跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:20 發表
他日你請到工人, 你會唔會比舊獎金ee呀??

我昨晚都同諾pa講, 如果諾諾係第一個出世, 我哋應該唔會生第二個, 呢個二少真係好難服待。

比較之下, 大仔真係乖好多, 定好多, 又肯學野; 呢個諾諾唔學野不特止, ...

其實嵐嵐爸都仲有諗緊會唔會繼續俾ee湊, even嵐嵐返n班...因為知道工人一定不及ee!
而我們又只係安排嵐嵐返am, pm就會在家...

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:23 發表
嚴格嚟講, 你哋只係少經驗, 唔係無經驗, 唔駛擔心喎。 或者你又遇到個好既工人, 好似煒煒媽 & 家僖媽咁, 個工人會幫手教呢, 係咪? 更何況, 真係船到橋頭自然直架

...

可能仲難過中六合彩呀!

大宅

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 15:33 發表
K1又唔擔心喎, 最多報哥哥讀果間, 應該都收既, 細佬妹生, 6月開始申請.....

9月, 會申請屋企附近既幼稚園.

有哥哥, 咁唔洗擔心啦...

子爵府

好媽媽勳章

其實都有少少擔心架, 我想妹妹讀國際班, 但我又唔同佢講英文喎, 唔知點in, 所以, 我都會搵後備.....
仲要睇哥哥第日讀邊間小學.....

香港教育, 真係好難搞.....

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:38 發表
但我就有d擔心, 因大仔已畢業, 聽番都有同類case, 結果係唔收的。

請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

大宅

畀面勳章

果然一山還有一山高..

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:36 發表
bk既勁人多的是........好多連麵/烏冬都係自己整架 我真係好佩服佢哋架!!

大宅

畀面勳章

同意 x2, thx!

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 15:45 發表

可能仲難過中六合彩呀!

大宅

畀面勳章

你有無同學校打定招乎, 問下機會許率呀...比個心理準備學校, 睇下佢哋咩反而先囉...btw, 哥哥讀緊邊間先?

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 16:04 發表
其實都有少少擔心架, 我想妹妹讀國際班, 但我又唔同佢講英文喎, 唔知點in, 所以, 我都會搵後備.....
仲要睇哥哥第日讀邊間小學.....

香港教育, 真係好難搞.....

...

子爵府

好媽媽勳章

唔怪得我中唔到六合彩啦.....
我而家有請工人恐懼症

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 15:45 發表

可能仲難過中六合彩呀!
請大家留意, 曾經有人係facebook開左我係bk個名既 a/c (Nopan Ma), 當然人人都可以叫nopan, 但此人仲偷埋我囡囡bk張相開fb, 有問題, 大家小心

子爵府

好媽媽勳章

又無喎, 不過有返去做義工, 但無打交道(因我唔叻人際).

原帖由 AYMK 於 11-3-2 16:24 發表
你有無同學校打定招乎, 問下機會許率呀...比個心理準備學校, 睇下佢哋咩反而先囉...btw, 哥哥讀緊邊間先?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 17:12 發表
唔怪得我中唔到六合彩啦.....
我而家有請工人恐懼症

唔請工人,屋企咁多野做,得咩?

大宅

好媽媽勳章

諾諾媽,真係好吸引,我考慮咗買唔買麵包機好耐好耐,買咗可能又會少用,因為聽我朋友講話食麵包其實唔好,事源我朋友個囡2歲就有癌症,規定唔可以食麵包,餅乾,因為麵包同餅乾裏面都有好多菌,其實唔應該食咁多,一個有病既小朋友就一定唔可以食!
所以我真係諗咗好耐,買咗就梗係想成日整,但又驚食太多,我有另一個朋友都買咗麵包機,成整腸仔包,雞尾包,真係好正架!

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:34 發表
http://www.youtube.com/watch?v=X28k7SlcZoY

大宅

好媽媽勳章

麵同烏東聽落都真係覺得好難!

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 15:36 發表
bk既勁人多的是........好多連麵/烏冬都係自己整架 我真係好佩服佢哋架!!

大宅

好媽媽勳章

嵐嵐MA, EE真係湊得好好,嵐嵐真係識好多野,好勁,嵐嵐之前讀果2首詩,我都睇咗好多次,真係好勁,好得意,要教識佢真係唔容易,要好有心機,我一直都覺得交俾人湊,最好的EE都只會儘責任包食玩同瞓,好少會用心教,但呢個EE令我改觀!

