自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 23:27 發表
我真係好勤力咖,個時, 我迫自己每日最少要練到1個鐘, 如果知道夜晚有約, 個日就會早一個鐘起身, 練完至返學.

冇鐘大年紀學, 易學得快, 但係手指真係唔聽話. 生完個囡後, 部琴都唔知冷落咗好耐, 係近e 幾年, 阿囡學 ...

向你果份堅持同毅力致敬 !!!
(冇哂表情符號)

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 11:27 PM 發表
我真係好勤力咖,個時, 我迫自己每日最少要練到1個鐘, 如果知道夜晚有約, 個日就會早一個鐘起身, 練完至返學.

冇鐘大年紀學, 易學得快, 但係手指真係唔聽話. 生完個囡後, 部琴都唔知冷落咗好耐, 係近e 幾年, 阿囡學 ...

9個鐘!!! 叫我打機睇漫畫就得。妳好勁呀!
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 洛婷 於 09-9-15 11:28 PM 發表

係我女小二我都開始放手 ,
成績當然係麻麻啦 (x車邊合格)
不過一放手的話 , 你就要有心理準備佢會唔合格 ,
(我知唔係人人頂得順)
同埋我個人覺得 , 讀得書既好多都係唔洗人幫/補習 ,
自己自動波攪掂 ,
依家 d ...

我原本都想由得佢,最弊學校講到明,兩科唔合格就要留班(佢小二個年真係有個同學仔留班同佢地做同學,個男仔初初好唔開心),真係皇帝唔急太監急,仲要我個仔語文組織力好弱,講野有時都結舌,個女細佢3年仲叻過佢,搞到我驚佢比人落後得太犀利。

佢而家3年班,做功課都仲可以成日發呆要提佢,我已經半放手,好多野只係提一提就算,結果成個星期都可以有野欠交,俾佢全自動唔知會發生乜事。

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:38 發表

我原本都想由得佢,最弊學校講到明,兩科唔合格就要留班(佢小二個年真係有個同學仔留班同佢地做同學,個男仔初初好唔開心),真係皇帝唔急太監急,仲要我個仔語文組織力好弱,講野有時都結舌,個女細佢3年仲叻過佢,搞到我驚佢比人 ...

你有 3 個小孩呀 ???

如果佢自己都唔緊 , 我地做家長既 , 可以幫到幾多 ???

唉.....真係唔知可以點 !!!

超級版主

原帖由 洛婷 於 09-9-15 11:52 PM 發表

你有 3 個小孩呀 ???

如果佢自己都唔緊 , 我地做家長既 , 可以幫到幾多 ???

唉.....真係唔知可以點 !!!

兩個,一個小三,另一個k3。

個女我唔係好擔心,係擔心個仔囉

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-9-15 23:58 發表

兩個,一個小三,另一個k3。

個女我唔係好擔心,係擔心個仔囉

都明白 ,

試問有邊位做媽媽既唔想自己仔女成績好 !!!
(包括我自己)

大宅

smart boy!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 22:11 發表
我19yrs 至開始學琴, 我好勤力, 5年考到八級

好叻呀, 我見亞女學琴, 我細個時無得學, 咁咪又學埋一份.

我學咗2,3年, 因為成日都懶練琴, 每次上堂d歌仔都要重彈, 發覺自己係到燒銀紙, 早3個月因公司busy, 本來打算停一個月, 點知拖拖下, 我同琴行講咗遲d先再學翻.

起初我目標係5級, 又諗住同亞女一齊考試, 我睇都幾難實現.

聽過d歌可以彈返出嚟, 呢個技能, 我個女就得, 電視劇主題曲/流行曲都得, 我就唔得lor, 所以我更加覺, 我咁老先學, 揀直係免強自己.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 Pulmma 於 09-9-15 23:27 發表

你甘早練琴, 無比隔離鄰舍complaint 咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我踏住個PANDEL彈, 冇咁响, OK的

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

另我咁勤力練係因為教我個MISS 收得好貴, 十年前練八級個年, 一個月成$8XX 一堂/1HRS 唔勤力D, 真係消銀紙呀! 仲要係自己比錢學, 所以更加著緊D. 因為我CHEAP MA~~~ 比咗錢必定會用盡佢.

叫你地的小朋友努力D, 但係我個人覺得必定要督促. 就算點忙都好, 每日得15分鐘都好, 都要點住部琴, 好多小朋友初初學時都冇恆心, 但係只要沖破一個關口, 愛上之後, 到你你唔叫佢練, 佢自己都會去練的.

我個囡學VIOLIN, 初初都係唔練唔練, 再唔係就HEA, HEA 足時間就唔練,但係只要堅持, 比多D 鼓勵, 比多D 音樂佢地聽, 必定會愛上樂器的.

我個囡有時條根起, 練VIOLIN 都會練成個鐘. 總之每日SET 個TIME TABLE, 至少十五分鐘, 之後想練多少就多少.

樂器沒有捷徑, 真係要用時間浸, 同聽多D CD

大宅

你地都聽咩CD?請介紹,我仔仔學琴時,老師都要我在一邊看,回家彈的時候要我看他的手指,不可以彈壞手指,我自己就一點都不會,但都要陪著仔仔學琴,做人父母真是好辛苦..
原帖由 Pulmma 於 09-9-16 12:49 發表
另我咁勤力練係因為教我個MISS 收得好貴, 十年前練八級個年, 一個月成$8XX 一堂/1HRS 唔勤力D, 真係消銀紙呀! 仲要係自己比錢學, 所以更加著緊D. 因為我CHEAP MA~~~ 比咗錢必定會用盡佢.

叫你地的小朋友努力D, 但 ...

禁止訪問

大宅

原帖由 suilangmui 於 09-9-16 13:52 發表
我自己最近先學返, 由第二級開始, 本來想一邊自己學一邊教仔, 但係佢好似冇乜興趣跟我學咁.

我自己反而好enjoy, 每日一坐埋個琴度就彈個幾兩個鍾.

首頁

尾頁

跳至