想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ChristieMing 於 08-10-4 21:28 發表

你今日day幾呀?
唔用驗孕棒驗下o既?咁咪唔洗估下估下o羅...

今朝check咗嘞, results無菱兩可呀(我係10月等派彩topic講咗).

話說應該尋日m到但一直冇,直至中午同亞女玩,佢一個唔該pat pat坐在我的肚上,我大叫推開佢,之後有少少啡,咁我以為m到啦.
點知冇喎?! 晚上又有一點點啡,我就諗d m咁怪嘅?
又睇到其他人posts話有咗冇耐就流啡,咁我就開始懷疑但今朝驗完都係未知.
你地有咗bb有冇諗過點湊大嗰個呀? 真係要小心d,不過抱係在所難免. 我仲要帶佢去pg所以都冇諗住特別休息.

想問吓如果真係流啡(bingo)咁又代表乜?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jezzyuen 於 08-10-5 00:19 發表
你囡囡大我囡囡小小...我又無今個剛剛開工..希望快d成功!

我都希望快d成功呀,做bb真係幾攰,有時冇mood都要做!

我地特登plan下年金牛座後出世,所以咁遲開工囉.
不過我好似唔記得陀仔時候嘅嘢,例如點樣計weeks? 是否從上次m第一日計起? 定排卵日計?

大宅

你意思係....想陀仔要點??
原文章由 ying2 於 08-10-5 09:45 發表

我都希望快d成功呀,做bb真係幾攰,有時冇mood都要做!

我地特登plan下年金牛座後出世,所以咁遲開工囉.
不過我好似唔記得陀仔時候嘅嘢,例如點樣計weeks? 是否從上次m第一日計起? 定排卵日計? ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 jezzyuen 於 08-10-5 10:36 發表
你意思係....想陀仔要點??

唔係,我意思係如果有咗bb,點樣計週數. 即係bb幾多weeks?
是從上次m第1日計,定排卵日計週數?

大宅

http://www.babyhopes.com/pages.php?pageid=23

呢個網好好架..你打自己m第一日落去, 佢計埋邊日生女邊日生仔! 預產期都有架!!希望我答到你啦!
原文章由 ying2 於 08-10-5 11:04 發表

唔係,我意思係如果有咗bb,點樣計週數. 即係bb幾多weeks?
是從上次m第1日計,定排卵日計週數?

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

ying2,
我囡囡6歲幾,到依家同我玩時,有時都會打我個肚,佢係無心之失,不過,我已經教定佢,話將來如果媽咪肚裡面有BB時,就唔可以甘做 佢答我知道,不過做唔做到又係另一回事啦

jezzyuen,
今朝諗諗下,唔知係咪自已一直都計錯日子呢
你幫我計下...每次黎M頭尾3日,之後開始計31日,就會下次黎M,甘我上個月6號黎,今日月係咪應該9號先黎呀?同埋究竟M與M之間幾時係排卵期呀?呢排諗得太多,攪到自己個頭腦好亂,諗諗下又好似錯...諗諗下又好似唔岩

[ 本文章最後由 pigpig 於 08-10-5 21:53 編輯 ]

男爵府

原文章由 jezzyuen 於 08-10-5 11:44 發表
http://www.babyhopes.com/pages.php?pageid=23

呢個網好好架..你打自己m第一日落去, 佢計埋邊日生女邊日生仔! 預產期都有架!!希望我答到你啦!

thanks for your sharing a.........如果係中文就更加好啦!!!!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原文章由 jezzyuen 於 08-10-5 11:44 發表

多謝你既好介紹
你自己又無跟過黎做呀?係咪真係掂?

男爵府

好媽媽勳章

[quote]原文章由 pigpig 於 08-10-5 21:16 發表

每次黎M頭尾3日,之後開始計31日,就會下次黎M,甘我上個月6號黎,今日月係咪應該9號先黎呀?同埋究竟M與M之間幾時係排卵期呀?

--------------
乜唔係第1日M就叫day1? 點解完咗M先計第1日呀?

你M得3日咁少? 咪慳番好多M巾囉!
如果你個情况cycle係28日喎,M第1日開始計. 如果排卵係day14,咁即係9月19号. 唔知我計得啱唔啱?! 當然度體温check排卵會準好多,人人唔同.

大宅

原文章由 ChristieMing 於 08-10-4 23:34 發表

係呀~希望呢個月可以BINGO啦~
因我唔想生個「細女」出o黎呀~

祝你早日BINGO....YEAH!!

大宅

我上次bingo就係用呢個網....但仍然有量溫度..今次都有用呀!! 幾好! 不過係for M準的人! 自問唔太準....29-32日一次...但都成功!!希望你用得著啦~
原文章由 pigpig 於 08-10-5 21:51 發表

多謝你既好介紹
你自己又無跟過黎做呀?係咪真係掂?

大宅

你不如試下我介紹個網呀.....你打M日子落去..佢會計到喇!
原文章由 pigpig 於 08-10-5 21:16 發表

jezzyuen,
今朝諗諗下,唔知係咪自 ...

琥珀宮

ying2,
係ga...我真係慳番唔少M巾
講番正題,嘜cycle係由m第一日計ga咩? 我一直都由m完開始計,甘我係咪一直都計錯
但係無理由ga...如果係28日的話,我應諗4號黎m,但我到今日都未黎呀....頭先手痕痕去驗過...無bingo

jezzyuen,
我依家連自己cycle係幾多日都有疑問呀!甘我應該係幾多日呀?究竟有無人話我知正確既計法呀?

[ 本文章最後由 pigpig 於 08-10-6 14:47 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pigpig 於 08-10-6 14:43 發表
ying2,
係ga...我真係慳番唔少M巾
講番正題,嘜cycle係由m第一日計ga咩? 我一直都由m完開始計,甘我係咪一直都計錯
但係無理由ga...如果係28日的話,我應諗4號黎m,但我到今日都未黎呀....頭先手痕 ...

應該以M到第一日開始計...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ChristieMing 於 08-10-6 15:41 發表

應該以M到第一日開始計...

好彩我一直計啱啫! mouth:

喂 pigpig咁你試吓個website啦.
你頭先手痕驗孕? 朝早驗準d喎,尤其我地日子淺,用早尿好d.

Jezz, day幾驗先比較confirm呢?

大宅

咁如果量溫度,邊日代表排卵???

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yantabo 於 08-10-6 17:19 發表
咁如果量溫度,邊日代表排卵???

同M個d日子溫度比較,溫度特低嗰1,2日就排卵,之後溫度升高,高過M個d日子溫度,直至回落就M到嘞.

大宅

ying, 我會嚟m個日...如果溫度都係高先會驗...費事失望!!!
原文章由 ying2 於 08-10-6 15:51 發表

好彩我一直計啱啫! mouth:

喂 pigpig咁你試吓個website啦.
你頭先手痕驗孕? 朝早驗準d喎,尤其我地日子淺,用早尿好d.

Jezz, day幾驗先比較confirm呢?

大宅

pigpig, 其實你量左溫度未?? 如果有量..你直接搵自己邊日排卵仲好啦~

琥珀宮

ChristieMing ,
由m第一日開始計? 甘我咪一直都有誤會
唔怪之得啦

ying2,
係呀...我今次無用晨尿呀 因為頭先一時情急囉....
依家我又要重新計過 真係大頭蝦呀

jezzyuen ,
我從來都無量體溫ga...因為我本身甲狀線有事,所以體溫會特別高
甘如果我要量應該點量呀?因為我從來未試過,請賜教

首頁

尾頁

跳至