樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 zaza4584 於 09-9-26 23:09 發表
我係搬左入去住第3日...... 毛啦啦今日中午地下一灘水..... 望一望個天花頂.... OOOOH MY GOD 毛啦啦多左條裂痕仲漏水落黎..... 條裂痕由2吋.... 2個鐘後變左 OVER 2呎........ 仲要係天花頂唔只一度漏水.... 有兩個 ...
你是那座樓?

別墅

原帖由 西貢irene 於 09-9-27 08:52 發表
你是那座樓?

美碩

民房

hi,我們很想上碩門實樓看一看,因本人已知道會派去碩門邨,但是未知那一座那一間,我好心急想去看一看,請問你們知唔知,可唔可以自己行入去上樓睇d間格,

子爵府

原帖由 西貢irene 於 09-9-27 08:51 發表
我都是,你大約幾時裝修好?我大約10月中入伙

應該10月中裝修好, 傢俬要11月先做好, 因為我未有時間去睇款

子爵府

原帖由 supergirl2318 於 09-9-28 19:02 發表
hi,我們很想上碩門實樓看一看,因本人已知道會派去碩門邨,但是未知那一座那一間,我好心急想去看一看,請問你們知唔知,可唔可以自己行入去上樓睇d間格, ...

冇鎖匙入唔到屋睇!

複式洋房

唔知去邊道買傢俬呀......

各位碩門媽媽,我終於都可以開始裝修la,星期日巳同承仔傾好d野.現在準備物色傢俬,我間眼鏡房,梗房是主人房,我現在煩是.....
1.双人牀靠窗,牆身L角就整釣櫃,釣櫃下放衣櫃,
2.我見現在有D双人牀牀尾連衣櫃,若放了這張牀,就放下衣櫃,唔知這种牀放衫夠唔夠呢????
大家話1OR2好呢???大家比D意見呀

民房

我會選1 , 因為牀尾放櫃好有壓迫感
原帖由 chingluby 於 09-9-28 21:36 發表
各位碩門媽媽,我終於都可以開始裝修la,星期日巳同承仔傾好d野.現在準備物色傢俬,我間眼鏡房,梗房是主人房,我現在煩是.....
1.双人牀靠窗,牆身L角就整釣櫃,釣櫃下放衣櫃,
2.我見現在有D双人牀牀尾連衣櫃,若放了這張牀 ...

別墅

哈哈~~~ 呀Q精神..... 水為財,
房署都算幾快手..... 兩三日就派人黎睇... 安排做工程....
大鑊.... D 野都未執完又要比佢地鑽天花頂打針, 到時又搞到一屋沙塵
好在都應承左工程期間同我全屋遮晒, 再同我全屋天花油返一層油唔駛搞到一撻撻

原帖由 karilau 於 09-9-27 00:54 發表

叫佢幫你整返佢囉~~2呎喎,唔係唔使負責呀~~

大宅

原帖由 zaza4584 於 09-9-29 11:07 發表
哈哈~~~ 呀Q精神..... 水為財,
房署都算幾快手..... 兩三日就派人黎睇... 安排做工程....
大鑊.... D 野都未執完又要比佢地鑽天花頂打針, 到時又搞到一屋沙塵
好在都應承左工程期間同我全屋遮晒, 再同我全屋天花油 ...

haha咁都ok咁快同你整~都算房署有做野啦~咁到時自己辛苦d再慢慢執過囉~

大宅

又係冇人上嚟講野ge~大家間屋搞成點呀??
我就搞好啦~收左樓.清潔埋.差搬咋~~好期待呀...

男爵府

我就裝修緊地磚咋....預計11月份先入得伙!

原帖由 karilau 於 09-10-10 08:05 發表
又係冇人上嚟講野ge~大家間屋搞成點呀??
我就搞好啦~收左樓.清潔埋.差搬咋~~好期待呀...

男爵府

好媽媽勳章

唔好意思, 咁多位碩門sis... 我有d題外話想問下 ... 因為你地都係擴展市區, 想知你地大約有藍咭後多數要等幾耐先可以派到第一次樓呀 ?? 因為遲一兩年b仔返k1, 如果讀讀下又要轉校, 真係幾麻煩; 依家真係度日如年度!! 真係想八下得個知字 ~~ 麻煩晒, thanks......

大宅

我係3人擴展, 06年2月收藍咭, 09年1月審查, 09年4月第1次派東涌拒絕, 8月中派第2次新田圍拒絕, 10月頭派第3次碩門新樓, 3年零8個月!
原帖由 佑仔b 於 09-10-10 15:21 發表
唔好意思, 咁多位碩門sis... 我有d題外話想問下 ... 因為你地都係擴展市區, 想知你地大約有藍咭後多數要等幾耐先可以派到第一次樓呀 ?? 因為遲一兩年b仔返k1, 如果讀讀下又要轉校, 真係幾麻煩; 依家真係度日如年 ...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 為人母者 於 09-10-11 12:21 發表
我係3人擴展, 06年2月收藍咭, 09年1月審查, 09年4月第1次派東涌拒絕, 8月中派第2次新田圍拒絕, 10月頭派第3次碩門新樓, 3年零8個月!

謝謝你呀.... 你地上到新樓真係恭喜晒呀 ... 我都係3人擴展架, 等左年半咋 !! 真係要等3,4年咁耐先上到樓 ~~ 希望到時都有好野畀我就好啦....

洋房

hi 可唔可以講下你係咩no.?

大宅

我係1168xxx, 唸住碩門冇我份, 竟然派到, 我到依家心情都未平復, 我去睇過, 好似發覺仍然有單位未派出, 希望大家如願派到碩門啦!
原帖由 諾諾nelson 於 09-10-12 00:14 發表
hi 可唔可以講下你係咩no.?

大宅

會架, 我睇近馬鞍山巿區油站那裏的新屋邨, 起到都2x層了, 到時你一定派到新樓, 另外好似話沙田有一處地方會起公屋, 美田亦有一棟會起好, 機會應該好大的
原帖由 佑仔b 於 09-10-11 23:05 發表

謝謝你呀.... 你地上到新樓真係恭喜晒呀 ... 我都係3人擴展架, 等左年半咋 !! 真係要等3,4年咁耐先上到樓 ~~ 希望到時都有好野畀我就好啦....

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

恭喜晒又多個新鄰居

男爵府

有無人要搵人湊小朋友呀

大宅

多謝晒, 之前上黎睇到你地一個個輪住派到碩門, 又替你地開心又替自己心急, 而家自己都可以成為一份子, 真的很感恩!
原帖由 eva620 於 09-10-12 10:00 發表

恭喜晒又多個新鄰居

首頁

尾頁

跳至