在職全職

跳至

首頁
34567...36

尾頁

侯爵府

原帖由 Debbie媽 於 10-2-22 13:45 發表

祝你旱日搵到工

THX AR

別墅

原帖由 klm402 於 10-2-22 13:19 發表
年頭搵工應易好多呀....搵緊工既媽媽要努力呀..
2sonsmon, 你表紅要努力呀....祝福佢身體健康.
做人真做得開心真係唔簡單, 但當自己覺得唔如意既時候再想下其實自己已好幸福你就會開心返哂呀.
大家都要努力做個開心 ...

係呀!知足常樂.

別墅

原帖由 kennistong 於 10-2-22 13:01 發表
Dear all

我今日都有谷氣野, 比左份report 比我 FC, 佢打來同我ee 鵝鵝, 同我講佢最怕做呢d野, 大佬, 你幾$人工呀, 怕做! 係唔係有病呀?? 得個笑字!

笑下好啦!吾好勞氣.可能佢真係吾識做都吾定.

伯爵府

痴鬼線, 我依家米又係, 連自己都唔知自己咩title, job range係d咩都已搞唔清了, 總之佢地一句叫你做就以後都係你做, 做到就做囉...做唔到都試下做囉...真係頂佢地唔信米唔做囉....你唔會冇左份工唔得, 公司又唔會冇左你唔得, 呢個世界冇話冇左邊樣野係唔得的吧..最緊要開心呢...

大宅

2sonsmom
佢唔係識做, 係唔想做, 因為呢d , 有排煩!

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 14:06 發表

笑下好啦!吾好勞氣.可能佢真係吾識做都吾定.

大宅

好多公司要考做數/英文/中文,我都覺得ok!但我最怕要考埋EQ test! 好似你所講, 世界難撈!

原帖由 11-2002 於 10-2-22 13:37 發表

各位好!

我都係會計人...但做緊臨時工咋,不過我頂頭上司都算係咁,佢地又唔係無分日夜咁OT,算啦,希望佢地會轉我做長工啦!

不過我先排見過一份工,好變態,CLERK都要做P&L, B/S,仲要係炒雜錦喎,乜公司都放晒落去,十足十考下我會 ...

別墅

原帖由 square72 於 10-2-22 13:42 發表

睇完你咁講.. 真係越嚟越驚搵工

11-2002 & square72

吾好咁灰呀!有時見工要考一D比你apply的position還要高層次既野係想睇下你的應變能力,如果D applicant個個做得到都可以apply高D位啦.況且而家的P&L & Balance sheet大部份用accounting software 己經可以generate, 如果是埋小公司數,用excel做都不難,見得成入去慢慢做....
吾好比佢地嚇倒,最緊要有自信. 努力呀!

男爵府

好媽媽勳章

Dear all,

I am also a/c clerk, nice to chat with yours.
人不犯我, 我不犯人.

侯爵府

我想問大家.. 而家幾錢SALARY..
我想知道個市價係幾多AR?!

公爵府

畀面勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 14:25 發表

吾好咁灰呀!有時見工要考一D比你apply的position還要高層次既野係想睇下你的應變能力,如果D applicant個個做得到都可以apply高D位啦.況且而家的P&L & Balance sheet大部份用accounting softwa ...

我間公司excel成日用埋d函數,我都唔係太識set,好彩有BK,我會係軟硬電腦問人

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 2SonsMom 於 10-2-22 14:25 發表

吾好咁灰呀!有時見工要考一D比你apply的position還要高層次既野係想睇下你的應變能力,如果D applicant個個做得到都可以apply高D位啦.況且而家的P&L & Balance sheet大部份用accounting softwa ...

比我會走人 law.
人不犯我, 我不犯人.

大宅

Square72
我都想知market price! 其實搵工都係講彩數, 如果你以前搵開10K, 我會建議你叫12k, 佢地九成會問你有冇議價空間, 你去到看看情況再 adjust law!

原帖由 square72 於 10-2-22 14:45 發表
我想問大家.. 而家幾錢SALARY..
我想知道個市價係幾多AR?!

伯爵府

係呢..我都唔知自己人工算低中高邊樣...但我自己就唔覺得高囉....

侯爵府

原帖由 kennistong 於 10-2-22 15:25 發表
Square72
我都想知market price! 其實搵工都係講彩數, 如果你以前搵開10K, 我會建議你叫12k, 佢地九成會問你有冇議價空間, 你去到看看情況再 adjust law!

我頭先上去AGENCY 既網睇.. F.5畢業.. OVER 2YRS 經驗就10-12K.. 但我覺得個市有咁高咩?!

我F.5+dipolma+lcci inter+3yrs a/c exp+4yrs audit exp.. 開12k 會唔會太高? (我之前嗰份10k)

大宅

Squre72
你有dipolma, 我會建議你開14K! interview 之后, 如果佢問你可唔可以減d, 你先減少少la.

原帖由 square72 於 10-2-22 15:57 發表

我頭先上去AGENCY 既網睇.. F.5畢業.. OVER 2YRS 經驗就10-12K.. 但我覺得個市有咁高咩?!

我F.5+dipolma+lcci inter+3yrs a/c exp+4yrs audit exp.. 開12k 會唔會太高? (我之前嗰份10k) ...

侯爵府

原帖由 kennistong 於 10-2-22 16:01 發表
Squre72
你有dipolma, 我會建議你開14K! interview 之后, 如果佢問你可唔可以減d, 你先減少少la.

但我張dipolma 唔係ive / u 果d.. 會唔會冇咁有力呢?!
我而家搵緊果d.. around 8-10k.. 但都一樣冇feedback.. 我仲諗緊會唔會太高..

伯爵府

我都覺得唔好太睇重依家market個價係幾錢, 應該睇下自己值幾錢人工, 好多人覺得只要唔好叫咁高, 人地請你既機會就大大增加, 相反我覺得錯, 試想下, 出來做野已有段時間, 亦有相關經驗, 但你都唔敢開得高, 人家會覺得你自己都對自己冇信心, 所以我咁耐以來, 都冇點睇出面人工幾多, 自己覺得自己應得呢個價就照開, 請定唔請佢既事..好似賣樓咁囉...哈哈...

公爵府

畀面勳章

原帖由 square72 於 10-2-22 16:06 發表

但我張dipolma 唔係ive / u 果d.. 會唔會冇咁有力呢?!
我而家搵緊果d.. around 8-10k.. 但都一樣冇feedback.. 我仲諗緊會唔會太高..

你做咗幾多年野?如果你有dipolma,你開8-10k,人地可能會覺得你有問題

大宅

agreed with Debbie媽

原帖由 Debbie媽 於 10-2-22 16:24 發表

你做咗幾多年野?如果你有dipolma,你開8-10k,人地可能會覺得你有問題

侯爵府

原帖由 Debbie媽 於 10-2-22 16:24 發表

我做咗3年a/c + 4年audit...
你覺得8-10k 太低?
其實我hkcee 唔係太好.. 只可以話全部剛剛pass

首頁
34567...36

尾頁

跳至