在職全職

跳至

首頁
34567...9

尾頁

別墅

原帖由 CorMaMa 於 09-8-6 16:18 發表
hello, i born in 1976 too, will be a full time mama coming Sept. My son also born at Canossa, now aged 2 yrs old.

i will try my best to take care my son, my mum and my dog and do the housework by my ...

don't forget to take care yourself too
Baby Sophie Born on Mar 6th at Canossa hospital

洋房

找到76年啦! 個囝囝剛3歲! 做左全職媽媽有半年....還在適應中.....

首先自己不懂煮野食(沒有興趣)....還在學習中.....買餸總比人呃

做左全職, 私人時間真的剩下好少..... 反而返工還有自己空間.

現在沒收入, 樣樣都要精打細算 好煩!

還在盤算明年出返來做野...還是做全職媽媽....(如果有人請的話)...要幾手準備....5, 6年後都唔知有冇人請及做什麼.....

現在想緊要唔要工人...但又擔心自己做唔掂家頭細務會發顛: 生完3年都不習慣有第3者在家.....好矛盾....

爸爸話如果做全職工人不如生多個....下....唔好瓜...雖然我知兩個是好些...但......mouth:

不過自己湊返個仔...總好過比工人湊...我唔想佢變大少...什麼都不做!

男爵府

原帖由 longvacation 於 09-8-10 22:46 發表
找到76年啦! 個囝囝剛3歲! 做左全職媽媽有半年....還在適應中.....

首先自己不懂煮野食(沒有興趣)....還在學習中.....買餸總比人呃

做左全職, 私人時間真的剩下好少..... 反而返工還有自己空間. ...

慳慣,其實都冇乜野既~雖然有時都會諗返以前自己搵自己洗,買乜都唔洗問C6俾錢果種「爽」,同埋可以係office同d同事吹水好happy。不過自己一手一腳湊,見到佢真係比其他工人或者老人家湊果d健康d、醒d、有禮貌d,又有好大成功感。不過真係咩私人時間都冇晒,想靜吓都要等到bb訓咗至得

唉~而家我都唔知返唔返工好,返工唔知會唔會將我呢20個月既努力白費同埋我見我舊同事5年用7個工人就驚,唔係d姐姐唔得要炒就係d姐姐怕辛苦要走,見佢成日都要搵人湊d細路真係好煩。

洋房

原帖由 Sharon886 於 09-8-11 00:45 發表

慳慣,其實都冇乜野既~雖然有時都會諗返以前自己搵自己洗,買乜都唔洗問C6俾錢果種「爽」,同埋可以係office同d同事吹水好happy。不過自己一手一腳湊,見到佢真係比其他工人或者老人家湊果d健康d、醒d、有禮貌d,又有好大成 ...

很同意...自己湊是好好多....德行方面可以自己跟....工人只可以幫下清潔...睇頭睇尾等工作....

你講起同o的同事吹下水是很開心, 現在就有點.....

你個小朋友幾大?出返來做都未嘗唔好.....因為都要為退休打算.....

男爵府

原帖由 longvacation 於 09-8-11 16:32 發表

很同意...自己湊是好好多....德行方面可以自己跟....工人只可以幫下清潔...睇頭睇尾等工作....

你講起同o的同事吹下水是很開心, 現在就有點.....

你個小朋友幾大?出返來做都未嘗唔好.....因為都要為退休打算.... ...

佢20個月啦,其實一路湊落去都得,到個女返學我可以幫老公手(C6自己生意),但當然冇自己一份人工咁多啦。而家諗退休?邊諗到咁多呀~不過我地就同個女買咗d儲蓄計劃for佢大個讀書既,只可以話到時可以唔洗一下子唔知係邊搵咁大舊錢出來咁頭痛囉。

最衰我奶奶要幫我個「乜都巴q閉」既姑奶湊住兩件,我自己阿媽又冇愛心又冇耐性,超多既童年陰影搞到我一定唔會搵佢,請工人又要考自己既幸運同忍耐,唉

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都覺得自己湊好好多.起碼唔係佢會有d唔好嘅習慣,我都係唔想比我99湊,我媽媽佢又未退休,其實如果佢退左休我就會比佢湊我就去做野.

