婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 13:23
因為不喜歡個心抱。內孫有心抱基因。

我件奶奶都係。

可能係 我同我老公講以後你阿媽有事唔好叫我去睇

別墅

周小桃 發表於 21-12-13 13:30
即外孫有女婿基因,但99喜歡女婿。

我老公話可能佢女婿搵到錢 帮佢請咗個鐘點工人 我哋係窮人 所以佢覺得我哋冇錢比佢

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 13:32
未必喜歡個女婿,但起碼不敢憎個女婿,驚對女婿不好,個女日子難受。但心抱,尤其沒咩家底人脈,男家不論 ...

我奶奶個女婿驚佢老婆多 所以我奶奶個女係佢屋企係佢話事 輪唔到我奶奶女婿出聲的。我老公話最搞笑就係 每次去佢阿妹度食飯買啲餸都唔知夠邊個食 打邊爐牛肉得少少 我哋個個都唔敢食 嘢飲都係唔知夠邊個飲 幾罐可樂 但係我老公阿妹招呼佢哋朋友全部係海鮮餐

別墅

kwhkwh 發表於 21-12-13 13:50
老人家恩惠, 5受好過受。將來睇下邊個聲大D。

我同我老公未結婚時 有一次我奶奶入咗院住院幾日 我每日仲要去買餸煮飯比我奶奶大女仲要帮佢裝好比佢攞返工 嗰陣時我都未係佢新抱 又唔見佢會記得我對佢兩母女好。一次都冇帮過我帶小朋友

別墅

Mayzeze 發表於 21-12-13 14:34
天下間所有奶奶都係麻煩

係極度麻煩 見到佢個樣就想走 人多時就扮到高高在上 上海婆真係好Q煩 成日覺得自己好巴閉 我老公都話最憎就係咁 人多啲時候就扮高高在上

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 15:11
可能係 我同我老公講以後你阿媽有事唔好叫我去睇

你不用對你老公說出口,說左出去就係痛腳。自己心知算。到件奶奶搵你笨,你先反抗未遲。

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 21:19
係極度麻煩 見到佢個樣就想走 人多時就扮到高高在上 上海婆真係好Q煩 成日覺得自己好巴閉 我老公都話最憎 ...

北角某省份奶奶都好出名恰心抱。上海類都叫做文明少少。

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 21:13
我同我老公未結婚時 有一次我奶奶入咗院住院幾日 我每日仲要去買餸煮飯比我奶奶大女仲要帮佢裝好比佢攞返 ...

你做咩咁傻「做多左」,將來不好搵自己笨。留力係自己家庭算。

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 22:22
你不用對你老公說出口,說左出去就係痛腳。自己心知算。到件奶奶搵你笨,你先反抗未遲。
...

我老公都話第日佢阿媽打電話比佢 佢都話唔得閒 唔理佢

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 22:23
北角某省份奶奶都好出名恰心抱。上海類都叫做文明少少。

佢可能係最麻煩啲種

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 15:19
我奶奶個女婿驚佢老婆多 所以我奶奶個女係佢屋企係佢話事 輪唔到我奶奶女婿出聲的。我老公話最搞笑就係 每 ...

你都叫做係件毒姑屋企食過,我咁耐以來都未食過一餐,由毒姑自己拿錢出來請大家(包括去佢屋企度食)。倒轉佢上來食就有。

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 22:25
佢可能係最麻煩啲種

都有可能。我夠聽九成人說那個省份特別會幫仔買樓,偏偏我男家不是呢!

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 22:23
你做咩咁傻「做多左」,將來不好搵自己笨。留力係自己家庭算。

因為我覺得佢個大女冇人帮煮會好慘 而且佢有少少唔正常 我帮到就帮 點知到頭來一句多謝都冇 有一年年初二我奶奶仲同我嘈

水晶宮

一肚子是氣 發表於 21-12-13 13:51
睇黎我真係要學下你先得,我99成日無意間比說話我聽,佢仲要覺得自己冇問題個下先好野。仲要成日同我老公 ...

你要學下「攻其不備」!手機幫到你。必要時影底,錄底罪證。

例如我件奶奶留語音信息想老屈我一啲野,我就主動轉發信息比老公聽下。到佢想找位話我時,其實我已備案。之前我件奶奶比啲過期野、壞野我哋食,我影相及記底日期係備忘錄,轉發比老公知。費事話我老屈奶奶。

到佢打電話煩你,你不用聽電話,除非你仔女要佢湊,人質在佢手就沒計。如果你不是靠佢湊仔,說野大聲啲都仲得。佢有緊要野叫佢找佢仔或留信息。不斷話自己好忙,好多野做。自然不用理佢。

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 22:25
你都叫做係件毒姑屋企食過,我咁耐以來都未食過一餐,由毒姑自己拿錢出來請大家(包括去佢屋企度食)。倒 ...

問題係食咗等於冇食 夜晚返嚟仲要買嘢食 對自己屋企人就唔舍得食 每次去食啲嘢真係少到我哋都唔知夠邊個食 9個人去食 先買兩隻蟹 一盒牛肉啲青菜都係唔夠食 嘢飲每人一罐想飲多兩罐都冇

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-12-13 13:50
老人家恩惠, 5受好過受。將來睇下邊個聲大D。

呢句真。不覺意受左,大鑊,唱足餘生。

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 22:24
我老公都話第日佢阿媽打電話比佢 佢都話唔得閒 唔理佢

你老公點對佢自己阿媽,佢的選擇。你不好參與太多,不好陣間拉埋你落水話你教就大鑊。

水晶宮

臭猪 發表於 21-12-13 22:33
問題係食咗等於冇食 夜晚返嚟仲要買嘢食 對自己屋企人就唔舍得食 每次去食啲嘢真係少到我哋都唔知夠邊個食 ...

你估佢出心請你地食咩。做到咁都係想你哋知難而退。佢應該受左某啲壓力先局要做場戲叫埋你哋去食。

別墅

Astra00 發表於 21-12-13 22:27
都有可能。我夠聽九成人說那個省份特別會幫仔買樓,偏偏我男家不是呢!
...

買樓 我可能要重新投胎然後嫁一個對自己個仔好好的奶奶先會 我奶奶成日覺得我兩公婆欠佢咁 佢知道得我老公一個返工 佢都冇話帮我湊話等我出去返工 分擔下 咁樣我兩公婆唔使咁辛苦 因我係租屋住一個人搵食真係好辛苦

首頁
12345...6

尾頁

跳至