跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔英文唔多好 ,想請教有咩類型英文班好呢?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

你所謂唔好,係指邊方面?學校教嘅嘢識唔識?
定係你想自己加料?
有無諗過想重點學乜?會話?拼音?

大宅

回覆:學咩類型英文好?

學校教完既生字或拼音佢唔太記得,聽唔明,唔識講。(我家只講廣東話)我都唔知應比佢上咩班

複式洋房

引用:學校教完既生字或拼音佢唔太記得,聽唔明,

原帖由 chunlk 於 14-11-29 發表
學校教完既生字或拼音佢唔太記得,聽唔明,唔識講。(我家只講廣東話)我都唔知應比佢上咩班

...
我有同感,一直都想比個女學,但無從入手

複式洋房

回覆:plwkpinky 的帖子

盡量在家同佢講多些,我覺得好work.

洋房

回覆:chunlk 的帖子

我畀仔仔學Cambridge, cover到speaking, writing,listening n spelling, 老師會同佢哋spelling時教埋phonics ,仲會同佢哋dictation,我覺得幾好ar!

複式洋房

plwppinky, 我吾agree 盡量在家同佢講多些,除非你是講native english. 有無睇POPA Channel 上星期條片? 講language acquisition的

複式洋房

Popa 條片講同BB講英文(instead of 母語). 若小朋友本身已有如語言遲緩、學習障礙等問題,則宜先學好母語才學外語.

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我都係, 平時起屋企好少講ENG, 所以依家JOIN 左個SAT ENG 班比佢, 主要係聽同講LO....至於學校就有教PHONICS ~

暫時上左2堂, 阿仔第一堂唔鐘意,第2堂話少少鐘意. 仲話答到問題有貼紙好開心, 覺得自己叻

大宅

虎到金來勳章

如果可以, 你又唔介意比小朋友watch tv, now tv 可以加 CBEEBIES (UK BBC children channel). 我個女有好多英文都係度學我唔比佢watch TVB架

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

一般情況,家人要劃清語言,一人只跟bb講一種語言
咁就無問題

但教bb講英文係唔會形成speech delay,只係如果有speech delay,就學咗一樣先

複式洋房

回覆:chunlk 的帖子

我家語竟都係廣東話,不過習慣每日有中/英故事時間,我唯有當浸喊金咭,浸得耐自然會出味,我正在比心機中……

加上已5歲仔,summer比佢學RWI.

男爵府

引用:我家語竟都係廣東話,不過習慣每日有中/英

原帖由 linglinglong 於 15-06-19 發表
我家語竟都係廣東話,不過習慣每日有中/英故事時間,我唯有當浸喊金咭,浸得耐自然會出味,我正在比心機中 ...
RWI係咩?

複式洋房

引用:Quote:原帖由 linglinglong 於 15-06-19 發

原帖由 kennyrita 於 15-07-28 發表
RWI係咩?
http://www.oxfordpathcourses.com/chi/rwi/

首頁

尾頁

跳至