婦女醫護

跳至

首頁
34567...30

尾頁

大宅

junofan,
從你的留言睇得出你係好積極面對你的問題, 你要加油呀, 我曾經都做過行為治療, 當時無靠藥物, 其實都係可以去到個效果係好好架,
不過就真係好貴羅, 我4年前睇都要成1200@hr, 睇左10節頂唔順無睇lur...

88yan88,
好明白你的感受, 因為你的諗法同我之前真係好似, 都係好唔想食藥...但我當時真係咩方法都試過哂...最後我先知我的選擇係無錯架..
你都要加油呀...

nataliekt,
我地初五有飯局呀, 你來唔來呀,

男爵府

原帖由 ...KAKA... 於 09-1-16 18:09 發表

其實如果你依家情況唔係咁穩定既話..要自己去刻服假呢樣野,真係幾難..因為你長年累月習慣左去feel就好似你習慣左日日起身刷牙一樣....但係你真係要去介囉,一想諗就一定要叫停自己..其實真係嫁.,早d睇早d好返..仲有 ...

哩幾日睇過大家比我咁多建議之後,我開始去嘗試自己刻服假呢樣野,真係好神奇,當我唔去諗佢,好多野做個時,我真係feel唔到有咩舒服,但你相反半當我得閑無事又或者個人呆左個時,因會因為去feel個感覺假唔假而令到自己唔舒服,
所以其實大家講得好有道理,埋個係個心理關口,最主要先要刻服假既感覺,
要叫自己唔好去feel假唔假,但係講真真係好難,我估我需要一段時間去嘗試。
不過,唔知點解而家一聽到一d突然既聲個心就唔舒服,好似驚驚地咁,我講個d聲係真係好細聲,
例如好似係公司,有d同事大力左d放枝筆落table咁我個人又會寒一寒,又或者個人地講電話好大聲呀~
屋企人關燈呀個d都會,唔知有冇人試過咁既情況呢?

男爵府

原帖由 NatalieKT 於 09-1-16 18:13 發表
88yan88,

其實你情況我都完全經歷過, 我初初有呢個病真係好辛苦, 而且無論自己定屋企人或者朋友, 對呢個病既知識都係零, 身邊人只有叫我放鬆d, 唔好亂諗野, 我明白佢地唔知點幫我, 唯有咁樣安慰我, 但我真係好辛苦, ...

好開心有人明白我既感受。
有時真係想自己放開d,唔好再為一d人令到自己唔開心同埋辛苦,不過有時講同做係兩回事,我真係好想做到,但係我愈想做就愈唔開心,但係如果我唔去放鬆d,繼續去憎一d人,我又怕我個病愈來愈深,可能我真係有精神病,因為我一講或者一諗,我就好嬲,我真係唔知可以點做,我要點做先可以迫自己唔憎佢。

男爵府

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-17 01:04 發表
junofan,
從你的留言睇得出你係好積極面對你的問題, 你要加油呀, 我曾經都做過行為治療, 當時無靠藥物, 其實都係可以去到個效果係好好架,
不過就真係好貴羅, 我4年前睇都要成1200@hr, 睇左10節頂唔順無睇lur...

88 ...

真係好想請問你~食藥後有冇d唔好既野要注意,
真係有好d呀~我真係對西醫好冇信心,好驚d副作用,可唔可以比d心理準備我~~

民房

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-17 01:04 發表
junofan,

88 ...

係呀,我好positive去面對,美麗你收到我回覆嗎?

各位我今日去了街玩....:)

民房

原帖由 88yan88 於 09-1-17 12:38 發表

真係好想請問你~食藥後有冇d唔好既野要注意,
真係有好d呀~我真係對西醫好冇信心,好驚d副作用,可唔可以比d心理準備我~~

有時太得閒都係一個原因,你會有時間諗自己有無唔舒服。其實你而家都唔係太嚴重,可能你可以用自己方法去克服呢。你唔驚去街咪做多令自己開心嘅事。

美麗: 我之前睇心理醫生都成萬,可惜個醫生就唔係咁好。

大宅

URGENT - 各位信主的姊妹們,請替LITTLE CAT代禱,她因為視線重疊的問題,今日又係巴士跌親,而家係急診,未知要唔要留院,我會跟進她情況!

希望各姊妹幫佢代禱,求主保守佢身心靈健康,給她最好的醫治,有時間就電佢問候下啦!謝謝各位!

新姊妹們 - 你地的情況LEE道好多SISTER都經歷過,無病D人真係唔會明白我地感受,一般人都會以為我地係心理作用,所以唔好太再意人地講咩!努力面對自己個病重實際啦!至於工作上一定會遇倒PK的人,所以唔需要為這些人唔開心,因為唔值得!

努力!加油!祝福你地早日康服,我地好多人會支持你地,有機會一齊黎參加我地D聚會,好開心架!

卡B / 美麗-我又腸胃炎啦!請代禱因為下星期忙到PK,唔可以請假!

