夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

複式洋房

好多謝有D mama 企在我边為我想想, 真的好感动!就算qqsasa, one tow three mama都好好, 我feel到真係想話醒我....

有時我都好憎自己, 斤斤計較, "賴"公平, 但又鎻牛角尖....早几日我同老公同子女開開心心過咗weekend, 效果都幾好...只不過咋日知道他今天又上大陸去三日兩夜...个心就梗係唔知点...不過佢反而好緊張, 因今月都末開單...而老闆及當地D partner就安排了好几个客户去見, 所以佢都好希望sell到成功...我知道後, 今次反應比自己70分, 因為我首先"鄧"佢開心, 叫佢比心机做, 不過扣30分因為睡前又忍不住話: 又見唔到你几曰啦....又話你一日流流長在大陸除了見客会做セ架...我聽人講大陸D骨場都係邪場喎....又搞到佢蚊憎...

佢又重新講話:"第一最強一樣:錢!你己經揸住!我識飛咩?第ニ我只係煩点揾$, 得x閒諗呢D嘢!......."

今次我即刻say sorry....叫佢唔好嬲.....今早自动起身送我們上班上学, 然後陪我食早歺才回家執包伏趕上大陸...今次佢自己都係拿了$600上去, 上次拿500, 回家我一看他銀包尚有300和几十人仔, 其實基本他真的冇セ用錢.....而出糧是hk公司入公司票的, 在大6只是見客冇任何cash交收的.

我都會諗, 防範於末然, 我都学習放開些, 因為我仲有小朋友要take care, 自己又報了日文学....

可能一直不敢放手, 怕風爭斷線, 其實我最怕是小朋友失去父親...反而自己都想沒有"感情"的包伏, 可以心境平靜去做自己想做的事..

anyway, 好多謝咁多比過意見我的人, 我想快些找到婚姻冶療師去幫我同老公吧...

男爵府

做你老公都幾辛苦,成日咁俾你check住,如果係我可能走左10世,你老公到而家都仲留係你身邊,真係好忍得。

大宅

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-7 10:30 發表
好多謝有D mama 企在我边為我想想, 真的好感动!就算qqsasa, one tow three mama都好好, 我feel到真係想話醒我....

有時我都好憎自己, 斤斤計較, "賴"公平, 但又鎻牛角尖....早几日我同老公同子女開開心心過咗weeken ...

咁都係一個好開始呢 加油 慢慢黎吧 其實你改變左唔係為左其他人既 最主要都係為左自己 無必要搞到自己咁辛苦呢 無論點都好 放開D

別墅

加油!

無嘢可以一步登天的,持之而行,就算兩公婆關係未至甜蜜恩愛,起碼屋企氣氛和諧,小朋友有個溫暖家庭,對健康心智成長都很好的呢!

你最大心願都係小朋友開心健康快樂成長啫!

就算以前怎樣也好,都過去了,昨日種種經已死,左想右想都改變不了亦追唔翻,一係就離開,如果選擇留底,就要放下執著,活在當下,明天會好呢!

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-7 10:30 發表

有時我都好憎自己, 斤斤計較, "賴"公平, 但又鎻牛角尖....早几日我同老公同子女開開心心過咗weeken ...

複式洋房

(sorry at home i dun't have the chinese writing software...)

tonight he is in china.....taking around $500 cash.....

this morning before he left, he had breakfast with me, and the relationship was quite good....

once he arrived china, he used his boss's mobile to ring me, cause his china mobile card was running out of $...at that time i felt good and told him no need to worry me la, work hard sin la...

then i did not distrube him the whole day until night time, i sms him to call the kids say goodnight (we do this every night when he is in china), so he called and we had a short talk...

after 2 hours he did not call me and sms me, then i called him and sms him but no reply....i think my problem is this: whenever i can not contact him immediately, i will lost my control! i keep calling him more than 15 calls! and sms him .... he only replied me one sms and said call me later....but i feel very strange, i ask him to call me first...because from my point of view, he is "entertaining" the clients why could not answer a phone or just call the wife? it only takes few minutes, right? so this "why" keep making me feel angry...and more angry.....

then i even start sending a sms to his boss....cause i think may be he is drunk! i am so worry....

but i stopped and may be try to call again...then i keep calling him...about 5 calls, he answered...i heard his vocie is a bit drunk...he still saying he is working and trying to ""sell"" the clients to confirm the sales...however i said, how you can sell when you are drunk? i think you guys are just playing, right?

