夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

我覺得你都係要去睇睇心理醫生, 因為我聽你咁覺你都真係有好大問題, 我真係怕你有日控制唔到的話, 會發生慘劇. 因為你可能有妄想症or抑鬱症.
我有幾樣野要忠告下你:
1. 你成日話唔想將來會變單親, 想小朋友開開心心咁成長, 但係你而家只係慢慢咁破壞你既家庭, 我相信你再係咁落去, 你會把你老公迫瘋.
2. 唔好再無中生有喇, 我係你都知道, 男人如果係要滾, 你點check 佢, 佢都有方法去滾, 有知唔知有句說話叫物極必反? 你成日將驚佢有女人既事掛係咀邊, 真係遲早原來無都變有.
3. 你老公唔係你隻狗, 唔係你叫佢行就行, 坐就坐, 佢都係一個人, 佢都要人關心, 你成日話你要佢好多關心, 但係點解你覺得佢又唔需要呢? 莫非佢唔係人? 做人公平d好.
4. 如果你咁唔放心佢上大陸, 咁不如你同佢調轉角色, 你搵份工要上大陸又可以搵多d錢既工, 而佢就係hk做份朝9晚6既工, 咁你咪唔使擔心佢上大陸滾囉.
5. 你唔好再將你幫佢生仔講到係好偉大, 同埋唔好將你仔女當成一個注碼, 唔好成日同你老公提住你幫佢生左仔女,你老公就要聽哂你話,係呢度有咁多人生仔, 但係我相信個個都係真心同個老公生,亦唔會覺得自己生左就要個老公當自己係神咁拜,
6. 我知道你有過唔愉快既經歷, 但係唔幸運既唔只你, 每個人都有唔同背景, 你唔可以將呢個作為你既藉口, 咁會對你老公好唔公平.
7. 講真你老公已經算係咁,你知唔知呀, 佢要用佢boss個電話打比你報到, 真係都幾無面架, 我頭先同我老公講你呢單case, 佢第一反應即刻話你再咁顛咁迫你老公既話, 就算你老公唔去滾, 都會迫到佢跳樓...
8. 你話過你睇菲律賓慘劇你都會將自己代入去, 攪到自己好唔開心, 但係如果你真係代左入去, 我相信你會更加珍惜眼前既一切...你成日擔心你老公去滾, 但係點解你唔會擔心你老公成日係大陸比人搶野? 有意外? 你真係擔心佢既外遇問題多過佢既安全問題?
9. 真心想提一提你, 幸福呢朵花已經係你手, 只係差在睇你點樣去營運同灌溉, 如果你不停去踩踏佢, 唔加水, 呢朵花終有一日會死. 但係你不停為呢朵花加水, 施肥, 呢朵花一定一定會開得好靚好靚.
希望你真心想通

大宅

樓主話:

''老公咋晚回來, 睡前我成日覺得叫佢欖下錫下佢好唔自在咁...以前都唔係咁...之後突然扎醒不見了佢...原來去了樓下睇电視, 下去問佢, 佢話失眠睡不著, 胃有些不舒服, 叫我訓先一陣他會上來訓...我有些不願但都聽話....之後訓了feel到他上床了, 我半醒中"扭"佢攬住我訓吖...佢就好牽強咁攬咗20秒, 然後又背著我了...我哦哦話佢好"full衍", 佢又轉過來好大動作咁抱住, 仲加一句: 迫出來的你就覺得滿足了?

聽到後醒哂, 我好hurt...原來老公對自己已经甘差....我不斷問, 我做老婆冇見你几日嗲下你有セ錯? 是否你已不愛我?...而他則不斷說: 咪攬咗你囉, 我エ作壓力大失眠都唔得?自己蚊憎又唔得...反身訓又唔得....''

以上簡直同我老公一摸一樣,成日話累,對話過程都系咁,總之佢有佢訓,我有我訓,叫佢陪下都唔得既,攬完20秒就一系話唔就手一系話我壓住佢隻手,再唔系就轉身,完全都唔明白人地只系想有‘兩公婆既感覺’唉,我都好明白你感受。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你對你老公都無咗信任, 咁佢講乜都無用啦...

