論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

畀面勳章

我絶對同意其中一位媽媽以下的意見:
1. 外傭不應受最低工資保障,理由是:基本食、住、醫療已經受了僱主照顧,他們在香港居留無需其他必須的花費,事實上他們大都有盈余來匯返家鄉

2. 如果為了一視同仁而必需要把外傭也納入最低工資的保障內,那么他們的聘用條件也應該要跟本地工人睇齊,而非不公平地對外傭有利,包括:
(a) 增加3個月試用期,不合適的可以即時解約,無需支付1個月代通知金
(b) 衣食住行由外傭自費
(c) 醫療開支由外傭自費
(d) 往返機票由外傭自己支付
(e) 需要具備勝任有關職業的資格
(f) 來香港工作不可以隨意轉僱主或轉行
(g) 如在香港工作期間犯事將永不再受錄用
ADD:
(h) 簽證開支由外傭自費
(i) 工作時間由僱主訂立
(j) 外傭須繳交薪俸稅
(K) 外傭僱主就外傭薪酬開支可亨扣稅

複式洋房

如果通過呢個條例,就一定要修改其他已經通過既條例...應該唔包食宿,唔包機票......
返酒樓既都有得落埸啦!咁小朋友返左學,工人係屋企訓覺都要比錢佢???
佢地要爭取同港人同一保障,但又唔係付出同港人同一樣既野.咁又點算係公平?根本就係兩樣野黎架啦!
家陣人工$3580,但係加埋住宿,點止呢個數?大學生講緊得$4000人工,外傭人工一定高過佢地!!
香港有好多工而家都無得放勞工假咁好,公司有野做就要返工....我地都為左份工蝕底下都會做.如果通過,咁我都辭左份工,去做家傭!!

男爵府

SUPPORT!!! 工人人工高過4k我諗我都會炒咗佢, 俾啲$俾自己阿媽湊唔好?

男爵府

30蚊個鐘,都得, 晚上6時來, 做4個鐘,但要做曬所有野先至走得, 無包食包住,無醫療, 無機票! 好唔將d死人菲律賓行李放係我屋企, 同本地工人樣.

複式洋房

原帖由 msllau 於 09-4-7 12:34 發表
我絶對同意其中一位媽媽以下的意見:
1. 外傭不應受最低工資保障,理由是:基本食、住、醫療已經受了僱主照顧,他們在香港居留無需其他必須的花費,事實上他們大都有盈余來匯返家鄉

2. 如果為了一視同仁而必需要把外傭也納入 ...

重要超時無補水,好似我地咁

男爵府

sorry, 早輪睇新聞唔係話d 外傭同埋實習學生不列入最低工資保障咩??

伯爵府

原帖由 chowhui97 於 09-4-7 13:25 發表
SUPPORT!!! 工人人工高過4k我諗我都會炒咗佢, 俾啲$俾自己阿媽湊唔好?

Agree!工人人工高過4k,我5再請,揾奶奶/亞媽來煮飯,請本地part-time清潔!

伯爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-3-6 17:39 發表
我哋只係喺BK嘈, 有邊個會睇到? 政府如果知道明白體恤外傭僱主, 就唔會咁多不公平條約嚟約束僱主, 唔會外傭放假順便遊行就加佢哋人工, 由2003年到而家, 總共加咗外傭4次(5次?)人工, 每次加人工有冇徵詢過僱主意見? 本來僱主同外傭係僱傭關係, 應該互相體諒及互惠, 但外傭似乎要將僱主榨乾榨淨始罷休, 而政府亦樂於做哩個幫凶, 外傭僱主, 要自救, 只有行出嚟, 發出聲音, 表達不滿, 如果唔係, 鬼睬僱主咩?

Agree!!外傭僱主要行出嚟請願!!

禁止訪問

AGREE

大宅

好媽媽勳章

非常同意! 我地做媽咪身不由己, 努力工作, 為的只想家庭和諧, 小朋友健康成長.....請左工人後, 只故煩工人既野, 做錯事又唔服仲黑我面, 又唔敢再話佢, 驚佢對個仔唔好....而家又黎最低工資, 其實究竟想我地用外傭定唔用, 有最低工資的話, 請自己比返食住搭車衣服既錢 樓下個看更仲慘好多

仲有個個李卓x , 永遠爭取d野都係無理, 大陸人生仔至外傭最低工資, 次次都令我好激氣, 究竟我地既壓力佢明唔明

原帖由 SandraLo 於 09-3-8 18:46 發表
我估最低工資唔會去得到$30.-, 因d 機構受影響好大, 立法原意係俾d 低收入人仕如清潔工等有足夠生活的收入, 當佢地一日做9個鐘, 如去到$30, 一個月($30x9x26)就係$7,020, 到時睇怕麥記要賣30蚊一個飽!

去年睇到過報 ...

