親子旅遊

跳至

首頁
34567...31

尾頁

複式洋房

我上次都係坐0900船去氹仔, 碼頭有shuttle bus去威尼斯人. 十點幾到酒店, 但未有得check in, 不過可以先低放行李.

係酒店行左個圈之後打的去左官也街食葡餐(餐廳要12點先開門), 食完就返酒店check in. 然後就去游水!

玩完係房休息一陣就出左去食水蟹粥, 再去大三巴影下相. 咁就一日啦!

第二日係酒店food court食早餐, 之後再去游一陣水就check out. 下晝出左去新口岸果邊食晏, 再去漁人碼頭(超熱同超曬!)行左陣食杯雪糕就返酒店拎行李, 搭1730船番香港.

其實如果兩日一夜, 你唔好諗住可以去好多地方, especially同小朋友一齊. 舒舒適適就ok!

公爵府

請問q立方是甚麼?
油麻地旅遊有無網上check價?
我想下星期六一家四口住一晚,其實邊度最平?

男爵府

原帖由 雪嵐BB 於 09-7-20 10:46 發表
我上次都係坐0900船去氹仔, 碼頭有shuttle bus去威尼斯人. 十點幾到酒店, 但未有得check in, 不過可以先低放行李.

係酒店行左個圈之後打的去左官也街食葡餐(餐廳要12點先開門), 食完就返酒店check in. 然後就 ...

想問下係food court有咩類型既早餐同貴唔貴呀???

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bobokong 於 09-7-19 21:21 發表
MEI

我上星期先去完威尼斯,我係上網訂嘅,我有9個大人4個小童,所以BOOK咗3間房,船飛嗰到我唔知係咪太夜去換(夜晚9點先換)我比咗9大4小嘅去程票比佢,換番12張成人票比我,自助餐嗰度我地揀咗食午餐,咁佢哋就叫我加多小 ...

bobokong:
唔該晒你呀!
不過我有幾個問題想問一問:

1. 你住左1晚定2晚呀? 因為我住2晚, 唔知可唔可以2日的餐夾埋一日食晒佢呢?

2. 你有9大4小, 但係你訂3間房, 咁應該係包6大6小的自助餐,即係其有3個大人的自助餐係由多左出黎個d小童自助餐加$$轉架啦!你話加八十幾蚊, 係每個大人由小童自助餐轉大人加八十幾蚊, 定係你total3個大人一共加左八十幾蚊呢?

3. 佢包的午餐有無限定到步個日食定第二日食?定是但我鍾意邊日都得呢?

4. 佢包兩個小朋友每人每日2小時的Q立方, 但我得1個小朋友, 係唔係可以佢一個玩4小時呢?又有無限定要第一日玩定第二日玩呢?

5. 換船飛係唔係在另外的COUNTER(唔係在CHECK-IN/OUT個COUNTER)換架?我可唔可以到步個日就去換定走個日的船飛呢?又可唔可以MARK埋邊班船呢?

6. 佢有咩車 / FREE SHUTTLE BUS 可以去下面的地點呢?
i. 漁人碼頭 ii. 永利酒店 iii. 議事亭前地 iv. 官也街
v. 路環同黑沙

唔好意思, 咁多問題, 真的謝謝呀!!!

大宅

原帖由 Mei 於 09-7-20 12:30 發表

bobokong:
唔該晒你呀!

1. 你住左1晚定2晚呀? 因為我住2晚, 唔知可唔可以2日的餐夾埋一日食晒佢呢?

