自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-9-5 09:14 發表

查實我細個去過故宮參觀...見到傳聞中珍妃嗰個井...真係細到好奀好瘦既小朋友都未必塞得入個井口度...我都RR地頭究竟慈禧點'推'珍妃落呢口井裡面...雖則話珍妃臨尾被打入冷宮變抑鬱係會殘咗瘦咗,但佢本身骨架都唔 ...

我都去過,睇過珍妃井,但個導遊話個果井應該唔係原本個井來架,因為睇返佢地讀過歷史,老佛爺係命人推佢落井之後成個井封在架,仲要係等到井入面冇哂聲先封驚有人救佢.

真正個位置應該唔係果道喎.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 湯圓圓 於 08-9-5 13:24 發表

以前影相好大件事ga
所以個個都好嚴肅認真對住個相機ga~ 不過文繍點都係個妃子,笑成咁成何體統

大户人家同皇室笑不露齒架,最多微笑,唔可以比人見到牙架.
<br><br>

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

水晶宮

原文章由 wkchoy 於 08-9-5 11:43 發表

哈~~咁咪比人知我幾歲囉

我又真係唔知有個格格墓喎, 咁有無比人搬走呀??

個格格墓tvb係隧道通車前做專輯時影架,如果唔係起橋佢個墓邊有人發現呀,不過佢都幾慘,而家個墓比天橋腳檔左係前面,不過墓碑好清楚寫住清代xxxx格格之墓架,但有冇後人去拜就真係唔知啦.

<br><br>

水晶宮

原文章由 chanwendy 於 08-9-5 10:58 發表

細個時都以為乾隆好好, 後來讀中史讀到中七, 就好唔鍾意佢, 佢晚年跟本就係一個敗家仔, 就算佢頭四十年做得有幾好, 都功不抵過, 冇佢敗家在前, 嘉慶唔會做得咁辛苦, 最後病死埋, 死時仲要都幾後生吓架. 之後的王帝 ...

你講得岩我初初都覺得乾隆幾好架,個政務做得唔錯,但有次我睇在乾隆皇帝果本書之後,學你話佢真係好敗家又自大,就係佢見宮中d陶瓷燒得唔太合佢心意就要拎哂去打爛都比下人用,後來比人發掘到大整個山腳都有印住乾隆御的陶瓷碎片,其他咁仲有好多都數唔哂.
<br><br>

子爵府

原文章由 chinatea 於 08-9-5 20:45 發表

個格格墓tvb係隧道通車前做專輯時影架,如果唔係起橋佢個墓邊有人發現呀,不過佢都幾慘,而家個墓比天橋腳檔左係前面,不過墓碑好清楚寫住清代xxxx格格之墓架,但有冇後人去拜就真係唔知啦. ...

有冇得 look look?

水晶宮

原文章由 chinatea 於 08-9-5 20:38 發表

我都去過,睇過珍妃井,但個導遊話個果井應該唔係原本個井來架,因為睇返佢地讀過歷史,老佛爺係命人推佢落井之後成個井封在架,仲要係等到井入面冇哂聲先封驚有人救佢.

真正個位置應該唔係果道喎. ...

係啦...我都估到....不過嗰陣我去參觀故宮時都仲好細個,依家真係記憶模糊...好似無去過咁,同我老公講話搵機會自由行上北京玩,講到家下都無咗回事,睇黎真係要等我仔大個人唔駛我理時,我至有機會重遊故宮~~~mouth: mouth: mouth:

水晶宮

原文章由 湯圓圓 於 08-9-5 13:24 發表

以前影相好大件事ga
所以個個都好嚴肅認真對住個相機ga~ 不過文繍點都係個妃子,笑成咁成何體統

不過睇多幾張文繡既相,查實除咗嗰幅四萬咁口出事外,實情其他相佢個樣都OK架,尤其我見到有張我估佢已經離咗婚飛起黃帝後至影既短髮相片,實情佢都幾賢淑,唔係靚囉,但都唔醜樣.

水晶宮

原文章由 jackfruit 於 08-9-5 21:44 發表

有冇得 look look?

咁唔知有無人睇到當時tvb個片啦,係介紹點炸開d山同起橋整隧道架.

係巴士望落去d村都唔知邊道來,我諗個墓都應該係山邊有墳地果邊橋腳下面.
<br><br>

水晶宮

畀面勳章

死喇!! 我睇完集體果幾幅相而家好驚呀~

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不過真係珍妃正好多 , 似番個正常人

首頁

尾頁

跳至