網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問京東非自營店是怎樣操作,如好似以下圖 ,$16是國內定誇境運費???是否要自己找集運商??如到港後想用自營的自取點取貨,應該如何操作?thanks

翡翠宮

回覆樓主:

係用京東官集,到齊先知運費,自己選擇打包發貨。自取點喺落單前問悦通客服攞個列表,用自取點地址落單,如送住宅有到付港幣20附加費。港澳會場有16減15及24減23集運券攞,輕貨一般¥1運費搞掂。

男爵府

lyh80115 發表於 21-11-11 17:21
係用京東官集,到齊先知運費,自己選擇打包發貨。自取點喺落單前問悦通客服攞個列表,用自取點地址落單,如 ...

請問在那裡選京東寫官集?
那圖$16是指什麼運費?

翡翠宮

bubu2910 發表於 21-11-11 17:48
請問在那裡選京東寫官集?
那圖$16是指什麼運費?

一樓張圖就係揀咗用官集。¥16係首重,即係唔過1kg收¥16,打包時用上16減15集運券就只須付¥1。

男爵府

lyh80115 發表於 21-11-11 18:54
一樓張圖就係揀咗用官集。¥16係首重,即係唔過1kg收¥16,打包時用上16減15集運券就只須付¥1。

...

唔好意思,因為第一次想用非自營,所以有好多問題,麻煩晒你~
即係宜家我先比$69(件貨既價錢),到集運倉後就會通知我,如寄貨(我只訂1樣野),集運到hk就收我$16, 到呢個步驟就可以用集運卷扣$15, 然後選擇自取點?

男爵府

lyh80115 發表於 21-11-11 18:54

...

另外,請問那麼可找到扣$15集運卷?

翡翠宮

bubu2910 發表於 21-11-11 20:23
另外,請問那麼可找到扣$15集運卷?

都係呢堆版面:
https://u.jd.com/ytPg77v
https://u.jd.com/yLa1MWW
https://u.jd.com/68KghIc
https://u.jd.com/6pKO03l
https://u.jd.com/6bK3gAP

翡翠宮

bubu2910 發表於 21-11-11 20:15
唔好意思,因為第一次想用非自營,所以有好多問題,麻煩晒你~
即係宜家我先比$69(件貨既價錢),到集運倉 ...

落單要落,好忙,而家先得閒覆

自取點要喺落單時要填上,先問悦通客服。App港澳版首頁→跨境集運内

複式洋房

lyh80115 發表於 21-11-12 00:03
落單要落,好忙,而家先得閒覆

自取點要喺落單時要填上,先問悦通客服。App港澳版首頁→跨境集 ...

請問邊個位揾到跨境集運?
同埋如果有自營同非自營一齊買 甘運費係會點計?

翡翠宮

青瓜企鵝 發表於 21-11-12 03:21
請問邊個位揾到跨境集運?
同埋如果有自營同非自營一齊買 甘運費係會點計?
...

首先到設置→通用→切换站点改為港澳版,首頁就見到跨境集運。
一齊落單分開計運費。

男爵府

lyh80115 發表於 21-11-12 08:33
一齊落單分開計運費。
...

謝謝你,我再研究一下!

複式洋房

lyh80115 發表於 21-11-12 08:33
一齊落單分開計運費。
...
我都是f第一次用京東,非自營德邦快遞集運到香港送貨上門,現已到了香港快遞分部,是否要通知快遞那邊付了運費,才會出貨送上門呢?
謝謝幫忙解答

翡翠宮

hi234 發表於 21-11-17 13:12
我都是f第一次用京東,非自營德邦快遞集運到香港送貨上門,現已到了香港快遞分部,是否要通知快遞那邊付了 ...

已經到咗香港,即係唔係用官集?賣家直接寄香港?

複式洋房

lyh80115 發表於 21-11-17 13:51
已經到咗香港,即係唔係用官集?賣家直接寄香港?
係呀,我落單前京東必須要我填收貨地址先可落單,我拍了付款後什麼都無做,件送到集運倉後,由德邦快遞送到他們的香港分部就靜止了

翡翠宮

hi234 發表於 21-11-17 16:20
係呀,我落單前京東必須要我填收貨地址先可落單,我拍了付款後什麼都無做,件送到集運倉後,由德邦快遞送到 ...

我又未試過賣家直寄香港,只玩過自營直運或者官方集運,亦未試過德邦送。

聽講德邦效率麻麻,可能因為貨多,應該等多幾日會送到你手。

複式洋房

lyh80115 發表於 21-11-17 19:58
我又未試過賣家直寄香港,只玩過自營直運或者官方集運,亦未試過德邦送。

聽講德邦效率麻麻,可能因為貨 ...
因我不知手續,好似淘寶咁拍咗比埋錢,賣家無幾耐就發了貨
從物流詳情中知道我件交由國內的德邦快遞承運,,我沒有任何通知之下,物流已把件運到香港了。
現我想知道,要不要我主動聯絡德邦通知出貨,才會出貨?
要不要付了國內集運倉至香港送貨上門的運費才會出貨呢?
有無師兄知道流程,謝謝

翡翠宮

回覆樓主:

睇情況係賣家安排德邦送香港,正常會送到你填寫嘅地址,因為都到咗香港。如果要付集運費就唔會過境,都係收咗集運費先由内地運去香港。

水晶宮

2024勳章

我前幾日第一次用京東非自營,無做過攻略,已經中招
我只有住宅地址,搵唔到集運地址,搵唔到集運券,而家要硬食16蚊集運費和20蚊上門費
另外,京東個集運好慢好慢⋯⋯簽收後2、3日才入庫,出庫也慢,落單一個多星期仲未收到,咩叫價高質次

翡翠宮

czl115 發表於 21-11-21 12:30
我只有住宅地址,搵唔到集運地址,搵唔到集運 ...

出帖問下嘛,不過雙11當日我都好忙

港澳會場就有集運券啦,而家都有,而且我經常有分享各領券版面links。App港澳版首頁正中已經有入口,唔洗點搵架。

自取點應該仲係中通自取點,落單時填自取點地址,無得揀。

翡翠宮

czl115 發表於 21-11-21 12:30
我只有住宅地址,搵唔到集運地址,搵唔到集運 ...

集運券仲係「可贈送」,我畀你都得,1kg及2kg券後都只係¥1。

首頁

尾頁

跳至