由 cherry1214 於 09-3-26 00:17 發表
官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~

男爵府

原帖由 CnLola 於 09-3-16 03:54 AM 發表

可能你未食過土匪雞翼,我買了caraway seed, 完全唔係土匪雞翼的味,孜然粉的味道濃烈好多,一聞就知.上網找過孜然粉唔係叫caraway, 應該係亞洲出產的XXX cumin, 但同小茴香係兩種不同的香料. ...

我之前確係未食過土匪雞翼,不過我啱啱返完香港食咗,感覺不外如是! 好老實 - 我認為我自己version 既土匪雞翼仲好味......

我唔知妳搵既係咩網~ 不過我上網搵到既資料,孜然係caraway 喎! 我搵到既資料係,caraway 另有好多中、英文別名......既然妳話唔係caraway,咁請問XXX cumin 即係咩野呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原帖由 polarbb 於 09-3-19 17:59 發表
孜然粉 causeway bay有得賣,响 time square對面條橫街,即街市對面個到有得買,果間野好多香料賣

你講的會唔會係........登龍街

男爵府

原帖由 emily192chan 於 07-8-28 12:39 發表
我很喜歡吃譚仔出名的土匪雞亦,不過他賣的價錢愈來愈貴,在家做會比較化算,之前嘗試找食譜,可惜找不到,於是自己買了些孜然粉回家試做,做到八成似,味道不錯
剛過去的星期六日有害人到訪,得到不錯的評價,全部估清,在此跟大家分享 ...

我想問"醬油",即係?????

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 momo007 於 09-4-18 00:35 發表

我想問"醬油",即係?????

生抽

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我 g 邊間呀 .... 今晚去買先 , 唔該哂報料呀 !!

原帖由 cherry1214 於 09-3-26 00:17 發表
官塘有呀
係一間賣泰國野既鋪頭
應該係瑞和街街市入面架
不過我唔知叫咩名
因為我媽咪買架~~
5蚊一包~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 秋風 於 09-4-6 11:54 發表

屯門冇得賣架
我都係出開九龍至買到咋
我買左包O係屋企都未整

大宅

北角渣華道果两間都執咗啦,九龍城昌發又話冇。

在北角街市的東南亞舖頭買咗孜然子,噃屋企要樁餐死至用得。用咗嚟醃羊扒bbq,好掂

別墅

我今日係上水石湖墟街市二樓(近住自動扶手

電梯)個間雜貨鋪買到支孜然粉$8.00/支.

首頁

尾頁

跳至