自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

更正:

特首既回應係有好多市民覺得...... (佢並無講自已覺得......) - 本人正正係"好多市民"其中之一!今次特首講咗我哋既心聲,我完全唔覺有任何問題。

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 13:40 發表

曾蔭權回應指今次補選是濫用選舉程序,浪費公帑,他認為要小心考慮是否投票,現時仍未決定。

>>濫用程序, 浪費公帑....請問是誰來評定的?
佢"覺得"係, 就=係?
還是套用大陸一套: 你做過d乜, 你心知肚明?
明天, 他也可以 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

曾鈺成:辭職不是做壞規矩

大家唔好再為d議員辭職嘈喇, 主席都係咁講, 大家應該都要接受呢個垃圾會文化.

大宅

好嘩眾取寵 .. 好似做show咁喎 ..
佢地有不滿就一齊辭職 .. 我係覺得佢地好似小朋友玩泥沙咁囉 -

原帖由 applewingyi411 於 10-5-7 14:16 發表
下 .. 咁都冇關係呀 ..
唔係針住佢地掟蕉 .. 掟豆腐 ..
我話之佢飛刀丫 .. 又唔係飛我 ..
佢地用d咁激進既手法去表達自己既意見就一定唔岩架喇 ..
唔係話針住一樣野黎講 ..
只不過佢地而家真係好嘩眾取寵 .. 好 ...

大宅

呢個唔係佢自已個人睇法,唔好將佢講d野錯誤演繹,咁樣係有誤導成份。- Totally agree!

原帖由 whoareyou 於 10-5-7 14:26 發表

我只係睇新聞,以下節錄自明報:
「他補充,自己雖然一直有投票,但今次選舉很特別,社會上也認為是「無需要、濫用選舉程序、浪費公帑」,他要小心考慮是否投票,暫未有決定。」
曾生只係講出個事實,社會上好多人認為變相公投係「 ...

大宅

原帖由 adaho123456 於 10-5-7 14:31 發表
原來聽到一d唔同自己意見嘅時候就可以搵野掟人,

有一日如果d仔女唔溫書玩電腦, 媽咪鬧佢地, 佢地都可以隨手攞野掟媽咪, 跟住講我要民主呀, 你唔好理我啦. ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-7 16:45 發表
好嘩眾取寵 .. 好似做show咁喎 ..
佢地有不滿就一齊辭職 .. 我係覺得佢地好似小朋友玩泥沙咁囉 -

連主席都係咁要辭職.

大宅

為反而反, 為嘈而嘈, 乜都嗌得一餐, 作為普羅大眾, 我真係覺得好煩,.....今次普選, 郁下就用一億五, 用咗但又冇實質成效, 成日話駛得值, 可以體驗到真正普選, 但我體驗唔到喎......你請客但我們付鈔, 道理說得過嗎? -

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 14:59 發表
我都唔係好明, 而家好多打住旗號話民主o既人, 佢哋爭取緊o既嘢一啲都唔民主, 成日話官商勾結, 何不就來個大清洗趕走哩啲商, 打壓晒哩啲經營者, 將成個營商環境摧毀, 咁就唔存在剥削勞工o既問題, 令世界各國營商者對 ...

大宅

班細路比佢哋教壞,累死佢哋!

原帖由 yoyobb 於 10-5-7 15:00 發表
其實我同你睇法一樣, 而家d小朋友唔尊重老師, 唔尊重執法者, 什至唔尊重人...... 全部都係呢班人教出黎? 連驗毒都話要講自願, 咁又得佢地死啦咩都要自願喎民主喎?

呢D文化係邊班人帶出黎? 攪民主要咁先出到位?

...

大宅

即使動用公帑 (1億5千萬)來喚醒政府認真注視民意,也是值得的。- 真不敢苟同!!

原帖由 wvlo 於 10-5-7 15:31 發表
收到朋友的電郵,解釋這次再公投的意義:
1. 「五區請辭」的原因:是因為在立法會內不能廢除功能組別,認清到要靠群眾的力量,喚醒市民一同合力向功能組別的議席說:「不」。「五區請辭」是沒辦法的辦法之一,背後代價是除了泛民 ...