2. 你有9大4小, 但係你訂3間房, 咁應該係包6大6小的自助餐,即係其有3個大人的自助 ...

mei:
1.我係住1晚,d餐應該唔可以夾埋一日食喇,因為你入住嗰日會一人有一張咭,當你去食嘢或者去q立方玩嘅時候就要比張咭佢記低,所以應該唔可以。

2.因為當時我行開咗,係我老公攪嘅,佢同我講補番差價就得,咁你有3大1小,你淨係補番個小童價錢就得喇,但係你book房嘅時侯記住同佢講2大2小呀。

3.我見佢張咭係寫住入住期間使用,我都唔知呀。

4.你住兩日應該可以1日玩1次,每次2小時。

5.換船飛係另外的COUNTER換架,你走嗰日換就得,時間任揀,唔洗咁早去換,金光d船唔會好滿,實有位。

6.佢d免費bus只係去碼頭,但佢有免責bus係去新濠天地同埋四季係循環綫,我諗你要自己搭車去嗰d地方喇。

有咩問題再問我啦!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 Mei 於 09-7-20 12:30 發表

bobokong:
唔該晒你呀!

2. 你有9大4小, 但係你訂3間房, 咁應該係包6大6小的自助餐,即係其有3個大人的自助 ...

如果去漁人碼頭,你搭免費車去金沙,行去對面就係!

大宅

請問$3,232 (威尼斯人酒店) 3個大人, 1個10歲小童, 1個2歲BB, 包早餐 OR LUNCH, 5個人來回船票,我住 BELLA SUIT 及加一張SOFA 床,抵唔抵呀?我23/7及24/7去呀。

洋房

HI!請問住through 邊間book??

我剛於HKF(油蔴地旅遊) book了2間房, Royale Suite
1. 我一家2大2小(7yrs, 1.5 yrs)
2 . 2大(母親+工人)

26/7-27/7, 全部人來回船票,及早餐(或午餐),Q立方二小時共$4,202。

我覺得很貴呢....又吾想老人家同我地迫一間房...惟有book 兩間房無計啦!!

以我去發日期計,same package. 我compare 了永安,油蔴地旅遊($4202),直接洒店(too expensive, did not consider),and BengSeng Travel($4232)...永安quot $4048最平, 但落到門市比錢竟話即日confirm不到房 and 船位, 要full pay $4048後, 最快明天覆有冇房...吾得先退款, 我嫌煩又怕誤時辰, 即過隔離油蔴地旅遊訂, 貴小小但即時confirm hotel+船位(9:30-10:30am 都full了, 我book了9am), 仲出晒"飛", 叫做訂好左, 安安樂樂!

希望以上資料對其他mama有用!

原帖由 程程媽咪 於 09-7-20 17:01 發表
請問$3,232 (威尼斯人酒店) 3個大人, 1個10歲小童, 1個2歲BB, 包早餐 OR LUNCH, 5個人來回船票,我住 BELLA SUIT 及加一張SOFA 床,抵唔抵呀?我23/7及24/7去呀。

子爵府

原帖由 程程媽咪 於 09-7-20 17:01 發表

我今天剛剛去完番來,我自己開張SOFA 床.

大宅

虎到金來勳章

bobokong

1. 請問去程係吾係一定要座金光船去,才有得換回程票.
2. 知5知水蟹粥邊度食好.

sumyee

原帖由 bobokong 於 09-7-20 13:22 發表

mei:
1.我係住1晚,d餐應該唔可以夾埋一日食喇,因為你入住嗰日會一人有一張咭,當你去食嘢或者去q立方玩嘅時候就要比張咭佢記低,所以應該唔可以。

2.因為當時我行開咗,係我老公攪嘅,佢同我講補番差價就得,咁你有3 ...

大宅

原帖由 sumyee 於 09-7-20 21:03 發表
bobokong

1. 請問去程係吾係一定要座金光船去,才有得換回程票.
2. 知5知水蟹粥邊度食好.

sumyee

sumyee

1.一定要座金光去先有得換架。
2.我推介氹仔嗰邊間盛昌水蟹粥好好味呀。

複式洋房

想問在新濠睇天幕係咪免費架??

男爵府

原帖由 cswc 於 09-7-20 23:53 發表
想問在新濠睇天幕係咪免費架??

係免費........但2小時前要去攞定入場票囉.