原帖由 mc_baby 於 11-3-2 15:43 發表

其實嵐嵐爸都仲有諗緊會唔會繼續俾ee湊, even嵐嵐返n班...因為知道工人一定不及ee!
而我們又只係安排嵐嵐返am, pm就會在家...

大宅

好媽媽勳章

估唔到香港都會有人用洗碗碟機,係香港請工人就最好,我係英國個個都會用,D鬼儲埋D碟幾日,到無哂碗碟,夜晚先一次過開機洗,第二朝又有得用,我係個妹屋企十幾人打邊爐,食完好快將所有野放哂入洗碗碟機,根住就齊玩,打麻雀,玩到咁上下,又可以攞過D餐具出來再食過,無人因為要執野洗碗而無得玩,十幾人的碗真係有排洗,唯一唔好就係一洗就2個鐘!佢地話好浪費水喎!香港果D係咪都係一樣呢!

原帖由 NOPAN 於 11-3-2 15:31 發表
事原.....十年前(應該唔止10年), 我去我老細屋企, 佢一早就用洗碗碟機, 讚讚讚..... 佢老婆叫我婚後一定要用.
我諗諗不忘, 因為成日去佢屋企食飯(indeed, 我係佢屋企住既), 佢既碗碟真係好乾淨.....

當然, 我無買到 ...

大宅

好媽媽勳章

請問豆渣包係咩來架?

原帖由 cloudybobo 於 11-3-2 14:41 發表
嵐嵐媽, 如果諾諾有嵐嵐咁好心機學野, 可能我都無心機整野

其實.....我都只係想想咋.......真係無咁多時間。 不過, 我真係好耐無食過豆渣包, 好想食呀!! 自己唔整, 就無機會食到.......更可況.......出面 ...

大宅

好媽媽勳章

加油呀, 人奶媽真係好辛苦,我都好佩服人奶媽!

原帖由 leung-baby 於 11-3-2 11:44 發表
煒媽,細b而家ok呀。經過上星期催谷,而家已經過6磅。不過我全人奶就堅持唔到。初初仲可以3個鐘食一次,呢幾日開始要2個鐘。有時食食下又訓,焗住補奶粉。半夜叫工人幫手都係餵奶粉。所以我覺得你地d全奶媽好勁呀!

...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

多菌?? 我反而覺得麵包, 餅乾等都經過高溫處理, 應該而唔多菌。 比較之下, 反而生冷野會多菌 尤其cheese cake, 好多時都加入生雞蛋, 我就覺得真係不宜多食。

麵包應該係有益既食物, 但要注意......唔可以太熱既情況下食 (聽聞太熱時唔可以食, 否則容易致癌)。 因為麵包內有酵母, 當個包仲係好熱時, 個d酵母仲活動緊, 如果係呢個時間食落肚, 就會將活動緊既酵母食入體內, 酵母會係你身體內活動....詳情係點, 我唔太記得, 應該可以search到的。

咁你朋友個女現在點呀?? 好番未呀??

原帖由 crystalnkp 於 11-3-2 22:34 發表
諾諾媽,真係好吸引,我考慮咗買唔買麵包機好耐好耐,買咗可能又會少用,因為聽我朋友講話食麵包其實唔好,事源我朋友個囡2歲就有癌症,規定唔可以食麵包,餅乾,因為麵包同餅乾裏面都有好多菌,其實唔應該食咁多,一個有病既 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

名副其實....係豆 (黃豆) 渣 做既包, hk一d超市都有得賣 (豆渣) 架!!

原帖由 crystalnkp 於 11-3-2 23:02 發表
請問豆渣包係咩來架?

大宅

畀面勳章

食麵包生癌...好驚喎..
Hayden仲日日食添...
原帖由 crystalnkp 於 11-3-2 22:34 發表
諾諾媽,真係好吸引,我考慮咗買唔買麵包機好耐好耐,買咗可能又會少用,因為聽我朋友講話食麵包其實唔好,事源我朋友個囡2歲就有癌症,規定唔可以食麵包,餅乾,因為麵包同餅乾裏面都有好多菌,其實唔應該食咁多,一個有病既 ...

大宅

原帖由 cloudybobo 於 11-3-3 11:11 發表
名副其實....係豆 (黃豆) 渣 做既包, hk一d超市都有得賣 (豆渣) 架!!

哈哈!我仲以為係"豆沙包" , 以為唔小心打錯字咋...

首頁

尾頁

跳至