同埋你有啲任性同小朋友...

男爵府

回覆 137# AAA-Mom 的文章

Good Start and keep it up!!!!

Give yrself and hubby more time to adapt the change. Just take it easy and dun force (u know men hate pressure)

Get yrself be a lovely adorable lady and I believe yr relationship with hubby can be improved very soon.....

複式洋房

多謝咁多位...我現在最大改变是, 我專心學日文, 老公上大陸吋自己睇日劇, 感覺自在了...不過, 講到信任2字, 還是不太明....始終我末親眼見過他去"玩"去"應酬"的樣子/情景, 因他說他工作應酬的都是45-60歲男人多, or 45+的太太不定....不過我諗暫時佢應該末有人approach佢掛....貿貿然我"估"(not信)佢都不會咁容易去和女人上床吧....所以問題只是几吋有一个"真實机会"去令他出軌吧了!到吋就算我改好了又如何...新的永遠是美好的...我成日諗, 如果揾c+跟佢, 可能有好恐佈的証據我見到...我又末能接受....所以現在選擇"逃避'好過.....而且他過往原來坐過几次監..男童院等, 雖然都是些打架之類...但我是生了大女才知他的過去...他咁多年都冇セ責任心, 同前妻又是...拋妻棄子...後期識到我就黏住不放, 反而我同佢个仔及ex 關係仲好, 都傾過計, 知道以前佢个人点, 点樣自私冇責任等....个吋都好震驚, 原來老公係咁...不過我憑住知道他本性不壞, 心地善良, 才願意用無限愛去給他安穩温暖的家扎根,讓他做回正常人, 近几年是变得正常了, 似个男人有責任了, 又努力揾$又多吋间陪子女, 所以好多人心中他是好老公好爸爸...但講真如我不是一直control佢, 佢边有今日! 所以我好不甘心...有吋都諗, 呢个男人有セ好, 也怕小朋友大个知道daddy以前咁....他唯一好, 是錫仔女, 顧家, 又聽我話, (我所講的都是啱架, 所以咁多年佢先会聽我講啫)不過而家唔知生活圈子不同了, 成日以為就發達, 開始變....呢3个月明明他自己有D古怪, 只是我末confirm 是什広..女人?還是エ作問題?....比我迅速發現就倒轉發我圍....好...我都知自己呢10年相處方式都有唔啱, 好好好, 我改, 我忍.....我而家都係為了仔女才力保呢頭家....如果我夠狠心...我真係会一走了之....

你地知嘛, 有吋嗌交佢話離婚吋, 我話對仔女點呀? 他說:我一樣会好愛錫佢地, 会辛苦D每朝接佢地上學...我不會变..我話, 你咁唔捨得不如我走...他就話不會自私咁要佢地冇媽媽等等...

哦..我突然叮一聲..離婚原來是他"離開", 咁就day day自由, 做セ又好,有冇女人都好, 從此自由哂, 不用向任何人交待, 而"養育"子女就交給我, 因他知道我一定好好培育他們成長, 哇! 即刻冇晒憂慮, 佢只需每月付$(都non guarantee), 久不久weekend帶去玩下就以為好盡責, 咁佢咪好着數? 怪不得男人都"响住"亦不怕離婚la...

