自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 Sindy 於 09-9-17 09:49 發表
確診左..............但都無咁擔心,見到阿仔而家無乜事,如果早兩日知,真係要食驚風散.......

咁你個仔最後有冇食到特敏福?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 塵大聞 於 09-9-17 11:48 發表

咁你個仔最後有冇食到特敏福?

無食呀,開完post果日晚無燒,咪話諗住睇定d先...咁跟住都無發燒,所以無食呀

珍珠宮

好媽媽勳章

順帶講一講,今日個人打黎,我問佢無發燒算唔算,佢就即問我有無咳同喉嚨痛......我話無,咁佢就話唔驚啦.......意思即係大多數人會有以上兩種病徵.........如果發燒加以上兩樣,就要小心d啦

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女9號發燒
11號退晒燒
淨係好多痰先咳
13號去check
14號正實中左招
14號下午再去睇醫生
醫生比左特敏福
加埋到依家吃左3次
嘔左2次
醫生都同我講會有副作用
情緒失控
腸胃問題
自殺傾向
咁早上我女問我
點解把刀插落頸度會甩喎
我問佢係邊度睇到
佢笑笑口話講下者嗎
咁樣係咪有副作用呀
好驚喎!
仲食唔食好呀~~~

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

水晶宮

點解退晒燒仲要開始食特敏福??
如開始左就要食晒.
原帖由 yingwong 於 09-9-17 14:14 發表
我女9號發燒
11號退晒燒
淨係好多痰先咳
13號去check
14號正實中左招
14號下午再去睇醫生
醫生比左特敏福
加埋到依家吃左3次
嘔左2次
醫生都同我講會有副作用
情緒失控
腸胃問題
自殺傾向
咁早上我女問我
點解把刀插 ...

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Sindy
呀, 前排至見你問返唔返學, 點知個仔就中左.....佢而家ok嗎?
你地一家都要take care喇!
原帖由 Sindy 於 09-9-17 09:49 AM 發表
確診左..............但都無咁擔心,見到阿仔而家無乜事,如果早兩日知,真係要食驚風散.......

大宅

hi Sindy,

除左特敏福, 家長可考慮比小朋友食樂敏清, 副作用較少。

原帖由 Sindy 於 09-9-15 23:49 發表

真係想知啱唔岩小朋友食...唉

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

証實中左之後
再去睇醫生
check過無燒
醫生問我要唔要特敏福
我咪要囉
以為中左之後一定要食
我以為食左可以清左D菌

乜退左燒就唔使再食架
咁如果我唔再比我女食
會點架!

頭先望住我女時
發覺佢臉色好灰同好青呀
佢仲有很多痰
講野好似無乜氣咁
發唔到聲呀
佢咳到心口痛
但醫生check過
話好清
無乜野
點算呀

原帖由 MMM888 於 09-9-17 14:24 發表
點解退晒燒仲要開始食特敏福??
如開始左就要食晒.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

子爵府

我囡星期一開始燒,星期二同佢睇e生,101度,有咳,只係咳果時有d痰.5咳果時無聽到佢有痰又無:hehe hur hur) .鼻塞,有鼻水但無流出黎,成把聲變哂..e生都無話叫佢驗..佢只係話一般流感...到今日星期四,一直都係燒下退下..d藥仲有日半未食哂..洗5洗去驗下呢??( e生話我驚先去驗wo-.-..)

大宅

我現有都好煩, 昨晚給了特敏福個囡食後, 一直退咗燒(之前燒咗兩日無點退過), 但今朝又知道食咗又咁多副作用又怕, 但我知道食咗一次就無得唔食, 因為唔食的菌反撲都時特敏福食都無用 , 所以開始咗就一定要食哂 ! So Far囡囡現在都無出現副作用, 但我叫姐姐睇到佢實, 都有的怕 !

不過現在的醫生將食唔食特敏福的決定流給父母, 我又不是醫生點決定, 食又怕藥太重, 有副作用, 唔食又驚病情惡化遲咗食都無用, 現在衰到去流感診所個個都給, 驗都唔驗, 我食是因為表姊確診咗先估囡囡99%中咗,但若無得驗而不知是否豬流感而無食特敏福令病情變化咁點 ! 食又難唔食又難 !

珍珠宮

好媽媽勳章

一開始要食晒架.....副作用好似頭兩日......都要食架,唔係會抗藥性架

原帖由 yingwong 於 09-9-17 15:05 發表
証實中左之後
再去睇醫生
check過無燒
醫生問我要唔要特敏福
我咪要囉
以為中左之後一定要食
我以為食左可以清左D菌

乜退左燒就唔使再食架
咁如果我唔再比我女食
會點架!

頭先望住我女時
發覺佢臉色好灰同好青呀
...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 14:29 發表
Sindy
呀, 前排至見你問返唔返學, 點知個仔就中左.....佢而家ok嗎?
你地一家都要take care喇!

