自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我介得好深, 尋日流血呀, 我痛到c, 十拍痛歸心, 我真係好明白個感受.

原文章由 haha媽咪 於 2-10-2008 14:04 發表
係呀係呀, 又都介損左一隻手指, 打一次字就痛一次哈哈, 不過真係好好玩, 我都要多謝FUNNY 帶隊, 多謝哂

公爵府

真係好彩咋, 不過掘到時勁開心

原文章由 eva1320 於 2-10-2008 15:12 發表
嘩! 好勁呀你, 掘到咁大粒!

公爵府

我都唔叻o家, 我多數海產類都係咁煮, 因為怕有菌嘛.

原文章由 gogoblue 於 2-10-2008 15:14 發表

係喎...你呢個方法得喎..... 可能我唔識煮飯,我係無飯主婦...mouth:
我昨晚好lazy, 所以用蒸爐蒸佢...唔掛之得咁多沙啦.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 catnapper 於 08-10-2 15:32 發表
真係好彩咋, 不過掘到時勁開心

我一隻都掘唔到.

我個3隻都係fanny送比我架ja... 我都想好似d人開心都大叫'嘩嘩嘩.......

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 catnapper 於 08-10-2 15:02 發表
gogoblue,

下次試下呢個方法整, 應該無沙.

首先洗乾淨d蜆, 再用水灼下佢, 等佢開口(未全熟), 撈起, 隔水, 之後就用蒜頭豆豉炒, 應該就無沙喇.

yes, ccfu個女d笑容好正, 見到都想抱抱.

...

ccfu個女尋日差D比我拐左

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 gogoblue 於 08-10-2 15:38 發表

我一隻都掘唔到.

我個3隻都係fanny送比我架ja... 我都想好似d人開心都大叫'嘩嘩嘩.......

我有隻大嘅, 不過係行到好出拾架, 隻沙白就咁係沙面, 唔使掘, 真係睇彩數

公爵府

唔好咁啦, 下次一定掘到o既.

原文章由 gogoblue 於 2-10-2008 15:38 發表

我一隻都掘唔到.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 vinyasa 於 08-10-2 15:43 發表

ccfu個女尋日差D比我拐左

我成日都諗起佢個笑容

fanny, 我唔係變態架...唔駛驚....

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

琴日見, 有個哥哥仔帶手套掘, 佢好好好獲wor....又5會損手, 下次都可以試下~

原文章由 catnapper 於 08-10-2 03:32 PM 發表
我介得好深, 尋日流血呀, 我痛到c, 十拍痛歸心, 我真係好明白個感受.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我想問下你地小朋友會覺辛苦嗎?同埋仲多唔多蜆掘,因我想這星期日帶小朋友去水口掘.

公爵府

其實我都有帶手套去, 不過覺得帶o左個手感無咁好, 摸蜆時唔覺介損晒, 係摸完先知衰大煲咋.

第1次去掘真係好興奮同開心.

原文章由 多利是 於 2-10-2008 16:13 發表
琴日見, 有個哥哥仔帶手套掘, 佢好好好獲wor....又5會損手, 下次都可以試下~

公爵府

我俾張chair阿仔坐, 我係附近摸, 佢坐係度用"爬"掘, 同幫手洗下d蜆, 阿仔話唔辛苦.

不過你要注要水退時間.

原文章由 kit2004 於 2-10-2008 16:33 發表
我想問下你地小朋友會覺辛苦嗎?同埋仲多唔多蜆掘,因我想這星期日帶小朋友去水口掘.

子爵府

hello yeung yeung mammy

我覺得落禾沙里,適合小朋友多d & 方便d呀,
不過呢排好似多人去,所以常有垃圾留低果度呀!!!

原文章由 YeungYeungMammy 於 08-10-2 12:38 發表
1. 請問由東涌地鐵站, 如何去水口村 ?
2. 咁東涌水口村 or 落禾沙里 ,較適合小朋友遊玩和掘蜆.

THANKS!

子爵府

catnapper
我都好多謝大家,因為我都好開心呀 ,
我有帶手套隻手都損呀,,,,,,,,

原文章由 catnapper 於 08-10-2 13:43 發表
HELLO~

好開心呀, 多謝ccfu帶隊及教我摸蜆, 今次收穫好豐富, 掘到好多大沙白, 我尋晚整o左三色椒炒蜆及蒜蓉開邊蒸沙白+粉絲底. d蜆肉細o左d, 成大碟只有幾隻有沙, 好好食
http://hk.myblog.yahoo.com/cla ...

子爵府

irene
希望下次再一齊玩啦

原文章由 haha媽咪 於 08-10-2 14:04 發表
係呀係呀, 又都介損左一隻手指, 打一次字就痛一次哈哈, 不過真係好好玩, 我都要多謝FUNNY 帶隊, 多謝哂

子爵府

hi 岐,,,,
我睇到你要掉晒d蜆,我都"鄧"你心痛呀
我個女都鐘意叫d蜆做(龍蝦),唔知點解
多謝你個女陪我個女玩呀,多謝大姐詛,希望下次再一齊玩la,,,
如果有咩親子活動推介,大家可post上,一齊再去過啦,,,
我個女都想再同大姐姐玩呀,

原文章由 gogoblue 於 08-10-2 14:26 發表
我見你地有得食,但我無得食,好傷心呀...
我個d真係好多沙, 係一食就成口都係沙..可能我接受唔到掛.....鳴鳴~!!!! 我浸咗2hrs, 都見有吐咗d 沙出黎架.

我隻手都損咗..但唔係好傷,只係表皮有痕姐.好似食完瀨尿 ...

子爵府

出年再過la

原文章由 多利是 於 08-10-2 14:50 發表
hi

琴日我地都去左落禾沙里, 去到已好多人係度...初去到時, d水未係退得好靚, 就感覺幾dirty下, 玩到後來, d水退得7788, 咁就感覺d水清左好多.... but anyway, 都係有d唔應該有既垃圾係度....&近樹邊竟然有人係度bb ...

子爵府

catnapper

多謝讚賞,可能我個女知自已唔靚,唯有用笑容lun人啦

原文章由 catnapper 於 08-10-2 15:02 發表
gogoblue,

下次試下呢個方法整, 應該無沙.

首先洗乾淨d蜆, 再用水灼下佢, 等佢開口(未全熟), 撈起, 隔水, 之後就用蒜頭豆豉炒, 應該就無沙喇.

yes, ccfu個女d笑容好正, 見到都想抱抱.

...

子爵府

eva
好呀好呀,我又想玩呀,最多我幫你手揍啦!

原文章由 eva1320 於 08-10-2 15:10 發表
哈哈, 其實我真係好想好想去呀, 不過太遠要"訂"2件, 唔易呢

黎緊秋涼既BBQ大家再聚一聚丫

子爵府

唔好灰心,下次再過

原文章由 gogoblue 於 08-10-2 15:38 發表

我一隻都掘唔到.

首頁

尾頁

跳至