懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

本港現有數名孕婦感染H1N1

希望佢地都平安無事

http://hk.news.yahoo.com/article/090712/4/d5l8.html
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

禁止發言

大宅

宜家真係好得人驚!!
因為成條街都冇人戴口罩...
街都算喇... 當空氣流通少少...
但!!!! 交通工具都冇人戴!!! 但D人明明有咳的!!!
仲要大模大樣... 完全唔覺得自己有問題...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

曾陰權每次都係唔到出事果刻都唔做野架啦..
我地d大肚婆..出街又死唔出又死..
而家大住個肚..去到8個月開始已經覺得呼吸困難..
仲要驚自己染病..帶住口罩又難呼吸..唔帶仲衰..

又唔係佢老婆有左..佢點會緊張丫..

反對反對...

大宅

幣呀............我公司有個人好似患左H1N1呀,仲要係坐我對面呀,佢已經無返工兩日呀.我都想返屋企,唔返工住呀.如果佢真係咁點算呀,我好驚呀.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

孕婦染豬流感命危 

雖然我早3星期已經生咗小b, 但最唔想見到既事發生咗, 希望這個小b媽媽快點好起來, 這個時期政府既公民教育要加強, 的人自己有病就要戴口罩, 準媽媽見政府做唔夠就要保護自已....

加油呀!! 小b等緊你!
http://hk.apple.nextmedia.com/re ... 647&art_id=13129237

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我見d 人咳都無帶口罩, 街上同車上亦唔多人帶口罩, 個病都有潛伏期架, 分分鐘"領"o左野, 佢地都唔知啦, o甘好易會傳比人架wor. 我地大肚要返工架wor, 在密封式的車上同office內都幾驚, 有無考慮大肚婆可以work at home會比較安全d.

男爵府

對﹗而家d人出街不單唔戴口罩,仲係咁咳都唔掩口,大家焗住o係架車度,走都走唔到,雖則我地會自己戴口罩,但若然周圍都係菌,我地都難免中招。

其實政府有無諗過要負上責係﹖點解d人從之前搶口罩、搶酒精搓手液,至到而家完全無人當係一回事﹖我諗同政府對待依個病症既態度有漠大既關係。從之前要醫院隔離病人,到而家勸喻式既自我隔離,政府睇依個病情真係好簡單。但另一方面又講懷孕婦女係高危人士,病情比一般人嚴重好幾倍,既然係咁,有無諗過任何措施針對懷孕婦女架﹖所謂預防疫苗,標都未招到,咁依段時間點算呀﹖由佢呀﹖

仲有,下一次既高峰期會係秋冬季節,唔知政府有無打算做任何措施,係咪真係要發生好嚴重既情況先至又係急急黎補鑊﹗人命黎架﹗﹗﹗

大宅

好媽媽勳章

係啦.... 依家帶口罩的都係大肚婆, 或者好似有d教養的人(at least, 看外表..).... 感覺上或者實際上, 帶口罩的才是沒病....!!!
成個車箱, 眼見得我一個有口罩, 但係四周都有人咳、噴nose (唔明, 點解一定要即時處理, 落車去廁所唔得的?)...... 見到就好angry!
今日話有小朋友畢業旅行, 我是職員, 想休息下, 想下想下都係avoid感染!! 依家為有早d返工, 少人d時間出門口........

其實很喜歡當年sars後, 人人愛清潔的時候.......

大宅

剛剛周一嶽都話,H1N1可以經胎盤傳染俾BB﹗

我地只有自求多福,搭公共交通工具的時候,戴mask﹗仲要要求同住的屋企人,都一定要戴mask!

我地都要保重呀﹗

洋房

自從由政府公告確診個案只係需要自我隔離, 我就覺得政府對H1N1採取咗"觀望態度"(其實同"放棄態度"冇分別囉)。 有啲人就有樣學樣, 政府懶懶閒就以為冇事, 每日都幾百宗新增個案啲人都唔識驚, 最離譜既都係明明自己唔舒服仲可以若無其事唔戴口罩周圍走, 咳同打噴嚏都唔會遮住口鼻。

唔好話我地啲大肚婆驚啦, 老人家小朋友啲抵抗力弱啲都危險啦... 唉.... 而家出街都係打醒十二分精神, 第一時間戴口罩自保先好~~ 出街都係可免則免~

民房

原帖由 菲比樂園 於 09-8-23 15:50 發表
係啦.... 依家帶口罩的都係大肚婆, 或者好似有d教養的人(at least, 看外表..).... 感覺上或者實際上, 帶口罩的才是沒病....!!!
成個車箱, 眼見得我一個有口罩, 但係四周都有人咳、噴nose (唔明, 點解一定要即時處理, ...

其實我周不時都係商場見到d大肚mama都冇帶口罩, 佢地仲"勇"啦...我見到都替佢地肚中既baby擔心!
有次我係書局見到個阿叔, 睇緊書,突然打個"乞痴"佢雖然有用手掩住個口鼻, but...跟住就"掂"返落本書呢!!又見過d小朋友又係係書局打"乞痴"佢地掩都唔掩住d口鼻,跟住又周圍摸..唉..真係邊度都有機會感染..唔可以掉以輕心呀各位媽媽!
真係擔心開學之後又有大規模爆發呀 到時d高官至黎補救就太遲啦!!

禁止訪問

伯爵府

公司有人確診, 好驚, 唔想返工.

別墅

唉也, 真係令人好擔心啊!!!

原帖由 家寶媽咪 於 09-8-29 19:00 發表
前兩日新聞都講,開學後1星期後會有100間學校豬流感中招,仲話以上年果數字計算今年有100間依個數字一的都唔出奇

首頁

尾頁

跳至