伯爵府

畀面勳章

李卓x = 李x人 ??
想問各位 mummy 佢講左d乜野 ??
上 google search 唔到
淨係 search 到好多關於佢比人
遇襲被迫「食蕉」單新聞

大宅

畀面勳章

東方日報
A04 | 港聞 2009-03-31
標示關鍵字

港26萬外傭 無最低工資保障

港府立法制訂最低工資的涵蓋僱員範圍再次引起爭議。現時全港逾二十六萬需留宿外傭已獲得最低工資保障,勞工處認為若將外傭納入最低工資法例內,其工資會飆升一點五倍至每月九千元,不少小家庭將難以負擔聘請外傭,最終會導致超過六萬名外傭失業,勞工顧問委員會昨大比數通過豁免外傭納入最低工資法例保障範圍內。不過,外傭團體卻批評港府帶頭歧視外傭,會研究司法覆核以保障外傭權益。

小家庭難以負擔

勞顧會昨討論外傭及大學實習生應否納入最低工資法例保障範圍內。據悉,勞工處在會上提出各種理據,指現時逾廿六萬外傭中只有百多名不用留宿,雖然外傭現時規定工資為三千五百八十元,但若納入法定最低工資內,連同住宿及膳食等開支計算,其工資成本將會飆升至八千至九千元。

勞工處又指,現時二十五至四十五歲在職婦女月入中位數約一萬元,若將外傭納入法定最低工資內,不少小家庭將難以負擔聘請外傭開支,尤其是在職婦女可能迫於無奈留在家中做家務,最終有機會令四分之一外傭失業。相反,本地家務助理一般以時薪計算,應可納入保障範圍。

資方委員一致反對將外傭納入法定最低工資內,代表何世柱表示,留宿外傭時薪難以計算,其報酬除現金外亦包括其他非現金權益,聘用外傭成本亦會大大提高,認為不應將外傭納入保障範圍內。

勞方代表原則上亦認為,外傭本身已有規定最低工資保障,但勞聯副主席吳慧儀則指,外傭亦受僱傭條例保障,若不將外傭納入法定最低工資,有可能造成歧視,甚至會被司法覆核。最後勞顧會以大比數通過豁免外傭納入法定最低工資。

實習學生獲豁免

外傭團體Asian Migrants' Coordinating Body 發言人Eman Villanueva 表示,早前港府諮詢團體時已提出關注,不滿當局豁免外傭納入法定最低工資,批評港府帶頭歧視外傭,剝削外傭獲得平等待遇的機會,會諮詢法律意見及研究司法覆核。

此外,勞顧會一致通過將以獲取學分或專業資格的實習學生豁免納入最低工資保障範圍,以免扼殺學生獲得培訓機會,預計每年將有一萬五千名學生受惠。至於與課程有關但無學分,以及與課程和學分均無關的實習學生,則應納入保障。

大宅

真係痴痴地, 佢地憑咩拎九千蚊一個月?

做工人包食包住包保險包生癌乜都包, 福利仲好過香港人呀!真係批左我請個鐘點無咁嬲, 到時香港既印印賓賓起碼少九成呀!叫佢地返鄉下啦!

大宅

老老實實,如果呢班粉人有$30/hr,咁我屋企同我媽屋企嗰兩件可以提早退休,我靈願辛苦d走兩間屋.佢哋嘅智慧同工作態度簡直'一流'

子爵府

fa,

由得佢加啦! 你同班狗官嘈都無用架啦!
我唔會信佢地可以加到$30/hr, 如果係既, 應該佢地唔需要再包食同住, 佢地鐘意講點加咪點加囉, 一視同仁既, 還掂都係, $30/hr 咁小! 不如加到$50/ hr 咪仲好!! 佢地要加咪由佢加囉, 到時大把人炒工人, 大把人上街遊行, 到時睇下李生又點做?! 又如果僱主要番工, 每日只要個工人做4hrs, 咁條數又點計呀?! 都百痴既!
我已經4個月前炒左個工人啦! 而家叫人幫我接個仔放學, 番到去自己cooking, 家務, 有時倦就叫外賣...我已經唔想再請, 請3個, 3個都pk, 我地全職番工番學, 由早到晚都係得佢一個係到, 佢偷用我電腦, 我番工佢偷去街, 但又pk 到唔記得帶key...我已經唔想再受氣再請d pk 係家.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

]

大宅

If the rule pass, I will fire my maid.
原帖由 191169 於 09-4-8 23:38 發表
]

侯爵府

醒目開學勳章

yes, 由佢通過啦, 想加人工, 加啦............鐘意點就點, 後果自負. 都化了......成班都無腦的, 費事同佢一般見識.

你殺到埋身我自然有辦法死到出黎的. 無工人我唔會死的!!!

男爵府

好媽媽勳章

$30/hr? 佢畀我呀? :;pppp:

佢哋要求同本地人一樣entitle最低工資,得! 咁唔該佢哋唔好淨係entitle呢樣,應該其他嘢都一視同仁,包括醫療 (唔使全包)、衣食住行自己搞掂、有試用期、唔使生養死葬包送返歸...等等等等。如果唔係,就即係:

「歧視本地工人」!!!!!

首頁

尾頁

跳至