嬰兒用品

跳至

首頁
34567...29

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

都差不多喇佢~~鐘意自己係房入面煲多拉a夢碟~~又唔肯同家姐玩, 成日打家姐 =3=

原帖由 awesomeada 於 09-6-24 17:46 發表

我身邊都有兩個朋友個仔係自閉症, 1個係輕微, 一個較serious, 不過自閉症係唔會同人玩的 !!!鐘意自己一個玩.

如果固執同得其所都係好, 表明佢自己的立場 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

lo仔唔鐘意真croc, 前陣係街邊見到一對老翻有個公仔頭係喜羊羊嘅~~佢就要買, 仲要即著, 都係$25/對咋, 鐘意老翻都有~~我年終真係慳返唔少, hehe~~XD
原帖由 awesomeada 於 09-6-24 14:56 發表

又睇唔出佢咁長情~~, 第時做佢女朋友果個咪好放心,咁專一 .

我最近又買左一對croc 鞋比心明, 同款另一個色, 佢不知幾開心日日係屋企著, 佢地知道邊d係新定舊~~ ...

男爵府

佢係恰你哋啫, 佢見到我哋都唔係咁geh, hehehe

各位煮妹, 我諗過喇, 7月呢, 我會19號打後先約人呀, 因為返嚟之後我會自我觀察番14日先

如果7月geh gathering喺19號前, 咁我就下次gathering先出啦

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-24 17:48 發表
都差不多喇佢~~鐘意自己係房入面煲多拉a夢碟~~又唔肯同家姐玩, 成日打家姐 =3=

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

畀面勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-24 17:46 發表
固執到不得了, 好鬼怕佢~~希望佢讀咗書之後乖d啦

邊個小朋友唔固執~~, 係佢地geh 世界只係自己, 佢亦好pure heart 想要佢自己 geh 野, 不過就真係要識得x埋.

男爵府

畀面勳章

原帖由 KarieWu 於 09-6-24 17:51 發表

各位煮妹, 我諗過喇, 7月呢, 我會19號打後先約人呀, 因為返嚟之後我會自我觀察番14日先

如果7月geh gathering喺19號前, 咁我就下次gathering先出啦

...

咁可以改期推遲一星期去到20號啦~~一齊開心d

珍珠宮

好媽媽勳章

所以希望lo仔快d返學, 等老師教佢~~我真係唔識教咯

原帖由 KarieWu 於 09-6-24 17:51 發表

...

珍珠宮

好媽媽勳章

係啦齊人開心d, 一於改期, 20/7(mon)!!

想食咩呀煮妹們??我地好似未定食咩
原帖由 awesomeada 於 09-6-24 17:55 發表

咁可以改期推遲一星期去到20號啦~~一齊開心d

珍珠宮

好媽媽勳章

家陣教緊佢要理會人地嘅感受~~尤其是佢成日打家姐~~好痛架嘛!! 佢打完家姐我又打佢手仔要佢同家姐講對唔住

禽晚佢又打家姐, 跟住我鬧佢, 佢自己伸隻手出嚟比我打, 我打完佢手仔佢就同向家姐講對唔住~~仲錫咗家姐一啖~~好似故意打完家姐然後做一連串嘅跟進咁~~mouth:唔知佢想點喇mouth:

原帖由 awesomeada 於 09-6-24 17:51 發表

邊個小朋友唔固執~~, 係佢地geh 世界只係自己, 佢亦好pure heart 想要佢自己 geh 野, 不過就真係要識得x埋.

男爵府

之前bobo都試過一次係咁, 餵佢食飯時佢bu晒出嚟, 跟住用隻手推開隻碗, 我就好惡咁鬧佢, 跟住打咗佢手板一吓, 到再餵時佢又bu, 跟住就伸隻手出嚟俾我
跟住我就知, 打係唔得geh, 唔再打喇

而家如果佢食飽又bu, 佢會bu得慢啲, 跟住就望住我話"知", 因為通常佢bu完, 我又會惡惡咁望住佢, 同佢講唔可以bu, 知唔知, 跟住佢會答知, 到我想再餵, 佢就合實個口

好多人同我講過, 如果打小朋友, 佢會以為打人係啱geh, 反而佢會keep住打人

有時bobo太扭計, 我會夾佢入房, 任得佢喊, 佢一路喊一路會話"乖, 知, 好呀"咁, 但我唔理, 等佢喊一陣先, 再同佢去講道理, 佢識聽ga, 但我要忍心啲, 唔好一喊就心軟囉, 我都努力緊呀

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-25 09:37 發表
家陣教緊佢要理會人地嘅感受~~尤其是佢成日打家姐~~好痛架嘛!! 佢打完家姐我又打佢手仔要佢同家姐講對唔住

禽晚佢又打家姐, 跟住我鬧佢, 佢自己伸隻手出嚟比我打, 我打完佢手仔佢就同向家姐講對唔住~~仲 ...

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

珍珠宮

好媽媽勳章

原來係咁!!! 我諗lo仔見我打佢所以以為打人係好mmouth: 咁到佢打家姐時, 我再同佢講吓道理, 同埋試吓用以前睇電視個方法~罰吓佢企先
原帖由 KarieWu 於 09-6-25 10:03 發表
之前bobo都試過一次係咁, 餵佢食飯時佢bu晒出嚟, 跟住用隻手推開隻碗, 我就好惡咁鬧佢, 跟住打咗佢手板一吓, 到再餵時佢又bu, 跟住就伸隻手出嚟俾我
跟住我就知, 打係唔得geh, 唔再打喇

而家如果佢食飽又bu, 佢會bu ...