so he is a bit angry...but i said ok when you will leave and where will you sleep? he said of course at the boss's house!

then i just send him sms 5 mins ago, i said: i want to confirm you are at the boss's house to sleep, so please use your method to make me some confidence....

now i am waiting him to go back to boss's house and call me...

ai... i feel like very very angry....i can not understand why he could not answer my call? for more than an hour? even he was talking or drinking beer, he still can answer, right?

i am not sure if he will call me or not later....

i want to ask some opinion:
1. should i call / sms his boss if he did not call me or if i can not reach him? (cause i really worry where is he now)

2. i even want to go to china to find him tomorrow, i can take sick leave...even i dun know where he is, but i know at least the city to go...i know this is kind of crazy....but just want him to know i am very serious if he can not be "normal".... "normal" means i can contact him and know where he is and what he is doing in china....

what should i do.....

it is hard to just "ïgnore" and go to sleep ar....

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-8 01:33 發表
(sorry at home i dun't have the chinese writing software...)

tonight he is in china.....taking around $500 cash.....

this morning before he left, he had breakfast with me, and the relationship was q ...

睇你前半part都真係做得唔錯架.
你老公夜晚會sell 客,陪玩..
點解你要係呢d時候call佢呢..
仲要咁密...
我之前都有你呢個病態,只要一打比老公無人聽我就會發癲~係咁打,係咁打..要打到佢覆為止..
其實咁樣係無幫助架,可能佢真係忙得濟,or 傾得興起.唔想斷..先唔聽電話..

你比多d信心你老公啦..

講真,都返得大陸做嘢..要出事都控制唔到架...
除非唔做呢份工咋...
所以你而家唔好再send sms比佢boss 啦~~
最多send個message 比老公,話自己訓打,如果打到黎就打,打唔到既你都早d抖啦..明天訓醒call me..

你話返上大陸揾佢喎,分分鐘佢第二朝訓醒就會call你呢..
只要佢打個電話比你..你想去大陸既心情,都會無左..
早d訓啦..唔好諗咁多...其實真係好小事..
你太在意...何況..呢d情況/環境你都做唔到d乜..
佢要出事既..唔會今日先發生..之前都有好多機會..

唔好再綁得佢咁緊啦..relax~~

今晚我老公d舊同事打黎,都幾個月無見..
個時都7點半啦..我地要出門口去阿媽到食飯..
最後人地問佢可唔可以出去食飯,佢都話唔得啦架..
煮左飯..出唔到黎..(其實我知佢好想去)
佢都未收線,我就示意叫佢去..
我一個人返去食就ok..

佢就好開心咁換衫同我一齊出門口..
佢估自己會飲酒,所以無揸車..
我仲諗住要接佢架..最後佢去左3個鐘就返左黎啦~
佢今日又去得開心又安心..因為我無發過一句悔氣,
我自己又唔激氣(因為我放開左)

換著以前既我,我係唔會比佢去架..

複式洋房

"你最大心願都係小朋友開心健康快樂成長啫!"

Amytell....你講中我要害! 就是我不捨得對仔女單親...仔仔剛上小學就冇爸爸...而她們和daddy的感情好得不得了...我不忍心拆散他們..不忍心奪走屬於他們的父愛...就
這樣我犧牲自己....否則我一個人天大地大去哪兒都可以重新生活....

原帖由 Amytell 於 10-9-7 23:40 發表
加油!

無嘢可以一步登天的,持之而行,就算兩公婆關係未至甜蜜恩愛,起碼屋企氣氛和諧,小朋友有個溫暖家庭,對健康心智成長都很好的呢!

你最大心願都係小朋友開心健康快樂成長啫!

就算以前怎樣也好,都過去了, ...

男爵府

如果一開始你做得到, 點解唔好頭好尾做埋落去, 去到最後都失哂控去搵老公, 又嗌交, 快d去睇吓心理醫生啦, 你真係控制唔到你自己, 咁樣只會令到兩敗俱傷, 只要你一諗再打就會離婚, 我諗你可以控制自己得好d, 想check老公既時間就搵多d其他野做啦, 唔好再係咁啦, 否則, 你成日post上嚟話俾我地知你唔想check老公但控制唔到都無用, 似小朋友得個講字, 應承左做轉頭又係咁, 唉, 成熟d啦!!