大宅

回覆 105# wingslaw 的文章

呀 "WORM" 好好笑。

我覺得呢道的bk媽咪、daddy EQ 同政見好到point。
會考慮copy呢個thread去報館或特首辦的聯絡員。起碼盡做市民責任,聽唔聽不太重要。做了自己認為正確的事便可以,因為唔想浪費了各位bk媽咪和daddy 的心機。

致於以下一位媽咪的問題:

(想問你, 你覺得琴日班政黨既人咁樣向個特首掟豆腐, 有咩感想???)

個人認為點解無人票控佢:
(i) 掟垃圾,罸$1500 ? or ,
(ii) Assault 人身傷害罪 ?

男爵府

DON'T VOTE!!!!!!!!!!!

子爵府

原帖由 alicemic 於 10-5-7 12:51 發表
你都幾好笑! 個問題係,而家係佢哋幾個自己話呢次補選=支持雙普選呀麻! 係佢哋自己話呢個係變相公投! 有邊位官方人員confim承認過先? 唔係你話乜野

你的比喻一DD都不恰當, 因為你根本沒個前提.
係阿囡話要100分, (中央話給香港2020雙普選)
根住佢唔做好D俾你睇, 上次0分, 今次1, 好有進步, (今次政改方案)
阿媽的話佢有問題, 用體罰罰阿囡(補選變相公投)
體罰係唔係錯, (公投係唔係浪費公帑)? 係啊
SO 你又覺得阿媽罰得對嗎? (公投值得嗎)? 對啊.

你第二段....睇完.
乜你覺得大陸好好咩?
你睇下四川大地震, 你睇下毒奶粉事份, 你睇下D貪官的報導.
乜香港又窮到/民生差到連人最基本的道德都要拋棄咩?
我唔係話香港唔食阿公, 而係話香港唔好變左阿公的狗奴才囉.
加上, 係特區政府乜都問阿爺咋, 唔係我問,
我簡直覺得噤的政府係RUBBISH啦!
乜都問, 噤佢做乜?!

子爵府

睇左好多, 大約估到支持反對係在於

1: 對事還是對人
2: 在你眼中, 香港係一個福利的社會, 還是一個有公義、民主和自由的社會.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

[quote]原帖由 lumijuli 於 10-5-7 23:59 發表

你的比喻一DD都不恰當, 因為你根本沒個前提.
其實你知唔知你寫緊咩? 不過我都儘量答下你啦!

係阿囡話要100分, (中央話給香港2020雙普選)
請問邊位指要2012雙普選? 一定要人即刻出普選時間表?

根住佢唔做好D俾你睇, 上次0分, 今次1, 好有進步, (今次政改方案) 點樣為之做好D比你睇? 人哋唔郁你又唔鍾意,人哋做野又好話人? 請問你係邊位有咁大面?

阿媽的話佢有問題, 用體罰罰阿囡(補選變相公投)
講極你都唔明,政府無承認今次係變相公投,係個班人自己話既!

體罰係唔係錯, (公投係唔係浪費公帑)? 係啊
班人係度做戲自己體罰自己(自己話呢個係變相公投) 咁都唔叫浪費?

SO 你又覺得阿媽罰得對嗎? (公投值得嗎)? 對啊.
阿媽都無話要打

關於第2段,恐怕你離題! 國內既內務事你唔了解就唔好隨口批評人講你講! 好似上海世博建設夠先進啦,人民質數係點? 你以為中央領導人好鍾意見到D咁既場面咩? 中國13億人,個個學歷見識都唔同,你要人改進都要比時間人架! 中國就緊係有好多唔公平事件,上面要下旨要嚴肅處理,真正執行指令既係咪咁聽話? 如果你咁唔鍾意中國你大可移民外國,唔好係度做不肖子啦!

乜香港又窮到/民生差到連人最基本的道德都要拋棄咩?
唔差既就唔洗成日叫政府幫上樓啦! 同埋我唔覺香港人無道德囉! 唔好誇大先得架!

我唔係話香港唔食阿公, 而係話香港唔好變左阿公的狗奴才囉.
你有無返工? 你老細叫你做野時你覺唔覺自己你隻狗? 唔通你收住錢指返老細做野先叫有民主? 港府係做得唔好,驚死! 又唔見上海,廣東省省將咁無能? 呢個係曾班子既問題,要反就反佢,唔係中央!

首頁

尾頁

跳至