自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 bosch 於 09-4-28 23:59 發表

絕對同意. 所以我會教阿仔食野要 lun 骨, 咁 返到香港食野都多好多選擇!

哈哈!呢個係真呀..
唔知d鬼係蠢定係懶...大多都唔識lun骨...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 紅紅 於 09-4-29 08:12 發表
我個state好似係得12 weeks unpaid .....
多數都係為咗老公,去英國讀時邊有諗過留喺果度咁耐㗎,咪為老公囉;唔要英國份工過嚟美國做c9都係為老公.....
未有bb前住邊冇所謂,bb出世後反而想返HK or UK,因為我家人喺HK,朋友喺U ...

咁加州都算唔錯,公司俾13個星期paid leave再加6個星期fmla,所以到我番工囡囡都已經係四個月大,真係易d適應,我係因為父母喺呢邊,加上識咗honey,想睇吓大家有冇機會,諗住自已都唔算太老(其實都幾唔後生,所以更加想睇吓美國啱唔啱我),如果唔鍾意可以番去香港.點知終於都嫁咗俾我honey,仲快快生咗兩件(因為好趕時間,已經係高齡),而家有時發夢都會係喺香港,見到d死黨,我仲好掛住香港美食,又平又正,好過呢度唔平都唔代表好食,又要salestax,又要tip

我有屋企人幫手湊bb,又好彩仲有份工,而家叫做穩定,只係希望養大小朋友,教好佢地,唔駛我擔心已經冇咩可求.另外就係希望honey健康好d,我地可以白頭到老,有機會慶祝d咩婚咩婚紀念啦. 而家抱住何處安居是吾家心態,咁呢度居住環境同綠化都比香港好,平平淡淡嘅生活對而家嘅我都幾適合.如果我而家喺香港冇嚟美國,可能連婚都未結

子爵府

原帖由 TSX 於 09-4-29 04:49 發表
我想問問, 因為我一直都好confused,我有香港身份證+美國護照,如果我用香港身份證出入香港境, 返到美國可以用美國護照入美國境嗎?
咁個passport裡面無香港或者任何國家既入境蓋印/紀錄, 佢地點知我去左邊度黎??!!

...

我試過返香港用身分證入境,個美國passport冇香港印,飛返來時入境都冇留難我哋,不過好似出入都美國有蓋印。

男爵府

哈哈,呢樣你唔洗confused,因為你用咩旅行証件,去過邊,佢地一係唔查,一查就咩都知,仲清楚過你自已
原帖由 TSX 於 09-4-29 04:49 發表
我想問問, 因為我一直都好confused,我有香港身份證+美國護照,如果我用香港身份證出入香港境, 返到美國可以用美國護照入美國境嗎?
咁個passport裡面無香港或者任何國家既入境蓋印/紀錄, 佢地點知我去左邊度黎??!!

...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 我愛Corina 於 09-4-29 08:40 發表

哈哈!呢個係真呀..
唔知d鬼係蠢定係懶...大多都唔識lun骨...

佢地多數淨係食雞柳, 魚柳, 剝左殼既蝦, 總之係用刀叉切得到至會買黎食.... 我老公係咪咁, 要剝殼食蝦佢就寧願唔食, 雞翼又唔食, 牛仔骨嫌多骨又冇乜肉所以又唔食, 食有骨豬排就切到d 有好多肉痴住舊骨咁, 我同佢講明我個仔呢方面唔可以似佢.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 jacob614 於 09-4-29 21:17 發表
哈哈,呢樣你唔洗confused,因為你用咩旅行証件,去過邊,佢地一係唔查,一查就咩都知,仲清楚過你自已

我都覺得唔駛煩. 正如香港人搭飛機返黎咁, 入境處既人都唔會理果個人係去左大陸定係去左外國, 總之有身份證就會俾入境.

大宅

原帖由 54heima 於 09-4-27 03:07 發表
只看到人地福利好...但有冇諗過稅也交得甘呢...
以我家庭為例...我地比較過...在香港因為稅低再加上我地免稅額多實際舊年交的稅只有收入的4%...在英國我地要交40%... ...

54heima,

Can't agree more! please accept my applause to u!!!!

大宅

原帖由 jacob614 於 09-4-28 00:40 發表
英國醫療褔利真係唔差,生bb基本上唔洗點洗錢,仲有錢比你!
我朋友cancer,後來中風,無工作能力,政府幫佢供樓兼比架車佢,方便佢老婆車佢去覆診,試問呢d大吉利是既褔利,好多國家都無,當有需要時真係好重要.
但係咁樣,始終都鐘意留係 ...

Sorry I am just passing by.....

英國生bb基本上唔洗點洗錢 if you are in a public hospital. But 無錢比你!

Yes for children under 16 years old, 醫療is free. For adults, it is not free because you still need to PAY for the medicine.

From year 2009, people with income 37,400+ per year has to pay the income tax rate of 40% in UK. For this income group people, after deducting tax, they are not rich anymore! And they will not entitle for any benefits from government.

Every child in the UK has child benefit but the amount is just sort of like pocket money, you can't rely in on raising a child.

Yes for low income group people, they can claim income support from government. It is the same as HK also has this kind of thing. I think nowadays HK people always talk about 'big 6' people just give birth in HK in order to claim the money?! I think the idea is just the same?!

男爵府

我唔係話政府會比錢生bb,我意思係所謂好似每個week既pocket $$,再者adult比藥錢我個人認為係好應該喎
原帖由 riko-uk 於 09-4-30 16:52 發表

Sorry I am just passing by.....

英國生bb基本上唔洗點洗錢 if you are in a public hospital. But 無錢比你!

Yes for children under 16 years old, 醫療is free. For adults, it is not free because you sti ...

大宅

原帖由 jacob614 於 09-4-30 09:49 發表
我唔係話政府會比錢生bb,我意思係所謂好似每個week既pocket $$,再者adult比藥錢我個人認為係好應該喎

I also think 比藥錢係好應該.
I also think paying income tax 係好應該.

If you pay as much as tax as we do, you will also think 每個week既pocket $$ for the 'children' is also好應該.

首頁

尾頁

跳至