複式洋房

LedTV,

好多謝你share你的經歴....

我好羨慕你有一日放得下....

昨晚他回到老闆家用老闆手提打了我, 但我忽然懷疑這是否真的是老闆的号碼呢?但不知如何求証...

肯定他醉了, 但末致於不清醒...還懂得駡我...我不斷問點解唔接电話, 他說放枱上震機聽不到....我說聽不到但都是幾小時都忘記我吧...他又話頭痛又話我煩...咁我呢? 我嬲足一晚哭到天光就應份的嗎?

今早他剛打來道歉, 說比人隊, 飲大了...但我的怒氣末能消...因為我想清楚知道他昨晚飲酒的過程...如何玩...為什広不接电話....

我知道這是一种心理病態...正如你說, 我exactly the same...一找不到他就立即震哂, 会發癲....點解呀?我覺得昨晚是他不對...一句sorry就算數嗎?我的傷痛, 委屈, 眼淚是白流的?

其實有好多女人都太看重感情, 睇雜誌張柏芝都是緊張老公到出面的女人...

書成日教...要令老公舒服...咁自己呢....

原帖由 LedTV 於 10-9-8 02:21 發表

睇你前半part都真係做得唔錯架.
你老公夜晚會sell 客,陪玩..
點解你要係呢d時候call佢呢..
仲要咁密...
我之前都有你呢個病態,只要一打比老公無人聽我就會發癲~係咁打,係咁打..要打到佢覆為止..
其實咁樣係無幫助 ...

大宅

醒目開學勳章

樓主:

你係咪一直做ftm架?
想話你知好似我以前份工做跟單咋, 真係踏入公司開始就忙, 到急到爆先去厠所, 餓到無力叫外賣都五點幾六點, 可以拎飯盒食已經係七八點先食緊"LUNCH"咋!

"忙"係好難想像架!

如果代入角色, 我見緊個客, 啱啱令對方可以入話題, 電話又響見係屋企打來都係問(係邊? 做緊乜? 食咗飯未? 返去BOSS度未?.......永遠都係類似問題), "接電話"實令個客面黑做唔到單, 咁無收入屋企人食乜啦? 開個風扇張大個口會飽咩? "唔接"你又奪命追魂CALL, 下下干擾住!

你問問自己有無試過做一件事, 係不斷有人打擾住你? 你自己會有咩感覺? 被關心? 定俾人煩? 點解我做正經嘢, 財政行踨全透明, 但對方仲咁唔信任我, 你反問自己一下會點!!!

"你最大心願都係小朋友開心健康快樂成長啫!" 你話係你死穴, 我都係女人亦都有小朋友, 當然明白你啦! 但我覺得你扼殺既你既婚姻囉!

你無自信囉! 當你老公係條橡筋咁比喻, 無時無刻都拉得好實, 就算佢有彈性, 終有一日會"斷", 你就後悔莫及啦!

放風箏....你一定唔識,除捉緊條繩之外,仲要放一放,風箏先會乘風爬高架!

眼前既半杯水....你會覺得:
1)得半杯咋!!!
2)仲有半杯就滿啦!!!
你明唔明兩者分別???

人生好多事,防都防唔到架!要來既擋唔住,要走留唔到!你老公咁鍚小朋友,財政由你管,....你已經好幸福,佢唔接你電話,令你難受你想真啲係你自己攞來受,你唔打唔問咪無事囉!知足者,貧亦樂!

我個人見解,你太無自信,放鬆啲啦!或者你內心覺得你老公就係你既全部,所以乜都集中注意力去哂佢度,抽下身發展個人興趣,將注意力分散一下,相信對你與老公關係都會好好架~!

複式洋房

應該找心理医生還是婚姻冶療?

原帖由 OneTwoThree 於 10-9-8 10:30 發表
如果一開始你做得到, 點解唔好頭好尾做埋落去, 去到最後都失哂控去搵老公, 又嗌交, 快d去睇吓心理醫生啦, 你真係控制唔到你自己, 咁樣只會令到兩敗俱傷, 只要你一諗再打就會離婚, 我諗你可以控制自己得好d, 想check ...

複式洋房

what is ftm?
不過我這兩個月都好對公司唔住....冇セ付出....我份工, 因為係dept head, 下面有几個女仔做, 自己多數做D planning, budget的嘢, 真係好"游"...又冇直屬上司....所以冇人知亦冇人check我....
以前後生同fd去玩, 老公(果吋係bf)揾我唔接, 佢都是可以連打20次來的...當然現在不会了...

