嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 140# Maykhera 的文章

My son has been eating 能恩2, so far so good.

複式洋房

我女飲豆奶。收到啦。我睇過有好多同我女以前果張有六成相同。另外,我個女而家濕疹面加全身都好左99%。已經第四日咁好了。希望可以惟持啦

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 22:00 發表
你Dr.Sin 叫轉..你呀B飲乜呀? 仲有收到幾BB張藥方?

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

千奇唔好信冼麗生呀, d藥膏一定加咗類固醇. 我個女揸完藥膏第日好7,8成, 快得惊人. 點知尋日冇, 今早起床返发出來, 你話幾無良, 你有類固醇咪出聲咯, 何必咁害人, 細路仔好惨架....

複式洋房

其實我都有小小懷疑。希望唔好係真啦。因為好多媽媽以佢為最後希望

原帖由 斯藝 於 11-3-2 09:51 發表
千奇唔好信冼麗生呀, d藥膏一定加咗類固醇. 我個女揸完藥膏第日好7,8成, 快得惊人. 點知尋日冇, 今早起床返发出來, 你話幾無良, 你有類固醇咪出聲咯, 何必咁害人, 細路仔好惨架.... ...

男爵府

原帖由 Maykhera 於 11-3-1 12:24 發表
2月28日..bb皮膚唔係幾好,出番好多疹..今日下午去Dr.洗覆於...又$620..洗醫生話食咗乜呀? 又番轉頭, 我話你上次叫我可以比雞肉佢食,但蒸好加粥嗎! 但佢好似唔係好ok wro..
BB 睇咗3次, 係有d反覆..但Dr.Sin 話有信心 ...

Maykhera ,

我 BB 情況都係反覆架 . 不過就輕微 d 囉. 出下幾逹紅色 , 過一兩日又退番. 醫師話佢體內熱毒未清喎 . 總之佢宜家唔係好似之前咁嚴重爛面 , 我已經好滿足啦. 咪慢慢醫囉.

大宅

回覆 3# 斯藝 的文章

其實我都好想帶仔仔睇洗醫生, 但係有點懷疑係吾係斯藝你甘講, d藥有類固醇.

中醫一向都係調理, 要須要一段時間才見較. 能夠一兩日見效, 應該只有類固醇.

別墅

陪月勳章

Maykhera, 我囡囡是飲能恩的, 她將會轉2號, 我諗都會 keep 住俾能恩佢飲, 你可以考慮一下:)

大宅

[quote]原帖由 catmom29 於 11-3-2 04:40 發表
我女飲豆奶。收到啦。我睇過有好多同我女以前果張有六成相同。另外,我個女而家濕疹面加全身都好左99%。已經第四日咁好了。希望可以惟持啦

請問你用咩方法醫治濕疹可以好番99%,醫咗幾耐﹖quote]

複式洋房

bioresonance therapy. 唔係針對佢濕疹,而係醫佢敏感症。敏感體質改變左,濕疹只係順帶好埋。
第五次治療後宜家隔左一星期啦,全身都仲係咁靚。but i dont want to speak too soon. touchwood hopes eczema doesnt return.

原帖由 華太太 於 11-3-3 12:07 發表
[quote]原帖由 catmom29 於 11-3-2 04:40 發表 http://forum.baby-kingdom.com/images/common/back.gif
我女飲豆奶。收到啦。我睇過有好多同我女以前果張有六成相同。另外,我個女而家濕疹面加全身都好左99%。已經第四 ...

大宅

3月2日 去了瑪嘉烈覆診...醫生話好了好多(其實冇搽過佢比D類固醇...只係不停搽洗醫生d藥膏)...不過我想停下藥膏會唔會番轉頭...

大宅

我係3月2日巳停了洗醫生D藥膏....今日3日4日一起身BB變咗半個豬頭...眼,面,額,耳都有..
唔知係因為停咗藥, 又或者我昨日比咗小小雞肉佢食?首先我會停比雞肉佢食..睇吓有冇好轉...會同大家UPDATE 吓..

