自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

別墅

唔係嘛 ?????
原文章由 火石 於 07-11-24 08:43 發表
陳生陳太名乎其實是老夫少妻,陳生五十多歲,陳太只有廿多歲,兩夫婦完全沒有年齢的隔膜,相處融洽。
兩夫婦不用工作,衣食無憂。 每天睡到甚麼時候也可以,睡醒後就一家四口(一個兒子睡在嬰兒車內,另一個在陳太肚內已有七個月 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

生活迫人, 飲茶已經成為絕望 :-(

子爵府

熱血勳章

仲話要加綜援,不如加埋我條命比佢啦!

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我地都餐死都唔知為乜
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

我都想有咁好既生活。

大宅

我有次聽電台節目,有位綜援太理直氣壯話綜援唔夠用,依家出面食一個早歺都十幾蚊 如果見到真人,唔知唔會唔當面丙佢廢柴

珍珠宮

救命, 十幾蚊早餐我都係一星期食一次咋!平日都係幾蚊面包, 曾幾何時我都有諗過咩都唔做拎綜援.....

原文章由 [[]] 於 07-11-27 16:25 發表
我有次聽電台節目,有位綜援太理直氣壯話綜援唔夠用,依家出面食一個早歺都十幾蚊 如果見到真人,唔知唔會唔當面丙佢廢柴 ...
好好過每一天......

大宅

而家, 最有本事唔係大學畢業, 大學畢業都要食 c, 無 80 歲都唔好退休.

最有本事係拎到綜援, 拎綜援 = 提早退休 ... 慢慢嘆.

唔恨得咁多 :tongue: :tongue:

邊個叫你無本事 ... 拎綜援 ...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 火石 於 07-11-24 08:43 發表
陳生陳太名乎其實是老夫少妻,陳生五十多歲,陳太只有廿多歲,兩夫婦完全沒有年齢的隔膜,相處融洽。
兩夫婦不用工作,衣食無憂。 每天睡到甚麼時候也可以,睡醒後就一家四口(一個兒子睡在嬰兒車內,另一個在陳太肚內已有七個月 ...

廢人生活, 他們世世代代都是生活在綜援的陰霾之下 .

肯定他們唔識教育子女, 他們的子女又無可避免地學習他們父母的思想及價值觀, 一代傳一代, 沒完沒了 .

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 RAA 於 07-11-27 17:08 發表

廢人生活, 他們世世代代都是生活在綜援的陰霾之下 .

肯定他們唔識教育子女, 他們的子女又無可避免地學習他們父母的思想及價值觀, 一代傳一代, 沒完沒了 . ...

可憐我同我的下一伐,要辛勤工作交稅養活佢0地班蝗蟲..........沒完沒了........至死方休..................:-( :-( :-(

子爵府

畀面勳章

羅綜緩好返去打工,我都好想一家4口去嘆茶、行街、去xx樂園、去迪迪尼呀

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

小兒學校的綜援學生,可免費有人教做功課,因為父母不懂教;我兩夫婦早出晚歸,小兒都冇人教做功課,但冇得參加功輔班,因為他們指明要綜援人仕才可。

伯爵府

我以前細個屋企都攞綜援,但唔係外間所諗咁多錢,因為我媽咪過左身,爸爸就負起媽媽既負任照顧我地,我地3姊妹兩個小學一個中學1家4口只得6千蚊綜援,交租水電已經無左2千幾蚊喇~一家4口就只靠3千幾蚊過活...生活艱苦!仲試過連買書錢都無,唔好話冒險樂園丫,飲茶都無得飲,由細到大我爸爸只送過一個玩具比我,係因為我學業成績好,某年送左個芭比公仔比我!佢地並唔係外間睇得生活咁好囉,好多都係身不由己架!!!

大宅

你問下校長係咪歧視我地啲 ... 唔係 ... 綜援人仕呢 ?

我會「告上終審法院」 ...

原文章由 P-Ma 於 07-11-27 17:58 發表
小兒學校的綜援學生,可免費有人教做功課,因為父母不懂教;我兩夫婦早出晚歸,小兒都冇人教做功課,但冇得參加功輔班,因為他們指明要綜援人仕才可。 ...

大宅

簡直係寫意的生活, 日日唔駛憂柴憂米....
我地呢代香港人又要養佢地,....
到我地下一代又係要養佢地下一代...
唉....香港人好可憐 .....

侯爵府

其實有無辦法張呢d知料 send比有関部門睇呢.等佢哋反醒下呢.亦要Forward 比垃圾議員!
kckammy

大宅

都係哥句, 有手有腳應該靠自己....
當然, 真正有需要的人除外

伯爵府

好媽媽勳章

仲有佢地去報興趣班或者報名去旅行(一日遊)o個d成日都可以免費或者超低價.

首頁

尾頁

跳至