烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

版主唔好意思, 我想問用什麼牌字蠔油好d , 是否可以落小一點蠔油 3湯匙是否可以 ???
(落小d蠔油是否無咁味精呢 ????)

男爵府

9594~

你底糕成到形啊~
Hee hee hee~不過d料真係大粒咗少少啊~ 所以將蘿蔔糕分割時會較容易切爛呢:loveliness:~

我諗如果第二底加番夠粉,口感應該唔會削呢~
等你消息啊~ 祝成功~!

Mayakids~

粘米粉會好食過淨係用鷹粟粉製作嘅蘿蔔糕啊~ 因為粟粉落得多嘅蘿蔔糕食譜,係會實d呢~ 但我都有朋友鍾意食鷹粟粉食譜嘅蘿蔔糕,因為細細個時,佢媽咪已經製作粟粉蘿蔔糕比佢食,所以有情意結,覺得實實哋先好食呢~

ballonbb~

多謝報料~ 哈哈哈~我而家就係用緊你介紹嗰款呢~

Collintse~

好開心你成功製作到蘿蔔糕啊~

carcar000~

Thanks~

subb~

我冇落到雞粉,所以改用咗蠔油嚟調味呢~ 我係用李錦記舊裝蠔油啊~

大宅

我都試咗,比想像中容易,用了約半斤蘿白,200g粘米粉,15g澄麵,其他材約用1/4份量。老公及小朋友都話好食,但我覺得有點硬,請問何師奶有什麽改良方法?明天再試。

男爵府

我想問可唔可以蝦皮同蝦米都一齊落嫁? 如果2樣都落會唔會咸?

麻煩你地各位教教我 因為我第一次整!!

男爵府

我又有問題啦 !蝦皮是否在印尼店買到果D 
我昨天在街市問好多檔都無, 其中一檔叫我去印尼店買
一去到我見,是細細粒白色的小蝦,這就是你講的蝦皮嗎??? 定係一片片金黃色才是蝦皮 ????

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 subb 於 11-1-25 12:00 發表
我又有問題啦 !蝦皮是否在印尼店買到果D 
我昨天在街市問好多檔都無, 其中一檔叫我去印尼店買
一去到我見,是細細粒白色的小蝦,這就是你講的蝦皮嗎??? 定係一片片金黃色才是蝦皮 ???? ...

街市雜貨舖都有蝦皮賣.

男爵府

我就係去左好多檔雜貨鋪都無,有一檔叫我"去對個間印象店買" 但係細粒白色被好似唔多似蝦皮我唔敢買

原帖由 rolandbb 於 11-1-25 15:09 發表

街市雜貨舖都有蝦皮賣.

子爵府

呢到既料可以做到幾多底幾大架?

原帖由 yslysl 於 11-1-24 21:51 發表
我都試咗,比想像中容易,用了約半斤蘿白,200g粘米粉,15g澄麵,其他材約用1/4份量。老公及小朋友都話好食,但我覺得有點硬,請問何師奶有什麽改良方法?明天再試。 ...

男爵府

yslysl~

半斤蘿蔔200克粘米粉?? 蘿蔔真係少咗啊~ 粉多蘿蔔少所以會硬身呢~

如果我個食譜將個份量就咁滅半,三斤半蘿蔔係對285克粘米粉呢~ 你可以參考我個食譜啊~
食譜請點擊→這裡

p_b:

蝦皮鹹味較濃,所以唔好因為佢夠香而拼命落呀~ 我冇用蝦米,因為怕蝦米有沙啊~ 但如果你想落蝦米都可以啊~ 可以蝦米加蝦皮一齊落,處理好嘅蝦皮你可以試吓佢嘅鹹味,咁就可以大約知道落幾多先啱自己心水啊~ 緊記,若落得太多臘味同海味,好容易令底糕味道過鹹啊~

subb~

蝦皮我係喺上環海味舖度買嘅呢~ 我亦見有少部雜貨店有得賣蝦皮,但雜貨店嘅蝦皮多數會存放過久,冇上環嗰d咁新鮮呢~

我買嗰包蝦皮係咁嘅樣啊~

ronaldbb~

我試過喺牛池灣街市雜貨店買蝦皮,但嗰d唔夠新鮮,冇曬香味,好似得番個殼咁啊~
你嗰樹雜貨店賣嘅蝦皮ok嗎~?

heihei媽~

ysl食譜粘米粉過多,所以會較硬身啊~

大宅

打錯字,應該是用了斤半,不是半斤。原來可能是粘米粉過多。明天再整,現有一個蘿白又是約斤半。

大宅

只得兩個約7吋長方形蛋糕盆,一次過蒸,很快吃光。

原帖由 heihei媽 於 11-1-25 15:46 發表
呢到既料可以做到幾多底幾大架?

子爵府

我而家都蒸緊呀, 好緊張, 其中一底我用鍚紙盤, 唔記得掃油呀.........好緊張

原帖由 yslysl 於 11-1-25 22:35 發表
只得兩個約7吋長方形蛋糕盆,一次過蒸,很快吃光。

子爵府

而家蒸左半個鐘, 係個wok 到望下去, 仲係好水下噃

原帖由 heihei媽 於 11-1-25 23:26 發表
我而家都蒸緊呀, 好緊張, 其中一底我用鍚紙盤, 唔記得掃油呀.........好緊張

子爵府

攤緊, 但係好似好水咁既......

原帖由 heihei媽 於 11-1-25 23:33 發表
而家蒸左半個鐘, 係個wok 到望下去, 仲係好水下噃

水晶宮

熱血金章

何師奶,我試左第二底啦,多返 D 粉,係硬淨返 D, 無法落蠔油改落雞粉一樣咁好味,但不過就真係 D 料大粒左,下次切細粒 D 先!!

D 同事話想食芋頭糕,唔知你有冇得分享下呢??

男爵府

thanks 何太
我見到的都是這樣架, 不過d蝦仔好似白色小小囉 !
我要sat才整,唔知是否太遲, 如果衰左就無得再來一個呢 !

男爵府

畀面勳章

何師奶
多謝你分享食譜!我都好成功做左底蘿白糕...但,我整既糕食落好重粉味...我係鑊到搞粉搞到好硬,手都軟,還有沒有改良方法呢?thanks

男爵府

另外又想問如果用爐蛋糕的矽膠盤得唔得呢 ???
會唔會太軟好難甩及唔靚呢 ?????

大宅

虎到金來勳章

加左"澄麵",蘿蔔糕會硬身d,對嗎 ? 請問係邊度買? 係百佳搵5到. Please help

男爵府

澄麵一般雜貨鋪有售, 我是在買粘米粉的店一起買的

原帖由 sumyee 於 11-1-26 17:38 發表
加左"澄麵",蘿蔔糕會硬身d,對嗎 ? 請問係邊度買? 係百佳搵5到. Please help

首頁

尾頁

跳至