美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問,有沒有人知道,哪裡有這些粉賣啊?!!!我住在青衣,今天去了荃灣的印尼鋪,他們都說沒進貨,因為賣的比較慢,銷路不好,所以現在沒賣了!!!有沒有人知道,我應該去哪裡才能買到?拜求!

男爵府

原帖由 0o小蘭o0 於 11-3-3 00:08 發表

你有無好似佢地咁,開左D粉,放左一晚先至用呀?好似唔可以即開即用的!~而且,你的用法都唔對,completely錯曬!~indigo粉係要加落henna粉,先至可以有深D色,要深色,係要用熱茶沖開的,你係咁開D粉嗎?如果唔係,請睇返呢個po ...

原來如此呀!謝謝你呀!再去看看先。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 HoneyTracy 於 10-5-3 15:13 發表
slchan & umama,

你哋去呢度睇吓喇www.benature.com !我有個朋友話第一次最好係去嗰度做,跟住就可以自己响屋企做喎!仲有送貨服務,可以响地鐵站度交收。
...

舊年開始喺呢間買Henna Power 用直到依家, 好處係唔自己洗溝野, 開暖水就可以了, d姐姐會教你點用, 我染出來效果好好. 我買 dark orange 嗰隻, 白髮好似做左 highlight 咁, 變左橙橙啡啡地色.

大宅

原帖由 波子 於 4/3/2011 20:25 發表

舊年開始喺呢間買Henna Power 用直到依家, 好處係唔自己洗溝野, 開暖水就可以了, d姐姐會教你點用, 我染出來效果好好. 我買 dark orange 嗰隻, 白髮好似做左 highlight 咁, 變左橙橙啡啡地色. ...

想問下,一次用幾多g架?我見到係呢個網係90元100g喎!~

男爵府

想問下有無人試後有脫髮現象,因有朋友試了,脫了很多頭髮.

大宅

原帖由 fatduckbb 於 5/3/2011 00:55 發表
想問下有無人試後有脫髮現象,因有朋友試了,脫了很多頭髮.

我未開始用呀,不過想問下,你朋友的henna粉係在邊度買架?聽講,市面上有假野,係沟左其他化學成份的喎!~

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 0o小蘭o0 於 11-3-5 00:31 發表

想問下,一次用幾多g架?我見到係呢個網係90元100g喎!~

我買 Dark Orange (500克裝) $253, 因我係短髮(長至頸位), 約用80克一次, 個半月至兩個月做一次.

大宅

原帖由 波子 於 5/3/2011 11:16 發表

我買 Dark Orange (500克裝) $253, 因我係短髮(長至頸位), 約用80克一次, 個半月至兩個月做一次.

我想問下,染了後,D色會唔會甩?會唔會見到明顯的2節色?
我未試過,本身係純黑的長頭髮,係長到可以梳髻的那種,想染朱古力+偏棗紅的色,我應該用邊隻呀?可以有咁的效果嗎?!~THX!~

大宅

原帖由 0o小蘭o0 於 11-3-6 01:49 發表

我想問下,染了後,D色會唔會甩?會唔會見到明顯的2節色?
我未試過,本身係純黑的長頭髮,係長到可以梳髻的那種,想染朱古力+偏棗紅的色,我應該用邊隻呀?可以有咁的效果嗎?!~THX!~ ...

henna粉只係for 白頭髮用架!
單用henna只會出現橙金色
要用埋indigo or 其他物料上色!
黑頭髮就咪用henna
可能上唔到色
henna好臭草藥咪
市面上只有pure henna powder 係冇chemicals!
其他包了顏料的係有chemicals架!

大宅

原帖由 for987 於 6/3/2011 11:36 發表

henna粉只係for 白頭髮用架!
單用henna只會出現橙金色
要用埋indigo or 其他物料上色!
黑頭髮就咪用henna
可能上唔到色
henna好臭草藥咪
市面上只有pure henna powder 係冇chemicals!
其他包了顏料的係有chemicals ...

咁我呢D只有黑髮的人,咪無得用呢種天然的染髮粉來染囉?!~
有無一D配方可以令我地呢D貪靚的黑髮人士用henna來轉頭髮顏色呀?
P.S:話說某日我去左荃彎楊屋道街市2樓的那間印尼舖....但佢地已經無得賣了,話去貨好慢,所以唔賣了!~荃彎廣場的吉之島,D人一聲係染髮用的,就話無呢D,叫我去百佳睇 我也曾經去過taste睇,係無的!~根本連算係咩類都唔sure...你地買時,係咪就咁同佢地講,要henna粉咁就得了?仲有,jusco只有10元店先有嗎?好似馬沙禁大的jusco就無嗎?真係好難搵呀!~

