親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 雪文 於 10-7-23 09:52 發表
明白. 唔好意思, 因我無俾tips的習慣, 包騎象,坐馬車係每個打賞 20銖, 定係一家四口20銖呀 ?

騎象和坐馬車都是以兩個人為一個組合, 以一象或一馬車作單位計, 即兩個人共 20銖.

男爵府

原帖由 雪文 於 10-7-23 09:54 發表
Thank you .

導游帶個間腰果餅人哋又話好好味的 ? 仲話要買十盒八盒返來 ?

起初我都雄心壯志想買腰果餅, 因上網見人家說很好食; 但當試過味, 覺得麻麻, 最後都無買.

放心啦, 去完芭堤雅返回曼谷時, 導遊一上車就請我們食嘢, 當然是試食啦, 有豬肉條, 豬肉絲, 腰果餅, 龍眼乾, 山'齌'糖等等食物, 你試過邊樣好味就跟他落 order.

溫馨提示: 如經他們買食物, 記得自己計清楚條數. 我當時無計, 回到香港才知多收了我錢. 如到時不夠泰銖, 可給他們港幣, 但以 3.9 作兌換.

禁止訪問

男爵府

原帖由 雪文 於 10-7-23 09:56 發表
我都會買.

另今日惠康出前一丁一箱 84元, Enjoy卡仲有95折, 我諗住係惠康買公仔面算啦.

先前在網上的資料, 很多人都說 "合味道" 的冬陰公杯麵最好食, 我無買, 如你有興趣可以試試.

別墅

原帖由 eor 於 10-7-22 16:03 發表
請問去JJ Market 係唔係超熱, 我會8月尾去, 有2個小朋友(7 & 4 yrs old), 有啲擔心佢哋太熱唔願行, 不過係網上見人哋show的戰利品(包括門牌、lemongrass、飾物等等...) 真係好想去見知識吓....

仲有會去Or-Tor-Kor ...

那天我上午去, 不是太熱, 因為不像香港潮濕, 而且有風. 如果諗住會買好多野, 最好玩完景點先去, 黃昏後會無咁熱.

那裡真是好多得意野, 好多野賣, 而且都幾平. 除了衣物、袋子、手工藝品、紙品材料、手工材料、裝飾物、寵物店、日常生活用品......多到行幾日幾夜都行不完, 行的時候要留意, 小心迷路.

記得, 如果見到一些巷的入口處, 是賣鞋的話, 你不要被嚇怕, 因為好鬼嗅, 所以揀過另一些巷口入去, 就會無問題.

男爵府

原帖由 bbbon 於 10-7-23 12:50 發表
同導遊買手信貴嗎? 定係自己去買炳嫂, 林真香抵d

很難比較, 因重量不同. 我通常折回港幣, 如覺抵和合理, 就會買!

別墅

原帖由 bbbon 於 10-7-23 12:50 發表
同導遊買手信貴嗎? 定係自己去買炳嫂, 林真香抵d

要看你跟的導遊安排甚麼手信給你.

就算同一間旅行社的導遊都會不同的. 我跟EGL, 我團導遊只賣肉鬆米餅、肉鬆蝦餅、泰國紫菜和腰果餅. 泰國紫菜和腰果餅價錢跟他帶我們去的鋪頭一樣, 米餅和蝦餅就未見過, 不過, 食過不同店舖買的, 都是他賣的, 最好食.

20個裝的獨立包裝肉鬆米餅(用茉莉香米做)賣160銖, 貴過其他, 但好吃, 米餅又白又香, 食不到味精, 一吃就好記得以前的暴暴飯, 好懷念.

直徑5吋, 高6吋盒裝的肉鬆蝦餅(用茉莉香米做), 都是賣160銖, 我覺得價錢算OK, 最緊要是好食.

一心託遲我一星期出發的朋友加碼買, 可惜原來是不同牌子, 無咁好食.

我們在BigC買了大大包100銖的條裝乾身的魷魚絲, 好好味, 又好口感. 昨天又化了一包.

"林真香"有好幾個別名, 問導遊邊間好食, 他說無所謂, 老鋪叫做夠歷史, 多人買, 但又人鍾意其他, 口味問題. 最好間間買, 促進經濟繁榮. 終於, 我兩間都無買, 因為平時已食好多這兩間的手信, 所以買其他.

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

技安 : 呢支嘢, 屈記賣 $83.3, 咁差唔多價錢

原帖由 技安 於 10-7-23 00:07 發表
?ib_____Dhg8NaxJX

大家有興趣可以買幾支碌眼棒, 只係賣199~209銖, 比香港平一半
生日月, 開心過

禁止訪問

子爵府

除4都差30蚊啦~咁仲唔算平好多?!

原帖由 雪文 於 10-7-23 15:17 發表

子爵府

推介...20個裝的獨立包裝肉鬆米餅(用茉莉香米做)同埋肉鬆蝦餅

原帖由 abab 於 10-7-23 14:31 發表

要看你跟的導遊安排甚麼手信給你.

就算同一間旅行社的導遊都會不同的. 我跟EGL, 我團導遊只賣肉鬆米餅、肉鬆蝦餅、泰國紫菜和腰果餅. 泰國紫菜和腰果餅價錢跟他帶我們去的鋪頭一樣, 米餅和蝦餅就未見過, 不過, 食 ...

水晶宮

係wor, 為返港幣$50

原帖由 雪文 於 10-7-23 15:17 發表
生日月, 開心過

水晶宮

唔好意思, 我數學白痴來加

原帖由 技安 於 10-7-23 16:26 發表
除4都差30蚊啦~咁仲唔算平好多?!
生日月, 開心過

男爵府

醒目開學勳章

sorry, $110泰株一包是指林真香豬肉乾.

子爵府

唔記得同大家講LACTACYT都平過HK, M巾就更加平啦!

子爵府

洗咩唔好意思, 大家都係交流下, 知多D野嘛!

原帖由 雪文 於 10-7-23 17:48 發表
唔好意思, 我數學白痴來加

男爵府

醒目開學勳章

[quote]原帖由 技安 於 10-7-23 18:57 發表
大家都係交流下, 知多D野嘛!

agreedx10000

大宅

原帖由 技安 於 10-7-23 18:55 發表
唔記得同大家講LACTACYT都平過HK, M巾就更加平啦!

糸a糸a......M巾比HK平1半
我每年去thai都buy 10几20包,夠用成年
在big c買之ma.....很方便......反正晚晚do去big buy fruit
ga la.........

大宅

啱啱睇新聞話曼谷Big C出面巴士站有人放炸彈
引致爆炸,好似市況仲未安全咁,我8月尾去曼谷
旅行唔知到時安唔安全呢! 好擔心啊!

首頁

尾頁

跳至