烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Lovely媽咪 於 09-4-20 10:48 AM 發表
星期六我第一次試跟召藥司你個食譜整,好易明白,謝謝!
但要請教你就係個製成品睇落都似樣,即刻食都好食(但唔夠芝士味,可能我只用芝士粉),但一到第2日就好硬,係咪粉既分量唔啱?定唔知邊度出錯? ...

應該係水份唔夠(始終冇加改良劑係快硬d,不過已經比其他直接搓粉法軟身好多),如果撞完粉後覺得好乾或搓好後覺得唔夠濕潤可以補奶。
盡我一己之力,發放正能量!

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 召藥師 於 09-4-20 13:22 發表

應該係水份唔夠(始終冇加改良劑係快硬d,不過已經比其他直接搓粉法軟身好多),如果撞完粉後覺得好乾或搓好後覺得唔夠濕潤可以補奶。

謝謝!我星期六再試吓先.另我見改良食譜話芝士粉再加芝士碎會好啲,加邊隻芝士會濃味啲呢?因我仔仔好鐘意芝士味重啲既嘢食.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Lovely媽咪 於 09-4-20 01:26 PM 發表

謝謝!我星期六再試吓先.另我見改良食譜話芝士粉再加芝士碎會好啲,加邊隻芝士會濃味啲呢?因我仔仔好鐘意芝士味重啲既嘢食.

我試過就有依頓(紅色臘面)、車打同高打都ok(其他就要妳試試喇)。

別墅

召藥師, 我跟你個食譜去整, 唔知點解好稀.... 結果出嚟係扁身既 .. 但咪就係好好 ... 點解呢 ??? 請賜教 ~~~

超級版主

原帖由 cycheung 於 09-4-20 05:02 PM 發表
召藥師, 我跟你個食譜去整, 唔知點解好稀.... 結果出嚟係扁身既 .. 但咪就係好好 ... 點解呢 ??? 請賜教 ~~~

煮奶唔夠滾或撞粉時D奶已經凍左D,所以D粉唔夠熟凝固唔到。

別墅

原帖由 召藥師 於 09-4-20 17:30 發表

煮奶唔夠滾或撞粉時D奶已經凍左D,所以D粉唔夠熟凝固唔到。

啊 ! 奶就滾左 ... 係剛剛滾起 ... 可能係咁 ... 好. 我今晚再試過 ... 多謝哂你呀 .... 召藥師
仲有, 題外話, 點解我整麵包 ... 搓粉搓極都冇薄膜既 ....

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-20 13:19 發表
唔知妳想唔想要有芝士味(我未食過出面d麻糬波波),如果唔介意有芝士味,芝士照落,用mozarella(味淡而帶煙un),再溝可可粉(份量要自己預)、糖同少少疏打粉(1/10茶題都夠),喜歡有餡仲可以包入爐朱古力粒。
至於糯米粉,隻隻 ...
有冇芝士味都可以, 但我第一次整時做第一部份效果與你(即下圖)好不同, 基本上已經變成一團幾實的漿糊狀, 若再加上第二部份糯米粉,egg, sugar等等材料, 根本就不能混合到.., 所以我才懷疑糯米粉是否有問題!

300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

超級版主

原帖由 lsyc 於 09-4-20 05:50 PM 發表
有冇芝士味都可以, 但我第一次整時做第一部份效果與你(即下圖)好不同, 基本上已經變成一團幾實的漿糊狀, 若再加上第二部份糯米粉,egg, sugar等等材料, 根本就不能混合到.., 所以我才懷疑糯米粉是否有問題!
http://pi ...

第一部份已經好實,可能奶蒸發左d,補加奶就得。

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 召藥師 於 09-4-20 17:54 發表
第一部份已經好實,可能奶蒸發左d,補加奶就得。
唯有下次再試下先... thanks..
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

民房

你好呀!我想問下我跟左您個食譜做,但係有幾個問題。

第一個問題係我做第一個步驟果時落完舍木暑粉之後快攪後,個粉團係好朝,有冇問題?

第二個問題係第二個步驟將其他材料落係木暑粉團後係痴到搓唔到,放左係雪櫃雪左10分鐘都係唔得,點算好?

第三個問題係焗完之後個外面唔靚,好核突,點先可以靚d?

第四個問題係焗完之後都唔係空心,黠先可以整到係空心?

同埋我想知道整朱古力麻糬波個食譜其實要點轉?

因為我有活動小組是教整朱古力麻糬波,但係我試整左4日都係唔得,唔該您幫下我!><謝謝!!!!!!

大宅

Hi召藥師
我昨晚跟妳呢個食譜整左....好好味....
不過想試下整下第2d味 ??? 可唔可以教下我 ???
芝麻/朱古力/紅豆等 ...

thks so much !!!

超級版主

原帖由 mmmng 於 09-6-5 09:35 AM 發表
Hi召藥師
我昨晚跟妳呢個食譜整左....好好味....
不過想試下整下第2d味 ??? 可唔可以教下我 ???
芝麻/朱古力/紅豆等 ...

thks so much !!!

依d唔係我強項,因為我未買過出面d麻糬波食,唔知係點。

超級版主

原帖由 jessica.chan719 於 09-6-4 12:11 PM 發表
你好呀!我想問下我跟左您個食譜做,但係有幾個問題。

第一個問題係我做第一個步驟果時落完舍木暑粉之後快攪後,個粉團係好朝,有冇問題?

第二個問題係第二個步驟將其他材料落係木暑粉團後係痴到搓唔到,放左係雪櫃雪左10分 ...

如果仲有問題可於topic發問(太耐冇回我紀錄睇唔到)。

首頁

尾頁

跳至