咪就係囉..........唔返又話我過慮, 而家返左又真係中招,不過比想像中好,唔係咁恐怖........而家退晒燒兩日.......仲有小小咳......但好精神,平時一樣,有心有心

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-17 14:40 發表
hi Sindy,

除左特敏福, 家長可考慮比小朋友食樂敏清, 副作用較少。

thanksssss

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 teresa621 於 09-9-17 15:30 發表
我囡星期一開始燒,星期二同佢睇e生,101度,有咳,只係咳果時有d痰.5咳果時無聽到佢有痰又無:hehe hur hur) .鼻塞,有鼻水但無流出黎,成把聲變哂..e生都無話叫佢驗..佢只係話一般流感...到今日星期四,一直都係燒下退下.. ...

其實豬流感既病徵同普通既一樣..都好難分.....我仔舊年流感,都係高燒.....同今次差唔多..........我仔都係咳,喉嚨紅,發燒,.......把聲無變

大宅

聽左個H1N1講座,教授話染左H1N1,最高會燒到40C, 跟住會下降,再康復,所以如果仍然有燒,但係已經比之前低,就唔需要食特敏福。

特敏福的副作用係影響神經系統,依加總未知有無長期
o既影響。

伯爵府

阿囡尋日放學 (5點幾) 有燒 100.6 度, 有 d 咳同痰, 去咗睇 e 生, e 生話喉嚨有 d 發炎, 俾咗咳, 偒風, 收 nose 水葯, 仲有消炎藥, 尋晚有瞓時冇燒, 半夜少少燒, 到今朝早瞓醒 101.x 度, 下晝燒過 103.4 度, 我叫婆婆同佢沖下涼, 而家落返 101.x 度, 我都唔知點好...我又大緊肚, 差唔多 38w, 老公又出咗 trip, 尋日睇果個 e 生今日放下晝....
問阿囡喉嚨痛唔痛, 佢又話唔痛, 睇佢只係發燒, 但有 d 變聲, 咁我應該點做好呢, 駛唔駛去睇 e 院急症 check 吓??

子爵府

原帖由 Sindy 於 09-9-17 17:27 發表

其實豬流感既病徵同普通既一樣..都好難分.....我仔舊年流感,都係高燒.....同今次差唔多..........我仔都係咳,喉嚨紅,發燒,.......把聲無變
但我囡從未試過燒咁多日,唉...真係嚇死人...>.<
如果聽日都仲係燒,我諗都係帶佢再睇下好D.但E生話佢又5係高燒,又無話好累5想郁咁,都5洗擔心...但係,如果比特敏福,再食有無用?

子爵府

原帖由 kyk 於 09-9-17 18:03 發表
阿囡尋日放學 (5點幾) 有燒 100.6 度, 有 d 咳同痰, 去咗睇 e 生, e 生話喉嚨有 d 發炎, 俾咗咳, 偒風, 收 nose 水葯, 仲有消炎藥, 尋晚有瞓時冇燒, 半夜少少燒, 到今朝早瞓醒 101.x 度, 下晝燒過 103.4 度, 我叫婆 ...
同我個囡都一樣,已經第3日..我打算聽日仲係咁都會同佢CHECK下...

伯爵府

咁會唔會高吓低吓? 阿囡今日下午試過燒到 103.4 度, 叫婆婆同佢沖溫水涼, 敷住冰袋, 食埋葯, 跟住退返到 101.x 度, 咁我觀察住先定點好呀! 我都好驚呀! 我最驚就係阿囡發高燒, 我仲大緊肚 (37w幾)

原帖由 jclee 於 09-9-17 17:41 發表
聽左個H1N1講座,教授話染左H1N1,最高會燒到40C, 跟住會下降,再康復,所以如果仍然有燒,但係已經比之前低,就唔需要食特敏福。

特敏福的副作用係影響神經系統,依加總未知有無長期
o既影響。 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 kyk 於 09-9-17 18:03 發表
阿囡尋日放學 (5點幾) 有燒 100.6 度, 有 d 咳同痰, 去咗睇 e 生, e 生話喉嚨有 d 發炎, 俾咗咳, 偒風, 收 nose 水葯, 仲有消炎藥, 尋晚有瞓時冇燒, 半夜少少燒, 到今朝早瞓醒 101.x 度, 下晝燒過 103.4 度, 我叫婆 ...

睇就好d既......但你又大肚......你幾時去私家度呢?上次我都係睇左私家先,個醫生話我仔第三日唔退到燒,就去流感診所睇......咁第三日朝下午都未退燒,但夜晚就無燒啦...而家一路好轉中...如果仲係第一二日,你女又無咩長期氣管之類既病,都仲可以睇下d藥有無幫助,可以睇下佢係咪好轉中,不過我唔係醫生呀.....我分享架咋,最終係點,你自己做決定

首頁
56789...12

尾頁

跳至