美麗多謝你的安慰,我會學下溫馴D,希望過兩日冇事啦!可能食得箹多真係超燥!都話左你內心同外型超正,可以比美余慕連姐姐......:;pppp: I LOVE U GA MO LIN

洋房

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-16 08:58 發表

已pm比你

i got it, thank you very much

大宅

各位SISTER,

LITTLE CAT 已經出院了,大家有時間電佢問候下!請繼續為我們的身體代禱,謝謝!

TAKECARE AND BEST REGARDS

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-16 11:17 發表

卡樂b ~
其實我對聖經一d了解都冇,只係個心好亂個時就打開聖經新約睇,我買個本聖經係中英對照,唔知同你講個d"聖經腓立比書 (4:6-7)"同唔同呢?真係唔好意思,我咁大個女22歲對聖經真係一d接觸都冇,所以都唔知應該從邊到入 ...

88yan88
你知道自己係悲觀型就要開始改變, 有時候事情未必係我地想像中咁差, 我以前都以為驚恐唔會好返, 亦想過自殺, 好彩最後無咋, 如果唔係我就見唔到原來世界可以係咁美好

我相信聖經既內容應該係一樣, 你只要揭去腓立比書 4 章 6-7 節就可以了

大宅

原帖由 NatalieKT 於 09-1-16 18:13 發表
88yan88,

其實你情況我都完全經歷過, 我初初有呢個病真係好辛苦, 而且無論自己定屋企人或者朋友, 對呢個病既知識都係零, 身邊人只有叫我放鬆d, 唔好亂諗野, 我明白佢地唔知點幫我, 唯有咁樣安慰我, 但我真係好辛苦, ...

死婆...近日點呀...heehee
好開心見到你上黎支持朋友仔, 証明你已有進步, 你已行出左灰暗既日子, 好快就到目的地啦...加油呀

大宅

原帖由 shadowky 於 09-1-18 03:07 發表
URGENT - 各位信主的姊妹們,請替LITTLE CAT代禱,她因為視線重疊的問題,今日又係巴士跌親,而家係急診,未知要唔要留院,我會跟進她情況!

希望各姊妹幫佢代禱,求主保守佢身心靈健康,給她最好的醫治,有時間就電佢問候下啦!謝謝各位!
...

shadowky
玻璃小姐, 你個玻璃肚點呀, 駛唔駛我同慕蓮幫你打爆佢...
你又腸胃炎, 你今次食左d咩? 臨近過年, 你唔可以拎sick leave架 wor, 希望你快d好返啦

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 88yan88 於 09-1-17 12:34 發表

好開心有人明白我既感受。
有時真係想自己放開d,唔好再為一d人令到自己唔開心同埋辛苦,不過有時講同做係兩回事,我真係好想做到,但係我愈想做就愈唔開心,但係如果我唔去放鬆d,繼續去憎一d人,我又怕我個病愈來愈深,可能我真 ...

其實我覺得你又唔洗迫自己去唔憎佢, 因為你要諗呢d人只係小人物, 你迫自己去做一件事係好辛苦架, 好似我自己咁, 我好憎好憎果個人, 雖然我日日要見到佢, 而且仲要係同我有親戚關係, 過時過節仲要同佢一齊食飯, 但我而家會採取唔望佢唔理佢唔同佢講野既態度, 因為我要令我心中無佢, 我先唔會俾佢牽住我走, 無謂為咗一個咁既人令自己受苦, 係咪?

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-20 09:08 發表

死婆...近日點呀...heehee
好開心見到你上黎支持朋友仔, 証明你已有進步, 你已行出左灰暗既日子, 好快就到目的地啦...加油呀

其實我都係一時時咋, 不過我都覺得我比之前係有進步既~~
係呀~我要多d上黎, 近多d你地呀嘛, 因為我要好似你地咁開心~哈哈~~

大宅

DEL

大宅

你地好
我有驚恐症已經有7年,我好想''的''起心肝醫好佢,可唔可以介紹醫生給我,我想試下認知行為(我已經有食葯),感謝名位,我是住大埔的,太遠我去不到(太驚)

大宅

hi, bbfunny,
我係睇大埔個e生, 佢係家庭e生, 會一邊開藥比我, 一邊同我做治療..你看看幫唔幫到你, 已pm資料比你, thx

大宅

謝謝天使愛美麗
我覆了你^^

大宅

nataliekt
當我地形聚左一班人,開心就會被感染, 只要我當中一人開心, 呢種氣氛就會傳下去, 你都一樣會感受到

你知道嗎, 我同bk呢到d朋友比自己識左20多年既朋友感情更要好

大宅

原帖由 bbfunny 於 09-1-21 15:46 發表
你地好
我有驚恐症已經有7年,我好想''的''起心肝醫好佢,可唔可以介紹醫生給我,我想試下認知行為(我已經有食葯),感謝名位,我是住大埔的,太遠我去不到(太驚) ...

岩啦, 你的起心肝就岩啦, 快d醫好去重過新生活, 我地等你好消息呀

首頁
34567...30

尾頁

跳至