興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 喜歡"幸福的六年"這本書的, 入來傾

Maggie3493

...喵喵.....我打速成 (碼:rw, 音:meow)....

到冬季篇時, 你就會明白封面那張相是可等 "震撼",
可等"喻意深長"啊 !!......喵喵.....

"felix the cat, the wonderful wonderful cat",
我很喜歡felix the cat 嫁......喵喵.......

大宅

本書文字相片一樣出色, 值得向身邊朋友推介.

如果本身未曾接觸過弱能人士, 此書可是一個途徑去了解更多, 其實很多唐氏小朋友都很可愛, 仲好鐘意音樂, 節奏感好勁呀. 有時仲比佢地整古番轉頭tim.

大宅

Kee

呀女張相好攪笑....喵喵......

我認同你的講法:
Kee 寫道:
本書文字相片一樣出色, 值得向身邊朋友推介.

如果本身未曾接觸過弱能人士, 此書可是一個途徑去了解更多, 其實很多唐氏小朋友都很可愛, 仲好鐘意音樂, 節奏感好勁呀. 有時仲比佢地整古番轉頭tim.

子爵府

felix喵喵 寫道:
高比,

有冇借到本書呀??....喵喵......

felix喵喵,
我呢兩個禮拜都唔得閒去呀, 不過真的好心急好心急

大宅

felix喵喵,
亞b張相係人地賣飾物的店鋪映, 佢帶住(無比$:mrgreen: ) 周圍叫人地睇, 以為自己好靚, 係以為呀,真係頂佢唔住

大宅

Kee

唔係呀, 都好有型啊,
我好鍾意左下角張 Lable....喵喵.....

大宅

各位媽媽, 爸爸, 大小bb,

祝大家聖誕快樂, 家庭美滿, 主佑平安....喵喵.....

大宅

嘩.....喵喵......

點解聖誕節假期重busy過番工 !!!!
須然好累, 但好開心.......喵喵..........
不過這2天唔得閒睇書..

民房

I cried, my husband too. Treasure my 2 kids very much now.

大宅

終於睇完成
可能有心理準備,反而不大傷感.而且對秋雪來說也無痛苦.
正面來說,父母已賺了5年.

題外話:秋雪爸爸幾型

大宅

高比

放完聖誕及新年假期, 近排得閒d未呀
我都是busy到暈, 那2天材睇番書啊....喵喵...

大宅

Re: 喜歡"幸福的六年"這本書的, 入來傾吓吧!

felix喵喵,

好同意你既讀後感.
我記得係我睇呢本書o個時, 我會一邊睇, 一邊諗住自己個女, 唔係比較, 只不過係.........好有作者o個份做人父母既感情係到, 好有 feel, 好感動 :-P

felix喵喵 寫道:
書本裡, 我看不到一點聲嘶力竭的悲哀,
但我看到生命的尊嚴, 及........生命力 !!

...喵喵......

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Just finished.... :-( :-( :-( :-( :-(

大宅

Tippy,

...喵喵.....thanks for your reply......
很佩服"秋雪"父母的勇氣及那份豁達的愛.

剛剛知道壞消息,
朋友的小bb在媽媽肚子裡出現問題,
不知能否待到出世那天,
聽了很難過, 連醫生也朿手無策,
只有靠bb自己的能力去應付....喵喵... :-( :-( :-(

大宅

"幸福六年"這書拍成了電視劇, 主角是一個唐氏症兒童----小翼, 剛在書店見到一本講這個主角的書"小翼--折翼的天使"也是萬里機構出版的.

我還未看, 看了再與大家談.

男爵府

幸福的六年真的在「好書分享」不斷講了好一段日子
每次都有好多回應, 記得第一次睇時, 老套o個句, 感動到喊,同時,很感恩,多謝上天給我女兒及腹中細B健康

BB-C 寫道:
"幸福六年"這書拍成了電視劇, 主角是一個唐氏症兒童----小翼, 剛在書店見到一本講這個主角的書"小翼--折翼的天使"也是萬里機構出版的.

我還未看, 看了再與大家談.

女主角好似是松田聖子

大宅

BB-C

等我今日去書店搵吓先 "小翼--折翼的天使".
會拍成電影...松田聖子.....喵喵....
我都係聽松田聖子的歌長大啊.

大宅

昨夜剛看完這書, 小翼的媽媽更像一個普通的媽媽...也更令人有同感....我很喜歡她說的:"我會選擇偶爾也偷偷懶, 付出"差不多"的努力就行了"....我很喜歡這本書, 小翼媽媽的幽默感也令這書變得好看.

我覺得父母也就做到這樣可以了.

大宅

BB-C
剛剛託朋友幫我買, 有折扣....喵喵....

大宅

睇完呢本書我覺得秋雪爸媽真的很勇敢,而且令我感到我們一家三口十分幸福!三日前我將呢本書借咗比我好朋友希望佢可以同我一樣感到幸福......
我嘅寶貝Cyrus係2004年10月8日出世架 【煒明光亮天上照•晉爵加官萬人朝】 Cyrus靚仔相

首頁

尾頁

跳至