跳至

首頁

尾頁

子爵府

早排佢d態度真係有d差,讀左中學後,放學都唔再call 我,有時真係唔知你幾點返,又吾知你攪梗乜,甘我call你,你竟然話我check住你,我真係好傷心

我仔04,9歲,佢見家姐果曰甘駁我咀,佢插咀話“家姐,你有無諗過,媽咪打電話比你,其實係關心你,梗張你?“ 我女聽完無出聲,返左入房。

呢幾個月,我發現我女變左,好多野同我講,又主動whatsapp我,唔知佢係咪想通了?!?!

別墅

我女兒今年十九歲, 讀大學二年級.....中學時期的小朋友是會這樣的, 只要耐心去和她坐低傾計, "跟她說不是不信任她, 而是擔心, 如果放學後有活動或需要遲返屋企, WHATSAPP媽咪知道就可以了....

現在她肯主動WHATSAPP你是很好呢, 放假的時候多些和她們傾計, 自然會當你是朋友, 什麼事都會找你商量的了, 加油哦

複式洋房

引用:早排佢d態度真係有d差,讀左中學後,放學都

原帖由 ccn008 於 13-11-14 發表
早排佢d態度真係有d差,讀左中學後,放學都唔再call 我,有時真係唔知你幾點返,又吾知你攪梗乜,甘我call ...
恭喜你。你個仔好生性呀👍我個女都係15就16,反叛期都係一言九頂的,有時大家鬧到好嘈,我唯有獅子吼,佢就收声。其實冇嘜實際用,祗等她大D再世顧D,明白我係為他好

子爵府

回覆:我女99年,就快15歲

哈,原來所有仔、女呢個年紀都係咁,我都定D。唉無學壞已很好!

民房

回覆:ccn008 的帖子

我女兒都係99年嘅,依家讀中二,日日放學都好遲先到屋企,好似好忙咁,搞到無時間溫習,話佢又唔鍾意,覺得我好囉嗦!乜野都唔同等講,好難溝通!

子爵府

回覆:Heidi28 的帖子

唯有投其所好,入到位先講正題

子爵府

仔青春期時,我有時想講嘢都呑番落肚,費事佢話我煩。

伯爵府

引用:我女兒都係99年嘅,依家讀中二,日日放學都

原帖由 Heidi28 於 14-03-24 發表
我女兒都係99年嘅,依家讀中二,日日放學都好遲先到屋企,好似好忙咁,搞到無時間溫習,話佢又唔鍾意,覺得 ...
我女都係99, 我都明白呢個階段係咁,但有時佛都有火!

男爵府

我都經歷過呢個歲數,其實人大左會想有自已私人時間和空間,你信佢就唔使日日交待去左邊,亦唔使要求一放學即刻返屋企,佢除左返學,都想同朋友傾下計食下野行下街,咁大個仲要匯報左先做得,就好煩,我老豆都唔鍾意人問佢去邊,我自已都係。你可以每日定個時間俾佢,例如遲過6:00返屋企就要佢主動call媽咪,隨著年齡長大,可以延後到食飯前要回家等等,同囡囡傾下make commitment

首頁

尾頁

跳至