大宅

回覆 6# andrewmama 的文章

我經網上www.hotelinhongkong.net訂,都係bk媽咪介紹。

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

請問你是經agent定自己同酒店book ?

原帖由 anson56 於 09-7-20 20:41 發表

我今天剛剛去完番來,我自己開張SOFA 床.
生日月, 開心過

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bobokong 於 09-7-20 13:22 發表

mei:

2.因為當時我行開咗,係我老公攪嘅,佢同我講補番差價就得,咁你有3 ...

chowbb55 & bobokong,
唔該晒你地呀!!!

bobokong,
仲想問下你個lunch buffet 好唔好食呢?有無麥片蝦同胡椒蟹個d野食?另外, 如果我想1:30pm先入去食, 容唔容易搵位呢?仲有無野食呢?d食物出到幾點呢?

你今次去係唔係有去誠昌食蟹粥呀?我都想去, 不過見d人話佢轉左手後已經唔好食啦, 你覺得呢???

子爵府

原帖由 雪文 於 09-7-21 09:55 發表
請問你是經agent定自己同酒店book ?

我係"麻麻地"訂既,我地共4大2小,book一間房,去到自己開張sofa床,好易開架咋,但沒有床舖.

子爵府

原帖由 Mei 於 09-7-21 10:31 發表

chowbb55 & bobokong,
唔該晒你地呀!!!

bobokong,
仲想問下你個lunch buffet 好唔好食呢?有無麥片蝦同胡椒蟹個d野食?另外, 如果我想1:30pm先入去食, 容唔容易搵位呢?仲有無野食呢?d食物出到幾點呢?

你今次去係唔 ...

"誠昌"d煲仔飯都幾好味.

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

應該可以向酒店要的, 咁你無被點瞓sofa床呀 ?

原帖由 anson56 於 09-7-21 11:26 發表

我係"麻麻地"訂既,我地共4大2小,book一間房,去到自己開張sofa床,好易開架咋,但沒有床舖.
生日月, 開心過

大宅

我今天剛從威尼斯人回來, 我星期日出發, 因早上打風, 搭船好多人, 我搭一時正金光船, 過到去威尼斯人大概三時, 酒店check-in條龍有成百人(我估計), 成個lobby都係人, 我排隊check-in, 我老公去換船票, 上到房成四点半, 我地去food court食d野, d野都係香港嗰d常見擋口, 如海皇粥, 上海麪等等, 價錢就梗係貴d啦.

跟住就去官也街行下街, 買下手信, 跟住返酒店睇美女厨房, enjoy下(因為間房好舒服).

第二天訓醒, (成十点幾), 去食個lunch buffet, (酒店送, 冇得book位, 先到先得) 我十一時去到, 條龍大概有六七十人, 但好彩入到, (lunch buffet由十一時至二時), 好多野食, 日本, 泰國, 中國, 咩國家既食物都有, d野食完完不絶, 唔會d好野出一次就冇.

跟住去q立方, 免費二小時, 再去游水, 跟住又去官也街食晚餐, 然後去酒店shopping, 因酒店送三百元現金券, 好多舖頭都用得, 我個女選了兩個naraya蝴蝶袋, 我個仔選了個萬聯nike背囊(naraya對面有間萬聯專門店), 再返酒店睇烈火雄心, 同埋執行李.

第三天訓醒, 去食個lunch buffet, 二時正坐船返香港, 因我老公趕返工(返六時), 如果唔係會玩晏d先走.

我個package係$4,200, 二大二細(九歲, 八歲), 三日兩夜, 第二天和第三天有四人lunch buffet or breakfast buffet, 兩小時q立方, 三百元現金券(商場內好多店舖都用得), 四人來回船票, 我兩個小朋友玩到唔捨得走, 佢地話好玩過舊年summer去泰國.

@@之前有個mami問船票有冇mark小童, 我回程
張船票喺酒店換的, 四張都mark成人的.

首頁
34567...31

尾頁

跳至