跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小女今年升上K2後, 每日有2樣功課, 寫2個字, 每個字約寫 25-30次 左右 要花上1小時多才完成, 原因是老師要跟足功課本所提供之樣板一樣, 否則評分差, 倘若直線不夠直時老師會同紅筆圈出來.

請問是否升上K2後老師對功課要求嚴謹了? 你們有否有這情況?

此外, 你們的孩子每天有多少個字要寫? 每個寫多少次?

別墅

我囝囝都係今年 K2, 太約都係每日兩樣寫字, 有時有加多一樣唔係寫字嘅功課, 如果中文字都係寫20個左右, 英文字就要寫40個, 但就唔會好似你咁嚴格, 因我囝囝 D 直線好多時都係唔夠直, 如果咁都要用紅筆圈, 我個囝本功課一定好花

複式洋房

回覆 MINI1601 的帖子

就係因為我個小朋友初次派返來的功課比好多紅筆圈了, 自次之後便要求孩子盡力寫到一模一樣, 基本上每個宇都要擦改3-4次以上才可以寫得好, 對小朋友來說或多或少都有打激自信, 基本上已盡力希望寫出達老師要求(但小朋友既字有輕微手震是目前無法避免的).

結果, 多次擦改後換來已沒有再用紅筆圈出錯處或不足, 但評分仍然是差只是比劣的好少少.

小朋友年紀尚少暫未知什麼評分, 可是, 經一番努力後評分仍未見改善, 對父母來說確是有點壓力.

別墅

真係辛苦了父母, 可能老師都會見到個字擦咗好多次, 所以先會咁樣比分.

為由平時假期多d比劃線練習佢寫, 希望可以改善到, 千萬唔好灰心呀! 加油

禁止訪問

別墅

回覆:K2 寫字問題

我囡囡都開始一日兩本,但字好簡單,中文10幾個,英文20個,通常佢都會要求刷咗d唔靚(因為佢想要老師 chop 3個stamp).所以我教她在練習簿練習到自己有信心才寫落功課簿,咁可避免刷太多次,留下筆痕。

大宅

BK Milk勳章

我仔寫字都是好求其,不過老師都唔算要求高...
剛先開始寫字,我都唔想迫太緊

男爵府

畀面勳章

我女本薄要擦好多次,而且佢寫字好大,成日寫晒成格,啲筆劃搞到好長,咁就會比老師寫返個正確字喺同一格,初初寫20格紅筆改3,4格,宜家好少少1格囉,不過我估係個個老師唔同,而且上左k2係注重左寫字多左,要求會高左嘅,但我就唔會話要佢完全寫得好直,但一定要睇到似個字

大宅

不過同老師傾下啦

別墅

回覆:qqc123 的帖子

我女兒也開始學寫字,放學回來第一件事情就是自已自覺做作業,做得好快。真的,字寫得不好,但是我個人認為一個4⃣️歲多的孩子願意寫字就值得👍,寫得不直不夠精確是正常的。所以無論他寫得怎麼樣,我都以"不错",這一個字寫得非常好"。漸漸地寫得好很多,更重要的是保持她寫字的興趣和樂趣

bbiibbii  係~都是需要讚多D更好  發表於 13-12-8 11:58
babyislove    發表於 13-10-25 15:56

男爵府

我個囝功課唔算多, 一日都係寫一個生字, 同有少少數學, 加英文字母, 好快就做完, 中文字唔算寫得好靚, 肉酸果d佢自己會擦左去, 不過學校老師無要求要寫得好靚~

大宅

回覆:qqc123 的帖子

好難相信幼稚園老師會比\"劣\"呢個評級,始終係k2咋喎。

不過見呀仔做功課好比心機,但得一個印仔我都會唔開心

洋房

我個囡都係每日都有兩樣或以上功課,但係佢就極懶,叫佢寫字簡直就係想死,我已經儘量唔擦,希望可以增強她的自信心,但係仲有咩方法可提高她的興趣呢?

大宅

回覆:mary0109mama 的帖子

我個仔三歲十個月,K2, 寫了一年字,現在漸漸越寫越好,要多啲鼓勵嫁,佢個老師就係鼓勵得多,佢就好有心機寫。

大宅

回覆:conniewktang 的帖子

老師有三個印加一貼紙鼓勵佢!

男爵府

BK Milk勳章

我果間都係兩本寫字再加一至兩張工作紙,一個禮拜一本圖書報告,唔係寫字係畫圖既,一個禮拜就做週記都係畫畫既

男爵府

BK Milk勳章

囡囡通常都係兩個印,佢有時有三個加貼好開心獎勵唔係成日有架嘛平常心

大宅

我個女功課少, 一星期3次功課, 每次寫8個字.
老師只會喺靚嘅地方打星, 唔會圈佢地唔靚嗰啲.
另外會具體講出要求, 如: 下次哩一畫要長0的, 要店住個格.
或者話: 哩幾筆寫得細力左, 所以淺色睇唔清楚, 不如寫大力0的, 咁就會清楚0的架啦.

洋房

我阿囝學校只需要寫好少字,跟住灰字寫6次,自已寫6次

伯爵府

我仔都係 K2, 每日功課 1-3 樣不等, 中文字通常兩個單字一個詞語, 每樣寫六次, 英文就寫緊大細楷, 每寫寫三次啫, 再有配對線或剪貼. 不過老師都要求高架, 唔夠直會圈, 穿頭都會圈. 我個人睇法, 仲係初初寫字, 小朋友知道老師要求係咁後, 佢地自己都知道要寫得好啲. 而家有時我覺得 OK, 亞仔自己話要改.

首頁

尾頁

跳至