美容扮靚

跳至

首頁
12345...42

尾頁

男爵府

PLEASE PM TO ME, THANK YOU!

原帖由 I_O_U_baby 於 09-8-6 09:36 發表
可以KEEP 一至兩星期,因為不傷頭髮,
所以唔會好似出面果D染髮劑,
生番D 新既頭髮變左兩截色.

頭兩星期每星期染兩次,
之後每星期一次就可以KEEP 住D頭髮顏色,
同埋你會發覺越用D 頭髮越柔順,
有番光澤.

有興趣可PM ...

別墅

PLEASE PM THE DETAILS TO ME, THANK YOU!

海靈草粉, 在那裡可以買?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

英文係Henna,
中文叫 "指甲花粉"
係重慶大廈裏面既印度店舖有得買.
大約$20一包 200克
如果有白頭髮用Henna染髮,
效果好好,但記住留係個頭上時間越長個效果
越好,我建議最少3-4小時.

男爵府

我平時染一小時,都KEEP 到一星期,
D 白髮就會變淺啡色.
因為我覺得染完D 頭髮順滑D,
所以每星期都做一次,唔駛焗油LU.

複式洋房

請問如果沒有白髮,用海靈草可否上色呢!

男爵府

如果無白頭髮,都可以當染髮劑同護髮素,
不過由於自己調色,可能比較難掌握
顏色同效果.

因為如果用普洱茶,可能今次沖得
濃d同調劑放得耐d, 染出黎就會變深棕紅色.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我未染過髮的, 但而家開始生白頭髮, 上 youtube 找左個 Henna 染黑教學:

第一課係教溝粉, 第二課係教自己一個人點染, 第三課係染完個效果

http://www.youtube.com/watch?v=8 ... OpA&feature=fvw

http://www.youtube.com/watch?v=g ... amp;feature=channel

http://www.youtube.com/watch?v=z ... amp;feature=channel

想問下會吾會塗完上頭髮會有 d 染左係面部皮膚同後頸等位置? 應該用咩抺?

我驚自己論盡, 如果染料吾小心滴左係衫或者地板等, 即刻抺抺吾抺得乾淨?

男爵府

染料係面同頸度用清水抺就可以了,
我通常在浴缸做,
滴落去果D用水沖就OK.
但係染頭就一定要帶手套,
因為手有掌紋,所以好難洗乾淨.

男爵府

個VIDEO 好似攪到好複雜咁,

我平時係就咁:
1. 沖一杯普洱茶(用茶包浸1-2分鐘),攞起茶包
2. 慢慢加粉攪拌至杰杰地
3. 放一晚,第二日用

洗完頭,塗上髮漿,好似塗護髮素咁,
用熱毛巾包一小時.
跟住沖走髮漿,再洗多一次頭.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 I_O_U_baby 於 09-8-8 11:00 發表
個VIDEO 好似攪到好複雜咁,

我平時係就咁:
1. 沖一杯普洱茶(用茶包浸1-2分鐘),攞起茶包
2. 慢慢加粉攪拌至杰杰地
3. 放一晚,第二日用

洗完頭,塗上髮漿,好似塗護髮素咁,
用熱毛巾包一小時.
跟住沖走髮漿,再洗多一次 ...

iou_baby
早前以私人傳訊方式pm 你, 但未見回覆, 煩請看後覆, 謝謝!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

Sorry, overlook 左,已回覆.

原帖由 wawaliluk 於 09-8-8 11:17 發表

iou_baby
早前以私人傳訊方式pm 你, 但未見回覆, 煩請看後覆, 謝謝!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 I_O_U_baby 於 09-8-8 09:20 發表
染料係面同頸度用清水抺就可以了,
我通常在浴缸做,
滴落去果D用水沖就OK.
但係染頭就一定要帶手套,
因為手有掌紋,所以好難洗乾淨.

吾該晒呀 I_O_U_baby

男爵府

好媽媽勳章

PLEASE PM THE DETAILS TO ME thanks

別墅

樓上講到咁容易心旭旭想試吓!但係怕唔怕頭皮會一撻撻唔容易洗呢!

男爵府

頭皮真係無上過色喎,
我好多同事用都無話過有呢個問題.
佢地有D仲染幾個鐘,

記得以前我媽用染髮劑就真係染到頭皮都有,
不過係十幾年前既事,宜家果D就唔知喇.

原帖由 ubah 於 09-8-9 22:22 發表
樓上講到咁容易心旭旭想試吓!但係怕唔怕頭皮會一撻撻唔容易洗呢!

男爵府

CHECK PM,PLS

原帖由 katrinaau2002 於 09-8-9 12:55 發表
PLEASE PM THE DETAILS TO ME thanks

男爵府

回覆 15# I_O_U_baby 的文章

please pm me. many thanks

別墅

我剛剛試咗,第一次先報告比大家知!
開漿:1)因為第一次,所以我張一包$16-200ml嘅Henna粉倒鬼哂出嚟加熱水撈好再加醋小小撈匀放入雪櫃雪過夜!
2)洗完頭冇落護髮素,印到8成乾跟住攞盒Henna漿出嚟,打開見到好鬼:結"可能水小,咁我就打咗隻旦响另外一個鈿碗到再加Henna漿撈好上頭!包住焗咗3個鐘!
3)洗完頭冇落護髮素,不過就好易梳囉個頭,見到原本白色嘅位置變咗咖啡色,我本身頭髮色帶紅,依家變咗深咖啡色!同埋個頭皮真係冇一撻撻!
結果:OK值得一試,講護髮一流,不過做色就比較深,如果要Lena頭就要出去漂頭!
多謝樓主分享!!

男爵府

如果你嫌深色,下次試下加其他野睇睇.

原帖由 ubah 於 09-8-11 16:35 發表
我剛剛試咗,第一次先報告比大家知!
開漿:1)因為第一次,所以我張一包$16-200ml嘅Henna粉倒鬼哂出嚟加熱水撈好再加醋小小撈匀放入雪櫃雪過夜!
2)洗完頭冇落護髮素,印到8成乾跟住攞盒Henna漿出嚟,打開見到好鬼:結"可能 ...

別墅

原帖由 I_O_U_baby 於 09-7-30 13:29 發表
海靈草護髮染髮-使用方法

顏色配方:
1. 紅棕色:海靈草粉 + 熱開水
2. 深紅棕色:海靈草粉 + 熱紅茶或普洱茶
3. 深棕色:海靈草粉 + 熱濃咖啡
4. 偏紅的紅棕色:海靈草粉 + 熱開水 + 醋
5. ...

我見一般都比較深色,只有洛神花可能個色會特別啲!不過我揪住兩隻怪獸唔方便周圍搵!!!!我擒日買Henna嗰陣問過吓個印度藉老闆娘:佢話HENNA粉係天然染髮係會偏深色,想淺色要靠化學品!佢仲話一般印度女性都冇脫髮嘅煩惱,而且髮質都比較亮麗,全靠HENNA粉嘅幫助!

首頁
12345...42

尾頁

跳至