大宅

之前的post所寫的購買地點

1. 我曾在荃灣南豐商場出面(即樓下係巴士總站)地鈇A出口由天橋過去南豐那邊的鋪頭仔,唔使入商場隔離好多買鳼旦仔嘅呢。

2. 深水埗保安道街市Basement的鋪頭買過洛神花。 荃灣鋪比較貴-HK$16/両,保安道街市較平(但忘記了幾錢)。欽洲街警局面向旺角方向,响荔枝角道行落一條街轉右就有一間,嗰間鋪仔對面係天后宮!個間野叫永泰行,洛神花賣$16/兩,間野係夾住賣雞蛋仔同埋報紙檔中間。

3. 重慶大廈

4. 佐敦炮台街寧波街交界有幾間印度雜貨舖

5. 上海街 永星里

6. 上海街,西貢街附近有很多印度人舖頭仔

7. 始創中心,好像是3樓,雅芳亭個層,主要賣有機食品,忘記舖名

8. 在皇后大道西牛牛餐廳向中環方向行兩三分鐘,那兒有一間細細的印度店。"牛牛" 即是 "森美"餐廳,從 "森美" 向中環方向行,好像是 178號,轉灣之前就是。有好孚「紙扎舖」附近啦

9. 印度商店. 28918324. 灣仔寶靈頓街34號地下. 售賣印度香料及材料.寶靈街忠和商業中心(係舊商場黎家),前d的7仔對面間印尼鋪仔買。

10. 楊屋道街市, 印尼店.~hkd 10

11. 合益商場 – 2 間可以買到

Heena Powder – 400mgs
($32)
Asia Provision Store
(商場地下, 隔離是永豐隆菜 -面向合財街 )
Tel: 2477 2401

Henna Powder – 200 g
($15) ~ 膠袋有印度女人
Safwan Provision Store (在商場地下 71號地舖-面向後街 )
Tel: 2478 6866

12. http://www.benature.com/

13. http://zensory.blogsome.com/2009/11/15/henna_method/

14. http://www.hennaforhair.com/mixes/

15. http://hk.myblog.yahoo.com/mylem ... prev=83&next=63

16. 全線jusco$10店

請問,而家以上個list的購買地點仲有賣嗎?我只係知荃彎楊屋道街市那間無賣了 ,其他仲有無更新?

大宅

原帖由 熱情火火 於 6/3/2011 21:13 發表
0o小蘭o0

你住荃灣嗎?

我之前在楊屋街市買多左, 如果妳要, 讓2盒比妳(唔散讓), 寫住jan牌子 Henna Powder Natural Herbs 100g(到期日feb2013), total $20

要就通知我la~~ ...

好呀!~其實我唔係住荃彎的,我住青衣的,不過青衣實無,所以先去荃彎搵,你介唔介意來MTR等呀?我可以就你時間的!~你OK的話就PM我來傾details啦!~但係,想問下,楊屋道街市係咪得一間印尼舖?你當時係點同D人講要買呢隻架?

禁止訪問

大宅

原帖由 熱情火火 於 7/3/2011 10:07 發表

青衣呀, 咁我寄比妳la, 車$都幾蚊, 我建議妳用完呢兩包後我再教妳去邊度買, 因為我係在Citywalk附近果條橫街買, 係呢個topic D人教去果度買, 但因染henna真係好煩, 成3個鐘, 我染得幾次都去番salon算, 妳pm個地址 ...

哦!~好呀!~THX曬你呀!~ 我pm左你了,please check!~好頭皮好易敏感,而且...好似有D髮線上移呀!!!!~~~ 可憐我只25歲ONLY!~ 因此想用盡一切天然的野來keep D頭髮,而我又想染到好似人地咁D朱古力色好靚呀!~ 所以見到樓主呢個post,想試下!~

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

希望大家利用pm聯絡,勿在版面出售,交換任何物品.謝謝!

YINMELODY

禁止訪問

大宅

Henna 染髮

想請問有無人知用10蚊店的Henna粉染髮時, 是否用熱燙毛巾包住個頭嗎? 定係無需包實個頭, 讓頭髮與空氣接觸發酵.

請指點, 謝謝.
mahmah

angelcake  我覆咗你點加olive oil了, check PM, 不過我不是用10蚊店果D henna 粉, 我是用印度鋪果D  發表於 11-4-20 16:40

水晶宮

染前用洗頭水洗頭, 敢請問染完用唔用洗頭水洗呢

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 熱情火火 於 11-3-7 15:01 發表
yinmelody,

唔好意思,

thx~~

明白大家有分享/討論好野,希望大家能遵守版規.

YINMELODY

別墅

我是自己溝henna粉的(粉+ 紅酒 + 白醋(定色)), 查完頭, 用保鮮紙包住, 再用焗油帽包. 至少焗3小時才洗.

原帖由 mahmah 於 11-3-7 15:14 發表
想請問有無人知用10蚊店的Henna粉染髮時, 是否用熱燙毛巾包住個頭嗎? 定係無需包實個頭, 讓頭髮與空氣接觸發酵.

請指點, 謝謝.
mahmah

hheidihoo  請問咁是否查到頭皮定髮根呢?如果查到頭皮會唔會頭玉染左色,thx.  發表於 11-6-7 20:26

首頁

尾頁

跳至