跳至

首頁

尾頁

大宅

請問知唔知道由炒嶺去九龍塘的保姆車(下午班)資料?

Hi all~
浸幼係一條龍, 係我地想比佢出九龍塘讀書的最大原因, 最頭痛係校車車程長達1.5小時,請問有冇北區媽咪的小朋友在浸幼讀書?或知道保姆車的資料, 請報料~Thank a lot!!

男爵府

Re: 請問知唔知道由炒嶺去九龍塘的保姆車(下午班)資料?

HI,
你住沙嶺嗎??

大宅

如果小學部開左,浸幼係可以直上架,唔使參加教署ge中央派位,因為佢間小學唔係津校/官校,正如報直資或私立小學,住係邊都唔成問題。e.g. 培正
不過,我同意每日舟車勞頓真係好辛苦!

大宅

Hinpa,

我都認同"舟車勞頓", 真係好辛苦, 特別係今時今日D細路仔一定捱唔住,而我地做父母的,都會好肉痛,所以呢個係我遲遲未做決定的最大原因,回想自己以前做細路時,甚麼都一腳踢,兄弟姊妹多嘛,邊有人同你安排咁多,讀唔讀倒書,完全靠自己,有時諗下比小朋友吃D苦頭,都未必係壞事∼不過,我都係一D軟心腸的媽媽∼最終都決定留守大本營,輕鬆晒∼

p.s : 請check pm

大宅

藍妹媽媽,

咁咪好lor,呢度有唔少同學仔,第時可以有商有量啦:mrgreen:

大宅

JonasMaMa,
浸信會呂明才幼稚園~

伯爵府

藍妹媽媽,
5轉咪好law,到時妳呀女又可以同我呀女做同學仔lo~

大宅

小BMom ,
唔知會唔會同一班呢? 係呢, 你住邊度? 會唔會搭校車, 唔知佢地D的校車路線係點, 我住花都,女現返救世軍都係搭保姆車~
學校派發的註冊通知書(6/4),信中係咪指當日校服公司會派人到校售賣校服? 但又冇寫價錢和付款方法,只知要比$699的茶點和書薄費~

伯爵府

藍妹媽媽,
我都係住花都呀~ 9月都會諗住比伊晴搭校車.不過我都5知路線係點,我諗遲d會通知呱~ ?-(
果張通告我都未睇清楚,所以5都知呀,淨係記得6號去交$$$law~ :mrgreen: 到時妳會5會一早去呀?我10am就會去啦,因為之後仲要返工~
如果編埋一班就好law~咁而家開始我地2個多d聯誼先得,到時呀女返學都有伴麻~ :mrgreen:

大宅

小B Mom,
或者會送完阿女返學之後交費吧, 唔知到時見唔見到你呢?

伯爵府

藍妹媽媽,
再睇清楚份通告啦~

信中係咪指當日校服公司會派人到校售賣校服? 但又冇寫價和付款方法--->應該係去到現場比$$$個校服商,幾多$$$又真係冇寫,不過佢話夏季校服je,應該5會好貴呱~

只知要比$699的茶點和書薄費--->$699係支票,另外要現金$68買書包...

另外,妳填哂d form未呀?原來我仲欠e生果張,今晚要law比黃國榮~

大宅

小BMom ,
我仲大件事, 竟然唔記得左呢件事, 要明早阿女返學前睇王國榮了, 好趕呢~

伯爵府

藍妹媽媽,
今朝攪掂lu,不過就未買校服,諗住遲d先,妳知啦,d小朋友高得咁快~

大宅

小BMom,
今早睇王國榮, 佢竟然唔收錢, 好意外呢~
呂明才買校服方面, 我買左兩條校裙,兩套衫褲, 一件外套,共$415, 你覺得算唔算貴呢? 另外, 唔記得左問學校的保姆車車事宜幾時會confirm, 你又有冇問呢?

伯爵府

藍妹媽媽,
係呀,王國榮都冇收我$$$ :mrgreen: 填form je,冇理由收wow,我諗佢都5想因小失大架~ :mrgreen:

校服一set要成2百幾,我就覺得貴左d啦,不過都冇法子~

保姆車,我都5記得問tim~不過睇今日派果本小冊子,話1st week 5建議比小朋友搭校巴,會5會迎新日果日先通知呢?

大宅

小BMom ,
唔會掛, 因為新學年前保姆車要confirm好人數和地點,以便計劃路線, 如果到迎新日先通知就太遲, 事關如果車程太長, 我就寧願自己搵車, group埋住呢一頭的媽咪一齊搭(好似自組playgroup咁), 如果夠人數,小朋友就唔使走晒全區咁慘(may be), 阿女現時架保姆車得四個人都一樣肯載 所以越早知行程就越好, 不過你識唔識有幾多住呢頭的媽咪會讀呂明才? 我今日在學校只遇到一個~

伯爵府

藍妹媽媽,
ic~我果日淨係見到有個住牽晴間jet,因為熟口熟面成日遇到~

首頁

尾頁

跳至