你說代入角色, 我反而会联想到猜枚比人隊...呢D行為係玩而非佢口中的sell or 工作中....再講, 玩緊為何不能接电話?所以幻想他溝女中? 我冇想過他会滾...暫時都未咁諗....

我有做足母親責任的, 有照顧好小朋友的...

我其實已經接受他上大6工作的事實...因為我都仲清醒, 知道靠我一份糧撑唔起頭家...

他昨晚應該傾成到張單...actually他是做美容/健康療程生意的, 他自己的connection不多, 而他老闆反而因為人面廣, 所以身边有好多朋友, 生意拍檔, golf波友等, 但因他是boss根本不会自己去sell, 所以他直程約埋呢D potential客人, 叫老公上去自己sell, sell到就帶來hk做療程...就係咁樣他一直都咁"揾食"...而呢班大6客多是高官達人, 而且男性客居多, 有吋也有些有$太太, 但基本都年過50架啦....所以我都末至於会諗佢見客時会搞女人....只是驚佢偷去揼斜骨...又或成日在幾個地方, 会否識到D侍應呀, 骨妹呀咁羅....

我都知呢D事話唔埋, 但是否可以防範呢....我知自己用"硬功"去防是唔work的...所以才開post請教何謂"軟功"....

好多mama好有心, 分享心得, 明白女人都幫女人的心態...但我只是凡人, 而且凡事皆有前因後果...我每日都學習中...時好時壞...希望你們體諒我這點吧....

好像昨晚失控...多得有些mama鼓勵, 宣洩了現在又平靜了....

我好累...忽然想去什広寺連淨院離家幾日...

原帖由 小小小BB 於 10-9-8 11:15 發表
樓主:

你係咪一直做ftm架?
想話你知好似我以前份工做跟單咋, 真係踏入公司開始就忙, 到急到爆先去厠所, 餓到無力叫外賣都五點幾六點, 可以拎飯盒食已經係七八點先食緊"LUNCH"咋!

"忙"係好難想像架!

如果代入角 ...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-8 12:17 發表
不過我這兩個月都好對公司唔住....冇セ付出....我份工, 因為係dept head, 下面有几個女仔做, 自己多數做D planning, budget的嘢, 真係好"游"...又冇直屬上司....所以冇人知亦冇人check我....
以前後生 ...

FTM=FULL TIME MUM

你既經驗我相信BK裡面好多人都試過,包括我!

我地做女人當然想永遠保留係拍拖時既甜甜蜜蜜,但感情會昇華,向美好一面去諗放大,將恐懼一面縮細!

你只係俾個心魔蝦你啫!所以一直唔俾佢發生要不斷去防範,去阻止!但物極必反!

世上無完人;若要人似我,除非兩個我;掌控別人思想與行為,倒不如自己做好心理準備先:
1)你有幾愛佢,可唔可以接受到佢背叛你;
2)佢真係背叛你,你會點;
3)就算佢背叛你,但佢依然係一個盡責既丈夫,爸爸,女婿的話,你會點?
4)關係惡化,要離婚,點令仔女傷害最低;
.......好多假設性既問題,問問自己既方向同善後方法;我相信你可以跨越得過心理關口,隨遇而安!真係大吉有咁一刻,起碼自己都做好準備,令到各人既傷痛減到最低點~

我依然句話:將自己既專注力分散,做啲令自己開心既事,萬一其中一個籃既蛋有問題,仲有其他補上嘛~!

大宅

放開d啦,10年前佢做錯咩事都係10年前啦,佢又改左(好多人改唔到,呢樣妳老公好叻),而家係個正常人,妳明知佢份工要上大陸,根本冇得擔心,自己放開d,諗少d就好d架啦

我以前份工都有跟過同事上大陸傾生意,飲酒同玩絕對係傾緊生意工作緊,d大陸人好鍾意飲酒,我果時d同事都唔想飲,妳估妳老公好開心咩,咪又係為左出糧

就算妳禽晚搵到佢同佢講早抖訓覺,唔通隔半個鐘打比佢一次check下係邊咩? 佢要滾可以收左線再出街嘛,妳好緊張呀,唔好諗咁多啦

原帖由 AAA-Mom 於 10-9-8 12:17 發表
以前後生 ...

