婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

Wccwcc 發表於 23-5-7 01:56
小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫 ...

你唔係奶媽,你都好勇敢偉大,用咗10個月陀B,到依家Bb出世,你都有份日日夜夜湊住。所以唔好對自己形象咁負面。

複式洋房

我完全明白你嘅感受,同你一樣嘅經歷,我仲因為咁而產後抑鬱、影響埋同c6嘅關係。唯有自我調節,6299都係錫個孫先會咁做,自己有咩係完全不能接受嘅先同6299傾(一定要c6都在場)記住千祈唔好成日喊同唔開心,媽媽唔開心BB係會知ga! 有BB其實係件開心事,何必因為6299影響自己情緒而錯失同BB相處嘅寶貴光陰。到時BB識比反應識互動識認人,邊個都搶唔走 :)比個擁抱你,共勉之

珍珠宮

回覆樓主:

你父母呢??
生囝你老公都可以乜都唔參與咁既
有無咁忙

男爵府

回覆樓主:

其實你老爺奶奶同你老公已經好好. 我仲慘.老爺自己搶住湊但係又好似係對我哋皇恩大赦咁樣畀面色畀說話我哋聽. 我老公,叫佢幫手買奶粉尿片同我講話冇時間. 放工有時間返老爺奶奶屋企食飯但係冇時間買奶粉尿片俾個仔,我都係放咗工去買.乜嘢都係我做曬. 生仔之前我老公對我都唔差,拍拖嗰陣直頭當我係公主, 生完之後直頭當我係工人兼保姆

大宅

Wccwcc 發表於 23-5-7 02:11
搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好 ...

現實黎講,老人家係鐘意黏住個孫,慢慢你會發現,佢地想見個孫,多過見佢個仔。

佢地係太放任,忘記左你了。

我勸你,quit 左個WS group, 等你老公頂佢。以後,多啲安排空餘時間返去外家度,或者帶埋BB去啲媽媽聚會, 99問起,你要理直氣壯咁話:係呀,我帶BB 出街。

你唔好靠老公了,自己劃返條線出黎。你地一家三口已經一家,大家要互相專重。

大宅

crazypaper 發表於 23-5-7 20:04
我99直情試過搶住推bb車,啲手指甲义甩我隻手背啲皮,去食飯搶坐,明明佢拿拿林坐咗入去,見小朋友跟我坐 ...

By the way, 我都有你嘅經歷。最崩潰一次,我同我老公講:BB 送俾你媽,我地生過第二個。
(我當時已有第二胎,心情太沉重,開始亂講嘢)呢招叫以退為進!

不過,就嚇一嚇我老公,生左妹妹後,有工人,99就少出現了。

珍珠宮

darkgard 發表於 23-6-2 17:19
By the way, 我都有你嘅經歷。最崩潰一次,我同我老公講:BB 送俾你媽,我地生過第二個。
(我當時已有第 ...
佢想親孫我明白,大家尊重下,我會俾佢親,有多個人錫小朋友係幸福既,問題係佢太進取,兼且想啲小朋友親佢唔親我,咁就碰到我底線了,唔可以教小朋友暪媽媽背後做事,呢啲係好過份

首頁

尾頁

跳至