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

大宅

我住屯門架, 你呢?

原帖由 carey1021 於 09-8-7 18:00 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/ritawong1999/

大宅

自己搵錢自己洗真系爽好多架, 以前自己做野, 想買咩就買咩, 而家睇見樣野想買, 都唔敢買, 始終得c6一個人做野, 又要供樓, 又鬼死甘多雜費, 自己無做野開始, 個人成日都好煩, 我個女而家先得5
個月, 自己湊開佢我又唔想俾人湊, 但系諗倒遲d佢開始讀書, 又會好多錢要洗, 呢d系1-2年後既事, 到果時我先出黎搵番野做, 唉, 難上加難.

原帖由 Sharon886 於 09-8-11 00:45 發表

慳慣,其實都冇乜野既~雖然有時都會諗返以前自己搵自己洗,買乜都唔洗問C6俾錢果種「爽」,同埋可以係office同d同事吹水好happy。不過自己一手一腳湊,見到佢真係比其他工人或者老人家湊果d健康d、醒d、有禮貌d,又有好大成 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/ritawong1999/

洋房

原帖由 Sharon886 於 09-8-11 23:19 發表

佢20個月啦,其實一路湊落去都得,到個女返學我可以幫老公手(C6自己生意),但當然冇自己一份人工咁多啦。而家諗退休?邊諗到咁多呀~不過我地就同個女買咗d儲蓄計劃for佢大個讀書既,只可以話到時可以唔洗一下子唔知係邊搵咁大舊 ...

如果是老公生意就彈性好多...有時小朋友頭暈身興可以隨照顧...人工少都好過冇...keep住做唔駛脫節

不過照顧邊個照顧bb...又是另一問題...老人家是靠不住...其實他們都年老及現在小朋友實在太活躍....佢地都好有壓力及很辛苦....所以都唔駛想.....如果小朋友大個些都可以請工人..起碼有事小朋友識講.

我地沒有買儲蓄計劃, 只是每月定期儲錢, 跟住用這基金買下股票投資...現在我沒有工作做...所以都儲少左. 退休都要想下...因為預左佢大過都唔會比到好多養返我地...

別墅

原帖由 tatawong_0331 於 09-8-12 14:21 發表
我住屯門架, 你呢?

我西貢呀
Baby Sophie Born on Mar 6th at Canossa hospital

大宅

0903既媽媽會系9月攪生日會呀, 你有無興趣join呀?

原帖由 carey1021 於 09-8-14 14:50 發表

我西貢呀

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章

有係我呢個八掛婆問嘢時間!
大家住邊?同有幾多小朋友?幾大?
我住鴨利洲 ,1女,6個月

你希望別人怎樣待你,你也要怎樣待人(太7:12)

男爵府

原帖由 cpui_shan 於 09-8-18 01:14 發表
有係我呢個八掛婆問嘢時間!
大家住邊?同有幾多小朋友?幾大?
我住鴨利洲 ,1女,6個月

我住葵涌,1女,20個月

複式洋房

我都係76架! 個b啱啱2歲, 明天開學lu! 最希望佢健健康康! 我好想快d追多個!
heidi

男爵府

原帖由 akimau 於 09-9-2 01:17 發表
我都係76架! 個b啱啱2歲, 明天開學lu! 最希望佢健健康康! 我好想快d追多個!

返咗學就好好多!而家成日得我一個人一對手湊女做家務,已經想

複式洋房

係開左學, 不過, 現階段重辛苦過之前!
heidi

洋房

HELLO各位MAMA
報個名先,我預產29OCT09多多指教
76'全職MAMA

民房

我係76年架,個女女三歲.hi
原帖由 longvacation 於 09-8-10 22:46 發表

做左全職, 私人時間真的剩下好少..... 反而返工還有自己空間. ...

民房

各位好,初來報到,我係0810 mama...

大宅

hihi....我都係76年媽媽,仔仔12月就3歲,全職媽媽,平時你地覺得悶嗎.....

首頁
34567...9

尾頁

跳至