所以, 我打算同佢講清楚, 究竟離婚的真正picture是怎樣先, 唔好以為咁輕易: 第一...不是你"離開", 而是我離開(等佢知什広是拍拍屁股行左去, 同埋睇住另一半可以唔要對仔女的感受傷害有多大). 第ニ..仔女跟你走, 因為你拋棄我, 我要療傷, 再講帶住仔女我好難再找男人, 但我会付一半養育費(他就知道一个人要凑2个小朋友有几咁難, 揾屋搬, 請エ人..睇功課学業..課外活動....仲要变單親的心理轉变呢....等你仲話上大6?). 第三, 過兩年我会接番个女, 一人養一个(他一定心痛兩姐弟感情咁好要分開成長)...拿拿拿, 離婚就係咁,唔好以為對小朋友冇傷害!!! 我就係要佢知道講就易..現實要佢孭起真是非一个人的能力做到的!我就唔信佢大責任感到願意承担!!!!從來只有"媽媽"才會咁偉大! 等佢自己衡量下, 明白下, 如果真係錫小朋友, 就明白呢个家点解要2夫妻一起撑! 明白下什広是犧牲小我, 完成大我! 小我是自己的感受, 大我是小朋友的幸福! 當然我不会真係咁做...我就是死都唔会放棄子女的mama! 只不過我咁講, 等佢知道"離婚"的後果和須負的責任...同埋等佢諗清楚一步天堂一步地獄...是否真的為了(如果有) 另一个"女人"要搞咁多事(他好怕煩)...如果不是為了女人, 甘而家个老婆都肯改, 又温柔左, 仲要求咁多做セ?倒不如大家好地地, 合力湊大對仔女重好啦! 你講到人生唯一啫好是桌球, 我都尤你去打, 遲D間屋起好仲話買張波枱在家...到時老婆温柔, 仔女聰明聽話, 生活舒適, 仲想点? 仲為セ離婚? 我就是要試驗佢...真係打死都唔信佢会咁偉大! 如果真係怕負責任而一走了之, 咁就為之'拋妻棄子', 甘我会警告佢, 以我的精神狀況, 可能会一屍三命喎, 又可能我自殺或痴左線呢...後果点知架, 係咪?

你地實話我, 咁咪要脅佢? 冇錯, 我就係要嚇佢, 做"陳健康"的後果....當然大家放心, 由一開始我已預咗佢一走了之我都会撑起个家, 可能佢都咁諗才咁輕易話離婚就離婚....反正如要發生結果一樣, 我都要嚇嚇佢, 比番D責任同後果佢自己去諗....

大宅

over, over, 青山你有個病人走左出來, 請你快些帶她返去,

死啦, 我都學緊日文, 你係邊區, 等我避開下.

好驚呀!

禁止訪問

男爵府

原帖由 qqsasa 於 10-9-4 01:21 發表
回應呢個TOPIC既會員都算厚道, 呢兩日睇到樓主寫既野, 佢唔會改到架喇, 我只係想講, 呢個女人真係好恐怖, 好似太皇太后, 佢老公就好似佢身邊既小桂子咁, 完全唔似男人!!!!!! 一個成年男人, 全副身家加埋都唔夠$1000 ...

禁止訪問

大宅

你話無證據佢包29/上床等等,
而你又改好左,
我唔明你果句‘甘而家个老婆都肯改, 又温柔左, 仲要求咁多做セ?’
佢仲要求你D乜野啊?唔系只有你要求佢比你隨時搵到人咩?

男爵府

好想知有無人識佢老公呀?
我好想同佢講,快D離婚,
帶埋D 仔女有咁遠時走咁遠啦
呢個女人唔知幾時會因為佢"出面有女人"而斬死佢地成家

佢成日口口聲聲話愛D 仔女,
死都唔會唔理D仔女~
但我覺得佢對仔女好可憐,
佢地亞媽真係痴得好緊要!
又話想佢地係一個健康既家庭長大,
但不停咁去破壞頭家,仲要覺得自己好岩...
真係好恐怖! 我唔想遲D 見到佢地一家上A1呀

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

樓主,我諗你性格應該控制慾好強, 唔係你唔信任你老公,只係佢要上大陸工作,令你覺得佢 not under control,而且是不在自己控制範圍內的地區,搞到成個人癲晒...

你不如將老公的生產力(收入) set低d,叫佢返來香港工作,之後就會無晒事!

你後半部的內容好嚇人,雖然你話講來嚇下佢去就範,假如....佢唔就範, 以你諗下就當真的思想,....

努力幫佢搵份(香港工)啦~

首頁

尾頁

跳至