跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 13-6-29 14:41
健社即係咩呀?

健康管理與社會關懷

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

LULU-MAK 發表於 13-6-28 14:07
回覆 yanyan-mummy 的帖子

阿女由28/6-10/7, 只係返4,5,10/7呢三日, 我諗4號就會派成績單, 到時就要填想選 ...
咁遲既...三月尾交表時唔俾再改lu

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+13-6-29+14:41+

原帖由 Mandy0203 於 13-06-29 發表
健康管理與社會關懷
哦,ic,係讀d咩架?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 13-6-29 17:23
哦,ic,係讀d咩架?

等我今晚問下囡囡先,
我唔係好記得la...
她話過呢科對她將來的想做既職業有少許關係...

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+13-6-29+17:23+

咁佢將來想做咩呀?咁早就有自己理想真好,我囡囡都吾知自己想做咩

Mandy0203    發表於 13-6-29 17:50

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

首選護士,次選空姐

雲母殿

引用:首選護士,次選空姐

首選護士,次選空姐
2樣都係理想職業

Mandy0203    發表於 13-6-29 17:55

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 13-6-29 17:29
咁佢將來想做咩呀?咁早就有自己理想真好,我囡囡都吾知自己想做咩
學校都做左唔少功夫,刻意係選科前數月開週會講理想同選科,又開家長會談選科,班主任個別見他們傾...由沒有都會傾到有

雲母殿

引用:Quote:yanyan-mummy+發表於+13-6-29+17:29+

學校都做左唔少功夫,刻意係選科前數月開週會講理想同選科,又開家長會談選科,班主任個別見他們傾...由沒有都 ...
咁你囡囡學校又做得幾好噃,我女學校只派左本書仔及一個講座,所以我女都蒙查查,又冇話有d咩特別志願,我揀時都好頭痛

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原來呢科很廣泛---健康管理與社會關懷

學生可從個人、家庭、社區各層面,全方位認識健康護理的重要,更懂得關心社會上有需要的人,「這科希望同學學懂怎樣提升社區凝聚力,不要『家家自掃門前雪』,以正面積極的思維建設健康社區」。

認識健康及護理問題,懂得以不同方法和角度欣賞健康社會的價值,並從不同角度分析社會關懷的議題,如貧窮人口、少數族裔權益等,從而提出可行的解決方法。除認識如人體結構、心臟功能等基本的生理常識外,同學更可涉獵不同心理學家的學說,「不同心理學家對人類不同時期的心理發展會有不同的解讀,舉例說,同學會讀到法籍瑞士心理學家皮亞傑(Jean Piaget)的智性發展理論,即人類的判斷力和推理能力等」。

此外,此科鼓勵學生多關心社會上的弱勢社群,「同學需了解社會問題的成因和處理方法」。人口老化是香港社會的重要議題之一,學生可透過參觀社區的長者設施,構思怎樣幫助長者融入社區,「例如可以教導長者學習使用電腦」。實地學習是此科的重要元素,希望學生能在過程中學習,獲得日常生活體驗,「例如同學有機會到訪視障人士的庇護工場,認識他們怎樣接受培訓,自力更生」。

透過社區考察活動,相信學生能發揮愛心,關心弱勢社群的需要;而學生在參與不同活動後,自信心可以大大提升,更樂意跟別人溝通。此外,在幫助別人的過程中,學生亦會得到很大成功感。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

咁少資料又冇人指點迷津...很頭痛喎

yanyan-mummy    發表於 13-7-2 11:39

雲母殿

Mandy0203 發表於 13-7-2 10:17
原來呢科很廣泛---健康管理與社會關懷

學生可從個人、家庭、社區各層面,全方位認識健康護理的重要,更懂 ...
好似幾好wo~
不过我囡學校冇呢科ga

Mandy0203    發表於 13-7-2 12:14

雲母殿

Mandy0203 發表於 13-7-2 10:19

咁少資料又冇人指點迷津...很頭痛喎
冇辦法gala, 而家唯有等結果乍

Mandy0203    發表於 13-7-2 12:13

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:linglingy2k 的帖子

我個仔98年10月

Mandy0203  HI  發表於 13-7-12 15:51

雲母殿

Minor 發表於 13-7-10 02:57
我個仔98年10月
hello

雲母殿

我女最後终於派左西史 & 地理

民房

報到... 我個仔係 5/98 生架. 中四開左學啦, 而他又讀到佢想讀嘅phy同chem. 希望佢成績會好返D啦... 因為佢都係一個好懶讀書嘅人黎~ 唯一安慰就係佢都算聽教聽話,可以係單親長大所以都會親我多D~

侯爵府

HiPP勳章(2) 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇98年出世既仔仔-囡囡,一齊入&

hello, 我仔7/98, 今年讀中三,多多指教

別墅

回覆:有冇98年出世既仔仔-囡囡,一齊入&

我女1098呀

複式洋房

回覆 littlepear 的帖子

我仔1298

首頁

尾頁

跳至