男爵府

睇完你既故事,我都有即時檢討自己,有時我一樣會咩都想管我老公,我亦諗如果佢要上大陸做野既話可能我都一樣好似你咁狂call佢,不過站係外人咁睇你真係太瘋狂喇。我明白點解你話如果佢真係滾你會唔甘心,因為你心底裡係覺得佢欠左你(唔好介意我咁講),所以你會不停咁秤佢對你夠唔夠好,因為你之前為佢付出太多,係咪?我亦明點解你咁管你老公佢都忍受到,因為佢係一個好人,佢知佢身邊呢個女人當年為佢付出左好多亦吃過唔少苦頭,所以就算佢覺得你幾無理佢都忍,講真唔係個個男人會咁,有幾多明知老婆付出過好多又挨過苦頭都一樣去滾,一樣捨老婆而去,所以你真係要珍惜,你再係咁真係會嚇走個老公架!

其實你想知老公有無去滾好易,請個私家偵探就得啦,問題係到時真係發覺佢有時你有無心理準備接受,如果你係接受到既,我勸你不如試下,好過自己日日係到估估下辛苦自己時又煩到你老公,到時你發覺佢真係上大陸做正經野,咁你就唔好再check佢,好好做個溫柔體貼既太太。咁如果你話接受唔到既,咁就更加唔好再去亂諗,因為既然佢有無滾個結果都係一樣,咁點解要令自己咁煩咁痛苦呢?

男爵府

我覺得呢句好岩"好好做個溫柔體貼既太太。咁如果你話接受唔到既,咁就更加唔好再去亂諗,因為既然佢有無滾個結果都係一樣,咁點解要令自己咁煩咁痛苦呢?"

唔好諗咁多...好多野唔知好過知...

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

妳打去佢唔想打番比妳係因為佢唔想,就算妳打到比佢,佢只會覺得厭煩!

10個男人有9個都鐘意自己老婆讚他能幹和支持他,但妳咁樣打比佢好似唔係好顧及佢工作需要.

不如同佢坐底傾下,把妳的憂慮告訴他,妳也需要學去理解他下的感受! 乜野係大家嘅bottom line, 然後大家set定一些協議會唔會有幫助呢?!

我唔知對你哋黎講work唔work out,但我覚得如果大家都真惜個家嘅話,最重要係相方都要努力去學多溝通多體諒...

複式洋房

我老公前晚飲大左, 尋朝打电話我say sorry, 之後發了口信: "我應承你以後都不会咁飲酒, 及以後不会找不到我, 不要生氣了, 老公向你道歉了" 但我仍好嬲...之後專登唔揾佢,反而佢久不久打來交待行踪, 但我不接他电話, 到夜晚佢終於打到有点矛, 因家中及我父母的手提我都較了靜音....他開始担心我有事, 又打去我同事度...我見他的call几密, 心想他應該開始見客, 仲不斷打來, 我怕影响佢, 所以回了口信說我冇事, 仲問他舟車勞动辛唔辛苦, 叫佢夜少少打給小朋友吧. 然後他回覆差點嚇死他...後末他打來吋, 和我說了兩句. 說今晚不会夜, 和boss回到家会和我再傾耐D...

講番今日不接他电話, 一是仍然好嬲, 唔知點觧自己腦中不斷有他玩樂情景, 就好唔開心...我細想一日, 原來我接受不到他自己去玩去亓心, 心裡不是味兒...因為過去10年我們也是一齊去玩的, 除了他波友外, 所有fd也是common fd....所以末能接受他有自己的娛樂...

(再續...)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有少少自己嘅分享
我老公曾經講過2句說話
我一直都牢牢記住:
1)"老婆, 我已經唔多時間俾你, 我唔想連喺咁少嘅相處昌時間中, 我哋都攞咗嚟嗌交。"
(事源係以前嘅我會用嬲/發脾氣嚟draw attention)

2)"老婆, 我自問唔係俾到你D咩富裕生活, 我唯一可以嘅就係令你開心成日笑。"
(老公都幾當我女咁呵護, 會氹我, 可能喺好多女人眼中我老公D技倆....!_!....但我已經冧到笑到卡卡聲....)

.....而家老公成日都話一入屋就見到一個成日笑嘅我, 佢好有成功感好快樂
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

首頁
34567...8

尾頁

跳至