複式洋房

我之前睇過許姿妙中醫師0既書「異位性皮炎可根治」,當中題到並強調,要用中藥醫皮炎,最好先吃淨化餐,即只吃醋米,綠色菜蔬。不吃肉,牛奶等蛋白質食物。
不過如果是bb又不能唔飲奶(可飲豆奶),但可以唔食肉。試一星期先囉。
冼醫師既藥,照咁睇好大機會有類固醇。

原帖由 Maykhera 於 11-3-4 15:28 發表
我係3月2日巳停了洗醫生D藥膏....今日3日4日一起身BB變咗半個豬頭...眼,面,額,耳都有..
唔知係因為停咗藥, 又或者我昨日比咗小小雞肉佢食?首先我會停比雞肉佢食..睇吓有冇好轉...會同大家UPDATE 吓.. ...

洋房

想知d藥的成份,你可以試下將藥名打落搜尋器度,會搵到隻藥的資料,我試過幫個仔搵過一隻醫生開的藥膏資料,醫生無講有類固酵,但我係網上查到話隻藥膏有類固酵成份.不過呢d網站全部是外國的醫療資訊網,是全英文的.

大宅

3月4日晚上10:25pmBB相(左圖)

唉...發發發..RRR...今晚冇得訓啦!!

洋房

maykhera, 我有留意你早前既 post,如果對藥有懷疑,不如停一段短時間,睇下係咪隻藥作怪。 等待你最新消息。

另,睇下你有冇意願參加。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3732704&extra=page%3D1

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

原帖由 依娃 於 11-3-2 01:27 PM 發表
其實我都好想帶仔仔睇洗醫生, 但係有點懷疑係吾係斯藝你甘講, d藥有類固醇.

中醫一向都係調理, 要須要一段時間才見較. 能夠一兩日見效, 應該只有類固醇. ...

真係唔好去呀, 我個女尋日要睇西醫, 皮膚發炎要食抗生素加揸類固醇, 好惨...所以唔好再信佢, d咁冇良心的人, 去消委會告佢, 揾雜志唱佢就差唔多...

大宅

9 Mar.,2011

Stopped apply the chinese medicine since last Friday becasue want to make sure his skin will get well without apply the cream from Dr. Sin or not..the answer is "NO"...no matter I try to give him more AI cream or Aqueous cream and his skin can't recover and looks like burned a bit. Yesterday my husband apply Dr.Sin's chinese cream and his skin turned to pink and much nice this morning.
I feel sad and because can't end this problem. Just feeling without Dr.Sin's Chinese herbal cream and he will change back as before..I have many confidence and so that keep visit to him.
Want to find the why my son can well recover but turning to bad once stopped the cream, is that as Dr.Sin saying that all because he is too serious and need take more long time? Many question around and around of me and so so sad!

洋房

maykhera,

正如 sinec說,你小朋友濕疹嚴重(還記得你 post過血枕頭相),其中一個原因係病毒未清而停藥,所以病菌再次活躍起黎。另一原因係ec藥膏含類固醇成份,故停藥後出現反應。

如果中、醫都唔得,或要考慮其他方法,如自然療法 / Bioresonance Therapy 方法.....

大家努力、加油!

大宅

kobe,

你是否試過Bioresonance Therapy﹖效果如何﹖可以分享吓嗎﹖

複式洋房

Maykhera 加油呀。我阿b以前都好差架,雖然冇「血枕頭」,但都勁出濕疹到成塊面皮R甩左,嚴重出水。好在我地及時搽抗菌藥膏冇俾佢繼續發炎,否則都應該會係血枕頭。
我知道,如果有傷口係唔可以搽類固醇,否則會另病情更壞。
所以假設,只係假設,如果醫師的藥膏含類固醇,就唔好搽開口的地方。仲有,一般類固醇都頂多一日兩次,而醫師藥膏就係apply when needed, 咁萬一真係有類固醇咪大鑊?一日搽咁多次。

原帖由 Maykhera 於 11-3-9 17:43 發表
Stopped apply the chinese medicine since last Friday becasue want to make sure his skin will get well without apply the cream from Dr. Sin or not..the answer is "NO"...no matter I try to give him more ...

首頁

尾頁

跳至