男爵府

唔好意思, 我失憶, 7月1號工人有冇假放ga?

珍珠宮

好媽媽勳章

呢日係勞工假嚟架, 有
原帖由 KarieWu 於 09-6-25 12:53 發表
唔好意思, 我失憶, 7月1號工人有冇假放ga?

男爵府

畀面勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-25 09:37 發表

禽晚佢又打家姐, 跟住我鬧佢, 佢自己伸隻手出嚟比我打, 我打完佢手仔佢就同向家姐講對唔住~~仲 ...

我唔知lo仔係邊度學識打人, 不過, 我覺得佢地見到大人可以打自己, 佢咪又打人law, 佢地模仿力極強. 佢地又未必明點解大人可以, 我唔可以, 所有你可有另一種方式,教佢唔可以打人, 同埋打人可能無得做/玩佢鐘意GEH 野.

我試過係心明面前打隻狗, 佢即刻走埋去打埋一份, 我地即刻驚醒, 我地唔可以要求佢唔可打狗, 但自己又係佢面前打狗~~所以,我地都係同佢講道理

珍珠宮

好媽媽勳章

佢一唔順氣就郁手郁腳發脾四喇~~有時打人有時掟嘢~~我覺得可能佢第一次開始唔開心打我地, 我地都冇制止佢~~~簡單d嚟講即係寵壞咗佢

家陣唯有同佢講道理啦~~有時我feel到佢都明嘅, 不過佢仲係嬲緊控制唔到自己~~要搵d嘢發洩咗出嚟先咁mouth: 其實有冇其他方面比佢發洩代替打人呢??
原帖由 awesomeada 於 09-6-26 09:16 發表

我唔知lo仔係邊度學識打人, 不過, 我覺得佢地見到大人可以打自己, 佢咪又打人law, 佢地模仿力極強. 佢地又未必明點解大人可以, 我唔可以, 所有你可有另一種方式,教佢唔可以打人, 同埋打人可能無得做/玩佢鐘意GEH ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-26 10:27 發表
佢一唔順氣就郁手郁腳發脾四喇~~有時打人有時掟嘢~~我覺得可能佢第一次開始唔開心打我地, 我地都冇制止佢~~~簡單d嚟講即係寵壞咗佢

家陣唯有同佢講道理啦~~有時我feel到佢都明嘅, 不過佢仲係嬲緊控制唔到自己~~要搵 ...

你同佢講, 媽媽知你唔開心, 你可以掟野 ( 比d軟淋淋geh 野比佢掟e.g ball, block etc...比佢發洩, 但就同佢講唔可以打人. 知唔知道~~~

珍珠宮

好媽媽勳章

好, 我試吓

如果佢唔聽我講仲打人呢?? karie叫我唔好出手打佢, 因為有樣學樣~~咁佢打完家姐我話佢佢又會打我, 我應該點?? 罰佢企得得呢??
原帖由 awesomeada 於 09-6-26 11:03 發表

你同佢講, 媽媽知你唔開心, 你可以掟野 ( 比d軟淋淋geh 野比佢掟e.g ball, block etc...比佢發洩, 但就同佢講唔可以打人. 知唔知道~~~

男爵府

有冇啲軟淋淋又安全geh地方? 放佢喺上面, 唔好理佢一陣, 但要俾佢知你喺佢身邊, 冇離開佢, 但你要扮若無其事咁囉
我都係睇嗰本super nanny學ga咋, 因為有時bobo都係, 佢發緊脾4時, 你越去理佢佢就越發得勁, 我放埋佢一邊, 由得佢發癲一陣, 我會坐/企喺佢附近, 但扮唔望佢, 佢會一路"sau"吓周圍有冇人理佢/睇住佢, 當佢發現冇時, 過一陣佢會自己爬番起身, 當咩事都冇發生過
咁我就會開始同佢講頭先佢唔啱geh地方

原帖由 吱仔與lo仔 於 09-6-26 12:18 發表
好, 我試吓

如果佢唔聽我講仲打人呢?? karie叫我唔好出手打佢, 因為有樣學樣~~咁佢打完家姐我話佢佢又會打我, 我應該點?? 罰佢企得得呢??
...

男爵府

妖 !!! 又改 !!!
家陣要我提早喺 next monday飛呀, 頂 !!!

珍珠宮

好媽媽勳章

有嘅, 床上面囉!! 咁我下次試吓先 真係唔想佢再係咁惡喇mouth:
原帖由 KarieWu 於 09-6-26 12:54 發表
有冇啲軟淋淋又安全geh地方? 放佢喺上面, 唔好理佢一陣, 但要俾佢知你喺佢身邊, 冇離開佢, 但你要扮若無其事咁囉
我都係睇嗰本super nanny學ga咋, 因為有時bobo都係, 佢發緊脾4時, 你越去理佢佢就越發得勁, 我放埋佢 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

咁趕趕得切買寶寶同4姐張雞票呀/?
原帖由 KarieWu 於 09-6-26 12:57 發表
妖 !!! 又改 !!!
家陣要我提早喺 next monday飛呀, 頂 !!!

首頁
34567...29

尾頁

跳至