家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

晴寶寶 發表於 18-8-28 13:12
係呀,我都想自製長糧預備退休生活呀

請問3號定12 號 比較穩健? 子彈有限,想竹其中一隻,謝謝

男爵府

siambb 發表於 18-8-28 18:07
請問3號定12 號 比較穩健? 子彈有限,想竹其中一隻,謝謝

3號現價好似偏高,等回返去$15或低過$15先抵入呀。
12號我就無研究

子爵府

siambb 發表於 18-8-28 18:07

假如是我自己會買一隻,另一隻月供股。

洋房

823, 778 同 2778 得唔得?

睇blog 好似好熱鬧咁:
https://link823.blogspot.com/2018/06/blog-post_26.html

琥珀宮

maymaggie 發表於 18-8-24 23:54
揸呢啲股票都可以坐着等收息,通常我都見跌就買,滙豐我除息前入咗一次,依家再set咗$69入,仲未入到。

...

滙豐我同你一樣,買完想再買,$69排緊

伯爵府

ngchunyeemama 發表於 18-8-28 10:54
回覆 maymaggie 的帖子

how about 255 (good dividend too) ? anyone heard about this too ?

睇返佢個息率係有特別息計埋落去,仲有個問題係成交太少,你要出貨的時候不容易

大宅

maymaggie 發表於 18-8-25 11:13
我自己就是收息退休,現在少了想來這區,因為多數去看旅遊相關資訊多數都係去玩。遲啲同大家分享下點樣儲 ...

請問12號股價幾錢以下可以收集呢?Thanks so much

洋房

回覆樓主:

遇大跌市,慢慢儲2800

洋房

其實獅子銀行都仲有5%息
點都算係高息股啦?

伯爵府

木土土 發表於 18-8-29 16:46

我冇咩大志亂咁買的,求其有幾釐息收下算數。
我屋企人買到冇野好買,買埋英國版匯豐收英鎊利息,用來對沖小朋友在英國的洗費。問過IB唔使俾利息稅。

伯爵府

STCMa 發表於 18-8-29 17:20
請問12號股價幾錢以下可以收集呢?Thanks so much

我覺得現價都已經可以,你去公司股權變動一欄睇吓李氏家族佢哋最近一次入市的時間是幾錢,你可以估到。自己決定跟唔跟,或者你先試下少少,等你開始對呢隻股票有感覺,你就會知道點樣決定。

琥珀宮

maymaggie 發表於 18-8-29 22:24
我冇咩大志亂咁買的,求其有幾釐息收下算數。
我屋企人買到冇野好買,買埋英國版匯豐收英鎊利息,用來對沖 ...

我都係,總之唔買到盡,知道跌市可再買,就會hold貨hold得安心!

另外,#5派息係美金,英鎊跌,收鎊息一樣會少咗,應該做唔到對沖匯率風險既作用。

伯爵府

木土土 發表於 18-8-29 22:36
我都係,總之唔買到盡,知道跌市可再買,就會hold貨hold得安心!

另外,#5派息係美金,英鎊跌,收鎊息一 ...

我家人pat pat 痕,話要學埋英國股票,又話買dyson 股票,於是第一隻咪學買英國版匯豐先囉。佢係買少少學吓收息

子爵府

回覆 rl2999 的帖子

6033 啦,現價都有8厘息,來緊重會有成9厘息 ,拍得住D Rits ; 呢隻股其實我地身邊都好多人用甘它既服務,吾會係D垃圾股, 6033重同csl聯合作戰

男爵府

maymaggie 發表於 18-8-24 15:56
現價不買。

這隻我是以當時樓主的 BUDGET 2-3萬, 去找的。年頭和現在市況不同, 現在我會更傾向傳統大價藍 ...

匯瘋在海外輸到八彩
買痕身好過佢

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

maymaggie 發表於 18-8-29 22:26
我覺得現價都已經可以,你去公司股權變動一欄睇吓李氏家族佢哋最近一次入市的時間是幾錢,你可以估到。自 ...

今日$41入了12,後日除淨 十送一要等出年了

洋房

【息賺】「兩桶油」豪派息!隨時賺頭蝕尾?
中國石油化工(00386)同中國海洋石油(00883)上個月出咗業績,派息同樣有驚喜。中海油中期息按年派多50%,中石化派息更大增超過60%,股息率已高達8厘以上。
安泓投資投資總監楊書健話,中石化股息愈派愈多,可能係股東想佢派多啲,又或者公司認為可以投資嘅項目已經唔多,所以投資者袋多咗股息之餘,要留意公司業務增長係咪放慢咗。
Victor又話,雖然中石化嘅股本回報率(ROE)比中海油高差不多2%,但ROE高唔代表營運能力高,如果睇埋財務槓桿比率,會發現...
  1. <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/rGIhLC2oSmo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
複製代碼

洋房

hongkongbear 發表於 18-9-4 09:45
【息賺】「兩桶油」豪派息!隨時賺頭蝕尾?
中國石油化工(00386)同中國海洋石油(00883)上個月出咗業績,派 ...

https://www.youtube.com/watch?v=rGIhLC2oSmo

別墅

0052大快活都等緊派息~~

大宅

木土土 發表於 18-8-29 16:46

請問買收息股,你哋用邊間證券行定銀行呢?

首頁

尾頁

跳至